Навесні з'являються перші овочі, ягода та довгоочікувана зелень. Саме тому так хочеться готувати більше сезонних страв, адже сезон багатьох буде зовсім коротким. Зібрали для тебе чудову добірку весняних рецептів – від супів до випічки. Вибирай!
Зміст
1. Оладки з молодих кабачків із зеленню
Доступна та проста у приготуванні страва для всієї родини.
Тобі знадобиться: 1,2 кг кабачків, 2 яйця, 1 пучок кропу, 2 зубчики часнику, 3-4 ст. борошна, спеції.
Приготування: Кабачки натрій на тертці і злегка відіжми. Подрібни кріп та часник. Змішай всі інгредієнти, викладай оладки ложкою на розігріту сковорідку і смаж їх з обох боків.
2. Весняний салат з редискою та зеленою цибулею
Ідеальний весняний салат з першою молодою капустою, зеленню та овочами.
Тобі знадобиться: 1/2 качана молодої капусти, 1 пучок редиски, 1 пучок кропу, 1 пучок зеленої цибулі, 4 огірки, 3 яйця, сметана, спеції.
Приготування: Відварити яйця круто. Наріж капусту, подрібни зелень і довільно наріж інші інгредієнти. Заправи салат сметаною та спеціями.
3. Пиріг з жимолістю
Жимолість – одна з ранніх весняних ягід, так що саме час використовувати її сповна.
Тобі знадобиться: 120 г борошна, 75 г вершкового масла|мастила|, 120 г цукру, 1 яйце, 1 ч.л. розпушувача, 50 г сметани, 250 г сиру, 250 г жимолості.
Приготування: Проси борошно з розпушувачем, наріж холодну олію і розітріть їх у крихту. Додай 50 г цукру та яйце, швидко заміси тісто, обгорни його плівкою і прибери на півгодини в холодильник.
Розкатай тісто, виклади його у форму і сформуй бортики. Блендером збий сир, сметану і цукор, що залишився, залий на основу і зверху виклади жимолість. Випікай пиріг 40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
4. Білковий омлет із зеленню
За бажання, додай трохи щавлю або кропиви, щоб урізноманітнити смак.
Тобі знадобиться: 4 яєчні білки, 100 г зелені, 60 мл молока, спеції.
Приготування: Міксером збий білки з молоком до піни. Додай спеції та рубану зелень, і лопаткою перемішай омлет. Обсмажте його на розігрітій сковороді буквально по 1-2 хвилини з двох сторін.
Зараз читають:Кава Фраппе: 10 простих та швидких рецептів
5. Галета з кропивою
Найпростіший відкритий пиріг, з яким справиться кожен.
Тобі знадобиться: 1 пучок кропиви, 150 г борошна, 60 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 0,3 ч.л. розпушувача, 50 мл молока, 2 щіпки солі.
Приготування: У крихту розітри рубану холодну олію з борошном. Додай молоко, сіль та розпушувач, швидко вимішай тісто і розкачай його тонким пластом. Ошпарь листя кропиви окропом, дрібно їх нарубай і змішай з яйцем. Виклади начинку, що вийшла, по центру коржика і трохи підгорни її краї. Випікай галету 20 хвилин|мінути| в духовці при 180-200 градусах.
6. Весняний суп із куркою
Дуже легкий та смачний суп, щоб урізноманітнити повсякденне меню.
Тобі знадобиться: 1 куряче філе, 100 г зеленого горошку, 2 болгарських перцю, 1-2 кабачки, 2-3 картоплини, 1 цибулина, 1 стебло селери, 1 морква, зелень.
Залий водою і відвари курку до готовності. Після чого проціди бульйон і наріж м'ясо шматочками. Наріж всі овочі і злегка обсмаж цибулю, моркву та селеру. Відправ у бульйон засмажку, картоплю та перець. Через 5-7 хвилин відправ решту інгредієнтів, поверни назад курку і вари суп до готовності.
7. Цвітна капуста зі сметаною у духовці
Чудовий вибір навіть для тих, хто дотримується дієти чи ПП раціону.
Тобі знадобиться: 400 г цвітної капусти, 100 г сметани, 1 яйце, 100 г твердого сиру, зелень, спеції.
Приготування: Приваріть суцвіття цвітної капусти 5-7 хвилин в киплячій воді, відкинь на друшляк і викладіть їх в жароміцну форму. Віночком збий сметану, яйце та спеції. Залий капусту і засип її тертим сиром і рубаною зеленню. Запікай 20-25 хвилин у духовці при 180-200 градусах.
8. Салат з молодою капустою, морквою та редискою
У заправку можна додати ложку фруктового оцту для кислинки.
Тобі знадобиться: 300 г молодої капусти, 1 морква, 1 пучок редиски, 1 огірок, 4 гілочки кропу, сіль, цукор, олія.
Приготування: Нашаткуй і злегка розімніть молоду капусту з сіллю і цукром. Натрій моркву, подрібни кріп і тонко наріж огірок з редискою. Заправити салат олією і подавай до столу.
9. Гарнір з бурякового бадилля
Бадилля молодих буряків є дуже смачним, корисним і легко готується.
Тобі знадобиться: 300 г бурякового бадилля, 200 г цибулі, 2 ст.л. води, 2 ч. л. винного оцту, спеції.
Приготування: Наріж цибулю пір'ям і обсмаж її до рум'янцю в невеликій кількості олії. Додай нарізане бурякове бадилля і воду, і протушкуй 3 хвилини. Влий винний оцет, приправ за смаком і зніми блюдо з вогню.
10. Кекс із ревенем
Для аромату радимо додати ложку апельсинової чи лимонної цедри.
Тобі знадобиться: 100 г вершкового масла|мастила|, 70 мл йогурту, 2 яйця, 220 г борошна, 250 г цукру, 1 ч.л. розпушувача, 0,5 ч.л. соди, 250 г ревеню.
Зараз читають:15 закусок на чіпсах, які варто приготувати зараз
Приготування: Ревінь очисти від твердих волокон і наріж. Міксером зби м'яке масло з цукром до пишності, додай йогурт, а потім поштучно вбий яйця. Щоразу знову збивай тісто, а наприкінці – додай сухі інгредієнти. Втрути в тісто ревінь, виклади кекс у форму і випікай 50-60 хвилин у духовці при 175 градусах.
11. Пісний овочевий суп
Зі свіжих молодих овочів – суп виходить куди смачніше, ніж із заморожених.
Тобі знадобиться: 1,5 л води, 50 г картоплі, 50 г цибулі, 50 г моркви, 150 г зеленого горошку, 70 г болгарського перцю, 70 г помідорів чері, 70 г цвітної капусти, 30 г зеленої цибулі, спеції.
Приготування: Закип'ятіть воду або овочевий бульйон, виклади нарізану картоплю і вари 10-15 хвилин. Засип решту овочів і провари суп ще 6-7 хвилин на середньому вогні. Наприкінці – додай спеції та зелену цибулю.
12. Весняний салат із молодої картоплі
Всього один основний інгредієнт, але до чого класно виходить!
Тобі знадобиться: 450 г молодої картоплі, 3 гілочки кропу, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. лимонного соку, 1 ст. зернистої гірчиці, 4 ст. оливкової олії, сіль.
Приготування: Ретельно вимий та відвари картоплю до готовності. Розріж її на великі шматки, подрібни кріп та часник. Змішай інші інгредієнти і заправи салат.
13. Молода морква з розмарином
Молода морква гарна і у свіжому вигляді, але ще одна ідея.
Тобі знадобиться: 300 г молодої моркви, 2 гілочки розмарину, 20 г вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. оливкової олії, 1 щіпка солі.
Приготування: Ретельно вимий моркву та обсмаж її з усіх боків на суміші двох олій до легкої рум'яності. Додай розмарин і смажу ще кілька хвилин. Виклади моркву на тарілку та посоли.
14. Осетинський пиріг з черемшею
Готовий пиріг рекомендуємо змастити шматочком вершкового масла|мастила|.
Тобі знадобиться: 80 мл води, 80 мл олії, 80 мл кефіру, 5 г сухих дріжджів, 1 ч.л. солі, 1 ст. цукру, 300 г борошна, 1 яйце, 80 г черемші, 200 г бринзи, 1 жовток.
Приготування: Змішай теплу воду, олію та кефір. Додайте дріжджі, сіль і цукор, і залиште на 5 хвилин. Влий опару, що вийшла, в борошно і заміси тісто. Залишити його на 1 годину в теплі. Для начинки змішай рубану черемшу, розфарбовану бринзу та яйце.
Розкатай тісто в коржик, виклади начинку і збери мішечком, щоб начинка залишилася всередині. Знову розкатай, виклади пиріг у форму і зроби отвір для пари по центру. Змасти все жовтком і випікай 20-25 хвилин|мінути| в духовці при 200 градусах.
15. Щи із молодої капусти
Ще й зі свіжими помідорами замість томатної пасти!
Зараз читають:12 рецептів пастили зі сливи, з якими впорається будь-яка господиня
Тобі знадобиться: 1,5 л курячого бульйону, 400 г картоплі, 1 цибулина, 500 г молодої капусти, 1 морква, 3 помідори, спеції.
Приготування: Подрібни і злегка обсмажте цибулю з морквою. Закип'ятіть бульйон, виклади нарізану картоплю і вари 5-10 хвилин. Додай нашатковану капусту та вари ще 10 хвилин, після чого виклади засмажку та терті очищені помідори зі спеціями. Доведи суп до готовності на середньому вогні.
16. Салат зі свіжих буряків з морквою та яблуками
Ідеально урізноманітнить звичний раціон.
Тобі знадобиться: 100 г буряків, 100 г яблук, 100 г моркви, 40 г волоських горіхів, 1/2 лимона, 1 ст. йогурт, спеції.
Приготування: Овочі та фрукти натрій на великій тертці або наріж тонкою соломкою. Збризкайте лимонним соком, додай рубані горіхи і заправ салат йогуртом зі спеціями.
17. Шарлотка з полуницею
Перша весняна полуниця просто мрія після холодної зими.
Тобі знадобиться: 150 г полуниці, 120 г цукру, 100 г борошна, 2 яйця, 2 щіпки ваніліну, 2 тріски розпушувача.
Приготування: Міксером збий яйця з цукром та ваніліном до пишності. Додай борошно та розпушувач, перемішай і вили тісто у форму. Зверху виклади ягоди полуниці та випікай шарлотку 30-40 хвилин у духовці при 180 градусах.
18. Сирники із зеленню
Саме час змінити звичайні солодкі сирники на щось новеньке.
Тобі знадобиться: 500 г сиру, 2 ст. манки, 2 яйця, по 1/2 пучка кропу, петрушки та зеленої цибулі, сіль, спеції, 2 ст.л. борошна.
Приготування: Перетріть сир через сито, зби яйця з сіллю і змішай. Додай манку, а потім – рубану зелень. Залиш тісто на 15 хвилин, сформуй сирники, обваляй їх у борошні та обсмаж з двох сторін до рум'яності на середньому вогні.
19. Весняний заливний пиріг
У начинку чудово підійде будь-яка свіжа та ароматна зелень.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 7-8 ст. муки|борошна|, 0,5 ч.л. соди, 250 г йогурту, 6-7 варених яєць, 100 г зеленої цибулі, сіль.
Приготування: Дрібно порубай варені яйця і змішай їх із зеленою цибулею. Міксером зби сирі яйця з сіллю, додай йогурт, а далі – борошно і соду. Вили половину тесту у форму, засип начинку і знову зали тестом. Випікай пиріг близько 50 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
20. Салат із свіжих молодих кабачків
Соковитий, ароматний, корисний і його можна готувати хоч щодня!
Тобі знадобиться: 1 кабачок, 1 огірок, 1 морква, 8 помідорів чері, 5 ст. оливкової олії, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. лимонного соку, 1 ч. л. меду, спеції.
Приготування: За допомогою овочечистки наріж кабачок, огірок та моркву тонкими стрічками. Додай помідори чері. Змішай оливкову олію, подрібнений часник, мед, лимонний сік та спеції, і заправ салат.
Джерело: dietcenter.com.ua