Тушкований мінтай точно порадує твоїх домочадців. Його можна приготувати в томаті, сметані, вершках, з картоплею, цибулею або іншими овочами. Лови добірку з 15 відмінних рецептів!
Зміст
1. Тушений мінтай у сметані
Якщо хочеш зробити підливу густішою, тоді додай до неї ще ложку борошна.
Тобі знадобиться: 1 кг мінтаю, 1 морква, 1-2 цибулини, 400 г сметани, 1/2 склянки води, спеції, зелень.
Приготування: Розроби мінтай на порційні шматки, приправ на смак і залиш на півгодини. Тонко наріж цибулю і моркву, обсмаж їх до м'якості та влий воду. Зверху виклади шматочки риби, залий сметаною та туші всі разом під кришкою 20-25 хвилин. Посип готову страву рубаною зеленню.
2. Тушений мінтай з часником і чебрецем
Ароматніша версія найпростішого домашнього рецепту.
Тобі знадобиться: 1 кг філе мінтаю, 2 цибулини, 1 морква, 250 г 20% сметани, 4 зубчики часнику, 10 г чебрецю, 2 гілочки кропу, 50 г борошна, спеції.
Приготування: Наріж і приправ філе мінтаю. Натрій моркву, тонко наріж цибулю і подрібни часник. Обсмаж цибулю з часником до прозорості, додай моркву і протушкуй разом 5 хвилин. Всип борошно, перемішай і влий 150 мл води.
Доведи засмажку до кипіння, виклади мінтай, додай сметану, спеції та листочки чебрецю, акуратно все перемішай і протушкуй 20-25 хвилин на слабкому вогні під кришкою. Зніми страву з вогню та посип рубаним кропом.
3. Тушений мінтай у томаті
Чудовий рецепт на вечерю для всієї родини.
Тобі знадобиться: 350 г мінтаю, 3 ст.л. борошна, 1 цибулина, 1 морква, 2 ст. томатної пасти, 100 мл води, спеції.
Приготування: Наріж мінтай на порційні шматочки, обваляй у борошні і обсмаж до золотистості з усіх боків. Додай подрібнені цибулину з морквою та смажу ще кілька хвилин. Змішай воду, томатну пасту та спеції, влий туди ж і туші мінтай 15-20 хвилин на слабкому вогні під кришкою.
Зараз читають:10 швидких рецептів маринованого гострого перцю на зиму
4. Тушений мінтай у томатному соку
Ще один чудовий варіант томатного соусу для соковитої риби.
Тобі знадобиться: 2 тушки мінтаю, 2 лаврові листи, 2 моркви, 2 цибулини, 2 ст.л. томатної пасти, 1 склянка томатного соку, 4 ст. борошна, спеції.
Приготування: Розроби тушки мінтаю, наріж на порційні шматки, приправ і залиш на 15 хвилин. Тонко наріж і обсмаж цибулю з морквою до м'якості. Запануй рибу в борошні та окремо обсмаж її до золотистості.
У казан або глибоку сковороду виклади половину овочів, мінтай, лаврове листя зі спеціями та знову овочі. Змішай томатний сік і томатну пасту, залий рибу цим соусом і тушкуй разом близько 40 хвилин на мінімальному вогні під кришкою.
5. Тушений мінтай із кабачками
Тушковані кабачки в томаті ідеально поєднуються з білою рибою.
Тобі знадобиться: 800 г мінтаю, 300 г кабачків, 1 цибулина, 1 морква, 3 ст.л. томатної пасти, 1 склянка води, 2 ст. борошна, спеції, цукор, сіль.
Приготування: Наріж рибу на порційні шматки і приправ. Подрібніть цибулю, наріжте кабачок кубиком і натрій моркву. Змішай воду, томатну пасту, цукор, сіль та спеції за смаком. Обсмаж моркву до м'якості, всип цибулю і смажу ще пару хвилин. Додай кабачки та смажу ще 3 хвилини. Обваляй шматочки мінтаю в борошні, виклади їх до овочів і залий томатною заливкою. Доведи до кипіння та туші 20-25 хвилин на слабкому вогні під кришкою.
6. Тушений мінтай з картоплею
Дуже зручний сімейний рецепт, тому що не потрібно готувати гарнір окремо.
Тобі знадобиться: 300 г мінтаю, 6 картоплин, 2 цибулини, 3 ст.л. сметани, 1,5-2 склянки води, спеції.
Приготування: Мінтай наріж на шматки та приправ. Наріж цибулю пір'ям і обсмаж її до прозорості, додай рибу і нарізану шматочками картоплю. Змішай воду, сметану і спеції, і залий блюдо. Доведи до кипіння та туші 20 хвилин на середньому вогні. Дай мінтаю з картоплею ще трохи настоятися під кришкою.
7. Тушений мінтай із рисом
Така страва легко стане альтернативою класичному м'ясному плову.
Зараз читають:20 простих та смачних гарнірів до яловичини
Тобі знадобиться: 600 г мінтаю, 200 г рису, 1 цибулина, 1 морква, 400 мл води, спеції.
Приготування: Розроби мінтаю на філе і наріж на невеликі шматочки. Промий рис, подрібни цибулю та натрі моркву. Обсмаж овочі 7-8 хвилин до м'якості, додай рибу та смажу ще 3 хвилини. Засип рис та спеції, залий все гарячою водою, злегка перемішай і доведи до кипіння. Туші мінтай із рисом близько 30 хвилин під кришкою на середньому вогні.
8. Тушений мінтай з овочами
За бажання, можна додати і будь-які інші овочі на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 250 г філе мінтаю, 50 г цибулі, 50 г моркви, 50 г болгарського перцю, 50 г стебел селери, 50 г томатного соусу, спеції.
Приготування: Дрібно наріж і обсмаж всі овочі до м'якості. Наріж і приправ філе мінтаю. Виклади його до овочів, додай томатний соус і трохи води. Акуратно все перемішай і тушкуй 20-25 хвилин на слабкому вогні.
9. Тушений мінтай із помідорами
Вибирай стиглі помідори з яскравим та виразним смаком.
Тобі знадобиться: 2-3 тушки мінтаю, 1 морква, 1 цибулина, 2 помідори, 2 ст.л. борошна, спеції.
Приготування: Розроби мінтай на порційні шматочки, приправ, обваляй у борошні і обсмаж до золотистості. Додай нарізану цибулю, а зверху виклади терту моркву та кружечки помідорів. Влий 1/2 склянки води та туші всі разом 20 хвилин під кришкою на середньому вогні.
10. Тушений мінтай із болгарським перцем
З червоним болгарським перцем – страва виглядає ще яскравіше.
Тобі знадобиться: 300 г мінтаю, 1 болгарський перець, 100 г помідорів, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 1,5 ст.л. борошна, спеції.
Приготування: Наріж цибулю та перець кубиком, обсмаж 10 хвилин. Окремо наріж на шматки рибу, приправ, запануй її в борошні і обсмаж до золотистості. Додай до овочів очищені та нарізані помідори, 3 ложки води та протушкуй всі 10-15 хвилин. Виклади мінтай, додай подрібнений часник і протушкуй все разом ще 5-7 хвилин.
11. Тушений мінтай у вершках
Для цього рецепту не обов'язково брати жирні вершки.
Тобі знадобиться: 700 г мінтаю, 300 мл вершків, 1 цибулина, спеції, зелень.
Зараз читають:20 ПП салатів з куркою, які готуються простіше простого
Розроби рибу на порційні шматки і приправ. Наріж цибулю пір'ям, обсмаж до золотистості і виклади до неї шматочки мінтаю. Залий все гарячими вершками, доведи до кипіння і протушкуй 20 хвилин на слабкому вогні. Посип рубаною зеленню.
12. Тушений мінтай з підливою
Швидка та легка підливка із продуктів, які точно знайдуться у твоєму холодильнику.
Тобі знадобиться: 2 тушки мінтаю, 150 г моркви, 100 г цибулі, по 3 ст.л. кетчупу та майонезу, 300-400 мл води, борошно, спеції.
Приготування: Наріж мінтаю на шматки, приправ, обваляй у борошні і обсмаж до золотистості. Окремо обсмаж подрібнені овочі до м'якості. Змішай воду, кетчуп та майонез, і доведи до кипіння. Виклади овочі до мінтаю, залий заливкою і протушкуй всі півгодини на слабкому вогні.
13. Тушений мінтай у молочному соусі
Радимо посипати готову рибу листочками чебрецю або розмарину.
Тобі знадобиться: 400 г філе мінтаю, 300 мл молока, 70 г вершкового масла, 1 ст.л. борошна, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Злегка обсмажити борошно на розтопленій вершковій олії. Постійно помішуючи, влий молоко і проварити 2-3 хвилини. Додай подрібнений часник та спеції. Виклади невеликі шматочки мінтаю в цей соус, акуратно перемішай і протушкуй 10 хвилин.
14. Тушений мінтай у майонезі із зеленню
Замість кропу можна використовувати будь-яку іншу зелень.
Тобі знадобиться: 2 філе мінтаю, 90-100 г майонезу, 15 г кропу, спеції.
Приготування: Наріж рибу на невеликі шматки, приправ і залиш на 15 хвилин. Змішай майонез та подрібнений кріп. Обсмаж мінтай до золотистості з усіх боків, додай майонез і 50 мл води, і протушкуй разом 7-10 хвилин.
15. Тушений мінтай як у дитячому садку
Додатково можеш додати трохи гірчиці для різноманітності.
Тобі знадобиться: 300 г філе мінтаю, 50 г цибулі, 80 г моркви, 100 г сметани, 10 г томатної пасти, 25 мл води, сіль.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю, всип дрібно нарізану моркву та смажу ще кілька хвилин. Додай нарізану невеликими шматочками рибу. Коли мінтай трохи підсмажиться, тоді переверни шматочки та підсмаж їх з іншого боку. Змішай сметану, воду, томатну пасту та сіль. Зали мінтай соусом і протушкуй ще 15 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua