Сироїжки відмінно урізноманітнять твій повсякденний раціон – вони гарні як закуски, гарніри, йдуть у салати, супи та інші страви. При цьому заготовити сироїжки на зиму можна різними способами, і найкращі рецепти ми вже зібрали для тебе в цій добірці!
Зміст
1. Мариновані сироїжки з оцтом на зиму
Одна з найпростіших і найшвидших заготовок, з якою впорається кожен.
Тобі знадобиться: 2 кг сироїжок, 1 л води, 50 мл оцту, 40 г солі, 20 г цукру, по 4 горошини запашного перцю, бутону гвоздики та лаврових листків.
Залий сироїжки водою на 5-6 годин, після чого залий чистою водою, доведи до кипіння, проварити 10 хвилин і промою. Окремо закип'ятити 1 літр води з цукром, сіллю та спеціями. Влий оцет, проварити 2 хвилини і виклади сироїжки в цей маринад. Проварити 15 хвилин і заходи в стерилізовані банки.
2. Ікра із сироїжок на зиму
Ідеальна закуска на святковий стіл чи просто намазування на хліб.
Тобі знадобиться: 1,5 кг сироїжок, 1 морква, 1 цибулина, 60 мл олії, 0,5 ч.л. солі, 2-3 лаврові листи, 2 ст.л. оцту, 2 щіпки меленого чорного перцю.
Приготування: Подрібни цибулю та моркву, і обсмаж їх 5 хвилин до м'якості на олії. Додай нарізані сироїжки та сіль, протушкуй 25 хвилин та додай лавровий лист з перцем. За бажанням пропусти ікру через м'ясорубку і знову доведи до кипіння. Додай оцет і грибну закатай ікру в стерилізовані банки.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів картопляного пюре
3. Салат із сироїжок з овочами на зиму
Обов'язково додай у салат спеції та трави до смаку.
Тобі знадобиться: 4 кг сироїжок, 4 цибулини, 2 моркви, 6 болгарських перців, 1/3 склянки олії, 5 ст.л. оцту, сіль, спеції.
Приготування: Промий сироїжки, відвари їх 15 хвилин у киплячій воді, відкинь на друшляк і наріж. Крупно наріж усі овочі. Нагрій олію на сковороді, виклади овочі та гриби, і туши все разом ще близько 30 хвилин. Приправ, влий оцет і розклади салат у сухі чисті банки. Простерилізуйте всі 15 хвилин і заходьте на зиму.
4. Солоні сироїжки без оцту на зиму
Листя та парасольки кропу в банках надають заготівлі пікантності та аромату.
Тобі знадобиться: 500 г сироїжок, 1 ч.л. солі, по 6 парасольок кропу, листя вишні, листя смородини та зубчиків часнику.
Приготування: Відвари сироїжки в солоній воді близько 15 хвилин, відкинь на друшляк та промою. Виклади в контейнер половину добавок і зверху поклади шарами сироїжки, просолюючи шари.
Виклади добавки, що залишилися, і залиши все на ніч під пресом. Розклади сироїжки із прянощами по чистих сухих банках і відправь в холодильник ще на 1-2 тижні. Залий їх олією і прибери на зберігання в холодне темне місце.
5. Солоні сироїжки гарячим способом на зиму
Альтернативний спосіб засолити улюблені сироїжки без оцту.
Тобі знадобиться: 500 г сироїжок, по 1 аркушу дуба, хрону та вишні, 1 парасолька кропу, 20 г солі, 2 зубчики часнику, 5 горошин запашного перцю, 1 л води.
Приготування: Відвари сироїжки 10 хвилин у киплячій воді з сіллю, промою і відкинь на друшляк. Але відвар не виливай! Виклади в стерилізовану банку третину добавок та спецій, шар сироїжок, знову шар прянощів, знову шар сироїжок та знову прянощі. Залий все киплячим грибним відваром і залиши заготовку в прохолодному місці на 3 дні. Закрийте банку кришкою і приберіть її в темне холодне місце для зберігання.
Зараз читають:20 найапетитніших рецептів компоту зі смородини
6. Мариновані сироїжки з олією на зиму
Такі сироїжки чудово зберігаються весь сезон навіть просто у шафі.
Тобі знадобиться: 800 г сироїжок, 500 мл води, 3 ст. солі, 2 ч. л. цукру, 100 мл яблучного оцту, 1 ч. л. суміші перців горошком, 2 бутони гвоздики, 1 ч.л. насіння кропу, 1 цибулина, 1 ст. рослинного масла.
Приготування: Замочити сироїжки на 1 годину, а потім промою, крупно наріж і відварити в солоній воді 15 хвилин після кипіння. Відкинь на друшляк, промий гриби і дай їм стекти.
Додай у 500 мл води всі спеції та крупно нарізану цибулину. Доведи до кипіння, проварити 10 хвилин і опусти сироїжки в цей маринад. Провари ще 20 хвилин, виклади гриби в стерилізовану банку, залий маринадом, влий ложку олії і закатай на зиму.
7. Мариновані сироїжки з цибулею на зиму
Плюс цього рецепту у тому, що він дуже швидко готується.
Тобі знадобиться: 1 кг сироїжок, 1 цибулина, 2-3 ст. олії, 250 мл води, 2-3 ст.л. оцту, 1 ч.л. солі, 2 ч. л. цукру.
Приготування: Промий і перебери сироїжки, відвари їх 10 хвилин у киплячій воді і відкинь на друшляк. Наріж гриби соломкою, а цибуля – пір'ям, і виклади все в одну ємність.
Звари маринад з води, солі, цукру та оцту. Залий сироїжки отриманим маринадом, накрий кришкою та залиш на 3-4 дні в холодильнику. Після чого маринад злий і доведи до кипіння. Виклади сироїжки в стерилізовані банки, влий туди киплячий маринад і по ложці гарячої олії, і закатай заготовки на зиму.
8. Сироїжки з хроном на зиму
Виходить пікантна та досить гостра закуска для поціновувачів.
Зараз читають:20 незрівнянних рецептів компоту з персиків
Тобі знадобиться: 1 кг сироїжок, 5 зубчиків часнику, 1 корінь хрону, 1 ч.л. суміші перців горошком, 3 гілочки кропу, 3 листки смородини, 1 ч.л. цукру, 1 ст. оцту.
Приготування: Наріж скибочками хрін і довільно подрібни часник, кріп та смородину. Виклади все зі спеціями зі стерилізованих банків. Сироїжки заздалегідь відвари в солоній воді 25 хвилин, відкинь на друшляк, промий, наріж і теж розклади по банках. Закип'ятіть трохи води з сіллю та цукром, додай оцет, залий гриби цим маринадом і закатай банки на зиму.
9. Сироїжки з корицею на зиму
Такий оригінальний маринад точно нікого не залишить байдужим.
Тобі знадобиться: 6 кг сироїжок, 500 мл оцту, 500 мл води, 6 ст. солі, 6 ч. л. кориці, 6 ч. л. цукру, 18 бутонів гвоздики, 2 ст. запашного перцю, олія.
Відвари сироїжки 10 хвилин у киплячій воді і довільно наріж. Закип'яти 500 мл води, додай оцет і сіль, виклади гриби та вари ще 15 хвилин. Додай всі спеції, що залишилися, провари ще 5 хвилин і розклади сироїжки по стерилізованих банкам. Залий їх маринадом і закатай.
10. Сироїжки із зеленню на зиму
Зручно, дешево та легко. А що ще потрібне?
Тобі знадобиться: 2 кг сироїжок, 1 л води, по 1/2 пучка кропу, петрушки та селери, 2 цибулини, 100 мл оцту, 30 г цукру, 50 г солі, 1 ст.л. суміші перців горошком.
Приготування: Товсто наріж цибулю кільцями, подрібни зелень і розклади все з перцем по стерилізованих банках. Відвари сироїжки 10 хвилин у солоній воді, промою та наріж. Закип'яти 1 літр води з оцтом, сіллю та цукром, виклади туди сироїжки та вари 15 хвилин на слабкому вогні. Після чого розклади сироїжки по банках, залий їх гарячим маринадом і закатай.
Джерело: dietcenter.com.ua