Щавель на зиму: 20 найсмачніших заготовок та рецептів

Багато хто недооцінює щавель, адже з його допомогою легко збагатити страви свіжим ароматом, вітамінами та приємною кислинкою. У сезон обов'язково запасись смачним щавлем на зиму. Розповідаємо 20 відмінних рецептів заготівель, які сподобаються навіть початківцям!

Зміст

  • 1. Щавель на зиму без оцту та солі
  • 2. Щавель на зиму як свіжий
  • 3. Щавель з кинзою та гострим перцем на зиму
  • 4. Щавель з оцтом на зиму
  • 5. Щавель, консервований з аспірином
  • 6. Сухе засолювання щавлю на зиму
  • 7. Щавель із лимонною кислотою на зиму
  • 8. Заморожений щавель на зиму
  • 9. Щавель, проварений із сіллю на зиму
  • 10. Щавель на зиму зі стерилізацією
  • 11. Солодка начинка із щавлю для пирогів та пиріжків
  • 12. Соус із щавлю з базиліком, часником та оливковою олією
  • 13. Соус із щавлю без варіння
  • 14. Сушений щавель на зиму
  • 15. Заправка із щавлю для щій
  • 16. Борщова заправка із щавлю, буряків та помідорів
  • 17. Овочеве заправлення зі щавлем без варіння
  • 18. Маринований щавель без солі
  • 19. Варення із щавлю на зиму
  • 20. Компот із щавлю з лимоном на зиму
  • 1. Щавель на зиму без оцту та солі

    Перед початком роботи замочи щавель у холодній воді на 30 хвилин.

    Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 1,5 склянки води.

    Приготування: Щавель наріж і помістіть у каструлю з киплячою водою. Проварити 2 хвилини на мінімальному вогні, розклади по банках і закатай.

    2. Щавель на зиму як свіжий

    Жорсткі стебла зріж і поклади на зберігання в морозилку – з них виходять дуже смачні супи.

    Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 120 мл яблучного оцту, 1 ст. солі, 800 мл кип'яченої води.

    Приготування: Щавель подрібни і щільно поклади в стерилізовані банки. Окремо змішай воду із сіллю та оцтом. Влий холодний маринад у банки, щільно закрий кришками і прибери на зберігання холодильник.

    3. Щавель з кинзою та гострим перцем на зиму

    Найкраще взяти молоденький щавель невеликого розміру.

    Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 1 стручок гострого перцю, 20 г кінзи, 20 мл оцту, 1 ст. цукру, 1 ст. солі, 500мл води.

    Приготування: Щавель та кінзу дрібно наріж і щільно утрамбуй у чисті сухі банки. Окремо закип'яти воду, всип сіль, цукор і цілий стручок гострого перцю. Проварити 3 хвилини, перець вилови і викинь. Додай оцет, розлий маринад у банки зі щавлем і закатай.

    Зараз читають:20 оригінальних рецептів джему з малини

    4. Щавель з оцтом на зиму

    Готуй на фільтрованій воді.

    Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 1 ст. яблучного оцту, 5 г солі, 500 мл води.

    Приготування: Щавель подрібни та склади у стерилізовані банки. Закип'ятіть воду, додай сіль і провари 2 хвилини. Влий оцет, зніми з вогню і розлий по банках. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу ковдрою.

    5. Щавель, консервований з аспірином

    Для цього рецепту не знадобляться оцет та сіль.

    Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 1 таблетка аспірину, 400 мл води.

    Приготування: Щавель дрібно наріж і склади в півлітрову банку. Воду доведи до кипіння, зніми з вогню та додай розфарбовану пігулку аспірину. Влий маринад у банку зі щавлем і закатай.

    6. Сухе засолювання щавлю на зиму

    Така заготівля добре зберігається в підвалі до 1 року.

    Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 100 г солі.

    Приготування: Щавель подрібни, змішай із сіллю і злегка розімніть руками. Склади заготовку в чисту суху банку, присип сіллю і щільно закрий кришкою. Бережи в темному сухому місці.

    7. Щавель із лимонною кислотою на зиму

    Ще один рецепт, який сподобається супротивникам оцту.

    Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 1 ч.л. лимонної кислоти, 500мл води.

    Приготування: Закип'ятіть воду, додай подрібнений щавель і вари 1 хвилину. Всип лимонну кислоту, проварити ще 1 хвилину і закатай.

    8. Заморожений щавель на зиму

    Найпростіша заготівля, яка може використовуватися для приготування багатьох страв.

    Тобі знадобиться: 1 кг щавлю.

    Приготування: Щавель підготуй, дрібно наріж і склади в пластикові контейнери або пакети. Щільно закрий та прибери на зберігання в морозильну камеру.

    9. Щавель, проварений із сіллю на зиму

    Рекомендуємо використовувати сорти «Широколистий» та «Малахіт».

    Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 1 ст. солі, 1 л води.

    Приготування: Закип'ятіть воду, додай сіль і дрібно нарізаний щавель. Вимкни вогонь, накрий кришкою та залиш на 5 хвилин. Відкинь щавель на друшляк та остуди. Виклади його в пакети або формочки для льоду і забери в морозилку.

    10. Щавель на зиму зі стерилізацією

    Час стерилізації засікати з моменту закипання рідини усередині банок.

    Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 1 ч.л. лимонної кислоти, 25 г солі, 1 л води.

    Приготування: Щавель подрібни і щільно поклади в банки. Закип'ятіть воду, додай сіль та лимонну кислоту. Проварити 2 хвилини, залий у банки зі щавлем і простерилізуй їх 5 хвилин. Акуратно дістань банки з ванни для стерилізації і заходи на зиму.

    Зараз читають:20 компотів з аличі, які варто приготувати

    11. Солодка начинка із щавлю для пирогів та пиріжків

    Щавель можна дрібно нарізати ножем чи пропустити через м'ясорубку.

    Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 400 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 350 мл води.

    Приготування: Закип'ятіть воду, додай цукор та лимонну кислоту. Проварити 2 хвилини, всип дрібно нарізаний щавель і вари 10 хвилин. Розклади заготовку в підготовлені банки, закатай і переверни вгору дном.

    12. Соус із щавлю з базиліком, часником та оливковою олією

    Зручно готувати у глибокому казанку з товстим дном.

    Тобі знадобиться: 300 г щавлю, 200 г базиліка, 1 цибулина, 50 г часнику, 50 мл оливкової олії, 3 ст. оцту, 2 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі, 150мл води.

    Приготування: Подрібнена цибуля злегка обсмаж на олії. Додай дрібно нарізаний базилік та щавель. Влий воду, накрий кришкою і томи 5 хвилин на слабкому вогні. Подрібніть заготовку занурювальним блендером, всип цукор, сіль і пропущений через прес часник. Потім 5-7 хвилин, влий оцет і заходи на зиму.

    13. Соус із щавлю без варіння

    Прекрасно доповнює страви з риби, м'яса та картоплі.

    Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 1/2 головки часнику, сік половини лимона, 100 мл оливкової олії, 1,5 ст. солі.

    Приготування: Подрібни в блендері щавель та очищені зубчики часнику. Додай олію, сіль, сік лимона і добре перемішай. Виклади соус у стерилізовані банки, щільно закрий кришками та прибери його на зберігання в холодильник.

    14. Сушений щавель на зиму

    Цей спосіб можна назвати найпростішим із усіх існуючих.

    Тобі знадобиться: 2 кг щавлю.

    Приготування: Щавель збери в середні пучки, зв'яжі і підвіш сушитися в темному приміщенні, що добре провітрюється. Через 15 днів зніми пучки, розімніть сухий щавель руками, склади в підготовлені банки і щільно закрий кришками.

    15. Заправка із щавлю для щій

    Закривай щавель у банки такого обсягу, щоб однієї вистачало на каструлі.

    Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 5 горошин чорного перцю, 25 г солі, 2 ст. оцту, 800 мл води.

    Приготування: Щавель подрібни і разом із чорним перцем щільно утрамбуй у стерилізовані банки. Закип'яти воду, всип сіль і проварити 2 хвилини. Додай оцет, розлий по банках і закатай.

    Зараз читають:20 простих рецептів варення з білої смородини

    16. Борщова заправка із щавлю, буряків та помідорів

    За бажанням можна додати бурякове бадилля та моркву.

    Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 500 г буряків, 500 г помідорів, 2 цибулини, 80 мл олії, 100 мл оцту, 2 ст.л. солі, 1 л води.

    Приготування: Подрібнену цибулю обсмаж на олії 3 хвилини. Буряк натрій на тертці і всип у казанок з цибулею. Додай нарізані помідори, воду та туші 15 хвилин. Всип подрібнений щавель, посоліть і томи всі разом 5 хвилин. Влий оцет, розклади по банках і заходьте на зиму.

    17. Овочеве заправлення зі щавлем без варіння

    Готова заправка, яка в майбутньому дуже економить час.

    Тобі знадобиться: 300 г моркви, 300 г болгарського перцю, 200 г цибулі, 200 г щавлю, 1/2 головки часнику, 120 мл оцту, 2 ст. солі, 500 мл кип'яченої води.

    Морква натрі на тертці, а щавель, очищена цибуля, перець і часник – дрібно наріж. Все змішай, додай сіль, оцет та воду. Розклади овочі в чисті сухі банки, закрий капроновими кришками та прибери в холодильник.

    18. Маринований щавель без солі

    Додай у супи, рагу та соуси.

    Тобі знадобиться: 500 г щавлю, сік половини лимона, 1 лавровий лист, 3 горошини запашного перцю, 350 мл води.

    Приготування: Закип'ятіть воду, додай спеції та провари 3 хвилини. Всип дрібно нарізаний щавель і томи під кришкою 7 хвилин. Додай сік лимона, розклади по банках і закатай.

    19. Варення із щавлю на зиму

    Ти здивуєшся, наскільки це просто та смачно!

    Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 400 г цукрового піску, 250 мл води.

    Приготування: Закип'яти воду, додати цукор і проварити 5 хвилин. Всип подрібнений щавель і томи всі 10 хвилин на повільному вогні. Виклади варення в стерилізовані банки і закатай.

    20. Компот із щавлю з лимоном на зиму

    Корисний та освіжаючий компот для всієї родини.

    Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 1 лимон, 350 г цукру, 5 л води.

    Приготування: Лимон промий окропом і наріж разом зі шкіркою. Закип'ятіть воду, додай лимон, щавель і вари 5 хвилин. Процідити, всип цукор і прокип'яти ще 2 хвилини. Розлий компот у стерилізовані банки, закатай і укутай товстим рушником.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *