Багато хто недооцінює щавель, адже з його допомогою легко збагатити страви свіжим ароматом, вітамінами та приємною кислинкою. У сезон обов'язково запасись смачним щавлем на зиму. Розповідаємо 20 відмінних рецептів заготівель, які сподобаються навіть початківцям!
Зміст
1. Щавель на зиму без оцту та солі
Перед початком роботи замочи щавель у холодній воді на 30 хвилин.
Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 1,5 склянки води.
Приготування: Щавель наріж і помістіть у каструлю з киплячою водою. Проварити 2 хвилини на мінімальному вогні, розклади по банках і закатай.
2. Щавель на зиму як свіжий
Жорсткі стебла зріж і поклади на зберігання в морозилку – з них виходять дуже смачні супи.
Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 120 мл яблучного оцту, 1 ст. солі, 800 мл кип'яченої води.
Приготування: Щавель подрібни і щільно поклади в стерилізовані банки. Окремо змішай воду із сіллю та оцтом. Влий холодний маринад у банки, щільно закрий кришками і прибери на зберігання холодильник.
3. Щавель з кинзою та гострим перцем на зиму
Найкраще взяти молоденький щавель невеликого розміру.
Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 1 стручок гострого перцю, 20 г кінзи, 20 мл оцту, 1 ст. цукру, 1 ст. солі, 500мл води.
Приготування: Щавель та кінзу дрібно наріж і щільно утрамбуй у чисті сухі банки. Окремо закип'яти воду, всип сіль, цукор і цілий стручок гострого перцю. Проварити 3 хвилини, перець вилови і викинь. Додай оцет, розлий маринад у банки зі щавлем і закатай.
Зараз читають:20 оригінальних рецептів джему з малини
4. Щавель з оцтом на зиму
Готуй на фільтрованій воді.
Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 1 ст. яблучного оцту, 5 г солі, 500 мл води.
Приготування: Щавель подрібни та склади у стерилізовані банки. Закип'ятіть воду, додай сіль і провари 2 хвилини. Влий оцет, зніми з вогню і розлий по банках. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу ковдрою.
5. Щавель, консервований з аспірином
Для цього рецепту не знадобляться оцет та сіль.
Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 1 таблетка аспірину, 400 мл води.
Приготування: Щавель дрібно наріж і склади в півлітрову банку. Воду доведи до кипіння, зніми з вогню та додай розфарбовану пігулку аспірину. Влий маринад у банку зі щавлем і закатай.
6. Сухе засолювання щавлю на зиму
Така заготівля добре зберігається в підвалі до 1 року.
Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 100 г солі.
Приготування: Щавель подрібни, змішай із сіллю і злегка розімніть руками. Склади заготовку в чисту суху банку, присип сіллю і щільно закрий кришкою. Бережи в темному сухому місці.
7. Щавель із лимонною кислотою на зиму
Ще один рецепт, який сподобається супротивникам оцту.
Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 1 ч.л. лимонної кислоти, 500мл води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай подрібнений щавель і вари 1 хвилину. Всип лимонну кислоту, проварити ще 1 хвилину і закатай.
8. Заморожений щавель на зиму
Найпростіша заготівля, яка може використовуватися для приготування багатьох страв.
Тобі знадобиться: 1 кг щавлю.
Приготування: Щавель підготуй, дрібно наріж і склади в пластикові контейнери або пакети. Щільно закрий та прибери на зберігання в морозильну камеру.
9. Щавель, проварений із сіллю на зиму
Рекомендуємо використовувати сорти «Широколистий» та «Малахіт».
Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 1 ст. солі, 1 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай сіль і дрібно нарізаний щавель. Вимкни вогонь, накрий кришкою та залиш на 5 хвилин. Відкинь щавель на друшляк та остуди. Виклади його в пакети або формочки для льоду і забери в морозилку.
10. Щавель на зиму зі стерилізацією
Час стерилізації засікати з моменту закипання рідини усередині банок.
Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 1 ч.л. лимонної кислоти, 25 г солі, 1 л води.
Приготування: Щавель подрібни і щільно поклади в банки. Закип'ятіть воду, додай сіль та лимонну кислоту. Проварити 2 хвилини, залий у банки зі щавлем і простерилізуй їх 5 хвилин. Акуратно дістань банки з ванни для стерилізації і заходи на зиму.
Зараз читають:20 компотів з аличі, які варто приготувати
11. Солодка начинка із щавлю для пирогів та пиріжків
Щавель можна дрібно нарізати ножем чи пропустити через м'ясорубку.
Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 400 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 350 мл води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай цукор та лимонну кислоту. Проварити 2 хвилини, всип дрібно нарізаний щавель і вари 10 хвилин. Розклади заготовку в підготовлені банки, закатай і переверни вгору дном.
12. Соус із щавлю з базиліком, часником та оливковою олією
Зручно готувати у глибокому казанку з товстим дном.
Тобі знадобиться: 300 г щавлю, 200 г базиліка, 1 цибулина, 50 г часнику, 50 мл оливкової олії, 3 ст. оцту, 2 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі, 150мл води.
Приготування: Подрібнена цибуля злегка обсмаж на олії. Додай дрібно нарізаний базилік та щавель. Влий воду, накрий кришкою і томи 5 хвилин на слабкому вогні. Подрібніть заготовку занурювальним блендером, всип цукор, сіль і пропущений через прес часник. Потім 5-7 хвилин, влий оцет і заходи на зиму.
13. Соус із щавлю без варіння
Прекрасно доповнює страви з риби, м'яса та картоплі.
Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 1/2 головки часнику, сік половини лимона, 100 мл оливкової олії, 1,5 ст. солі.
Приготування: Подрібни в блендері щавель та очищені зубчики часнику. Додай олію, сіль, сік лимона і добре перемішай. Виклади соус у стерилізовані банки, щільно закрий кришками та прибери його на зберігання в холодильник.
14. Сушений щавель на зиму
Цей спосіб можна назвати найпростішим із усіх існуючих.
Тобі знадобиться: 2 кг щавлю.
Приготування: Щавель збери в середні пучки, зв'яжі і підвіш сушитися в темному приміщенні, що добре провітрюється. Через 15 днів зніми пучки, розімніть сухий щавель руками, склади в підготовлені банки і щільно закрий кришками.
15. Заправка із щавлю для щій
Закривай щавель у банки такого обсягу, щоб однієї вистачало на каструлі.
Тобі знадобиться: 1 кг щавлю, 5 горошин чорного перцю, 25 г солі, 2 ст. оцту, 800 мл води.
Приготування: Щавель подрібни і разом із чорним перцем щільно утрамбуй у стерилізовані банки. Закип'яти воду, всип сіль і проварити 2 хвилини. Додай оцет, розлий по банках і закатай.
Зараз читають:20 простих рецептів варення з білої смородини
16. Борщова заправка із щавлю, буряків та помідорів
За бажанням можна додати бурякове бадилля та моркву.
Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 500 г буряків, 500 г помідорів, 2 цибулини, 80 мл олії, 100 мл оцту, 2 ст.л. солі, 1 л води.
Приготування: Подрібнену цибулю обсмаж на олії 3 хвилини. Буряк натрій на тертці і всип у казанок з цибулею. Додай нарізані помідори, воду та туші 15 хвилин. Всип подрібнений щавель, посоліть і томи всі разом 5 хвилин. Влий оцет, розклади по банках і заходьте на зиму.
17. Овочеве заправлення зі щавлем без варіння
Готова заправка, яка в майбутньому дуже економить час.
Тобі знадобиться: 300 г моркви, 300 г болгарського перцю, 200 г цибулі, 200 г щавлю, 1/2 головки часнику, 120 мл оцту, 2 ст. солі, 500 мл кип'яченої води.
Морква натрі на тертці, а щавель, очищена цибуля, перець і часник – дрібно наріж. Все змішай, додай сіль, оцет та воду. Розклади овочі в чисті сухі банки, закрий капроновими кришками та прибери в холодильник.
18. Маринований щавель без солі
Додай у супи, рагу та соуси.
Тобі знадобиться: 500 г щавлю, сік половини лимона, 1 лавровий лист, 3 горошини запашного перцю, 350 мл води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай спеції та провари 3 хвилини. Всип дрібно нарізаний щавель і томи під кришкою 7 хвилин. Додай сік лимона, розклади по банках і закатай.
19. Варення із щавлю на зиму
Ти здивуєшся, наскільки це просто та смачно!
Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 400 г цукрового піску, 250 мл води.
Приготування: Закип'яти воду, додати цукор і проварити 5 хвилин. Всип подрібнений щавель і томи всі 10 хвилин на повільному вогні. Виклади варення в стерилізовані банки і закатай.
20. Компот із щавлю з лимоном на зиму
Корисний та освіжаючий компот для всієї родини.
Тобі знадобиться: 500 г щавлю, 1 лимон, 350 г цукру, 5 л води.
Приготування: Лимон промий окропом і наріж разом зі шкіркою. Закип'ятіть воду, додай лимон, щавель і вари 5 хвилин. Процідити, всип цукор і прокип'яти ще 2 хвилини. Розлий компот у стерилізовані банки, закатай і укутай товстим рушником.
Джерело: dietcenter.com.ua