В умілих руках господині навіть звичайні помідори з цибулею можуть перетворитися на найапетитнішу консервацію. Ділимося 20 найкращими рецептами, бери їх собі на замітку!
Зміст
1. Помідори, мариновані з цибулею, болгарським перцем та часником
Жодної стерилізації, все просто і швидко.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 300 г цибулі, 2 болгарських перцю, 1 головка часнику, 3 парасольки кропу, 5 горошин чорного перцю, 3 горошини запашного перцю, 120 мл оцту, 80 г цукру, 100 г солі, 3 л води.
Приготування: Очисти від лушпиння і наріж цибулю кружальцями. Болгарський перець розріж навпіл, очисти від насіння та подрібни. Помістіть у банки кріп, спеції, болгарський перець, цибулю, помідори та очищені зубчики часнику. Залий все окропом, прикрий кришками і залиш на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор, сіль і прокип'ятіть 3 хвилини. Влий у банки оцет, киплячий сироп, закатай і переверни вгору дном.
2. Помідори половинками з цибулею та часником
Така консервація точно не буде зайвою!
Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, 500 г цибулі, 1/2 головки часнику, 3 горошини запашного перцю, 2 бутони гвоздики, 2 лаврові листи, 1 ч.л. лимонної кислоти, 60 г цукру, 120 г солі, 3 л води.
Приготування: Наріж помідори половинками. Цибулю очисти і наріж кружальцями. Помістіть у банки очищені зубчики часнику, помідори та цибулю. Закип'ятіть воду, додай спеції, цукор, сіль та лимонну кислоту. Провари маринад 2 хвилини, влий його в банки, простерилізуй 15 хвилин і закатай.
3. Мариновані помідори з цибулею та аспірином
Найкраще готувати із щільних помідорів м'ясистих сортів.
Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, 500 г цибулі, 3 парасольки кропу, 3 зубчики часнику, 2 таблетки аспірину, 6 горошин чорного перцю, 2 лаврові листки, 80 г цукру, 80 г солі, 3 л води.
Приготування: Помістіть у банки кріп, спеції, очищені зубчики часнику, помідори та нарізану цибулю. Залий все до верху окропом, прикрий кришками і залиш прогріватися на півгодини. Злий цю воду в каструлю, всип цукор, сіль і розфарбований аспірин. Проварити 2 хвилини і зали банки до верху отриманим маринадом. Закатай помідори з цибулею, переверни вгору дном і закутай на добу товстим рушником.
4. Салат з помідорів, гострого перцю та цибулі на зиму
Лій окріп у центр банки на овочі, це убезпечить скло від перегріву.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 кг цибулі, 2 стручки гострого перцю, 20 г будь-якої зелені, 200 мл олії, 120 мл оцту, 1 ч.л. суміші перців горошком, 2 лаврові листки, 2 бутони гвоздики, 60 г цукру, 50 г солі, 1,5 л води.
Зараз читають:20 відмінних рецептів настоянки із чорної смородини
Овочі та зелень – наріж і склади в банки шарами. Закип'яти воду, всип спеції, цукор, сіль і проварити 2 хвилини. Додати масло, оцет і через 1 хвилину зняти з вогню. Влий киплячий маринад у банки, простерилізуй 10 хвилин і закатай.
5. Помідори з цибулею, морквою, болгарським та гострим перцем на зиму
Готуй зі свіжих та красивих овочів.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 200 г моркви, 2 стручки гострого перцю, 500 г цибулі, 2-3 гілочки зелені, 1 ч.л. лимонної кислоти, 80 г цукру, 80 г солі, 2,5 л води.
Приготування: Наріж помідори, зелень, морква, очищений болгарський перець та цибуля. Гострий перець розріж уздовж, очисти від насіння та подрібни. Склади овочі та зелень у банки, кілька разів струшуючи у процесі. Залий їх киплячою водою і залиши прогріватись на 30 хвилин. Потім злий воду в каструлю, всип цукор, сіль та лимонну кислоту. Проварити 2 хвилини, залий у банки і закатай.
6. Помідори половинками з цибулею та лимонним соком на зиму
Якщо помідори недостиглі, тоді викладіть їх на 1 день на сонці.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 1 кг цибулі, 50 г часнику, сік одного лимона, 50 мл олії, 2 лаврові листки, 100 г цукру, 100 г солі, 3,5 л води.
Приготування: Помідори та очищена цибуля – наріж і склади у стерилізовані банки. Окремо закип'яти воду, всип лавровий лист, подрібнений часник, сіль, цукор і прокип'яти 3 хвилини. Додай олію та лимонний сік, і залий маринад у банки. Простерилізуйте помідори з цибулею 15 хвилин, закатай і залиш на добу в теплі.
7. Помідори з цибулею та кропом шарами на зиму
Послідовність шарів може бути будь-який на твій розсуд.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 кг цибулі, 200 г будь-якої зелені, 5 горошин чорного перцю, 100 мл оцту, 60 г цукру, 80 г солі, 2,8 л води.
Приготування: Наріж помідори, зелень та очищену цибулю. Склади заготівлі шарами у банки. Закип'ятіть воду, додай сіль, цукор і чорний перець. Проварити 2 хвилини, влий у банки і простерилізуй 15 хвилин. Акуратно дістань банки з ванни для стерилізації, влий оцет і закатай.
8. Помідори з цибулею у медовому маринаді на зиму
Для краси можеш викласти у банки помідори різних кольорів.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 500 г цибулі, 2 лаврові листки, 4 горошини чорного перцю, 3 ст.л. оцту, 2 ст.л. меду, 1 ст.л. солі, 2 л води.
Приготування: Наріж помідори та очищену цибулю. Склади у підготовлені банки всі спеції та овочі. Закип'ятіть воду, залий банки до верху і залиш під кришками на 30 хвилин. Після чого злий цю воду в каструлю, всип сіль і проварити 2 хвилини. Додай оцет, мед і одразу зніми з вогню. Влий медовий маринад у банки, закатай і закутай на добу ковдрою.
9. Помідори з цибулею в желе
Порадуй домочадців такою незвичайною заготівлею на зиму!
Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, 500 г цибулі, 4 гілочки петрушки, 5 горошин чорного перцю, 3 горошини запашного перцю, 80 мл оцту, 60 г цукру, 60 г солі, 25 г желатину, 2,5 л води.
Приготування: Желатин залий 150 мл кип'яченої води і прибери на 15 хвилин. Склади в банки спеції, помідори, зелень та нарізану цибулю. Закип'яти воду, що залишилася, залий у банки і залиш на 20 хвилин. Потім злий її в каструлю, додай цукор та сіль. Проварити 2 хвилини, додати оцет і заготовку з желатином. Перемішай, залий назад у банки і закатай.
10. Салат з помідорів з цибулею та коренем хрону на зиму
Чим краще прогріються укутані банки, тим вища ймовірність того, що вони довше збережуться.
Зараз читають:15 оригінальних рецептів яблучного пюре на зиму
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 500 г цибулі, 50 г кореня хрону, 5 горошин чорного перцю, 100 мл олії, 80 мл оцту, 60 г цукру, 80 г солі.
Приготування: Наріж помідори та очищену цибулю. Корінь хрону очисти від шкірки і натрій на великій тертці. Змішай все в каструлі, додай олію, чорний перець, цукор та сіль. Проварити 15 хвилин, влий оцет і розклади в підготовлені банки. Закатай, переверни вгору дном і закутай товстим рушником.
11. Гострий салат із помідорів, моркви, цибулі та часнику на зиму
Зважай на ступінь гостроти перцю – можливо, його кількість слід скоротити.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 500 г болгарського перцю, 500 г моркви, 300 г цибулі, 150 г часнику, 1 стручок гострого перцю, 30 г будь-якої зелені, 200 мл олії, 100 мл оцту, 2 ст.л. цукру, 3 ст. солі.
Приготування: Наріжте помідори, зелень, гострий перець, очищену цибулю і болгарський перець. Моркву натрій на тертці, а часник – пропусти через прес. Все змішай, додай сіль, цукор та олію. Накрий кришкою та залиш на 2 години. Розклади овочі по банкам, простерилізуй 15 хвилин, додай оцет і закатай.
12. Соус з помідорів, цибулі та часнику на зиму
Чудовий соус до м'ясних страв на зиму!
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 500 г цибулі, 200 г часнику, 6 горошин чорного перцю, 3 горошини запашного перцю, 2 лаврові листки, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 80 мл оцту, 50 мл олії, 3 ст.л. цукру, 2 ст. солі.
Помідори очисти від шкірки і подрібни в блендері. Так само ходи з очищеними цибулею та часником. Все змішай, додай спеції, цукор, сіль та олію. Проварити 20 хвилин, влий оцет і відразу зніміть з вогню. Розклади киплячий соус у стерилізовані банки і закатай.
13. Аджика з помідорів, цибулі, болгарського та гострого перцю
Щоб зменшити гостроту, видали насіння з гострого перцю.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 500 г цибулі, 2 болгарські перці, 1 стручок гострого перцю, 20 г кінзи, 100 мл оливкової олії, 3 ст.л. оцту, 80 г цукру, 60 г солі.
Приготування: Пропусти через м'ясорубку помідори, кінзу та очищений болгарський перець. Дрібно наріж гострий перець і очищену від лушпиння цибулю. Обсмаж цибулю на олії до золотистого кольору, всип гострий перець і готуй ще 2-3 хвилини. Додай помідори, болгарський перець та кінзу. Всип цукор, сіль та туші 20 хвилин, періодично помішуючи. Влий оцет, перемішай і закрий аджику в стерилізовані банки.
14. Салат Шакароб на зиму
Цей салат дуже популярний в Узбекистані.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 кг цибулі, 1 кг болгарського перцю, 100 г будь-якої зелені, 100 г часнику, 250 мл олії, 100 мл оцту, 10 горошин чорного перцю, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. коріандру в зернах, 120 г цукру, 100 г солі.
Приготування: Наріж всі овочі та зелень. Додай олію, спеції, цукор, сіль та залиш заготівлю на 2 години. Розклади салат по банкам і рівномірно розподіли сік, що виділився. Простерилізуйте заготовку 20 хвилин, додай оцет і закатай.
15. Помідори, квашені з болгарським перцем та цибулею в бочці
Попередньо промийте бочку окропом.
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів, 2 кг болгарського перцю, 2 кг цибулі, 10 парасольок кропу, 4 листочки хрону, 20 листків вишні, 20 листків смородини, 2 ст.л. чорного перцю горошком, 5 лаврових листів, 200 г цукру, 450 г солі, 7 л кип'яченої води.
На дно бочки помісти парасольки кропу, половину листя хрону, вишні та смородини. Болгарський перець розріж навпіл, очисти від насіння та подрібни. Цибулю очисти від лушпиння і наріж товстими кільцями. Склади в бочку помідори, болгарський перець, цибулю і спеції, і густо накрий зеленню, що залишилася. Змішай холодну воду з цукром та сіллю. Влий розсіл у бочку з овочами, накрий марлею, встанови гніт і залиш на 3 тижні.
Зараз читають:Помідори по-грузинськи на зиму: 20 чудових рецептів
16. Помідори без шкірки, консервовані з цибулею у томатному соку
Каструлю із банками прикривай кришкою під час стерилізації.
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів, 1 кг цибулі, 3 лаврові листки, 5 горошин запашного перцю, 2 бутони гвоздики, 50 г цукру, 60 г солі.
Приготування: Розсортувати помідори на дрібні та великі. Дрібні – очисти від шкірки, склади в банки, додай подрібнену цибулю та спеції. А великі помідори – пропусти через соковитискач і змішай із цукром та сіллю. Прокип'яті отриманий томатний сік 10 хвилин, влий його в банки з помідорами і простерилізуй 15 хвилин. Закатай, переверни вгору дном і залиш на добу в теплі.
17. Овочеве заправлення для супів на зиму
Додай цю заготовку в киплячий бульйон, проварити 10 хвилин і суп готовий!
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 500 г болгарського перцю, 500 г моркви, 500 г цибулі, 200 г зелені, 50 мл оцту, 350 г солі.
Приготування: Дрібно наріж помідори, зелень, очищену цибулю та болгарський перець. Морква натрій на тертці. Все змішай, додай сіль та залиш заготовку настоятися на 2 години. Потім проварити 15 хвилин, влий оцет і перемішай. Розклади заправку в стерилізовані банки, закатай і укутай товстим рушником.
18. Соті з баклажанів з помідорами та цибулею на зиму
Нарізай баклажани шматочками однакового розміру.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 200 г моркви, 1 кг цибулі, 1/2 голівки часнику, 250 мл олії, 120 мл оцту, 1 ч.л. меленої паприки, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 60 г цукру, 50 г солі.
Баклажани наріж кубиками, замочи на 20 хвилин у підсоленій воді, відкинь на друшляк і промою. Моркву натрій на тертці, а помідори та очищену цибулю – пропусти через м'ясорубку. Розігрій олію в глибокому казанку, всип моркву і обсмаж до золотистого кольору. Додай масу з помідорів та цибулі. Проварити 10 хвилин, всип пропущений через прес часник, мелений перець, паприку, цукор і сіль. Потім 5 хвилин, додай баклажани та вари 40 хвилин, періодично помішуючи. Влий оцет і через 1 хвилину зніміть з вогню. Розклади соті по банках, закатай і переверни вгору дном.
19. Чатні з помідорів, яблук, цибулі та гострого перцю
Рекомендуємо готувати з томатів різного ступеня зрілості.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 500 г яблук, 3 цибулини, 2 стручки гострого перцю, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. чебрецю, 0,5 ч.л. каррі, 50 мл олії, 150 мл оцту, 1 ст.л. солі, 250мл води.
Цибуля очисти, наріж і помісти в каструлю з водою. Провари 7 хвилин, злий рідину, що утворилася, додай масло, подрібнений гострий перець і спеції. Обсмаж 3-5 хвилин, всип сіль, нарізані яблука та помідори. Накрий кришкою і томи 20 хвилин на повільному вогні. Додай оцет, виклади заготовку в підготовлені банки і заходьте на зиму.
20. Зелені помідори з морквою, болгарським перцем та цибулею
Заготівля повинна вийти трохи кисленькою.
Тобі знадобиться: 2 кг зелених помідорів, 400 г моркви, 400 г болгарського перцю, 300 г цибулі, 3 горошини запашного перцю, 5 горошин чорного перцю, 80 мл оцту, 60 г цукру, 25 г солі.
Приготування: Наріж зелені помідори, очищену цибулю та болгарський перець. Морква натрію на великій тертці. Все змішай, додай спеції, цукор та сіль. Розклади овочі по банках, прикрий кришками і залиш на 2 години при кімнатній температурі. Простерилізуйте 15 хвилин, влий оцет і закатай.
Джерело: dietcenter.com.ua