Пост – не привід для одноманітного меню, адже навіть без м'яса, яєць чи молочних продуктів можна приготувати щось смачне і цікаве. У цій добірці ми поділимося 25 чудовими рецептами пісних страв, які обов'язково здивують!
Зміст
Пісні другі страви
Хто сказав, що ситний обід чи вечеря не вийде без м'яса? Абсолютна нісенітниця! Спробуй і ти здивуєшся, як багато класних ідей можна успішно реалізувати без продуктів тваринного походження!
Гречаники
Оригінальні гречані котлетки, а завдяки картоплі вони не розвалюються.
Тобі знадобиться: 300 г вареної гречки, 200 г картоплі, 4 ст. борошна, сіль, спеції.
Приготування: Натрій картоплю на середній тертці і змішай усі інгредієнти. Сформуй невеликі гречаники та обсмаж їх близько 5 хвилин із двох сторін на сковороді на середньому вогні.
Лобіо з червоної квасолі
Не забудь заздалегідь замочити квасолю на ніч, щоб вона швидше зварилася.
Тобі знадобиться: 500 г червоної квасолі, 250 г помідорів, 1 морква, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 2 ст. томатної пасти, 50 г волоських горіхів, 2-3 зубчики часнику, кінза, сіль, мелений червоний перець, хмелі-сунелі, спеції.
Приготування: Замочити та відварити квасолю до готовності. Очисти і натрій помідори на тертці, блендером подрібни горіхи, пропусти чесок через прес і порубай кінзу.
Наріж і обсмаж цибулю з болгарським перцем та морквою 5-7 хвилин. Залий засмажку помідорами та протушкуй ще 7 хвилин. Виклади квасолю, а ще через 5 хвилин додай горіхи, часник, спеції та зелень. Все перемішай і тушкуй 20 хвилин на слабкому вогні.
Фалафель із нуту
Консервований нут теж підійде, щоб заощадити час.
Тобі знадобиться: 300 г нуту, 1,5 цибулини, 100 г зелені, 3-4 зубчики часнику, 80 г борошна, сіль, паприка, каррі, мелений червоний перець, мелений коріандр, спеції.
Приготування: Замочіть нут на ніч, відваріть його до готовності і подрібніть за допомогою блендера або м'ясорубки. Так само подрібни цибулю, часник і зелень, всип сухі інгредієнти і вимішай масу. Кількість муки регулюй за консистенцією. Вологими руками сформуй невеликі кульки фалафеля і обсмаж все до рум'яності у великій кількості олії.
Баклажани з грибами в духовці
Ті самі ошатні човники, до яких не можна залишитися байдужим.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 150 г грибів, 1 болгарський перець, 2 помідори, 1 цибулина, 1 жменя волоських горіхів, 3 зубчики часнику, олія, зелень, сіль, спеції.
Приготування: Розріж баклажани навпіл і видали м'якоть із середини. Посоли та збризни човники олією, і відправ їх на 10-15 хвилин у духовку при 250 градусах. Дрібно наріж м'якоть баклажанів, гриби та інші овочі. Обсмаж всі разом до м'якості, виклади начинку в човники, а потім посип рубаними горіхами та зеленню. Запікай ще 10-15 хвилин.
Капустяні котлети з манкою
Чудова альтернатива тушкованій капусті або капустяним запіканкам.
Тобі знадобиться: 500 г капусти, 100 г манки, 75 мл томатного соусу, зелень, сіль, спеції.
Блендером подрібни капусту в кашку, всип манку зі спеціями і перемішай. Залиш заготовку на півгодини, а потім сформуй котлетки з капустяного тіста і обсмаж з двох боків до рум'яності. Після чого залий їх томатним соусом, посип зеленню і протушкуй ще 10 хвилин на слабкому вогні.
Зараз читають:20 найкращих рецептів з агар-агаром
Пісні супи
Спеціально для тих, хто не репрезентує свій обід без перших страв. Ароматні, наваристі та смачні супи також відмінно урізноманітнять пісне меню. Овочі, крупи, бобові – все це у твоєму розпорядженні у довільних поєднаннях!
Гороховий суп
Рекомендуємо використовувати колотий горох, тому що він швидше вариться.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки сухого гороху, 3-4 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, сіль, спеції.
Приготування: Залийте горох водою, доведіть до кипіння і вари, поки він не розбухне. У цей час подрібни і обсмаж моркву з цибулею до м'якості. Виклади нарізану картоплю до гороху, а коли вона майже звариться – додай приготовану засмажку та спеції. Прокип'ятіть суп ще 5 хвилин.
Суп-пюре з сочевицею
Популярна страва турецької кухні, яка ідеально поєднується з часниковими грінками.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки червоної сочевиці, 4 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, 2 ст.л. томатної пасти, 2 ст. борошна, сіль, паприка, сушена м'ята, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю, натрій моркву і наріж картоплю кубиком. Відправ їх в каструлю, влий приблизно 1,5-1,7 л води, всип сочевицю і доведи все до кипіння.
Проварити 25-30 хвилин до м'якості інгредієнтів, дай охолонути і блендером подрібни суп до однорідності. Злегка обсмажте борошно на олії, додай томатну пасту і перемішай. Відправте заправку, що вийшла в суп, приправ і провари його ще 5 хвилин після кипіння.
Овочевий суп з рисом
Можеш сміливо додавати будь-які інші овочі чи заморожені суміші.
Тобі знадобиться: 300 г картоплі, 150 г рису, 1 болгарський перець, 1 помідор, 1 морква, 1 цибулина, 50 г зеленого горошку, 3 ст. подрібнених томатів у власному соку, зелень, сіль, спеції.
Приготування: Промий рис і наріж всі овочі. Залий картоплю та рис водою, доведи до кипіння і проварити 15 хвилин. За цей час злегка обсмаж моркву з цибулею та перцем, додай туди ж помідори, зелений горошок та подрібнені томати, протушкуй ще 5-7 хвилин і приправ. Відправте засмажку в суп, знову доведи його до кипіння, прогрій 1-2 хвилини, зніми з вогню і посип рубаною зеленню.
Пісний борщ
Без цієї класики добірка не буде повною!
Тобі знадобиться: 5 картоплин, 500 г капусти, 2 буряка, 1 морква, 1 цибулина, 1/2 болгарського перцю, 2 ст.л. томатної пасти, часник, цукор, сіль, спеції.
Натрій буряк і моркву, подрібни цибулю з болгарським перцем і наріж картоплю кубиком. Залий картоплю водою і постав варитися. За цей час обсмаж цибулю з морквою, додай туди буряки, а ще за кілька хвилин – перець, томатну пасту та 5 ст.л. води від варіння картоплі.
Туши всі разом 15 хвилин під кришкою. Виклади нашатковану капусту до картоплі, знову доведи до кипіння і проварити 15 хвилин. Відправ засмажку, часник, цукор, сіль та спеції за смаком у каструлю. Проварити ще 15 хвилин під кришкою на мінімальному вогні.
Пісні щи
Такі щі готуються зі свіжої капусти і виходять дуже смачними.
Тобі знадобиться: 700 г капусти, 500 г картоплі, 1 морква, 2 цибулини, 30 г зеленої цибулі, 30 г зелені, сіль, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі соломкою, але одну невелику картоплину – залиш цілою. Залий цілу та нарізану картоплю водою та проварити 15 хвилин. Відправ капусту до картоплі та вари ще 7-10 хвилин. Окремо обсмажте цибулю з морквою до м'якості.
Дістань цілу картоплину, виделкою розімни її в пюре і поверни назад у щі. Виклади засмажку в каструлю, приправ та провари ще 5 хвилин. Додай рубану зелень і зелену цибулю, перемішай, зніми щі з вогню і залиши трохи настоятися під кришкою.
Пісні салати
Не обмежуйся банальною овочевою нарізкою і додай те, що зробить пісний салат дійсно оригінальним – насіння, горіхи, зелень чи бобові!
Салат з помідорами, огірками та волоськими горіхами
У найкращих традиціях грузинської кухні – смачно та ароматно.
Зараз читають:12 найапетитніших рецептів стерляді в духовці
Тобі знадобиться: 2 огірки, 2 помідори, 2 фіолетові цибулини, 2 жмені волоських горіхів, 1 пучок кінзи або іншої зелені, 3 ст.л. оливкової олії, 2 ст.л. яблучного оцту, сіль, спеції.
Приготування: Дрібно наріж овочі та змішай їх з оливковою олією, яблучним оцтом, сіллю, спеціями та рубаною зеленню. Посип готовий салат рубаними горіхами.
Салат з картоплею та грибами
Ситний сільський салат, який здатний замінити собою навіть основну страву.
Тобі знадобиться: 4 картоплини, 200 г маринованих грибів, 2 великі солоні огірки, 25 г зелені, олія, сіль, спеції.
Приготування: Відвари картоплю і наріж всі інгредієнти середніми шматочками. Подрібніть зелень і заправте салат олією зі спеціями.
Пісний салат із нутом
Його головна особливість – в оригінальній кисло-солодкій заправці.
Тобі знадобиться: 3 огірки, 2 болгарські перці, 1-2 моркви, 1 фіолетова цибулина, 1-2 склянки відвареного або консервованого нуту, 1 пучок зелені, 3 зубчики часнику, 3 ст.л. оливкової олії, 1,5 ст.л. винного оцту, 1,5 ст. рисового або яблучного оцту, 1 ст. лимонного соку, 2 ст. меду, кунжут або горіхи, сіль, спеції.
Дрібно наріж всі овочі, подрібни зелень з часником, додай нут, перемішай і приправ салат. Змішай оливкову олію і весь оцет, лимонний сік і мед, заправ салат і посип його горіхами або кунжутом.
Салат з буряком та гранатом
На випадок, коли звичайний вінегрет вже набрид!
Тобі знадобиться: 2 варені буряки, 2 варені моркви, 1 фіолетова цибулина, 1 гранат, 10 г петрушки, 2 ст.л. гарбузового насіння, 3 ст.л. оливкової олії, 2 ст.л. лимонного соку, 2 ч. л. меду, сіль, спеції.
Приготування: Віночком зби масло, лимонний сік, мед та спеції. Натрій буряк і моркву на тертці, подрібни петрушку з цибулею та полів все це приготовленою раніше заправкою. Посип салат зернами граната і гарбузовим насінням перед подачею.
Листковий салат з печерицями та чорносливом
Сюди обов'язково знадобиться пісний майонез або інша відповідна заправка.
Тобі знадобиться: 500 г печериць, 300 г моркви, 300 г цибулі, 150 г волоських горіхів, 1 склянка чорносливу, пісний майонез.
Залий чорнослив окропом на 15 хвилин, обсуши і тонко наріж. Обсмаж горіхи на сухій сковороді і теж подрібни їх. Моркву нашаткуй соломкою і протушкуй до м'якості. Окремо подрібни і обсмаж цибулю, і окремо – печериці. Виклади салат шарами: морква, цибуля, смажені печериці, чорнослив, горіхи. Промазуй шари пісним майонезом.
Пісні закуски
Навіть у пост можна накрити прекрасний стіл, щоб здивувати гостей та домочадців. У цьому розділі пропонуємо кілька рецептів закусок, які прикрасять будь-яке святкове та повсякденне застілля!
Намазка з квасолі
Якщо не хочеш довго варити квасолю, тоді просто використовуй консервовану.
Тобі знадобиться: 500 г готової квасолі, 1 цибулина, 1 морква, 2-4 зубчики часнику, сіль, паприка, мелений мускатний горіх, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю, моркву та часник, а квасолю відкинь на друшляк, але рідина з банки або від варіння – поки залиш. Виклади квасолю до овочів, приправ та протушкуй всі разом 5-6 хвилин. Блендер подрібни намазку до однорідності. Підливай рідини, що трохи залишилася, по необхідності для потрібної консистенції.
Грибний паштет
Проста та смачна пісна закуска з приводу та без!
Тобі знадобиться: 800 г печериць або інших грибів, 300 г цибулі, 150 г моркви, 3 зубчики часнику, 20 г зелені, сіль, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю, моркву та печериці до готовності. Якщо використовуєш лісові гриби, тоді спочатку привари їх 20 хвилин. Додай часник і зелень, приправ за смаком та блендером подрібни паштет до однорідності.
Намазка з авокадо
При бажанні додай подрібнений перець чилі або дрібно нарізані помідори.
Тобі знадобиться: 3 авокадо, 4 зубчики часнику, 4 гілочки зелені, 1/2 лимона, 50 мл оливкової олії, сіль, спеції.
Приготування: Дрібно наріж часник і зелень, розімни м'якоть авокадо і відіжми сік з лимона. Ретельно змішай усі інгредієнти та приправ намазку за смаком.
Зараз читають:20 простих рецептів компоту з нектаринів на зиму
Швидка маринована капуста з яблуками
Буде готова до вживання лише через добу!
Тобі знадобиться: 1,5 кг капусти, 1,5 моркви, 300 г кисло-солодких яблук, 2 зубчики часнику, 750 мл води, 150 мл оцту, 80 мл олії, 2,5 ст.л. солі, 3 ст. цукру, 3 лаврових листи, 4 бутони гвоздики, 15 горошин чорного перцю, 3 горошини запашного перцю.
Приготування: Наріж капусту і моркву, наріж яблука тонкими часточками і подрібни часник. Закип'яти маринад з інгредієнтів, що залишилися, залий їм заготовку, перемішай і залиши до охолодження. Накрийте ємність і відправте на добу в холодильник.
Овочева ікра з грибами
Найлегший рецепт, а інгредієнти для нього – точно є в тебе вдома.
Тобі знадобиться: 600 г грибів, 3 помідори, 1 болгарський перець, 1 морква, 1 цибулина, 250 мл томатного соку, часник, сіль, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з морквою до м'якості. Додай нарізані гриби та солодкий перець, смажу ще 5 хвилин і потім пропусти все через м'ясорубку, заодно додавши очищені помідори. Влий томатний сік і протушкуй ікру протягом 10 хвилин. Наприкінці готування – заправ все спеціями та часником.
Пісні десерти
Немає жодного сенсу повністю відмовлятися від десертів у пост. Адже без молока та яєць теж можна приготувати відмінні десерти, які анітрохи не гірші за класичні!
Банановий кекс
Готується на олії – те, що потрібно.
Тобі знадобиться: 3 банани, 200 г борошна, 100 г коричневого цукру, 60 мл олії, 3 ч.л. розпушувача, 3 ч.л. меленої кориці.
Приготування: Виделкою розімні очищені банани і розітріть їх з маслом і цукром. Всип сухі інгредієнти, ретельно вимішай тісто і додай горіхи або цукати за бажанням. Випікай кекс 40 хвилин|мінути| в духовці при 200 градусах.
Пудинг на кокосовому молоці
Екзотичний і водночас дуже простий у приготуванні!
Тобі знадобиться: 400 мл кокосового молока, 60-80 г цукру, 30-35 г кукурудзяного крохмалю, мелена кориця, сіль.
Приготування: Ретельно змішай усі інгредієнти та доведи їх до кипіння, постійно помішуючи. Уварюй заготовку 5 хвилин на слабкому вогні до загусання. Після чого розлий пудинг по формах, накрий плівкою і відправ у холодильник на 3-4 години.
Запечена груша з медом та горіхами
Пісний десерт на кожен день, який ще є дуже корисним.
Тобі знадобиться: 1 груша, 50 г волоських горіхів, 40 мл меду, 0,5 ст. лимонного соку, 0,3 ч. л. меленої кориці.
Приготування: Розріж грушу на половинки, виріж серцевину, збризкати лимонним соком і посип рубаними горіхами. Після чого полів усе медом, посип корицею і відправ на 25-30 хвилин в духовку при 180 градусах.
Пісний медовий пряник
Такий пряник ще іноді називають монастирським.
Тобі знадобиться: 250 мл води або чорного чаю, 50 мл олії, 250 г борошна, 200 г цукру, 100 г родзинок, 4 ст.л. меду, 2 ст.л. какао, 2 ч.л. розпушувача, мелена кориця, імбир, мускатний горіх, сіль.
Приготування: Змішай теплу воду, мед і цукор, а потім всип всі сухі інгредієнти. Вимішай тісто, влий олію і знову перемішай. В останню чергу додай родзинки і випікай пряник 45 хвилин у духовці при 180 градусах.
Цукерки із сухофруктів
Цей рецепт сподобається і тим, хто дотримується ПП раціону.
Тобі знадобиться: 150 г волоських горіхів, 150 г кураги, 150 г фініків, 150 г чорносливу, 50 г кедрових горішків, 3 ч.л. меду, какао, мак, кунжут.
Приготування: Промий та залий сухофрукти окропом на 15 хвилин, обсуши і блендером подрібни їх з горіхами майже до однорідності. Якщо потрібно, підливай трохи води у процесі. Втрути мед і вологими руками скачати невеликі кульки. Обваляй цукерки в маку, кунжуті або какао за смаком, і прибери в холодильник на кілька годин.
Джерело: dietcenter.com.ua