Пісне меню – 25 найкращих рецептів страв, що приготувати у піст

Пост – не привід для одноманітного меню, адже навіть без м'яса, яєць чи молочних продуктів можна приготувати щось смачне і цікаве. У цій добірці ми поділимося 25 чудовими рецептами пісних страв, які обов'язково здивують!

Зміст

  • Пісні другі страви
  • Гречаники
  • Лобіо з червоної квасолі
  • Фалафель із нуту
  • Баклажани з грибами в духовці
  • Капустяні котлети з манкою
  • Пісні супи
  • Гороховий суп
  • Суп-пюре з сочевицею
  • Овочевий суп з рисом
  • Пісний борщ
  • Пісні щи
  • Пісні салати
  • Салат з помідорами, огірками та волоськими горіхами
  • Салат з картоплею та грибами
  • Пісний салат із нутом
  • Салат з буряком та гранатом
  • Листковий салат з печерицями та чорносливом
  • Пісні закуски
  • Намазка з квасолі
  • Грибний паштет
  • Намазка з авокадо
  • Швидка маринована капуста з яблуками
  • Овочева ікра з грибами
  • Пісні десерти
  • Банановий кекс
  • Пудинг на кокосовому молоці
  • Запечена груша з медом та горіхами
  • Пісний медовий пряник
  • Цукерки із сухофруктів
  • Пісні другі страви

    Хто сказав, що ситний обід чи вечеря не вийде без м'яса? Абсолютна нісенітниця! Спробуй і ти здивуєшся, як багато класних ідей можна успішно реалізувати без продуктів тваринного походження!

    Гречаники

    Оригінальні гречані котлетки, а завдяки картоплі вони не розвалюються.

    Тобі знадобиться: 300 г вареної гречки, 200 г картоплі, 4 ст. борошна, сіль, спеції.

    Приготування: Натрій картоплю на середній тертці і змішай усі інгредієнти. Сформуй невеликі гречаники та обсмаж їх близько 5 хвилин із двох сторін на сковороді на середньому вогні.

    Лобіо з червоної квасолі

    Не забудь заздалегідь замочити квасолю на ніч, щоб вона швидше зварилася.

    Тобі знадобиться: 500 г червоної квасолі, 250 г помідорів, 1 морква, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 2 ст. томатної пасти, 50 г волоських горіхів, 2-3 зубчики часнику, кінза, сіль, мелений червоний перець, хмелі-сунелі, спеції.

    Приготування: Замочити та відварити квасолю до готовності. Очисти і натрій помідори на тертці, блендером подрібни горіхи, пропусти чесок через прес і порубай кінзу.

    Наріж і обсмаж цибулю з болгарським перцем та морквою 5-7 хвилин. Залий засмажку помідорами та протушкуй ще 7 хвилин. Виклади квасолю, а ще через 5 хвилин додай горіхи, часник, спеції та зелень. Все перемішай і тушкуй 20 хвилин на слабкому вогні.

    Фалафель із нуту

    Консервований нут теж підійде, щоб заощадити час.

    Тобі знадобиться: 300 г нуту, 1,5 цибулини, 100 г зелені, 3-4 зубчики часнику, 80 г борошна, сіль, паприка, каррі, мелений червоний перець, мелений коріандр, спеції.

    Приготування: Замочіть нут на ніч, відваріть його до готовності і подрібніть за допомогою блендера або м'ясорубки. Так само подрібни цибулю, часник і зелень, всип сухі інгредієнти і вимішай масу. Кількість муки регулюй за консистенцією. Вологими руками сформуй невеликі кульки фалафеля і обсмаж все до рум'яності у великій кількості олії.

    Баклажани з грибами в духовці

    Ті самі ошатні човники, до яких не можна залишитися байдужим.

    Тобі знадобиться: 2 баклажани, 150 г грибів, 1 болгарський перець, 2 помідори, 1 цибулина, 1 жменя волоських горіхів, 3 зубчики часнику, олія, зелень, сіль, спеції.

    Приготування: Розріж баклажани навпіл і видали м'якоть із середини. Посоли та збризни човники олією, і відправ їх на 10-15 хвилин у духовку при 250 градусах. Дрібно наріж м'якоть баклажанів, гриби та інші овочі. Обсмаж всі разом до м'якості, виклади начинку в човники, а потім посип рубаними горіхами та зеленню. Запікай ще 10-15 хвилин.

    Капустяні котлети з манкою

    Чудова альтернатива тушкованій капусті або капустяним запіканкам.

    Тобі знадобиться: 500 г капусти, 100 г манки, 75 мл томатного соусу, зелень, сіль, спеції.

    Блендером подрібни капусту в кашку, всип манку зі спеціями і перемішай. Залиш заготовку на півгодини, а потім сформуй котлетки з капустяного тіста і обсмаж з двох боків до рум'яності. Після чого залий їх томатним соусом, посип зеленню і протушкуй ще 10 хвилин на слабкому вогні.

    Зараз читають:20 найкращих рецептів з агар-агаром

    Пісні супи

    Спеціально для тих, хто не репрезентує свій обід без перших страв. Ароматні, наваристі та смачні супи також відмінно урізноманітнять пісне меню. Овочі, крупи, бобові – все це у твоєму розпорядженні у довільних поєднаннях!

    Гороховий суп

    Рекомендуємо використовувати колотий горох, тому що він швидше вариться.

    Тобі знадобиться: 1,5 склянки сухого гороху, 3-4 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, сіль, спеції.

    Приготування: Залийте горох водою, доведіть до кипіння і вари, поки він не розбухне. У цей час подрібни і обсмаж моркву з цибулею до м'якості. Виклади нарізану картоплю до гороху, а коли вона майже звариться – додай приготовану засмажку та спеції. Прокип'ятіть суп ще 5 хвилин.

    Суп-пюре з сочевицею

    Популярна страва турецької кухні, яка ідеально поєднується з часниковими грінками.

    Тобі знадобиться: 1,5 склянки червоної сочевиці, 4 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, 2 ст.л. томатної пасти, 2 ст. борошна, сіль, паприка, сушена м'ята, спеції.

    Приготування: Подрібни цибулю, натрій моркву і наріж картоплю кубиком. Відправ їх в каструлю, влий приблизно 1,5-1,7 л води, всип сочевицю і доведи все до кипіння.

    Проварити 25-30 хвилин до м'якості інгредієнтів, дай охолонути і блендером подрібни суп до однорідності. Злегка обсмажте борошно на олії, додай томатну пасту і перемішай. Відправте заправку, що вийшла в суп, приправ і провари його ще 5 хвилин після кипіння.

    Овочевий суп з рисом

    Можеш сміливо додавати будь-які інші овочі чи заморожені суміші.

    Тобі знадобиться: 300 г картоплі, 150 г рису, 1 болгарський перець, 1 помідор, 1 морква, 1 цибулина, 50 г зеленого горошку, 3 ст. подрібнених томатів у власному соку, зелень, сіль, спеції.

    Приготування: Промий рис і наріж всі овочі. Залий картоплю та рис водою, доведи до кипіння і проварити 15 хвилин. За цей час злегка обсмаж моркву з цибулею та перцем, додай туди ж помідори, зелений горошок та подрібнені томати, протушкуй ще 5-7 хвилин і приправ. Відправте засмажку в суп, знову доведи його до кипіння, прогрій 1-2 хвилини, зніми з вогню і посип рубаною зеленню.

    Пісний борщ

    Без цієї класики добірка не буде повною!

    Тобі знадобиться: 5 картоплин, 500 г капусти, 2 буряка, 1 морква, 1 цибулина, 1/2 болгарського перцю, 2 ст.л. томатної пасти, часник, цукор, сіль, спеції.

    Натрій буряк і моркву, подрібни цибулю з болгарським перцем і наріж картоплю кубиком. Залий картоплю водою і постав варитися. За цей час обсмаж цибулю з морквою, додай туди буряки, а ще за кілька хвилин – перець, томатну пасту та 5 ст.л. води від варіння картоплі.

    Туши всі разом 15 хвилин під кришкою. Виклади нашатковану капусту до картоплі, знову доведи до кипіння і проварити 15 хвилин. Відправ засмажку, часник, цукор, сіль та спеції за смаком у каструлю. Проварити ще 15 хвилин під кришкою на мінімальному вогні.

    Пісні щи

    Такі щі готуються зі свіжої капусти і виходять дуже смачними.

    Тобі знадобиться: 700 г капусти, 500 г картоплі, 1 морква, 2 цибулини, 30 г зеленої цибулі, 30 г зелені, сіль, спеції.

    Приготування: Наріж всі овочі соломкою, але одну невелику картоплину – залиш цілою. Залий цілу та нарізану картоплю водою та проварити 15 хвилин. Відправ капусту до картоплі та вари ще 7-10 хвилин. Окремо обсмажте цибулю з морквою до м'якості.

    Дістань цілу картоплину, виделкою розімни її в пюре і поверни назад у щі. Виклади засмажку в каструлю, приправ та провари ще 5 хвилин. Додай рубану зелень і зелену цибулю, перемішай, зніми щі з вогню і залиши трохи настоятися під кришкою.

    Пісні салати

    Не обмежуйся банальною овочевою нарізкою і додай те, що зробить пісний салат дійсно оригінальним – насіння, горіхи, зелень чи бобові!

    Салат з помідорами, огірками та волоськими горіхами

    У найкращих традиціях грузинської кухні – смачно та ароматно.

    Зараз читають:12 найапетитніших рецептів стерляді в духовці

    Тобі знадобиться: 2 огірки, 2 помідори, 2 фіолетові цибулини, 2 жмені волоських горіхів, 1 пучок кінзи або іншої зелені, 3 ст.л. оливкової олії, 2 ст.л. яблучного оцту, сіль, спеції.

    Приготування: Дрібно наріж овочі та змішай їх з оливковою олією, яблучним оцтом, сіллю, спеціями та рубаною зеленню. Посип готовий салат рубаними горіхами.

    Салат з картоплею та грибами

    Ситний сільський салат, який здатний замінити собою навіть основну страву.

    Тобі знадобиться: 4 картоплини, 200 г маринованих грибів, 2 великі солоні огірки, 25 г зелені, олія, сіль, спеції.

    Приготування: Відвари картоплю і наріж всі інгредієнти середніми шматочками. Подрібніть зелень і заправте салат олією зі спеціями.

    Пісний салат із нутом

    Його головна особливість – в оригінальній кисло-солодкій заправці.

    Тобі знадобиться: 3 огірки, 2 болгарські перці, 1-2 моркви, 1 фіолетова цибулина, 1-2 склянки відвареного або консервованого нуту, 1 пучок зелені, 3 зубчики часнику, 3 ст.л. оливкової олії, 1,5 ст.л. винного оцту, 1,5 ст. рисового або яблучного оцту, 1 ст. лимонного соку, 2 ст. меду, кунжут або горіхи, сіль, спеції.

    Дрібно наріж всі овочі, подрібни зелень з часником, додай нут, перемішай і приправ салат. Змішай оливкову олію і весь оцет, лимонний сік і мед, заправ салат і посип його горіхами або кунжутом.

    Салат з буряком та гранатом

    На випадок, коли звичайний вінегрет вже набрид!

    Тобі знадобиться: 2 варені буряки, 2 варені моркви, 1 фіолетова цибулина, 1 гранат, 10 г петрушки, 2 ст.л. гарбузового насіння, 3 ст.л. оливкової олії, 2 ст.л. лимонного соку, 2 ч. л. меду, сіль, спеції.

    Приготування: Віночком зби масло, лимонний сік, мед та спеції. Натрій буряк і моркву на тертці, подрібни петрушку з цибулею та полів все це приготовленою раніше заправкою. Посип салат зернами граната і гарбузовим насінням перед подачею.

    Листковий салат з печерицями та чорносливом

    Сюди обов'язково знадобиться пісний майонез або інша відповідна заправка.

    Тобі знадобиться: 500 г печериць, 300 г моркви, 300 г цибулі, 150 г волоських горіхів, 1 склянка чорносливу, пісний майонез.

    Залий чорнослив окропом на 15 хвилин, обсуши і тонко наріж. Обсмаж горіхи на сухій сковороді і теж подрібни їх. Моркву нашаткуй соломкою і протушкуй до м'якості. Окремо подрібни і обсмаж цибулю, і окремо – печериці. Виклади салат шарами: морква, цибуля, смажені печериці, чорнослив, горіхи. Промазуй шари пісним майонезом.

    Пісні закуски

    Навіть у пост можна накрити прекрасний стіл, щоб здивувати гостей та домочадців. У цьому розділі пропонуємо кілька рецептів закусок, які прикрасять будь-яке святкове та повсякденне застілля!

    Намазка з квасолі

    Якщо не хочеш довго варити квасолю, тоді просто використовуй консервовану.

    Тобі знадобиться: 500 г готової квасолі, 1 цибулина, 1 морква, 2-4 зубчики часнику, сіль, паприка, мелений мускатний горіх, спеції.

    Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю, моркву та часник, а квасолю відкинь на друшляк, але рідина з банки або від варіння – поки залиш. Виклади квасолю до овочів, приправ та протушкуй всі разом 5-6 хвилин. Блендер подрібни намазку до однорідності. Підливай рідини, що трохи залишилася, по необхідності для потрібної консистенції.

    Грибний паштет

    Проста та смачна пісна закуска з приводу та без!

    Тобі знадобиться: 800 г печериць або інших грибів, 300 г цибулі, 150 г моркви, 3 зубчики часнику, 20 г зелені, сіль, спеції.

    Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю, моркву та печериці до готовності. Якщо використовуєш лісові гриби, тоді спочатку привари їх 20 хвилин. Додай часник і зелень, приправ за смаком та блендером подрібни паштет до однорідності.

    Намазка з авокадо

    При бажанні додай подрібнений перець чилі або дрібно нарізані помідори.

    Тобі знадобиться: 3 авокадо, 4 зубчики часнику, 4 гілочки зелені, 1/2 лимона, 50 мл оливкової олії, сіль, спеції.

    Приготування: Дрібно наріж часник і зелень, розімни м'якоть авокадо і відіжми сік з лимона. Ретельно змішай усі інгредієнти та приправ намазку за смаком.

    Зараз читають:20 простих рецептів компоту з нектаринів на зиму

    Швидка маринована капуста з яблуками

    Буде готова до вживання лише через добу!

    Тобі знадобиться: 1,5 кг капусти, 1,5 моркви, 300 г кисло-солодких яблук, 2 зубчики часнику, 750 мл води, 150 мл оцту, 80 мл олії, 2,5 ст.л. солі, 3 ст. цукру, 3 лаврових листи, 4 бутони гвоздики, 15 горошин чорного перцю, 3 горошини запашного перцю.

    Приготування: Наріж капусту і моркву, наріж яблука тонкими часточками і подрібни часник. Закип'яти маринад з інгредієнтів, що залишилися, залий їм заготовку, перемішай і залиши до охолодження. Накрийте ємність і відправте на добу в холодильник.

    Овочева ікра з грибами

    Найлегший рецепт, а інгредієнти для нього – точно є в тебе вдома.

    Тобі знадобиться: 600 г грибів, 3 помідори, 1 болгарський перець, 1 морква, 1 цибулина, 250 мл томатного соку, часник, сіль, спеції.

    Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з морквою до м'якості. Додай нарізані гриби та солодкий перець, смажу ще 5 хвилин і потім пропусти все через м'ясорубку, заодно додавши очищені помідори. Влий томатний сік і протушкуй ікру протягом 10 хвилин. Наприкінці готування – заправ все спеціями та часником.

    Пісні десерти

    Немає жодного сенсу повністю відмовлятися від десертів у пост. Адже без молока та яєць теж можна приготувати відмінні десерти, які анітрохи не гірші за класичні!

    Банановий кекс

    Готується на олії – те, що потрібно.

    Тобі знадобиться: 3 банани, 200 г борошна, 100 г коричневого цукру, 60 мл олії, 3 ч.л. розпушувача, 3 ч.л. меленої кориці.

    Приготування: Виделкою розімні очищені банани і розітріть їх з маслом і цукром. Всип сухі інгредієнти, ретельно вимішай тісто і додай горіхи або цукати за бажанням. Випікай кекс 40 хвилин|мінути| в духовці при 200 градусах.

    Пудинг на кокосовому молоці

    Екзотичний і водночас дуже простий у приготуванні!

    Тобі знадобиться: 400 мл кокосового молока, 60-80 г цукру, 30-35 г кукурудзяного крохмалю, мелена кориця, сіль.

    Приготування: Ретельно змішай усі інгредієнти та доведи їх до кипіння, постійно помішуючи. Уварюй заготовку 5 хвилин на слабкому вогні до загусання. Після чого розлий пудинг по формах, накрий плівкою і відправ у холодильник на 3-4 години.

    Запечена груша з медом та горіхами

    Пісний десерт на кожен день, який ще є дуже корисним.

    Тобі знадобиться: 1 груша, 50 г волоських горіхів, 40 мл меду, 0,5 ст. лимонного соку, 0,3 ч. л. меленої кориці.

    Приготування: Розріж грушу на половинки, виріж серцевину, збризкати лимонним соком і посип рубаними горіхами. Після чого полів усе медом, посип корицею і відправ на 25-30 хвилин в духовку при 180 градусах.

    Пісний медовий пряник

    Такий пряник ще іноді називають монастирським.

    Тобі знадобиться: 250 мл води або чорного чаю, 50 мл олії, 250 г борошна, 200 г цукру, 100 г родзинок, 4 ст.л. меду, 2 ст.л. какао, 2 ч.л. розпушувача, мелена кориця, імбир, мускатний горіх, сіль.

    Приготування: Змішай теплу воду, мед і цукор, а потім всип всі сухі інгредієнти. Вимішай тісто, влий олію і знову перемішай. В останню чергу додай родзинки і випікай пряник 45 хвилин у духовці при 180 градусах.

    Цукерки із сухофруктів

    Цей рецепт сподобається і тим, хто дотримується ПП раціону.

    Тобі знадобиться: 150 г волоських горіхів, 150 г кураги, 150 г фініків, 150 г чорносливу, 50 г кедрових горішків, 3 ч.л. меду, какао, мак, кунжут.

    Приготування: Промий та залий сухофрукти окропом на 15 хвилин, обсуши і блендером подрібни їх з горіхами майже до однорідності. Якщо потрібно, підливай трохи води у процесі. Втрути мед і вологими руками скачати невеликі кульки. Обваляй цукерки в маку, кунжуті або какао за смаком, і прибери в холодильник на кілька годин.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *