Опеньки особливо хороші у заготовках на зиму. Тим більше, використовувати їх можна зовсім по-різному, і в цій добірці ти знайдеш найоригінальніші рецепти. Свіжі опеньки перед приготуванням перебери і кілька разів ретельно промийте в проточній воді!
Зміст
1. Мариновані опеньки на зиму
Класичний та базовий рецепт, який завжди можна доповнити улюбленими спеціями на свій смак.
Тобі знадобиться: 1 кг опеньків, 1 л води, 2 ст.л. солі, 1 ст. суміші перців горошком, 1 лавровий лист, 2 ст. цукру, 75 мл оцту.
Приварення опеньки близько 15 хвилин, відкинь на друшляк і промою. Знову провари ще 30 хвилин у чистій воді і знову відкинь на друшляк. Закип'яти літр води з інгредієнтами, виклади опеньки в отриманий маринад, провари ще 15 хвилин і закатай у банки.
2. Грибна ікра з опеньків на зиму
Одна з найсмачніших і водночас простих заготовок із опеньків.
Тобі знадобиться: 1 кг опеньків, 2 моркви, 2 цибулини, 3 ст.л. солі, 1 г меленого чорного перцю, 50 мл олії, 25 мл оцту.
Приготування: Відвари опеньки 40 хвилин у киплячій воді, відкинь на друшляк і подрібни за допомогою блендера або м'ясорубки. Натрій моркву, дрібно наріж цибулю і обсмаж їх на маслі 5 хвилин. Додай гриби, сіль та спеції, перемішай і протушкуй ікру півгодини на слабкому вогні. Влий оцет, протушкуй ще 5 хвилин і закатай ікру на зиму.
3. Солоні опеньки на зиму в банках
Перш ніж подавати опеньки до столу, їм потрібно хоч місяць настоятися в прохолодному темному місці.
Тобі знадобиться: 1 кг опеньків, 50 г солі, 10 горошин запашного перцю, 2 лаврові листки, 2 парасольки кропу, 2 листки хрону, 3 листки смородини, 2 зубчики часнику, 3 листки дуба, 1 л води.
Приготування: Відвари опеньки півгодини в киплячій воді, відкинь на друшляк і промою. Закип'яти 1 літр води з рештою інгредієнтів, додай туди опеньки і знову доведи до кипіння. Проварити заготівлю 20 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки.
Зараз читають:12 шикарних рецептів желе з вишні з желатином
4. Смажені опеньки на зиму
Легкий спосіб заготовити гриби без маринаду – це обсмажити їх.
Тобі знадобиться: 1 кг опеньків, 100 мл рослинної олії, сіль та спеції.
Приготування: Відвари опеньки 30-40 хвилин у киплячій воді, відкинь на друшляк і помий. Потім обсмаж їх в маслі пару хвилин на сильному вогні, приправ, зменш вогонь і смажу до готовності. Виклади опеньки в підготовлені банки, залий залишками гарячої олії та закатай.
5. Опеньки з морквою в томаті на зиму
Повноцінна готова закуска, яку можна подавати як салат.
Тобі знадобиться: 1 кг опеньків, 3 моркви, 100 мл рослинної олії, 100 г томатної пасти, 2 лаврові листи, 50 мл оцту, 0,5 ст.л. солі, 2 ст. цукру, спеції.
Приготування: Відвари опеньки півгодини в киплячій воді, промою і відкинь на друшляк. Натрій моркву і обсмаж її в маслі до м'якості. Додай решту інгредієнтів, крім оцту. Влий склянку води і смажу все на середньому вогні 20-30 хвилин під кришкою, помішуючи. Влий оцет і закатай заготовку в банки.
6. Мариновані опеньки з цибулею на зиму
Набір спецій для маринаду можеш змінювати на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 500 г опеньків, 100 г цибулі, 500 мл води, 2 зубчики часнику, 2 лаврові листи, 0,5 ч.л. кориці, 0,5 ч. л. запашного перцю горошком, 2 бутони гвоздики, 5 г солі, 5 мл оцтової есенції.
Приготування: Відвари опеньки в киплячій воді в три заходи по 10-15 хвилин. Після кожного варіння промивай гриби та міняй воду. Відкинь опеньки на друшляк. Закип'яти 0,5 л води з усіма спеціями. Додай нарізану цибулю, часник і опеньки, і провари 20 хвилин. Додай оцтову есенцію і закатай заготівлю до стерилізованих банків.
7. Грибний суп з опеньками в банках
Відмінне асорті з опеньків та овочів на всі випадки життя.
Тобі знадобиться: 500 г опеньків, 700 г помідорів, 120 г моркви, 120 г цибулі, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. суміші перців горошком, 1 пучок петрушки, 5 лаврових листів, по 40 г солі та цукру, 3 г лимонної кислоти.
Приготування: Відвари опеньки в окропі 10 хвилин і промою. Закип'яти 2-2,5 л чистої води, відправ туди гриби і вари ще півгодини. Довільно наріж овочі, часник і зелень, і розклади все зі спеціями та вареними грибами в банки шарами.
Зараз читають:20 рецептів вафельних трубочок, які готуються простіше простого
У грибний відвар, що залишився, додай сіль, цукор і лимонну кислоту. Доведи до повторного кипіння, залий відваром заготовки і простерилізуй 30 хвилин у киплячій воді. Захід суп з опеньками на зиму.
8. Солоні опеньки без оцту на зиму
Занадто великі опеньки рекомендуємо розрізати на кілька частин.
Тобі знадобиться: 3 кг опеньків, 100 г солі, 7 г лаврового листя, 20 горошин запашного перцю, 20 горошин чорного перцю, 1 пучок кропу, 3 цибулини, 2 головки часнику.
Приготування: Відвари опеньки 20 хвилин у киплячій воді, відкинь на друшляк і дай охолонути. Наріж цибулю півкільцями. Виклади в каструлю чверть спецій, часнику, цибулі та кропу. Потім – третина грибів і так до кінця шарами. Накрийте все серветкою і залиште на 4-5 днів під пресом. Розклади опеньки в чисті банки і зберігай у льоху чи холодильнику.
9. Заморожені опеньки на зиму
Розповідаємо не лише як закатати опеньки на зиму, а й як їх правильно заморозити.
Тобі знадобиться: 1 кг опеньків, 1,5 л води, 1 ст.л. солі, 3 горошини чорного перцю.
Приготування: Закип'яти воду з сіллю та перцем, додай опеньки і проварити 15 хвилин після кипіння. Дай їм добре стекти і підсохнути, розклади гриби в порційні пакети або контейнери і відправ у морозилку.
10. Солянка з капусти з опеньками на зиму
Щось середнє між класичною солянкою та домашнім салатом.
Тобі знадобиться: 1 качан капусти, 1 кг моркви, 5 цибулин, 1 кг опеньків, 100 мл оцту, 200 мл рослинної олії, 300-400 г томатного соусу, спеції, сіль, цукор та зелень.
Приготування: Відвари опеньки півгодини в киплячій воді, відкинь на друшляк і злегка обсмаж. Окремо обсмаж нашатковану капусту, і окремо – подрібнену цибулю з тертою морквою. Змішай все разом, додай томатний соус, оцет і спеції до смаку, і протушкуй заготовку 25 хвилин, помішуючи. Закатай у стерилізовані банки.
11. Опеньки з лимонною кислотою на зиму
Цей маринад підійде тим, хто не використовує оцет.
Тобі знадобиться: 2 кг опеньків, 1 л води, 2 ст.л. цукру, 1,5 ст. солі, 1 ч. л. лимонної кислоти, 5 лаврових листків.
Приготування: Відвари опеньки 20 хвилин у киплячій воді, промою і відкинь на друшляк. Закип'ятити 1 літр чистої води з цукром, сіллю, лавровим листом та спеціями до смаку. Додай туди опеньки та вари ще півгодини. Розклади заготовку по банках і додай у кожну трохи лимонної кислоти. Захід опеньки на зиму.
Зараз читають:Салати з курки – страви на всі випадки життя
12. Солоні опеньки з капустою на зиму
Ще одна варіація капустяно-грибної заготівлі, але вже зовсім інша.
Тобі знадобиться: 2 кг опеньків, 2 кг капусти, по 1 кг цибулі та моркви, 500 мл олії, 300 мл оцту, 8 ст.л. цукру, 10 ч. л. солі, спеції.
Наріжте капусту, натрій моркву на корейській тертці і наріж цибулю пір'ям. Опеньки відваріть півгодини в киплячій воді і додай туди ж. Додай сіль і цукор, перемішай і через 10 хвилин влий оцет і приправ за смаком. Вари заготівлю на слабкому вогні близько 1:00 і закатай у підготовлені банки.
13. Опеньки із зеленою цибулею на зиму
Така грибна ікра хороша як салат, і як намазка для бутербродів.
Тобі знадобиться: 400 г опеньків, 1 цибулина, 40 г зеленої цибулі, 2 ст.л. олії, 1 ст.л. оцту, спеції та сіль.
Приготування: Відвари опеньки в киплячій воді півгодини і пропусти їх через м'ясорубку. Обсмажити подрібнену цибулю в олії до золотистості. Додай сіль, спеції, опеньки та подрібнену зелену цибулю. Протушкуй разом пару хвилин, влий оцет і закатай ікру в стерилізовані банки.
14. Мариновані опеньки з томатною пастою на зиму
Обов'язково знадобиться якісна томатна паста без добавок.
Тобі знадобиться: 1 кг опеньків, 1 ст.л. солі, 2 ст. цукру, 200 г томатної пасти, 4 ст. води, 3 ст. олії, 2 ст.л. оцту, 1 лавровий лист, спеції.
Приготування: Відварити гриби 20 хвилин у киплячій воді і відкинь на друшляк. Обсмаж їх у олії. Змішай томатну пасту, цукор, сіль і 4 ложки води, і вилий до опеньків. Приправ, протушкуй 10 хвилин, влий оцет і закатай у банки на зиму.
15. Солоні опеньки в бочках
Протягом усього процесу засолювання бочка повинна бути в холодному місці.
Тобі знадобиться: 5 кг опеньків, 300 г солі, 2 ст.л. суміші перців горошком, 2 пучки кропу, 2 жмені листя смородини.
Приготування: Перебери та промий опеньки. Викладай їх у бочку капелюшками вниз шарами, перекладаючи сіллю та всіма добавками до смаку. Залиш гриби під гнітом мінімум на тиждень. У процесі зливай надлишковий розсіл і додай ще гриби. Перед подачею – полів опеньки олією і посип зеленню.
Джерело: dietcenter.com.ua