Харчова сіль © depositphotos.com
Користь солі давно є темою для дискусій та обговорень дієтологами і лікарями. Раніше ці білі кристалики цінувалися на вагу золота і використовувалися для поліпшення смакових якостей страв. Однак тепер харчову сіль часто називають “білою смертю” і ставлять під сумнів її користь. Ми вирішили розібратися, у чому полягає користь і шкода харчової солі, а також розвіяти деякі міфи про неї.
- Користь харчової солі
Як відомо, кухонна сіль потрібна людині як натуральна речовина, що оптимізує кислотність внутрішньоклітинного простору. Насамперед це стосується клітин мозку. Фахівці змогли довести, що систематичне обмеження споживання солі та вживання сечогінних препаратів можуть призвести до розвитку хвороби Альцгеймера. Сіль є джерелом натрію, за відсутності якого відчувається слабкість, знемога і проявляються нервово-м’язові розлади.
Харчова сіль © depositphotos.com
Ось перелік корисних властивостей харчової солі:
- регулює кислотно-лужний баланс – близько 20% речовини, що надходить в організм, направляється на вироблення шлункового соку. Саме кухонна сіль запускає необхідні процеси для утворення спеціальних ферментів. Вони в свою чергу беруть участь у підтримці кислотно-лужного балансу;
- регулює рівень цукру в крові, через що організму не так потрібен інсулін. Це особливо стосується людей, які хворіють на цукровий діабет першого типу;
- підтримує водно-сольовий баланс, що варто пам’ятати людям з сильним потовиділенням. При високих температурах повітря, інтенсивних навантаженнях, як буває в цехах на виробництві, організм позбавляється досить великого обсягу вологи. Це може викликати в людини неприємності зі здоров’ям. Оскільки сіль здатна утримувати воду в організмі, під час інтенсивної втрати рідини рекомендуються збільшити дозу солі на добу до 20 грам;
- позитивно впливає на кров’яний тиск при розумному споживанні;
- виступає антисептиком, тобто виводить шкідливі речовини і стримує розвиток гнильних бактерій;
- зміцнює зуби. Безліч народних рецептів по зміцненню зубів містять сіль, яка також добре впливає і на ясна, виліковує від ранок ротову порожнину. Крім цього, розчинена в теплій воді сіль разом з содою особливо ефективно зміцнює емаль зубів.
Харчова сіль © depositphotos.com
- Шкода харчової солі
При надмірному споживанні солі, вона стає справжнім шкідником у тілі людини. Саме тому не в міру підсолюючи страви, варто пам’ятати про наступні наслідки:
- сіль може стати причиною виникнення набряків і головного болю, адже у здатності солі затримувати воду є і негативний ефект. Зайва рідина поступово накопичується в тілі, що занадто навантажує серцевий м’яз і нирки. Згодом найбільше страждають саме вони;
- сіль здатна підвищити кров’яний тиск, що нерідко призводить до виникнення хвороб серцево-судинної системи і нирок;
- сприяє звиканню. У зв’язку з тим, що сіль використовується як приправа до страв, занадто яскраві їх смакові якості з часом притупляють рецептори людини. Як правило, після цього хочеться підсолити їжу ще більше. За добу з організму здорової людини виводиться приблизно 5 грам солі, проте надлишки натрій хлориду будуть все одно відкладатися, порушуючи баланс калію і натрію.
- здатна викликати катаракту очі. Це пов’язано з підвищенням очного тиску, що неминуче при надмірному вживанні солі.
Таким чином, знизити споживання солі варто при захворюваннях:
- нирок;
- печінки;
- серцево-судинної системи;
- ревматизмі;
- ожирінні;
- запальних процесах.
У помірному кліматі добова норма солі має бути щодня понад 15 г, а в спекотних країнах – 25-30 г на добу.
Харчова сіль © depositphotos.com
- Міфи про кухонну сіль
Міф №1. Скрізь одна й та сама сіль.
Основна відмінність полягає в тому, звідки сіль була здобута. Морська сіль вважається найкориснішою, адже видобувається з морської води і, як правило, не вміщає жодних сторонніх домішок. Кам’яна сіль (це та, яку ми найчастіше купуємо в магазині) проходить сильну теплову обробку і може містити небажані домішки. А ось користь йодованої солі дійсно вимагає пояснення: при поганих умовах зберігання йод випаровується з солі впродовж кількох місяців. Якщо йодовану сіль додавати в окріп, то це зовсім зводить нанівець користь йоду.
Міф №2. Відкладення солей
Насправді “відкладення солей” медики називають звичайним артрозом. Дана хвороба має вельми віддалене відношення до споживання харчової солі. Артроз – це запальний процес, який відбувається на тлі патологічної зміни хрящової тканини, що вистилає суглобові поверхні. Недуга характеризується набряками, болями і неприємним хрускотом в суглобах. Якщо припинити споживати сіль з їжею, це ніяк не відіб’ється на ході захворювання.
Міф №3. Сіль руйнує зуби
Як вже було сказано, сіль часто використовують саме для зміцнення зубів та ясен. Її користь перевірили вже багато поколінь, у яких – на жаль, не було звичної нам зубної пасти. Однак, звичайно, якщо споживати суху кам’яну сіль, можна пошкодити зубну емаль. Найкраще додавати сіль невеликими порціями вже у кінці приготування страви.
Міф №4. Від солі можна відмовитися без наслідків
Вище ми вже перераховували, чим загрожує відмова від солі: навіть звичайна нестача натрію здатна вилитися в несподіваний інфаркт. Однак навіть якщо ти припиниш підсолювати їжу, вона все одно буде надходити в твоє тіло з соусами, напівфабрикатами, консервами, в тому числі рибними, і просто з овочами, як картопля, болгарський перець, селера і т.д.
Раніше ми писале про те, як приготувати малосольні огірки за рецептом бабусі. Якщо ти вважаєш себе справжнім гурманом, дивись рецепт тут.
Джерело: lady.tochka.net