картоплею: 12 рецептів на будь-який смак />
Прості коржики з начинкою дуже популярні у різних кухнях світу. Наприклад, улюблений багатьма кистоб з картоплею – це татарська та башкирська національна страва. І сьогодні ми розповімо 12 рецептів, як його легко та швидко приготувати!
Зміст
1. Кистибий з картоплею на воді
Найпростіший і найпоширеніший класичний рецепт кістибия.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 3 склянки муки|борошна|, 200 мл води, 1 яйце, 1 ч.л. солі.
Для начинки: 1 кг картоплі, 150 мл молока, 2 цибулини, 30 г вершкового масла|мастила|.
Приготування: Злегка збий воду з яйцем і сіллю, додай борошно, що просіює, і заміси пружне тісто. Залиш його на 20 хвилин під рушником, розділи на частини і розкачай круглі коржики. Обсмаж їх на сухій сковороді з двох сторін по 1-2 хвилини і накрий вологим рушником, щоб не сохли.
Відвари картоплю до готовності і розімні її в пюре з гарячим молоком. Дрібно нарубай цибулю, обсмаж на вершковому маслі і змішай з картоплею. Виклади начинку на половину коржика і склади китистий навпіл.
2. Кистибий з картоплею на кефірі
Тісто на кефірі нітрохи не гірше за тісто на воді, просто не таке прісне.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 160 мл кефіру, 2 склянки муки|борошна|, по 0,5 ч.л. цукру та солі.
Для начинки: 700 г картоплі, 1 цибулина, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 пучок зелені.
Приготування: Відвари картоплю до готовності та розімні в пюре з вершковим маслом. Дрібно порубай і обсмаж цибулю. Подрібни зелень і змішай все з картоплею.
У кефір кімнатної температури додай сіль та цукор. Потім – борошно, що просіює, і заміси еластичне тісто. Розділи його на шматочки і кожен розкатай у коржик. Обсмаж коржі з двох сторін на сухій сковороді, виклади на кожну начинку і склади навпіл.
3. Кистибий з картоплею на молоці
Кисле молоко також підійде – це не впливає на пропорції рецепту.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 300 г борошна, 100 мл молока, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі.
Для начинки: 600 г картоплі, 100 мл молока, 1 цибуля-порей, 2 ст.л. вершкового масла|мастила|, спеції.
Зараз читають:20 оригінальних закусок на Різдво 2023
Злегка збий сіль, цукор, розтоплене вершкове масло і тепле молоко. Додай борошно, що просіює, заміси тісто і залиши його на 15 хвилин. Відвари картоплю до готовності і розімніть у пюре з молоком. Дрібно наріж порей, обсмаж на вершковому маслі до м'якості, приправ і змішай з картоплею.
Розділи тісто на шматочки і кожен розкатай у круглий коржик. Обсмажити коржики на сухій сковороді по 1-2 хвилини з двох сторін. Виклади начинку на половинки коржів і склади китистий навпіл.
4. Кистибий з картоплею без яєць
Пісний рецепт кистоб без вершкового масла і молока.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 300 г муки|борошна|, 150 мл води, 1 ч.л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 1 ст. рослинного масла.
Для начинки: 900 г картоплі, 1 цибулина, 50 мл олії, 1 пучок кропу.
Приготування: Дрібно наріж цибулю і обсмаж її в невеликій кількості рослинної олії. Відвари картоплю до готовності і разомні з маслом, що залишилося в пюре. Додай цибулю та рубаний кріп.
Проси борошно з сіллю і цукром, і влий туди теплу воду з олією. Заміси еластичне тісто, поділи на шматочки і тонко розкатай. Обсмаж коржики по 1-2 хвилини на сковороді з двох сторін, виклади начинку і склади навпіл.
5. Кистибий з картоплею з лаваша
Лінивий рецепт кистоб на швидку руку з тонких листів лаваша.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 5 аркушів лаваша, 40 г вершкового масла.
Для начинки: 6 картоплин, 100 мл молока, 2 ст. вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Відвари картоплю до готовності та розімні її в пюре з маслом, спеціями та гарячим молоком. Наріж лаваш кружальцями. На половинку лаваша виклади начинку і склади навпіл. Змасти кистоб розтопленим вершковим маслом.
6. Кистибий з картоплею в мультиварці
У мультиварці кистоб виходить не зовсім класичним, зате набагато зручніше готується.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 250 г борошна, 100 мл молока, 1 яйце, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. цукру, 1 щіпка солі.
Для начинки: 500 г картоплі, 1 цибулина, 100 мл молока, 30 г вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Відвари картоплю до готовності та розімні в пюре з вершковим маслом. Влий гаряче молоко та спеції. Окремо обсмаж цибулю і теж її додай у картопляну начинку.
Зби тепле молоко з яйцем, цукром та сіллю. Додай розтоплене вершкове масло і борошно, що просіює, заміси пружне тісто і залиш на 20 хвилин. Розділи його на частини і тонко розкочуй. Увімкни в мультиварці режим “Барбекю” або “Спека”, і злегка змасти чашу олією. Обсмаж коржики по 2 хвилини з кожного боку, виклади начинку і склади навпіл.
Зараз читають:15 заправок для Цезаря на будь-який смак
7. Кистибий з картоплею та грибами
Підійдуть будь-які гриби. Але якщо використовуєш лісові, то спочатку привари їх півгодини!
Тобі знадобиться:
Для тесту: 150 мл води, 300 г борошна, 1 ст. рослинної олії, по 1 щіпці цукру та солі.
Для начинки: 400 г картоплі, 300 г грибів, 1 цибулина, 1/2 пучка кропу, 30 г вершкового масла|мастила|.
Приготування: Проси борошно з цукром і сіллю, додай воду та масло, і заміси тісто. Залиш його на 20 хвилин, потім розкатай у тонкі коржі і обсмаж їх з двох сторін по 1-2 хвилини. Накрий вологим рушником.
Відвари картоплю до готовності і розімніть у пюре з маслом. Дрібно наріж цибулю з грибами, обсмаж до випаровування вологи та додай рубаний кріп. Жар ще хвилину і відправ все це до картоплі. Перемішай начинку, виклади її на коржики і склади їх навпіл.
8. Кистибий з картоплею та сиром
Спробуй цей рецепт із різними видами сиру – сулугуні, адигейським, фетою, бринзою або звичайним твердим.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 3 склянки муки|борошна|, 200 мл води, 1 яйце, 1 ч.л. солі.
Для начинки: 500 г картоплі, 100 мл вершків, 30 г вершкового масла|мастила|, 150 г сиру за смаком.
Приготування: Злегка збий воду з яйцем і сіллю, додай борошно, що просіює, і заміси пружне тісто. Розділи його на частини, тонко розкатай і обсмаж коржі на сухій сковороді з двох сторін по 1-2 хвилини.
Відвари картоплю до готовності і розімні її в пюре з теплими вершками та олією. Додай тертий сир та перемішай начинку. Виклади її на коржики і склади навпіл.
9. Кистибий з картоплею та овочами
Звична овочева засмажка, яка чудово урізноманітнить традиційний кистоб.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 300 г борошна, 100 мл молока, 1 яйце, 2 ст. рослинної олії, по 2 щіпки солі та цукру.
Для начинки: 400 г картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 1 болгарський перець, 20 г вершкового масла|мастила|.
Приготування: Відвари картоплю до готовності та розімні в пюре з вершковим маслом. Дрібно наріж цибулю і перець, натрій моркву і обсмаж їх разом до м'якості. Змішай із картопляним пюре.
Збий тепле молоко, олію, яйце, цукор та сіль. Додай борошно, що просіює, заміси тісто і відправ його на 20 хвилин в холодильник. Розділи на шматочки, розкатай їх у круглі коржики та обсмаж з двох боків на сухій сковороді. Виклади на кожну корж начинку і склади навпіл.
Зараз читають:Оладки з гарбуза: 15 оригінальних рецептів на будь-який смак
10. Кистибий з картоплею та м'ясом
Радимо використовувати жирніший змішаний фарш, щоб начинка була ніжніша.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 1 склянка молока, 320 г борошна, 40 г вершкового масла|мастила|, 2 щіпки солі.
Для начинки: 300 г картоплі, 300 г м'ясного фаршу, 1 цибулина, 1 морква, 2 зубчики часнику, 1 перець чилі, 4 гілочки кінзи, спеції.
Приготування: Відвари картоплю до готовності та разомні. Дрібно наріж цибулю і чилі, натрій моркву і обсмаж всі разом пару хвилин. Додай фарш і смажу до його готовності. Потім додай спеції та рубану кинзу, і змішай фарш із картопляним пюре.
У просіяне борошно з сіллю влий тепле молоко, замісити еластичне тісто і залиши його на 10 хвилин. Розкатай у тонкі коржики і обсмаж їх з двох сторін по 1-2 хвилини. Змасти коржі вершковим маслом, виклади начинку і склади китистий навпіл.
11. Кистибий з картоплею, адигейським сиром та зеленню
Такий кистоб точно сподобається всій родині і нікого не залишить байдужим.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 100 мл молока, 1 яйце, 300 г борошна, 2 ст. олії, по 0,5 ч.л. цукру та солі.
Для начинки: 700 г картоплі, 140 г адигейського сиру, 100 мл молока, по 1 пучку зеленої цибулі, кропу та кінзи.
Приготування: Відвари картоплю до готовності та розімніть у пюре з молоком. Додай всю рубану зелень і тертий адигейський сир і перемішай начинку.
Збий молоко, яйце, цукор, сіль та олію. Влий все це в просіяне борошно, заміси еластичне тісто, розкатай у круглі коржики і обсмаж їх на сухій сковороді з двох боків. На кожен коржик виклади начинку і склади їх навпіл.
12. Кистибий з картоплею та гарбузом
Шикарний осінній рецепт – якраз для сезону гарбуза!
Тобі знадобиться:
Для тесту: 3 склянки борошна, 1 склянка молока, 50 г вершкового масла|мастила|, по 0,5 ч.л. цукру та солі.
Для начинки: 400 г гарбуза, 400 г картоплі, 120 мл жирних вершків, 20 г вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Наріж гарбуз і картоплю кубиком, відваріть до м'якості, злий воду і розімніть їх у пюре з маслом. Додай спеції та теплі вершки, і ще раз розімни.
Змішай тепле молоко із сухими інгредієнтами для тіста і вимішай його до однорідності. Залиш тісто на 20 хвилин під рушником. Розкатай його в тонкі коржики, обсмаж їх з двох сторін на сухій сковороді по 1-2 хвилини, змасти вершковим маслом, виклади начинку і склади китистий навпіл.
Джерело: dietcenter.com.ua