Картопля, користь і шкода для здоров’я людини якої добре вивчені, — улюблений овоч більшості людей, ситний і смачний гарнір до багатьох м’ясних і рибних страв. Вчені встановили, що овоч можна і потрібно вживати, але не зловживати його кількістю.
Зміст
Користь картоплі і можлива шкода для здоров’я
Картопля корисна, оскільки містить вітаміни, макро – і мікроелементи. Але склад і користь овоча залежать від місця і умов вирощування, обробки пестицидами та іншими хімікатами. Не менше значення відіграє спосіб термічної обробки.
В сирому вигляді
Найбільшу користь несе сира картопля, тому що в ній зберігаються в первісному вигляді всі вітаміни, макро – і мікроелементи, концентрація яких при термічній обробці суттєво зменшується. Сира картопля має наступні корисні властивості:
Цілющі властивості картоплі дають можливість застосовувати її в лікуванні ряду захворювань. Бульби — частий елемент народних рецептів в терапії геморою, запальних процесів у шлунково-кишковому тракті. Застосовується овоч і в косметології.
Корисна картопля для обличчя у складі масок: усуває сухість, лущення.
Враховуючи користь картоплі для організму людини, її рекомендується вживати при наступних захворюваннях і станах:
- пародонтит;
- синдром хронічної втоми;
- ослаблений імунітет після перенесених захворювань;
- набряки;
- порушений обмін речовин;
- вікові зміни шкіри: зморшки, в’янення, сухість, лущення;
- геморой;
- запальні процеси в суглобах;
- облисіння.
Сирою можна вживати саму бульбу або готувати з неї сік. Напій володіє лікувальними властивостями і застосовується при лікуванні наступних захворювань і патологічних процесів:
Картопля може завдати шкоди організму, якщо вживати в їжу пророщені, старі або позеленілі бульби. У зіпсованому овоче міститься соланін — речовина, що представляє собою отруйний глікоалкалоїд. Він робить сильний токсичний вплив на організм, призводячи до отруєння.
Якщо з’їсти зіпсований, зелений овоч, це може призвести до розвитку таких симптомів інтоксикації, як гіпотонія, прискорене серцебиття, руйнування клітин крові — еритроцитів.
Соланін провокує порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються нудотою і блювотою, тривалою діареєю і болями в животі. При вживанні великої кількості зелених бульб можуть виникнути ускладнення з боку центральної нервової системи аж до розвитку судом, у т. ч. і в гортані, що стане причиною затримка дихання.
Зараз читають:Дієта при псоріазі нігтів і волосистої частини голови
В печеному
У шкірці печеної бульби міститься безліч вітамінів і інших корисних речовин, на концентрацію яких слабо впливає щадна термічна обробка. Користь картоплі, запеченої в шкірці:
Не тільки приносить печена картопля користь, і шкоду від неї теж можлива. Хоча в овочі та багато вітамінів, які необхідні організму, зловживати цим продуктом не можна. У картоплі, приготованого таким способом, низька калорійність — близько 190 ккал. З-за клітковини у складі приходить швидке відчуття насичення. Але внаслідок мінімальної калорійності вже через годину після їжі виникає відчуття голоду.
Незважаючи на те що печені овочі вважаються дієтичними, такого про картоплю сказати не можна. Регулярне її вживання призводить до поступового збільшення ваги.
Шкідливий овоч для людей з такими захворюваннями, як цукровий діабет. Якщо запекти бульбу, її глікемічний індекс (ГІ) збільшується до 95 од. Цей показник перевищує складені разом ГІ меду і цукру. Якщо люди з діабетом з’їдять хоча б 1 картоплину, концентрація глюкози в крові миттєво збільшиться.
Відварну
Варена картопля після термічної обробки практично не втрачає корисних властивостей. Від такої картоплі, якщо вживати її помірно, неможливо набрати зайву вагу, тому вона включена в багато дієтичних раціонів. Відварена бульба без шкірки має корисний склад, зумовлює позитивний вплив на організм:
Зараз читають:Вітаміни у картоплі: склад картоплі білки, жири, вуглеводи, калорійність
Відварна картопля приносить більше користі, але і шкоду для організму теж може бути, якщо вживати її при наявності протипоказань. До останніх відносяться: алергія на пасльонові, сечокам’яна хвороба в період загострення, схильність до запорів і метеоризму.
Картопля в мундирі
Щоб отримати максимум користі від варених бульб, треба готувати їх у шкірці. Картопля в мундирі чинить на організм наступний вплив:
Картопля, зварена з шкіркою, в народній медицині цінується більше, ніж очищена. Її рекомендується регулярно вживати при хворобах нирок, патології органів дихальної системи.
Негативний вплив можливий лише в тому випадку, якщо овоч буде неякісним.
Найшкідливіша картопля та, яка вже почала зеленіти. Не можна варити з шкіркою овоч, який зберігається більше 3 місяців. При варінні старої бульби потрібно обов’язково знімати шкірку.
Смажена картопля
Смажена картопля — страва, улюблене більшістю людей. Вважається, що в такому вигляді вона завдає шкоди, є причиною набору ваги, формування холестеринових бляшок і інших ускладнень. Але це не зовсім так. Смажимо картоплю правильно, і тоді вона принесе користь.
Позитивний вплив на організм:
- має виражену сечогінну дію, за рахунок чого усуваються набряки, виводяться токсини і хвороботворні мікроорганізми з органів сечовидільної системи;
- нормалізує водно-сольовий баланс в організмі;
- зміцнює серцевий м’яз і кровоносні судини;
- підтримує суглобову і хрящову тканини;
- відновлює функціонування печінки та нирок;
- активізує кровотворення.
Смажені бульби допомагають у профілактиці туберкульозу і гіпертонії. Якими б лікувальними властивостями не володів такою картопля, потрібно пам’ятати, що зловживати його кількістю і частим прийомом не можна. Це блюдо дуже калорійне: 100 г міститься 250-350 ккал. Причина — обсмажування бульб в рослинному маслі. У зв’язку з цим даний гарнір не рекомендований людям з ожирінням або схильністю до набору ваги.
Велика кількість смаженої картоплі може негативно позначитися на роботі і стані травної системи. Таке важке блюдо повільно засвоюється організмом. Якщо регулярно їсти, можна спровокувати появу виразкової хвороби чи гастриту.
Щоб не нашкодити здоров’ю, не рекомендується вживати картоплю, приготовану у великій кількості киплячої олії (у фритюрі). Під впливом температури +120°C (використовується при приготуванні чіпсів, обсмажуванні з салом) починає активно вироблятися акриламід. Це токсична речовина, яка вкрай негативно позначається на стані і роботі центральної нервової системи, генетичному коді і функціонуванні органів статевої системи.
Зараз читають:Калорійність мандарина
Щоб знизити ступінь негативного впливу на організм, потрібно знати, як правильно готувати картоплю шляхом обжарювання. Бульби рекомендується нарізати соломкою середньої товщини. Брати сковороду з товстим дном і антипригарним покриттям, це дозволить використовувати меншу кількість рослинного масла.
Користь відвару з картоплі
Відвар картоплі, в якому зберігаються всі корисні компоненти, надає сприятливий вплив на організм. Використання засобу в комплексній терапії допомагає позбутися від таких захворювань, як гіпертонія, гастрит, артрит, поліартрит. Картопляний відвар в якості методу народного лікування визнає навіть традиційна медицина.
Засіб допомагає боротися з синдромом хронічної втоми, покращує розумову діяльність, розслаблює м’язові волокна. Корисно не тільки вдихання відвару, але і його зовнішнє використання. Він сприятливо впливає на шкірний покрив, активізуючи процеси регенерації, зволожуючи і тонізуючи, насичує поживними елементами. Це є кращою профілактикою передчасного старіння.
Відвар бульб рекомендується застосовувати в таких випадках:
- захворювання суглобової тканини;
- безсоння;
- хронічна втома і перевтома;
- гіпертонія;
- вірусні та інфекційні патології органів респіраторного тракту;
- хвороби серця і судинної системи;
- відхилення в роботі нирок.
Відвар може бути використаний також для інгаляцій і внутрішнього застосування. Пити лікувальний засіб рекомендується при захворюваннях опорно-рухового апарату.
Шкода від відвару виникає при наявності протипоказань до його використання:
- алергія на бульби картоплі;
- цукровий діабет;
- знижена шлункова кислотність;
- гіпотонія.
Щоб посилити терапевтичну дію відвару, в кінці його приготування потрібно додати трохи морської солі.
Корисні властивості фіолетової картоплі
Існує безліч різних сортів овоча. Найбільш смачним і корисним вважається фіолетовий. Його склад збагачений вітамінами Е, А, В (B6, B2 і B1, PP, фолієвої та аскорбінової кислоти. Макроелементи:
- фтор;
- залізо;
- цинк;
- алюміній;
- йод.
Мікроелементи:
- калій;
- натрій;
- кальцій;
- магній.
Фіолетова картопля впливає на організм таким чином:
Калорійність продукту: на 100 г доводиться 72 ккал, тому він не підходить для людей, що дотримують дієту, які мають ожиріння або схильність до зайвої ваги.
Овоч фіолетового кольору не рекомендований до вживання людям з цукровим діабетом, оскільки призводить до збільшення цукру в крові. Найбільшу користь приносять молоді бульби, зібрані навесні. В них максимальна концентрація корисних речовин, а калорійність нижче.
Джерело: dietcenter.com.ua