Жовта алича на зиму: 15 рецептів, які завжди виходять смачними

Навіть ті, хто не особливо любить жовту аличу у свіжому вигляді, навряд чи зможуть посперечатися, що з неї виходять чудові заготівлі на зиму. Її яскравий смак і апетитний відтінок – те, що потрібно, причому як для варення з компотами, так і для соусів або іншої консервації. Лови велику добірку рецептів!

Зміст

  • 1. Компот із жовтої аличі на зиму
  • 2. Ткемалі із жовтої аличі
  • 3. Повидло із жовтої аличі на зиму
  • 4. Варення із жовтої аличі на зиму
  • 5. Маринована жовта алича на зиму
  • 6. Желе із жовтої аличі на зиму
  • 7. Варення з кабачків та жовтої аличі
  • 8. Жовта алича як оливки на зиму
  • 9. Жовта алича у цукровому сиропі
  • 10. Соус із жовтої аличі із зеленню на зиму
  • 11. Джем із жовтої аличі без кісточок
  • 12. Кетчуп із жовтою аличою на зиму
  • 13. Пастила із жовтої аличі
  • 14. Компот із жовтої аличі та яблук на зиму
  • 15. Компот із кабачків та жовтої аличі на зиму
  • 1. Компот із жовтої аличі на зиму

    Справжнісіньке літо в банку!

    Тобі знадобиться: 1 кг жовтої аличі, 300 г цукру, 3 л води.

    Приготування: Засип аличу в чисті сухі банки, залий окропом і залиш на 15 хвилин. Злий цю воду, додай у неї цукор і знову закип'яти. Трохи провари сироп, що вийшов, залий його назад у банку і закатай.

    2. Ткемалі із жовтої аличі

    Грузинський соус, який відомий у всьому світі.

    Тобі знадобиться: 1,4 кг жовтої аличі, 50 г часнику, 4 ст. цукру, 1 ч. л. солі, 2 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. чебрецю, 0,5 ч.л. мелений червоний перцю.

    Приготування: Товкушкою розімні аличу до виділення соку. Протушкуй 20 хвилин і перетрій через сито. Додай подрібнений часник, сіль, цукор та всі спеції. Злегка увари ткемали на слабкому вогні і заходи в стерилізовані банки.

    3. Повидло із жовтої аличі на зиму

    Це густе повидло особливо добре йде у начинку для пирогів та пиріжків.

    Зараз читають:20 відмінних рецептів шурпи на багатті в казані

    Тобі знадобиться: 1,5 кг жовтої аличі, 1 апельсин, 1 кг цукру.

    Приготування: Розімни аличу за допомогою товкушки, протушкуй 10-15 хвилин і перетрій через сито. Додай цукор, сік та цедру апельсина. Доведи повидло до кипіння та уварюй його близько 45-50 хвилин на слабкому вогні. Захід у стерилізовані банки на зиму.

    4. Варення із жовтої аличі на зиму

    Смачне, дуже солодке та ефектне бурштинове варення для всієї родини.

    Тобі знадобиться: 1 кг жовтої аличі, 1/2 склянки води, ванілін, 1,3 кг цукру.

    Приготування: Видалити з аличі кісточки, засип м'якоть цукром і залиш на ніч. Додайте воду, доведіть до кипіння і проваріть варення півгодини на слабкому вогні. Наприкінці – всип ванілін до смаку. Закатай варення у стерилізовані банки.

    5. Маринована жовта алича на зиму

    Така заготовка чудово доповнить улюблену тарілку солінь.

    Тобі знадобиться: 800 г жовтої аличі, 1 л води, 2 лаврові листи, 2 гілочки петрушки, 4 горошини запашного перцю, 4 зубчики часнику, 3 ст.л. оцту, 1,5 ст. солі, 2 гілочки кропу, 2 листи селери, 6 горошин чорного перцю, 4 листи вишні.

    Розклади промиту аличу і всі добавки по чистим сухим банкам. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 20 хвилин. Злий цю воду, додай до неї сіль і знову доведи до кипіння. Влий оцет, залий аличу маринадом і закатай банки на зиму.

    6. Желе із жовтої аличі на зиму

    У жовтій аличі достатньо пектину, щоб желе було густим саме собою.

    Тобі знадобиться: 1 кг жовтої аличі, 750 г цукру, 1 склянка води.

    Приготування: Залий аличу водою і проварити 15-20 хвилин. Перетріть її через сито, додай цукор і доведи до кипіння. Варіть заготовку 30-40 хвилин на середньому вогні до густоти. Закатай желе у стерилізовані банки.

    7. Варення з кабачків та жовтої аличі

    Замість кабачків можна так само використовувати і цукіні.

    Тобі знадобиться: 1 кг кабачків, 700 г жовтої аличі, 1,2 кг цукру.

    Приготування: Видали з аличі кісточки, а кабачки – очисти і наріж. Пропусти все разом через м'ясорубку та додай цукор. Доведи до кипіння та вари заготовку 30-40 хвилин на слабкому вогні. Закатай варення у стерилізовані банки.

    Зараз читають:15 легких рецептів маринованих баклажанів на зиму

    8. Жовта алича як оливки на зиму

    За бажання, до маринаду можна додати інші улюблені спеції.

    Тобі знадобиться: 500 г жовтої аличі, 3 ст. цукру, 2 ст. оцту, 1 ч.л. солі, 400 мл води, 5 бутонів гвоздики.

    Приготування: Виклади аличу в стерилізовані банки і залий окропом на 15 хвилин. Злий цю воду, додай у неї решту інгредієнтів і знову закип'яті. Залий аличу і заходи на зиму.

    9. Жовта алича у цукровому сиропі

    Пропонуємо законсервувати таку аличу відразу з кісточками для зручності.

    Тобі знадобиться: 350 г жовтої аличі, 80 г цукру, 280 мл води.

    Приготування: Промий аличу, виклади її в підготовлену банку і залий окропом на 10 хвилин. Злий цю воду, додай у неї цукор, трохи провари сироп до однорідності і залий назад у банку. Закочуй аличу на зиму.

    10. Соус із жовтої аличі із зеленню на зиму

    Пряний соус, який ідеально підійде до м'яса та інших основних страв.

    Тобі знадобиться: 1 кг жовтої аличі, 2 зубчики часнику, по 1/2 пучка кінзи та петрушки, 1 ч.л. цукор, 25 г солі, 2 ст. оцту, 150 мл води.

    Приготування: Залий аличу водою і проварити 20 хвилин до м'якості. Перетріть заготовку через сито і змішай із подрібненою зеленню, сіллю та цукром. Провари соус ще 20 хвилин, додай часник і оцет, протоми 2 хвилини і заходи в стерилізовані банки.

    11. Джем із жовтої аличі без кісточок

    Такий густий та ароматний джем стане чудовим доповненням до ранкових тостів або панкейків.

    Тобі знадобиться: 1 кг жовтої аличі, 600 г цукру, 100 мл води, 2 щіпки кориці.

    Приготування: Залий аличу водою, проварити до м'якості і перетрій через сито. Перебий заготовку блендером для однорідності. Додай цукор і корицю до смаку, і уварюй джем 30-40 хвилин на слабкому вогні.

    Зараз читають:Пісний майонез у домашніх умовах – 20 найкращих рецептів приготування

    12. Кетчуп із жовтою аличою на зиму

    Помідори для цього рецепту радимо також брати жовті.

    Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 1 кг жовтої аличі, 4 яблука, 4 цибулини, 150 г цукру, 2 ст. солі, 80 мл оцту.

    Приготування: Довільно наріж помідори, яблука та цибуля, додай аличу і протушкуй або запікайте всі разом до м'якості. Якщо запікатимеш – це приблизно 1-1,5 години. Перетріть всі разом через сито і додай сіль, цукор і спеції за смаком. Уваривай на слабкому вогні ще 1 годину до густоти, влий оцет і закатай кетчуп у стерилізовані банки.

    13. Пастила із жовтої аличі

    Бережи готову пастилу в герметично закритій сухій банці.

    Тобі знадобиться: 1 кг жовтої аличі, 150 г цукру, 100 мл води.

    Залий аличу водою, протушкуй до м'якості , а потім перетри її через сито і додай цукор. Трохи увари пюре, що вийшло, на слабкому вогні. Суші пастилу в сушарці за інструкцією або вилий пюре на застелений пергаментом лист і суші її в відкритій духовці при 80 градусах.

    14. Компот із жовтої аличі та яблук на зиму

    Дрібні яблука можеш залишити цілком.

    Тобі знадобиться: 500 г жовтої аличі, 500 г яблук, 450 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

    Приготування: Засип аличу та нарізані часточками яблука в чисту суху банку. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришкою. Злий цю воду, додай у неї цукор і знову доведи до кипіння. Засип у банку лимонну кислоту, залий сиропом і закатай компот на зиму.

    15. Компот із кабачків та жовтої аличі на зиму

    Цікаво, що кабачки у такому компоті трохи нагадують консервовані ананаси.

    Тобі знадобиться: 300 г кабачків, 300 г жовтої аличі, 250 г цукру.

    Приготування: Очисти та наріж кабачки кубиком. Засип їх у чисту суху банку разом з аличем і зали окропом на 15 хвилин. Злий цю воду, знову закип'ятити її з цукром і залий назад. Закатай компот на зиму.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *