12 відмінних рецептів, як приготувати шипшину на зиму

Найпростіший спосіб заготовити шипшину – засушити її на чай. Але це далеко не єдине, що можна зробити з ним на зиму. У нашій добірці ти знайдеш різні рецепти заготовок на будь-який смак. Вибирай цікаві варіанти та готуй на своє задоволення. Тим більше, шипшина – це не лише смачно, а й корисно!

Зміст

  • 1. Компот із шипшини на зиму
  • 2. Варення з шипшини та фруктів на зиму
  • 3. Сушена шипшина на зиму
  • 4. Сушена шипшина в духовці на зиму
  • 5. Шипшина в сушарці на зиму
  • 6. Варення з шипшини на зиму
  • 7. Сік із шипшини на зиму
  • 8. Сироп із шипшини на зиму
  • 9. Настойка із шипшини на горілці
  • 10. Перетерта шипшина з цукром на зиму
  • 11. Компот із шипшини та яблук на зиму
  • 12. Повидло із шипшини на зиму
  • 1. Компот із шипшини на зиму

    Універсальний компот зміцнення імунітету.

    Тобі знадобиться: 150 г шипшини, 8-10 ст.л. цукру, 3л води.

    Приготування: Закип'яти воду з цукром, відправ туди промиту шипшину і проварити 10 хвилин. Можеш додати також дрібку лимонної кислоти для кращого зберігання. Закатай компот у стерилізовану банку.

    2. Варення з шипшини та фруктів на зиму

    Цікава особливість цього рецепту – у переплетенні смаків.

    Тобі знадобиться: 1,2 кг шипшини, 1 яблуко, 1 апельсин, 2 лимони, 1 кг цукру, 1,5 л води.

    Приготування: Перебери шипшину, розріж ягоди та видали насіння. Очисти і натрій яблуко на великій тертці. Очисти і наріж часточки апельсинів. Зніми цедру з лимонів і відіжми з них сік. Змішай всі ці інгредієнти, залий водою, доведи до кипіння і проварити 30 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Всип цукор, знову перемішай і доведи варення до кипіння. Вари ще півгодини на помірному вогні, а потім заходь у стерилізовані банки на зиму.

    Зараз читають:20 найкращих рецептів коктейлю Блакитна лагуна

    3. Сушена шипшина на зиму

    Розповідаємо, як засушити шипшину природним способом на свіжому повітрі.

    Тобі знадобиться: 1 кг шипшини.

    Приготування: Перебери, промий та обсуши шипшину. Виклади його на піддон в один шар і відправ у добре провітрюване місце. Важливо, щоб на ягоду не потрапляли прямі сонячні промені. Перемішуйте шипшину раз на 2-3 дні. Він буде готовий через 2-3 тижні, залежно від провітрюваності та вологості повітря.

    4. Сушена шипшина в духовці на зиму

    Гідність сушіння в духовці ще й у тому, що це набагато швидше.

    Тобі знадобиться: 1 кг шипшини.

    Приготування: Перебери, промий та обсуши шипшину. Виклади його на пергамент в один шар. Суші ягоди 6-8 годин у духовці при 40-50 градусах.

    Якщо мінімальна температура твоїй духовки вища, тоді вибери її і прочини дверцята. Періодично перевертай плоди, щоб вони не підгоряли. Після цього залиши шипшину в сухому місці, що провітрюється на 2-3 дні і потім прибери на зберігання.

    5. Шипшина в сушарці на зиму

    За наявності спеціальної сушарки робити такі заготовки – одне задоволення.

    Тобі знадобиться: 1 кг шипшини.

    Приготування: Промий, перебери та обсуши шипшину. Розклади його на піддони сушарки в один шар. Суші заготовки 6-8 годин за інструкцією. Спочатку можеш виставити 70 градусів, а через 2 години – зменшити до 50 градусів.

    6. Варення з шипшини на зиму

    Класичне варення з ягоди та цукру для всієї родини.

    Тобі знадобиться: 5 склянок шипшини, 1 склянка води, 1 кг цукру.

    Приготування: Промий шипшина і зріж хвостики з плодоніжками. Звари сироп з води та цукру, відправь у нього ягоду і знову доведи до кипіння. Проварити 5 хвилин і дай заготівлі охолонути, після чого повтори цю процедуру двічі. Після останнього варіння закатай гаряче варення у стерилізовані банки.

    Зараз читають:Лимонад у домашніх умовах: 20 відмінних рецептів

    7. Сік із шипшини на зиму

    За бажання, додай у сік трохи цукру до смаку.

    Тобі знадобиться: 2 кг шипшини, 2 склянки води, 10 г лимонної кислоти.

    Приготування: Промий шипшина, зріж обидва кінчики і розріж ягоди навпіл. Залий водою, доведи до кипіння, зніми каструлю з вогню і дай охолонути. Ретельно проціди відвар, що вийшов, через марлю, всип лимонну кислоту, доведи до кипіння ще раз, провари 2-3 хвилини і потім закатай в стерилізовані банки.

    8. Сироп із шипшини на зиму

    Додай готовий сироп у чай чи десерти.

    Тобі знадобиться: 1,5 л води, 1 кг шипшини, 1 кг цукру.

    Приготування: Перебери шипшину та зріж хвостики. Закип'яти 1 літр води, всип шипшину і проварити півгодини на мінімальному вогні під кришкою. Після чого виделкою розімні ягоду і залиш заготівлю на 20 хвилин. Звари сироп з цукру і води, що залишилася. Процідити відвар шипшини, влий його в сироп і провари все ще 4-5 хвилин після кипіння. Закатай у стерилізовані банки чи пляшки.

    9. Настойка із шипшини на горілці

    Сезонні ягоди оригінально доповнять навіть домашній алкоголь.

    Тобі знадобиться: 700 г шипшини, 500 мл горілки, 12 ст. цукру.

    Приготування: Промий і обсуши шипшину, відправ його банку і зверху засип цукром. Залиш заготівлю на 10 днів у темному місці, після чого влий половину горілки і залиш же ще на 14 днів. Процідити заготівлю та прибери настоянку в холодильник. Ягоди, що залишилися, ще раз залий горілкою і залиш на 1 місяць. Через місяць знову проціди обидві заготовки, змішай і прибери на зберігання.

    Зараз читають:12 найсмачніших рецептів підливи для котлет

    10. Перетерта шипшина з цукром на зиму

    Обов'язково зберігай у холодильнику чи холодному льоху.

    Тобі знадобиться: 1 кг шипшини, 350-400 г цукру.

    Приготування: Очисти шипшину від насіння і ворсинок, залий водою і відваріть до м'якості. Потім акуратно злий воду і перетріть ягоду через сито. Додай цукор: приблизно 300-350 г на 800 г перетертої шипшини. Проварити варення ще 10 хвилин і закатай у стерилізовані банки.

    11. Компот із шипшини та яблук на зиму

    Чудовий рецепт, а інгредієнти для нього точно є в тебе вдома.

    Тобі знадобиться: 400 г шипшини, 600 г яблук, 500 г цукру, 5 л води.

    Приготування: Наріж яблука часточками. Розклади яблука та шипшину в банки, залий окропом, накрий кришками і залиш на 20 хвилин. Після чого злий цю воду, засип у неї цукор і знову закип'яти. Залий цукровий сироп, що вийшов, у банки і заходи на зиму.

    12. Повидло із шипшини на зиму

    Найскладніше – видалити кісточки та волоски, але воно того варте.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг шипшини, 800 г цукру.

    Приготування: Перебери шипшину та видали кісточки з волосками. Залий ягоди водою, щоб вона їх злегка покривала, доведи до кипіння, провари до м'якості та остуди.

    Перетріть заготовку через сито і проварити ще 15 хвилин на слабкому вогні. Всип цукор – приблизно 800 г на 1 кг пюре. Доведи повидло до кипіння і вари до бажаної густоти близько 30 хвилин. Закатай у стерилізовані банки.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *