При цукровому діабеті слід дотримуватися правильного харчування. Раціон хворого повинен складатися тільки з корисних продуктів, що мають збалансований поживний склад і низький глікемічний індекс. Інжир при діабеті включають в меню в обмеженій кількості, оскільки він може завдати організму шкоди.
Зміст
Чи можна інжир при діабеті?
Багатьох пацієнтів цікавить питання, чи можна інжир при цукровому діабеті. Лікарі рекомендують діабетикам з обережністю включати в свій раціон цей фрукт, оскільки він містить глюкозу і багато калорій. Необхідно дотримуватися дозування, тому що споживання такого плоду у великих кількостях сприяє підвищенню цукру в крові.
Обґрунтованість застосування
Багато хворі на діабет вважають обґрунтованим застосування фрукта, який з-за великої кількості корисних речовин здатний знижувати цукор. У ньому міститься пектин, допомагає виводити з організму шкідливі речовини і не дозволяє накопичуватися холестерину. Крім того, до складу плода входять фіцін і калій, які сприяють нормалізації рівня глюкози в крові.
Можливі протипоказання
Інжир для діабетиків в будь-якому вигляді заборонено до вживання в наступних випадках:
- запалення підшлункової залози;
- подагра;
- загострення виразки шлунка і дванадцятипалої кишки;
- ожиріння.
Крім того, категорично протипоказаний інжир при діабеті 2 типу.
Свіжий чи сухий?
Багатьох хворих діабетом цікавить питання, який фрукт дозволений при такому захворюванні — свіжий або сухий. Свіжий плід містить близько 20% глюкози, а в сушеному вигляді її більше 60%. Термічна обробка призводить до випаровування вологи з плоду, що призводить до підвищення вмісту цукру. У цьому випадку зростає калорійність в 100 г продукту міститься 224 ккал. Тому сухий плід інжиру заборонений діабетикам, т. к. має високу харчову цінність і велику кількість цукру.
Свіжий фрукт ефективно знижує цукор у крові, а після сушіння він втрачає таку властивість. Після вживання сухофрукта спостерігається швидке погіршення самопочуття в результаті різкого стрибка глюкози. Щоб сухий інжир не заподіяв шкоди здоров’ю, раз на місяць дозволено з’їдати його в кількості 10 р.
У свіжому вигляді плід дозволений, але в обмеженій кількості і лише при діабеті 1 типу. Активні речовини, що входять до його складу, добре знижують цукор в крові. Крім того, свіжий плід характеризується відносно невисоким глікемічним індексом — 35 одиниць.
Зараз читають:Гарбуз: БЖВ, калорійність на 100 грам, глікемічний індекс, вміст вітамінів
Однак, в такому продукті багато фицина, який розріджує кров, що може бути небезпечно для хворих тяжкою формою захворювання, оскільки при такій патології нерідко виникають різні рани і виразки. При вживанні свіжого інжиру при цукровому діабеті 2 типу пошкодження починають погано гоїтися, тому фрукт виключають з раціону.
Інжир для дітей при цукровому діабеті
Лікарі неоднозначно ставляться до вживання такого плоду при діабеті. Одні фахівці забороняють давати його дітям, інші вважають, що його можна включати в меню, але вкрай обережно.
Унікальні властивості
Інжир характеризується наступними корисними властивостями:
- поліпшує склад крові та її циркуляцію;
- підвищує гемоглобін;
- знижує артеріальний і внутрішньочерепний тиск;
- покращує роботу нирок, селезінки, печінки;
- допомагає при тромбофлебіті, варикозному розширенні вен;
- очищає судини від холестеринових бляшок, не дозволяючи розвиватися атеросклерозу;
- виводить з організму продукти розпаду, токсичні речовини, інші шкідливі сполуки;
- надає проносне дію;
- підвищує метаболізм.
Зараз читають:Квасоля червона: користь і шкода для організму жінок, чоловіків і дітей
Такий плід допомагає ефективно лікувати хвороби печінки, фурункули, біль у вухах, лихоманку. Крім того, з такого продукту готують настойки і відвари, які допомагають лікувати бронхіт, пневмонію, ларингіт, простудні захворювання.
При цукровому діабеті легкої ступеня
Якщо у дитини діабет легкої форми, інжир в свіжому вигляді дозволено включати в його раціон в обмеженій кількості. В цьому випадку не тільки знижується цукор у крові, але і прискорюється виведення з організму шкідливих речовин.
У сухому вигляді його не вживають.
При тяжкому цукровому діабеті
Якщо у дитини важка ступінь захворювання, цей фрукт категорично заборонено в будь-якому вигляді. Шкода інжиру для діабетиків в цьому випадку буде полягати в тому, що він містить багато глюкози і фицина, які негативно впливають на організм хворого при цукровому діабеті 2 типу.
Як вибрати якісний плід?
Такий фрукт вибрати непросто, оскільки він зберігається недовго. Стиглі плоди, якщо будуть знаходитися в прохолодному місці, здатні зберігатися протягом 10-13 днів, що є вкрай невеликим строком для транспортування і продажу.
Тому нерідко інжир транспортують в недозрілому вигляді: він дозріває під час перевезення і залишається позбавленим смаку і твердим.
Вибираючи якісний плід, необхідно звертати увагу на наступні моменти:
- від інжиру не повинен виходити кислий запах, т. к. це вказує на те, що фрукт заграє;
- його поверхня повинна бути пружною і твердою;
- мокрі і м’які плоди свідчать про те, що вони передержаны і скоро почнуть гнити;
- на колір не варто звертати увагу, тому що у кожного сорту він різний.
Зараз читають:Тарталетки з авокадо і креветками, з червоною ікрою та червоною рибою
Після покупки потрібно вжити інжир протягом 2-3 днів, потім він починає псуватися. Тому рекомендується його заморожувати. У такому вигляді він може зберігатися протягом року.
Рецепти з інжиру
Існує багато рецептів приготування страв з використанням інжиру, які можна при цукровому діабеті. Найпростіше засіб передбачає використання інжиру і молока. Щоб його приготувати, 0,5 л продукту додають 2-3 інжиру і ставлять у холодильник на 7-8 годин. Настоявшись, такий засіб здатне ефективно знизити цукор.
Можна готувати салат, для якого знадобляться наступні інгредієнти:
- свіжий інжир — 1 шт.;
- качан салату айсберг — 1 шт.;
- горгонзола — 50 г;
- волоські горіхи — 40 г;
- масло волоських горіхів — 3-4 ст. л.;
- лимон — 2 шт.
Щоб приготувати цю страву, інжир, сир горгонзола і лимон нарізають кубиками, салат шаткують, перемішують, додають подрібнені горіхи і масло. При необхідності збільшують кількість горіхів, але перед цим перевіряють реакцію організму на такий продукт. Вживають салат 2-3 рази протягом 7 днів.
Джерело: dietcenter.com.ua