Прогресування цукрового діабету і розвиток пов’язаних з ним ускладнень безпосередньо залежить від хімічного балансу організму та стану обміну речовин. Тому харчуванню належить головна роль в оздоровленні організму, лікуванні цукрового діабету та супутніх захворювань.
Дієта при цукровому діабеті спрямована на вирішення наступних завдань:
- Нормалізація рівня цукру в крові. Для цього, перш за все, необхідно контролювати в раціоні кількість продуктів, що містять вуглеводи, і розподіл їх надходження протягом дня.
- Лікування захворювання. Правильно складена дієта при діабеті допомагає взяти захворювання під контроль і підвищити якість життя.
- Формування збалансованого раціону з урахуванням перебігу хвороби для нормалізації обміну речовин.
- Зниження ваги. Абдомінальне (внутрішнє) ожиріння – основна причина розвитку цукрового діабету 2 типу. При збільшенні жирової тканини навколо внутрішніх органів виникає стан інсулінорезистентності – зниження чутливості рецепторів до інсуліну, аж до повної відсутності реакції на інсулін. Тому зниження маси тіла – головне завдання в профілактиці та лікуванні цукрового діабету другого типу.
При цукровому діабеті 1 типу набір ваги і ожиріння може розвиватися як супутня патологія, що не тільки впливає на самопочуття, але й стає причиною виникнення інших захворювань.
- Відновлення дефіциту маси тіла, причиною якого є недостатнє надходження і засвоєння поживних речовин.
Що потрібно знати про харчування при цукровому діабеті?
Основні принципи харчування при цукровому діабеті:
Особливості харчування при цукровому діабеті 1 типу
При інсулінозалежній формі діабету першого типу особливо важливий контроль кількості і якості вуглеводів, що надходять з їжею, для правильного розрахунку необхідної дози інсуліну.
Для спрощення самостійного визначення пацієнтом кількості вуглеводів в різних продуктах і стравах німецькими дієтологами була введена спеціальна міра – Хлібні Одиниці (ХО). 1 ХО містить 12-15 г вуглеводів і вимагає 1,4 одиниці інсуліну короткої дії для їх засвоєння. Добова норма споживання вуглеводів, залежно від рівня фізичної активності і наявності надлишкової ваги, становить 10-30 ХО, при цьому на основні прийоми їжі в середньому має припадати по 5 ХО.
Ще один параметр, який необхідно враховувати при складанні раціону харчування при діабеті – Глікемічний індекс (ГІ) продуктів. ГІ показує швидкість засвоєння вуглеводів з конкретного продукту і, отже, ступінь підвищення рівня глюкози крові після його вживання. На ГІ продукту впливає не тільки його склад, а й консистенція, спосіб приготування і комбінація з іншими продуктами. Так, наприклад, ГІ відвареної картоплі «в мундирі» дорівнює 60, тоді як у вигляді картопляного пюре він стає продуктом з ГІ 95.
Лікар-дієтолог – ваш головний союзник в боротьбі з діабетом
Згідно з численними дослідженнями і досвідом лікування цукрового діабету – не менше 50% успіху в боротьбі із захворюванням залежить від якісних змін в системі харчування.
Якщо ви цікавитеся питанням: «Чи можна схуднути при цукровому діабеті?» – відповідь однозначна – необхідно. Зниження ваги при цьому захворюванні – першочергове завдання і важливий етап терапії.
Надмірна вага при діабеті першого типу розвивається, скоріше, як вторинна патологія – на тлі системних порушень обміну речовин. Схуднути при цукровому діабеті першого типу необхідно для поліпшення загального самопочуття і запобігання ускладненням, перш за все, з боку серцево-судинної системи. При зменшенні маси тіла відбувається зниження рівня холестерину крові, ліпопротеїнів низької щільності та тригліцеридів, знижується артеріальний тиск (приблизно на 10 мм. рт. ст. при зменшенні маси тіла на кожні 10%), що значно знижує ризики судинних патологій при цукровому діабеті.
При цукровому діабеті другого типу наявність зайвої ваги, найчастіше, первинна. Надмірна вага провокує розвиток захворювання. Вісцеральне ожиріння (збільшення об’єму жирової тканини в черевній порожнині) порушує сприйнятливість рецепторів до інсуліну, внаслідок чого навіть при повноцінному функціонуванні підшлункової залози розвивається цукровий діабет 2 типу.
Схуднення при цукровому діабеті другого типу – обов’язкова умова лікування, оскільки тільки зниження жирової маси допоможе відновити чутливість рецепторів до інсуліну. У той час як фармпрепарати допомагають регулювати цукор крові в якості симптоматичної терапії, лікувальна дієта при діабеті спрямована на ефективне усунення причини збою в організмі – зайвої ваги.
При цьому важливо розуміти, що схуднути швидко при цукровому діабеті не вийде. Дисбаланс обміну речовин вимагає ретельного медичного підходу до якісного і кількісного складу раціону. Різке обмеження калорійності може завдати непоправної шкоди здоров’ю і спровокувати додаткове уповільнення метаболізму і набір ваги.
При цукровому діабеті другого типу призначається субкалорійна дієта зі зниженим вмістом жирів і вуглеводів та зі збільшеною часткою білка. При цьому важливо враховувати всі особливості організму, ступінь ожиріння, підвищену потребу організму у вітамінах і мінералах, грамотно поєднувати продукти і розподіляти їх протягом дня.
Самостійне схуднення при діабеті загрожує ризиками для здоров’я і обтяженням діагнозу. Дієта для схуднення при діабеті повинна складатися лікарем, який буде відстежувати зміни в гормональному статусі і динаміку зниження ваги під час дієтотерапії.
Звичайно, кожна людина самостійно приймає рішення щодо свого здоров’я. В кінцевому підсумку, тільки ви вибираєте, що і в якій кількості їсти. Однак, якщо ви вирішили взяти цукровий діабет під контроль і маєте намір підвищити якість і тривалість життя – необхідна підтримка досвідченого лікаря-дієтолога.
Фахівець знає, як схуднути правильно при цукровому діабеті, і розробить індивідуальний раціон харчування з урахуванням всіх особливостей вашого організму і нюансів перебігу захворювання. Грамотно підібрана дієта допоможе схуднути без ризику для здоров’я, нормалізувати гормональний фон, оздоровити організм, поліпшити загальне самопочуття, провести своєчасну профілактику ускладнень цукрового діабету і вести активний спосіб життя довгі роки.
Джерело: dietcenter.com.ua