Заготівля груздів на зиму вимагає багато часу, тому що спочатку їх потрібно 2-4 дні вимочити в холодній воді, щоб позбавитися гіркоти. Це стандартна підготовка перед будь-якими подальшими діями, але в іншому – все дуже просто, і 15 найкращих рецептів ми вже зібрали для тебе у цій добірці!
Зміст
1. Мариновані грузді з оцтом
Додай у маринад зелень, часник, листя, коріння – що більше подобається.
Тобі знадобиться: 2 кг груздів, 4 ст. солі, 2 ст. цукру, 100 мл оцту, 2 ст. суміші перців горошком, 1 л води.
Приготування: Відвари грузді 20 хвилин після кипіння і відкинь на друшляк. Окремо закип'ятити 1 літр води з іншими інгредієнтами. Виклади в підготовлені банки грузді та будь-які прянощі за смаком, зали маринадом і простерилізуй у киплячій воді ще 20 хвилин. Захід на зиму.
2. Солоні грузді холодним способом на зиму
Якщо не любиш надто солоні гриби, тоді візьми трохи менше солі.
Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 1-2 ст. солі, 4 зубчики часнику, 1 ч.л. насіння кропу, 2 лаврові листи, 5 горошин чорного перцю, 1 корінь хрону.
Приготування: Виклади на дно ємності для засолювання половину часнику, хрону та спецій. Виклади шарами вмочені грузді і пересипай шари сіллю. Зверху поклади прянощі, що залишилися.
Залишити заготовку під пресом на 2-3 дні при кімнатній температурі. Переклади грузді в чисті банки, закрий капроновими кришками і прибери на зберігання холодне темне місце.
3. Грузді з цибулею на зиму у банку
Такі грузді зручно засолювати відразу в трилітровій банці, щоб потім нічого нікуди не перекладати.
Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 2 ст. солі, 6 листя чорної смородини, 6 гілочок кропу, 4 лаврові листки, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. запашного перцю.
Зараз читають:20 найкращих рецептів пастили з абрикосів
Приготування: Наріж цибулю кільцями, часник – пластинками. Відвари грузді 15 хвилин у киплячій воді і відкинь на друшляк. Виклади в банку трохи цибулі, часнику, всіх добавок та солі, а потім – шар груздів.
Викладай шарами добавки і грузді, щоб останнім шаром було листя. Накрийте заготовку марлею і залиште на 3 доби під гнітом при кімнатній температурі. Після чого закрий і відправте банку в темне холодне місце на зберігання мінімум на 1 місяць. Струшуй її раз на пару днів.
4. Ікра з груздів на зиму
Грибна ікра гарна як самостійна закуска, так і як намазка на хліб.
Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 300 г цибулі, 300 г моркви, 1/2 головки часнику, 1,5 ст. солі, 0,5 ст. оцтової есенції, 70 мл олії, спеції.
Приготування: Відвари грузді 20 хвилин у киплячій воді і пропусти через м'ясорубку. Подрібни цибулю та моркву будь-яким способом, обсмаж їх у маслі 5 хвилин і додай гриби. Додай сіль та спеції, протушкуй півгодини і додай часник з оцтовою есенцією. Протушкуй ікру ще 5 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
5. Груздянка на зиму
Ця заготовка – вже готова основа для подальшого приготування апетитної вантажівки.
Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 250 мл води, сіль.
Приготування: Грузді натрій або подрібни кухонним комбайном, але не зовсім у пюре. Додай води та трохи солі до смаку. Доведи до кипіння та туши всі 1,5 години на слабкому вогні. Закатай груздянку у стерилізовані банки.
6. Солянка з груздів на зиму
Класична капустяна солянка завжди виграє із додаванням грибів.
Тобі знадобиться: 4 кг капусти, 2 кг моркви, 1 кг цибулі, 1 кг груздів, 300 г томатної пасти, 600 мл олії, 200 мл оцту, 12 ч.л. солі, 10 ст. цукру, 400 мл води спеції.
Приготування: Наріж капусту, натрі моркву, дрібно наріж цибулю і виклади овочі у велику каструлю. Відвари грузді 20 хвилин у киплячій воді і додай туди ж. Додай решту інгредієнтів і туші солянку 40 хвилин після кипіння на слабкому вогні, помішуючи. Закатай її до стерилізованих банків.
7. Грузді з овочами на зиму
Прекрасний грибний салат на кожен день або до святкового столу.
Тобі знадобиться: 1,5 кг груздів, 300 мл олії, 1 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 700 г моркви, 400 г цибулі, 150 г цукру, 50 г солі, 100 мл оцту, спеції.
Зараз читають:12 найкращих рецептів горохового супу з копченою куркою
Приготування: Відвари грузді 20 хвилин у киплячій воді і наріж. Довільно наріж усі овочі. Відправте в глибоку каструлю всі інгредієнти, окрім оцту, і туші 45 хвилин на слабкому вогні, іноді помішуючи. За 5 хвилин до кінця – додай оцет. Закатай салат у стерилізовані банки.
8. Ікра з груздів з томатом на зиму
Ікра з томатною пастою виходить ще смачнішою!
Тобі знадобиться: 2 л води, 300 г цибулі, 100 мл томатної пасти, 30 мл олії, 1 ст.л. солі, 1 ч. л. оцтової есенції, 0,25 ч.л. цукру.
Приготування: Відвари грузді 20 хвилин після кипіння, відкинь на друшляк і пропусти через м'ясорубку. Дрібно наріж і обсмаж цибулю в олії до прозорості. Додай грузді та туші всі разом півгодини на слабкому вогні. Додай томатну пасту, сіль і цукор, влий оцтову есенцію, протушкуй ще 3 хвилини і закатай грибну ікру в стерилізовані банки.
9. Грузді на зиму без варіння
Головне – дуже ретельно промийте гриби перед приготуванням.
Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 2 цибулини, 2 ст. солі, 4 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Наріж вимочені грузді і довільно наріж цибулю з часником. Змішай все з сіллю та спеціями, і залиши заготовку під пресом на 1 тиждень у темному прохолодному місці. Розклади грузди по підготовлених банках і прибери на зберігання холодильник чи погріб.
10. Солоні грузді гарячим способом на зиму
Альтернативна технологія засолювання без преса. Можна одразу розкласти гриби у банки.
Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 1-2 ст. солі, 4 зубчики часнику, 2 бутони гвоздики, 1 ч.л. насіння кропу, 1 парасолька кропу, 2 лаврові листи, 5 горошин чорного перцю, 1 корінь хрону.
Приготування: Відвари грузді 25 хвилин у киплячій воді і відкинь на друшляк. Окремо закип'ятять 1 літр води з хріном, часником і всіма спеціями. Охолоди розсіл, залий їм грузді в ємності для засолювання і залиш на 1 місяць у темному холодному місці. Переклади їх у стерилізовані банки і заходь на зиму.
11. Грузді в томатному соусі на зиму
Можеш зробити грузді гострішими, додавши ще стручок перцю чилі.
Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 200 г томатної пасти, 100 мл води, 2 ст. оцту, 2 ст.л. цукру, 1 ст. солі, 3 ст. олії, спеції.
Приготування: Відвари грузді 20-30 хвилин у киплячій воді, відкинь на друшляк і наріж. Після чого обсмаж їх 10 хвилин у рослинній олії, додай решту інгредієнтів, крім оцту, і туши всі 40 хвилин на мінімальному вогні. Влий оцет і закатай заготівлю в стерилізовані банки.
Зараз читають:Лікер із чорної смородини: 10 рецептів на будь-який смак
12. Гострі грузді з імбиром
Оригінальний маринад, який сподобається шанувальникам пікантних закусок.
Тобі знадобиться: 700 г груздів, 50 г імбиру, цедра 1 лимона, 1 цибулина, 4 склянки винного оцту, 1 ч.л. чорного перцю, 3 ч. л. солі.
Приготування: Відвари грузді 20 хвилин у киплячій воді і довільно наріж. Наріж імбир платівками, а цибуля – кільцями. Відправте всі інгредієнти в каструлю, доведіть до кипіння і протушкуйте 20 хвилин. Розклади грузди в стерилізовані банки, залий киплячим маринадом і закатай.
13. Смажені грузди на зиму
Ще один чудовий спосіб заготівлі грибів!
Тобі знадобиться: 2 кг груздів, 1,5 склянки олії, 500 г цибулі, 1,5 ст.л. солі, спеції.
Приготування: Відвари грузді в киплячій солоній воді 20 хвилин і відкинь на друшляк. Наріж цибулю і обсмаж її в маслі до золотистості. Окремо обсмаж у маслі грузді до випаровування вологи.
Змішай з цибулею, додай спеції за смаком і готуй разом під кришкою 20 хвилин. Розклади гриби по підготовлених банках і залий їх зверху гарячою олією. Закрийте кришками і приберіть банки в прохолодне місце на зберігання.
14. Салат із груздів із баклажанами на зиму
Не тільки смачний, але ще й дуже ситний овочевий салат.
Тобі знадобиться: 5 баклажанів, 500 г груздів, 6 болгарських перців, 6 помідорів, 3 цибулини, 5 зубчиків часнику, 1 гострий червоний перець, сіль, цукор, спеції, 1 склянка олії, 50 мл оцту.
Приготування: Відвари грузді 20 хвилин у киплячій воді, відкинь на друшляк і наріж. Наріж всі овочі. Обсмажити в олії цибулю із помідорами 5 хвилин. Додай решту інгредієнтів, окрім оцту, і тушкуй разом півгодини на слабкому вогні. Додай оцет і закатай салат у стерилізовані банки.
15. Мариновані грузді з лимонною кислотою на зиму
Для тих, кому не подобається використовувати оцет у заготовках.
Тобі знадобиться: 500 г груздів, 500 мл води, 0,3 ч.л. лимонної кислоти, по 1 ст. солі та цукру, спеції.
Приготування: Закип'яти воду і виклади туди грузді. Провари їх 20 хвилин і додай лимонну кислоту, сіль, цукор та спеції. Проварити ще 5-6 хвилин і розклади все по підготовленим банкам. Простерилізуйте їх 15 хвилин у киплячій воді і заходьте на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua