Коли звичайні омлети та яєчні набридли, виручить італійська фриттата. За своєю суттю вона теж нагадує омлет, але просто пишніший. Така страва відмінно урізноманітнить твій повсякденний раціон. Тим більше, приготувати фріттату можна з чим завгодно. Ділимося 15 найкращими рецептами!
Зміст
1. Фріттата на сковороді
Якщо замість болгарського перцю потрапить солодкий перець раміро – обов'язково візьми його.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 20 г цибулі-порею, 100 г помідорів, 50 г болгарського перцю, 50 г моцарелли, сіль, мелений чорний перець, італійські трави, зелень, 1 ст.л. оливкової олії.
Дрібно наріж порей і болгарський перець, трохи більше – помідори . Виделкою збий яйця з сіллю, меленим чорним перцем та італійськими травами. Додай перець і нарізану моцарелу в ячну суміш. Злегка обсмажте цибулю з помідорами в олії на сильному вогні, помішуючи. Залий яйцями та готуй фриттату 10-12 хвилин під кришкою на середньому вогні.
2. Фріттата з овочами в духовці
Використовуй будь-яку овочеву суміш на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 6 яєць, 500 г замороженої овочевої суміші, 125 мл молока, спеції, 20 мл оливкової олії.
Розморозь овочі , злий зайву воду і обсмаж їх в оливковій олії 5-7 хвилин. Виклади овочі у форму для запікання. Віночком збий яйця, молоко та спеції. Залий ними овочі та запікай фриттату 25-30 хвилин у духовці при 180 градусах.
3. Фріттата в мультиварці
Ще один зручний спосіб приготувати пишну та найсмачнішу фриттату.
Тобі знадобиться: 6 яєць, 15 г зеленої цибулі, 50 г шпинату, 50 г твердого сиру, 30 г вершкового масла|мастила|, 100 мл молока, спеції.
Приготування: Віночком зби яйця з молоком і спеціями, додай тертий сир. Змасти чашу вершковим маслом, виклади в неї подрібнену цибулю і шпинат, і кілька хвилин прогрій в режимі для випічки. Залий яйцями та готуй фриттату 20 хвилин у режимі «Випічка».
Зараз читають:Жовта злива на зиму: 15 рецептів легких та смачних заготовок
4. Фріттата з картоплею
Картопля – одне із стандартних доповнень до італійської фритати.
Тобі знадобиться: 300 г картоплі, 8 яєць, 80 г цибулі, 80 мл оливкової олії, 80 мл вершків, спеції, 15 г петрушки.
Наріж картопля тонкими слайсами або невеликим кубиком . Подрібни та обсмаж цибулю в олії до золотистості. Виклади до нього картоплю, накрий кришкою і протушкуй до готовності, іноді помішуючи. Віночком збий яйця з вершками та спеціями до пишності. Залий ними картоплю, посип рубаною петрушкою і готуй фриттату 5-8 хвилин під кришкою на мінімальному вогні.
5. Фріттата з броколі та цвітною капустою
Для більшого аромату додай трохи мускатного горіха або сушеного чебрецю.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 300 г цвітної капусти, 300 г броколі, 250 мл вершків, 50 г твердого сиру, 20 г борошна, спеції.
Приготування: Суцвіття цвітної капусти та броколі приварити 5 хвилин у киплячій воді. Віночком збий яйця, вершки, борошно та спеції. Додай тертий сир та перемішай. Виклади обидва види капусти у форму для запікання, залий їх яєчною сумішшю і відправ фриттату в духовку на 30 хвилин при 180 градусах.
6. Фріттата з беконом та грибами
Перед подачею рекомендуємо посипати фриттату зеленню або руколою.
Тобі знадобиться: 4 скибочки бекону, 8 яєць, 300 г печериць, 100 г твердого сиру, сіль, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж бекон до рум'яності. Додай до нього нарізані печериці, посоли, приправ та смажу ще 5 хвилин, помішуючи. Залий все це збитими яйцями і зверху виклади скибочки сиру. Відправте фриттату в духовку на 10 хвилин при 190 градусах або доведіть до готовності на сковороді під кришкою на слабкому вогні.
7. Фріттата з куркою
На випадок коли хочеться приготувати більш ситний варіант.
Тобі знадобиться: 6 яєць, 100 г твердого сиру, 200 г курячого філе, 1/2 болгарського перцю, 1 цибулина, 1 стебло селери, зелень, спеції.
Приготування: Віночком зби яйця зі спеціями і змішай їх з тертим сиром і рубаною зеленню. Наріж і обсмаж куряче філе до білого кольору, виклади нарізані овочі і смажу ще кілька хвилин, помішуючи. Перекладіть заготовку у форму, залийте яєчною сумішшю і відправте в духовку на 10 хвилин при 200 градусах.
Зараз читають:20 найкращих рецептів плову на багатті в казані
8. Фріттата з кабачками
Найкращий рецепт фрітати на літо, у розпал сезону кабачків.
Тобі знадобиться: 500 г кабачків, 2 цибулини, 4 яйця, 50 мл молока, спеції, ароматні трави, 100 г твердого сиру.
Приготування: Дрібно наріж і обсмаж цибулю до м'якості. Додай нарізані скибочками кабачки і смаж далі до напівпрозорості. Віночком зби яйця з молоком, спеціями та травами, додай тертий сир, а за бажанням – зелень. Залий кабачки яєчною сумішшю та запікай фриттату 30-35 хвилин у духовці при 180 градусах.
9. Фріттата зі стручковою квасолею
Заморожену квасолю достатньо лише розморозити, а ось свіжу – краще трохи приварити.
Тобі знадобиться: 150 г стручкової квасолі, 3 яйця, 50 г твердого сиру, спеції.
Приготування: Обсмажити квасолю стручкову 2-3 хвилини. Збий яйця зі спеціями та тертим сиром, залий квасолю та доведи фриттату до готовності на сковороді під кришкою на слабкому вогні.
10. Фріттата з помідорами та базиліком
Ще один класичний рецепт фрітати для всіх поціновувачів італійської кухні.
Тобі знадобиться: 6 яєць, 50 мл молока, 2 помідори, 1/2 болгарського перцю, 200 г моцарелли, 5 листків базиліка, спеції, сіль, оливкова олія.
Приготування: Віночком зби яйця з молоком, сіллю та спеціями. Вилий яєчну суміш у розігріту олію на сковороду, зверху виклади нарізані овочі та базилік. Посип тертою моцарелою і жар 5-7 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Після чого відправ фріттату в духовку ще на 8-10 хвилин при 180 градусах.
11. Фріттата з шинкою та сиром
Можна також додати кілька жменей заморожених овочів для різноманітності.
Тобі знадобиться: 100 мл вершків, 3 яйця, 100 г шинки, 50 г твердого сиру, спеції, зелень.
Приготування: Наріж шинку кубиком і виклади її у форму для запікання. Збий яйця з вершками та спеціями. Додай тертий сир і рубану зелень, залий шинку яєчною сумішшю. Запікай фриттату 30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
Зараз читають:15 салатів із грушею, які неодмінно здивують
12. Фріттата з креветками
Якщо використовуєш великі креветки, тоді не забудь видалити у них стравохід.
Тобі знадобиться: 500 г креветок, 5 яєць, 100 мл вершків, 50 г пармезану, 3 гілочки петрушки, 1 перо зеленої цибулі, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Віночком збий яйця з вершками, сіллю та меленим чорним перцем. Додай подрібнену зелену цибулю та половину тертого пармезану. Вилий яйця у форму для запікання, виклади очищені креветки і посип сиром і рубаною петрушкою, що залишився. Запікай фріттату 25 хвилин у духовці при 180 градусах.
13. Фріттата зі шпинатом і фетою
Додатково посип готову фриттату свіжим шпинатом для більш яскравого смаку.
Тобі знадобиться: 100 г шпинату, 4 яйця, 4 пера зеленої цибулі, 1 ст. вершкового масла|мастила|, 50 г фети, 50 г замороженого зеленого горошку, 2 гілочки зелені, спеції.
Приготування: Віночком збий яйця зі спеціями та розфарбованою фетою. Приварити горошок 2-3 хвилини в киплячій воді. Обсмажити шпинат на вершковому маслі до м'якості. Додай подрібнену зелену цибулю, а ще через 1 хвилину – горошок. Залий все яйцями, посип рубаною зеленню і відправ фріттату на 10-15 хвилин в духовку при 190 градусах.
14. Фріттата з фаршем
Використовуй будь-який м'ясний фарш – яловичину, свинину, курку чи суміш.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 1 помідор, 250 г м'ясного фаршу, 3 ст. молока, 100 г твердого сиру, 4 гілочки зелені, спеції.
Приготування: Обсмажити фарш на середньому вогні, помішуючи. Приправ його за смаком. Збий яйця з молоком, залий ними фарш і готуй разом 4-5 хвилин на середньому вогні. Після чого посип фриттату тертим сиром і рубаною зеленню, і відправ у духовку на 6-7 хвилин при 190 градусах.
15. Фріттата із зеленим горошком
Заморожений горошок потрібно розморозити наперед.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 1 ст. молока, 1/2 склянки замороженого чи свіжого зеленого горошку, 1/2 пучка зелені, 20 г пармезану, спеції.
Приготування: Віночком збий яйця з молоком та спеціями. Додай рубану зелень, горошок та тертий пармезан. Вили суміш на сковороду і готуй фриттату близько 10 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
Джерело: dietcenter.com.ua