Буряк на зиму: 15 рецептів, які варто приготувати

Незважаючи на те, що буряки присутні в магазинах протягом усього року, взимку вони зовсім не такі. І точно не може зрівнятися з молодими коренеплодами до смаку. Саме тому має сенс приготувати небагато заготовок з буряка на зиму в розпал сезону. Ділимося перевіреними рецептами!

Зміст

  • 1. Маринований буряк у банках цілком
  • 2. Тертий буряк на зиму
  • 3. Варення з буряка з лимоном
  • 4. Салат з буряка з болгарським перцем на зиму
  • 5. Буряковий салат з овочами та часником на зиму
  • 6. Ікра з буряків у томаті на зиму
  • 7. Компот із яблук з буряком на зиму
  • 8. Варення з буряка з шоколадом та горіхами
  • 9. Борщ із буряком та капустою на зиму
  • 10. Буряк із часником на зиму
  • 11. Буряче бадилля на зиму
  • 12. Заправка для борщу та буряка без капусти
  • 13. Салат з буряка з яблуками на зиму
  • 14. Маринований буряк з лимонною кислотою на зиму
  • 15. Конфітюр із буряків та апельсинів на зиму
  • 1. Маринований буряк у банках цілком

    Для цього рецепту потрібні дрібні буряки одного розміру.

    Тобі знадобиться: 1 кг буряків, 5 горошин запашного перцю, 2 л води, 30 г солі, 40 г цукру, 1 склянка оцту.

    Приготування: Буряк відвари до готовності та очисти. Окремо закип'яти воду із сіллю, цукром, перцем та оцтом. Виклади буряки в чисті банки, залий їх маринадом і простерилізуй 15 хвилин. Захід на зиму.

    2. Тертий буряк на зиму

    Ідеально підійде для борщу та салатів, на кшталт оселедця під шубою.

    Тобі знадобиться: 1 кг буряків, 1 ст. цукру, 1 ст. солі, 1-2 ст. оцту.

    Приготування: Відвари та натрій буряк на тертці. Закип'ятити 1 літр води з цукром, сіллю та оцтом. Щільно виклади буряки в стерилізовані банки, залий їх маринадом і закатай.

    3. Варення з буряка з лимоном

    Доступний рецепт солодкого варення до чаю, тостів або випічки.

    Тобі знадобиться: 800 г буряка, 1 лимон, 1,4 кг цукру.

    Приготування: Відварити буряки до напівготовності і натрій на тертці. Влий сік половини лимона, а половину, що залишилася – подрібни блендером і теж додай сюди ж. Засип все цукром, доведи до кипіння і варіть варення 50-60 хвилин на мінімальному вогні, періодично помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.

    4. Салат з буряка з болгарським перцем на зиму

    Просто пальчики оближеш від такого салату!

    Зараз читають:25 швидких картопляних начинок для пиріжків

    Тобі знадобиться: 600 г буряків, 200 г моркви, 1 болгарський перець, 1,5 ст. цукру, 0,3 ст. солі, 150 мл олії, 2 ст.л. оцту, 1 ч.л. сухий часник.

    Натрій буряк і морква на дрібній тертці, а болгарський перець нарубай кубиком. Відправте всі інгредієнти, крім оцту, в каструлю. Протушкуй салат протягом 1 години на слабкому вогні, влий оцет і закатай його в стерилізовані банки.

    5. Буряковий салат з овочами та часником на зиму

    Ця запашна заготовка точно сподобається всім любителям часникових закусок.

    Тобі знадобиться: 1 кг буряків, 1 помідор, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 3 ст. олії, 50 г часнику, 2 ст.л. цукру, 2 ч. л. солі, 2 ст. оцту.

    Приготування: Наріж цибулю тонким пір'ям і злегка обсмаж його в ложці олії. Додай нарізаний соломкою буряк, масло, що залишилося, і смаж разом 7-10 хвилин, помішуючи. Очисти і натрій помідор на тертці. Довільно наріж солодкий перець, всип все до буряків і туші ще 10 хвилин. Додай сіль, цукор та подрібнений часник. Влий оцет, протушкуй ще 2-3 хвилини і закатай салат у стерилізовані банки.

    6. Ікра з буряків у томаті на зиму

    Смачна овочева ікра виходить не лише з кабачків чи баклажанів.

    Тобі знадобиться: 2 буряки, 1 морква, 1-2 цибулини, 100 г томатної пасти, 1,5 ч.л. оцту, 2 ст.л. олії, сіль, спеції.

    Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю в олії до золотистості. Всип тертий буряк і моркву, і протушкуй всі разом 20 хвилин. Додай томатну пасту і трохи води, протушкуй ще 20 хвилин і потім додай сіль, спеції та оцет. Закатай ікру у стерилізовану банку.

    7. Компот із яблук з буряком на зиму

    Цікавий компот, яким так легко здивувати близьких.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг яблук, 2 буряка, 300 г коричневого цукру, 1 паличка кориці, 1,5 л води.

    Приготування: Крупно наріж яблука та виклади їх у чисті банки. Закип'яти воду з цукром та корицею. Додай сюди тертий буряк, трохи провари і дай сиропу півгодини охолонути. Процідити його, знову доведи до кипіння, залий яблука і закатай компот на зиму.

    8. Варення з буряка з шоколадом та горіхами

    Чи не боїшся кулінарних експериментів? Тоді обов'язково скуштуй цей рецепт!

    Тобі знадобиться: 1 кг буряків, 400 г цукру, 50 мл води, 100 г гіркого шоколаду, 30 г м'яти, 80 г волоських горіхів.

    Зараз читають:15 простих рецептів тарталеток з печінкою тріски

    Приготування: Відварити або запікати буряки до готовності, натріти їх на великій тертці і засип цукром. Влий воду, доведи до кипіння і проварити 10-15 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Додай рубані горіхи і варіть варення далі до бажаної густоти. Всип подрібнений шоколад і м'яту, проваріть до розчинення і закатай варення в стерилізовані банки.

    9. Борщ із буряком та капустою на зиму

    Не тільки добрий спосіб зберегти молоді овочі, а й економія часу в майбутньому.

    Тобі знадобиться: 400 г буряків, 250 г моркви, 250 г цибулі, 400 г капусти, 250 г помідорів, 50 мл води, 50 мл олії, 1 ст.л. солі, 1,5 ст. цукру, 25 мл оцту.

    Приготування: Дрібно наріж цибулю та помідори, нашаткуй капусту і натрій буряк з морквою. Відправте всі овочі в каструлю і додай інші інгредієнти, крім оцту. Проварити заготовку 20 хвилин на середньому вогні, помішуючи. Влий оцет, перемішай і закатай борщ у стерилізовані банки.

    10. Буряк із часником на зиму

    Легкий класичний рецепт на всі випадки життя.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг буряків, 1 головка часнику, 3 лаврові листки, 2-2,5 л води, 120 мл оцту, 5 ст.л. цукру, 3 ст. солі, спеції.

    Приготування: Відварити або запікати буряки, довільно наріж і виклади їх у стерилізовані банки з лавровим листом і нарізаним пластинками часником. Закип'яти воду з цукром, сіллю та спеціями до смаку. Влий оцет, залий буряк цим маринадом і закатай на зиму. Також можна закрити заготівлю капроновою кришкою та зберігати в холодильнику.

    11. Буряче бадилля на зиму

    Бадилля відмінно піде в борщ та інші перші страви, а також в рагу чи салати – куди завгодно.

    Тобі знадобиться: 200 г бурякового бадилля, 20 г перцю чилі, 10 г часнику, 2 лаврових листя, 3 горошини запашного перцю, 30 мл винного оцту, цукор та сіль.

    Приготування: Промий, обсуши і крупно наріж буряк. Подрібни чилі та часник. Виклади все це в банку разом зі спеціями, щільно утрамбовуючи. Засип цукор і сіль за смаком, залий окропом, влий винний оцет і простерилізуй заготівлю 15 хвилин у киплячій воді або духовці. Закочуй її на зиму.

    12. Заправка для борщу та буряка без капусти

    Швидка та практична заготівля для перших страв нашвидкуруч.

    Зараз читають:20 відмінних рецептів пирога з брусницею

    Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1,2 кг буряків, 800 г моркви, 150 г часнику, 1 кг цибулі, 500 г болгарського перцю, 200 г зелені, 150 г солі, 300 г цукру, 15 ст. оцту, 400 мл олії.

    За допомогою блендера або м'ясорубки подрібни помідори в пюре. Дрібно наріж болгарський перець і цибулю, натрі моркву та буряк, подрібни часник та зелень. Змішай всі інгредієнти, крім оцту, і протушкуй заготовку 1-1,5 години на слабкому вогні. Розклади її в невеликі стерилізовані банки, влий у кожну по ложці оцту і стерилізуй ще 20 хвилин. Закочуй заправку на зиму.

    13. Салат з буряка з яблуками на зиму

    Ця заготівля неодноразово врятує протягом усього холодного сезону.

    Тобі знадобиться: 1,5-2 кг буряків, 750 г яблук, 350 г цибулі, 450 г болгарського перцю, 250 мл олії, 100 г цукру, 35 г солі, 30 мл оцту, спеції.

    Приготування: Очисти та натрій буряк з яблуками. Дрібно наріж цибулю та солодкий перець, змішай все разом, додай цукор, сіль, олію та спеції. Туши заготовку 1:00 на слабкому вогні. Влий оцет, перемішай і закатай салат у стерилізовані банки.

    14. Маринований буряк з лимонною кислотою на зиму

    Відмінний рецепт, якщо з якоїсь причини ти не використовуєш оцет.

    Тобі знадобиться: 1 кг буряків, 100 г цукру, 40 г солі, 1-1,5 ч.л. лимонної кислоти, 2 бутони гвоздики, 5 горошин запашного перцю.

    Приготування: Відвари і наріж буряк кубиком, виклади їх у підготовлені банки. Проціди 1 літр відвару від варіння буряків, додай до нього спеції, сіль та цукор. Знову доведи до кипіння, залий їм буряк, всип лимонну кислоту і простерилізуй 20-25 хвилин у киплячій воді. Захід на зиму.

    15. Конфітюр із буряків та апельсинів на зиму

    Густий конфітюр з легким ванільним ароматом та цитрусовим післясмаком.

    Тобі знадобиться: 500 г буряка, 150 мл апельсинового соку, 40 мл лимонного соку, 10 г ванільного цукру, 100 г цукру, 10 г пектину, 1-2 ст.л. апельсинової цедри.

    Приготування: Запеки або відвари буряк, тонко наріж і додай до нього всі інгредієнти, крім цукру. Доведи заготовку до кипіння. Змішай цукор з пектином, всип буряк і провари конфітюр 15-20 хвилин, помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *