Не всі овочеві заготівлі можна приготувати без стерилізації, адже саме вона забезпечує збереження консервації на тривалий час. Але все ж таки варіанти є, і в цій добірці ти знайдеш перевірені рецепти баклажанів на зиму. Банки все одно бажано простерилізувати, щоб із них потім не злітали кришки!
Зміст
1. Мариновані баклажани без стерилізації
Вибирай невеликі баклажани, щоб укласти їх у літрову банку.
Тобі знадобиться: 4-6 баклажанів, 3 зубчики часнику, 2 ст.л. оцту, 2 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі.
Приготування: Промий баклажани і зріж у них хвостики, приварити овочі 5 хвилин в киплячій солоній воді. Дай їм охолонути і поклади разом із часником у стерилізовані банки. Всип сіль і цукор, влий оцет і залий окропом. Закатай банки на зиму і зберігай у прохолодному місці.
2. Баклажани як гриби на зиму без стерилізації
Одна з найпопулярніших зимових заготовок із баклажанів.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 4 зубчики часнику, 4 лаврові листи, 3 ст.л. оцту, 1 ч.л. цукру, 2 ч. л. солі, 1,7 л води.
Приготування: Наріж баклажани середніми шматочками, посоли, залиш на півгодини та промою. Окремо закип'ятіть воду, 2 ч.л. солі, цукор і всі спеції, а потім влий оцет. Виклади баклажани в маринад, що вийшов, і провари 10 хвилин. Після чого щільно поклади їх разом із подрібненим часником у стерилізовані банки. Залий киплячим маринадом і закатай.
3. Баклажани з волоськими горіхами без стерилізації на зиму
Така закуска легко прикрасить навіть святковий стіл!
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 400 г цибулі, 200 г волоських горіхів, 1 пучок петрушки, 1 пучок кінзи, 1 пучок зелені селери, 6 зубчиків часнику, 300 мл олії, 200 мл 6% оцту. хмелі-сунелі, сіль, спеції, перець чилі.
Зараз читають:Гострі баклажани на зиму: 15 чудових рецептів
Приготування: Наріж баклажани кружальцями, посоли, залиш на кілька годин, а потім – відіжми і обсмаж до золотистості. Нагрій олію до кипіння і потім остуди. Дрібно нарубай цибулю, часник, чилі та всю зелень. Подрібніть горіхи в крихту і змішайте всі разом зі спеціями.
Влий оцет і 5-6 ст.л. води у горіхову заправку, і знову перемішай, щоб вийшла густа паста. Змішай баклажани з цією заготовкою, щільно виклади все в стерилізовані банки і залий прожареним маслом. Захід на зиму.
4. Ікра з баклажанів на зиму без стерилізації
Якщо ти віддаєш перевагу однорідній ікру, тоді перебий все блендером.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 350 г болгарського перцю, 250 г помідорів, 250 г цибулі, 120 г моркви, 150 мл олії, 50 мл оцту, сіль, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі дрібним кубиком. Посолити баклажани, залишити їх на 20 хвилин, відтиснути зайвий сік, а потім обсмажити до м'якості. Окремо обсмаж цибулю і моркву на маслі, що залишилася. Виклади до них болгарський перець, а ще за 5 хвилин – помідори. Протушкуй овочі 5-7 хвилин, додай баклажани, приправ і прогрій ще 3-4 хвилини. Влий оцет, готуй ікру ще 5 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
5. Смажені баклажани на зиму без стерилізації
Можеш нарізати баклажани кружальцями або довгими тонкими слайсами.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 8 зубчиків часнику, 400 мл олії, 2 ст.л. солі.
Приготування: Наріж баклажани, посоліть і залиш їх на ніч під гнітом. Після чого промий, обсуши паперовими рушниками та частинами обсмажити овочі до рум'яності. Щільно поклади смажені баклажани і подрібнений часник у стерилізовані банки, залий все киплячим маслом, що залишилося, і можеш додати по ложці оцту для більшої надійності. Закочуй заготовку на зиму.
6. Баклажани по-корейськи без стерилізації
Рекомендуємо закочувати їх у невеликі банки на один раз.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 500 г болгарського перцю, 500 г помідорів, 300 г цибулі, 1 головка часнику, 2 перцю чилі, 1 пучок петрушки, 100 мл соєвого соусу, 300 мл олії, 6 чл. оцту, 7 ст. цукру, 2 ч. л. меленого коріандру, сіль, спеції.
Зараз читають:15 салатів з інжиром, які стануть вашими коханими
Приготування: Наріж баклажани смужками, посоли, залиш на півгодини, після чого промий і відіжми. Обсмаж цибулю в олії, виклади до неї тонко нарізані інші овочі, цукор, сіль і спеції, і жар ще 10 хвилин. Додай подрібнений часник, зелень, соєвий соус, оцет та 200 мл води. Готуй баклажани 10 хвилин і заходь у стерилізовані банки на зиму.
7. Баклажани по-грузинськи на зиму без стерилізації
Яскрава закуска у найкращих традиціях грузинської кухні!
Тобі знадобиться: 12 баклажанів, 8-10 болгарських перців, 2 гострі червоні перці, 50 г базиліка, 200 мл рослинної олії, 2 ч.л. оцтової есенції, 20 г цукру, сіль.
Приготування: Пропусти обидва види перцю та часник через м'ясорубку. Влий 4 ложки олії, доведи до кипіння, проварити 10 хвилин, додай цукор і влий оцет. Наріж баклажани кубиком, обсмаж їх у маслі, що залишилося до рум'яності, а потім посоли і змішай з подрібненим базиліком і овочевою масою. Протушкуй всі разом 10-15 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
8. Гострі баклажани «Вогник» на зиму без стерилізації
Точно сподобається любителям пікантних і гострих заготовок.
Тобі знадобиться: 1,2 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 1 болгарський перець, 2 гострі червоні перці, 100 г часнику, 50 мл рослинної олії, 0,5 ч.л. цукру, сіль|соль|.
Блендером подрібни помідори, часник та обидва види перцю. Всип сіль і цукор, доведи до кипіння і провари соус 40-45 хвилин на слабкому вогні до загусання. Наріж баклажани кружальцями і обсмаж їх у рослинній олії до рум'яності. Після чого виклади баклажани та соус у стерилізовані банки шарами, щоб знизу та зверху обов'язково був соус. Захід на зиму.
9. Лечо з баклажанів на зиму без стерилізації
Подавай його як закуску чи повноцінний самостійний гарнір.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 500 г помідорів, 5 болгарських перців, 2-3 цибулини, 4 зубчики часнику, 80-100 мл олії, 4 ч.л. 6% оцту, 1 ч.л. солі, 1 ст. цукру, паприка, спеції.
Приготування: Наріж баклажани брусочками, нашаткуй цибулю з болгарським перцем, а помідори – подрібни в пюре. Обсмаж цибулю в маслі до прозорості, влий томат, доведи до кипіння і виклади туди перець з баклажанами. Додай часник, цукор, сіль та спеції. Туши всі приблизно 30 хвилин на середньому вогні, влий оцет і закатай лечо в стерилізовані банки.
Зараз читають:20 простих рецептів компоту з чорниці
10. Баклажани з морквою на зиму без стерилізації
Ще один рецепт чудової закуски у корейському стилі для довгого зберігання!
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 250 г моркви, 40 г часнику, 100 мл олії, 100 мл оцту, 40 г солі, спеції для корейської моркви.
Наріж баклажани кубиком, а морква – натрій на корейській тертці. Влий приблизно 1,2 л води, посоли і доведи до кипіння. Додай оцет, провари ще 5 хвилин і відкинь овочі на друшляк. Після чого обсмаж їх із подрібненим часником та корейськими спеціями близько 5 хвилин у рослинній олії, і заходь у стерилізовані банки.
11. Салат із баклажанів з огірками на зиму без стерилізації
Швидко готується та здивує чудовим смаком!
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 500 г огірків, 500 г болгарського перцю, 200 г цибулі, 150 мл олії, 50 мл оцту, 2,5 ст. цукру, 1 ст. солі.
Блендером подрібни помідори в пюре, а решта овочів – наріж як на салат. Змішай усі інгредієнти, окрім оцту. Доведи заготовку до кипіння і проварити 20 хвилин на слабкому вогні. Влий оцет і закатай салат у стерилізовані банки.
12. Салат «Десятка» із баклажанів без стерилізації
Улюблена багатьма заготівля, яку готували навіть наші мами та бабусі.
Тобі знадобиться: 10 баклажанів, 10 болгарських перців, 10 помідорів, 10 цибулин, 10 зубчиків часнику, 200 мл олії, 5 ст.л. оцту, 2 ст.л. цукру, 2 ч. л. солі.
Приготування: Крупно наріж всі овочі. Виклади баклажани в каструлю з олією, посоліть і поперчити. Зверху додай шар цибулі, а потім болгарського перцю. Останній шар – помідори. Помідори можна спочатку очистити від шкірки.
Доведи заготовку до кипіння і проварити 30 хвилин на слабкому вогні, періодично перемішуючи. За 5 хвилин до кінця готування – додай часник та оцет, а далі закатай салат у стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua