Щоб приготувати соковиту і ніжну грудинку, потрібен лише один секретний інгредієнт – лушпиння цибулі! Вона не лише надає м'ясу апетитного золотистого відтінку, але й доповнює смак оригінальними нотками. Рецепт при цьому максимально простий і бюджетний, і різні його варіанти ми вже зібрали в нашій добірці!
Зміст
1. Домашня грудинка в лушпинні цибулі (як в СРСР)
Справжній кулінарний шедевр хоч щодня, хоч на святковий стіл.
Тобі знадобиться: 1 кг свинячої грудинки, 50 г цибулиння, 4-5 зубчиків часнику, сіль, чорний перець горошком.
Наріж грудинку великими шматками, щоб вона помістилася в каструлю . Ретельно промий лушпиння цибулі, залий її приблизно 1,5 л води, додай сіль з перцем і доведи до кипіння. Після чого відправ грудинку і подрібнений часник у киплячий відвар. Якщо потрібно – часткою ще німої води, щоб вона повністю покривала м'ясо.
Доведи до повторного кипіння та вари грудинку 1-1,5 години до м'якості. Дай їй охолонути в цибульному відварі, а далі загорни в плівку, прибери на кілька годин у холодильник і тільки потім наріж.
2. Грудинка в лушпинні цибулі з сіллю і цукром
Цукор у цибульному відварі – ще один цікавий спосіб доповнити рецепт.
Зараз читають:Баклажани в кисло-солодкому соусі: 10 легких та швидких рецептів
Тобі знадобиться: 1 кг грудинки, 3 жмені лушпиння цибулі, 4 ст.л. солі, 2 ст. цукру, 2 лаврові листи, 4 горошини запашного перцю, спеції.
Приготування: Ретельно промий лушпиння цибулі, залий її 1-1,5 л води і додай сіль, цукор, перець і лавровий лист. Доведи до кипіння і додай порційні шматочки грудинки в киплячий відвар. Проварити їх 20-25 хвилин, зніми з вогню і дай охолонути прямо в каструлі. Після чого злегка обсуши грудинку, обваляй у спеціях, загорни в пергамент і прибери в холодильник на 1-2 дні.
3. Варена грудинка в лушпинні цибулі
Трохи інший спосіб варіння, але виходить так само смачно!
Тобі знадобиться: 1 кг свинячої грудинки, 200 г цибулиння, 4 ст.л. солі, 1-2 головки часнику.
Приготування: Промий і трохи просуши лушпиння цибулі, наріж часник пластинками і довільно наріж грудинку на шматки. Відправ частину лушпиння на дно каструлі, на неї виклади грудинку і знову лушпиння. Залий водою, щоб вона повністю покривала вміст, а зверху – посип все сіллю і виклади часник.
Доведи заготовку до кипіння і вари приблизно 1:00 на середньому вогні. Після чого дай каструлі охолонути, прибери на ніч у холодильник і тільки після цього дістань і обсуши грудинку. Відправ її в холодильник ще на добу і потім наріж.
4. Грудинка в лушпиння цибулі з коріандром і гвоздикою
Для любителів більш пряних та пікантних рецептів.
Тобі знадобиться: 1 кг грудинки, 100 г лушпиння цибулі, 150 г солі, 4 лаврових листи, 2 ч.л. коріандру, 2 ч.л. суміші перців горошком, 1 ч. л. запашного перцю горошком, 6 бутонів гвоздики.
Приготування: Промийте лушпиння, залийте її 2 л води, доведіть до кипіння, проваріть відвар 30 хвилин на середньому вогні, а потім процідіть. Крупно наріж грудинку, залий її відваром, що вийшов, і додай сіль з усіма спеціями.
Зараз читають:Шаньги: 8 відмінних рецептів та способів приготування
Доведи до кипіння і варіть 20-30 хвилин під кришкою на слабкому вогні, залежно від розміру шматків. Зніми каструлю з вогню і залиш грудинку в цьому розсолі ще на половину доби в холодному місці. Після чого обсуши готову грудинку паперовими серветками.
5. Грудинка в лушпиння цибулі з часником
Особливість цієї грудинки полягає в тому, що часник тут йде в обмазку.
Тобі знадобиться: 1 кг свинячої грудинки, 3 жмені лушпиння цибулі, 4 ст.л. солі, 2 лаврові листи, 4 горошини запашного перцю, часник, спеції.
Приготування: Промий лушпиння цибулі, залий її водою і додай сіль, запашний перець і лавровий лист. Доведи відвар до кипіння, проварити близько 5 хвилин і опусти в нього порційні шматки грудинки.
Знову доведи до кипіння і проварити ще 20-25 хвилин. Після чого дай грудинці охолонути прямо в каструлі, а потім обсуши її паперовими серветками і ретельно натрій подрібненим часником з улюбленими прянощами. Загорни готову грудинку в пергамент і відправ на добу в холодильник.
6. Рулет з грудинки в лушпинні цибулі
Ідеально підходить для подачі на святковий стіл або сімейну вечерю.
Тобі знадобиться: 1 кг свинячої грудинки, 3 жмені лушпиння цибулі, сіль, спеції для м'яса за смаком.
Приготування: Розріж грудинку впоперек по прошарку, не дорізаючи до кінця. Ретельно натрій весь шматок сіллю та спеціями, зверни в рулет (починаючи з прорізаної частини без шкіри), перев'яжи кулінарною ниткою і відправь у каструлю.
Засип промитим лушпинням цибулі і залий водою, щоб вона повністю покривала заготівлю. Доведи до кипіння та вари рулет 2-2,5 години на мінімальному вогні. Після чого дай йому охолонути, прибери на кілька годин у холодильник і тільки потім наріж.
Зараз читають:15 найсмачніших рецептів татарської випічки
7. Грудинка в лушпинні цибулі з чорносливом
Чорнослив завжди відмінно доповнює будь-яке м'ясо, а чай додасть ще більше кольору.
Тобі знадобиться: 1 кг грудинки, 150 г лушпиння цибулі, 3 пакетики чорного чаю, 6-7 штук чорносливу, 4-5 цибулин, 3 головки часнику, спеції.
Приготування: Відправ промите лушпиння цибулі, чорний чай, чорнослив, розрізані на кілька частин цибулини і грудинку в каструлю. Залий водою, щоб вона все покривала, доведи до кипіння і провари півгодини. Додай сіль та всі спеції, вари ще 30-40 хвилин і зніми каструлю з вогню.
За допомогою преса видави туди 2 головки часнику та залиш м'ясо остигати. Після чого обсуши грудинку, натри її часником, що залишився, зі спеціями і відправ у холодильник на кілька годин або на ніч.
8. Грудинка в лушпиння цибулі з рідким димом
Майже повноцінне копчене м'ясо в домашніх умовах – дуже ароматно!
Тобі знадобиться: 1 кг свинячої грудинки, 100 г лушпиння цибулі, 100 г солі, 3 ч.л. рідкого диму, 3 ст. меду, 1 головка часнику, 3 лаврові листи, спеції.
Приготування: Промий лушпиння цибулі, залий її 2-3 л води і додай всі інгредієнти, крім грудинки і часнику. Доведи до кипіння, а потім відправ туди м'ясо і неочищену голівку часнику. Якщо потрібно, частково ще трохи води, і провари всі 20-25 хвилин. Після чого залиш грудинку остигати в каструлі і прибери на ніч в холодильник.
Джерело: dietcenter.com.ua