Легкий та низькокалорійний сметанний соус стане чудовим доповненням до улюблених страв. Він підходить для шаурми та салатів, а ще гармонійно поєднується з м'ясом або гарнірами. Ділимося найсмачнішими рецептами, які точно сподобаються тобі та твоїм близьким!
Зміст
Сметанний соус до риби, м'яса та птиці
Трохи домашнього сметанного соусу зроблять страви з м'яса, птиці та риби ще ніжнішими. Він чудово підкреслює смак основного інгредієнта і водночас зовсім не перебиває. Просто спробуй!
Сметанний соус із солоними огірками
Відмінно підійде для шашлику чи інших м'ясних страв.
Тобі знадобиться: 200 г 20% сметани, 1,5 ст. соєвого соусу, 1 солоний огірок, 2 зубчики часнику, 1/2 пучка зелені.
Як можна дрібніше порубати солоний огірок, часник і зелень. Ретельно змішай усі інгредієнти зі сметаною та соєвим соусом.
Сметанний соус з сиром та оливками
Ідеальний білий соус до м'яса, птиці та риби – одне задоволення!
Тобі знадобиться: 300 мл 10% сметани, 300 г жирного сиру або сирного сиру, 2 огірки, 15 оливок, 3-4 зубчики часнику, сіль, спеції.
Приготування: Розімни сир вилкою. Натрій огірки на тертці і злий зайвий сік. Подрібни часник та оливки. Змішай всі інгредієнти зі сметаною та сиром, приправ та дай соусу трохи настоятися.
Сметанний соус із хріном
Для цього рецепту потрібен звичайнісінький сирий корінь хрону.
Тобі знадобиться: 200 мл 20-25% сметани, 100 г кореня хрону, 1/2 пучка кропу, сіль.
Приготування: Натрій хрін на дрібній тертці і подрібни кріп. Змішай все зі сметаною і посоліть готовий соус.
Сметанний соус з паприкою
Дієтична варіація улюбленого багатьма соусом Паприк.
Тобі знадобиться: 300 мл 20-25% сметани, 2 ч. л. паприки, 2 щіпки меленого перцю чилі, 2-3 зубчики часнику, сіль.
Зараз читають:15 найсмачніших рецептів тушкованого буряку
Пропусти часник через прес . Змішай сметану, часник, паприку, перець чилі та сіль.
Сметанний соус з грибами
Для вершкового смаку – обсмажуйте гриби на вершковому маслі.
Тобі знадобиться: 200 г сметани, 200 г печериць, 1 цибулина, 100 мл води, спеції, ароматні трави.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з печерицями до готовності. Додай воду та спеції з травами, трохи протушкуй засмажку до випаровування рідини, зніми з вогню і дай охолонути. Блендер подрібни гриби з цибулею, і змішай зі сметаною.
Сметанний соус з овочами
Такий соус однаково добрий як у теплому, так і холодному вигляді.
Тобі знадобиться: 250 г сметани, 1 цибулина, 1 морква, 1/2 болгарського перцю, 1 ст. томатної пасти, спеції, ароматні трави.
Приготування: Дуже дрібно наріж всі овочі та обсмаж їх до м'якості. Додай томатну пасту, сметану, спеції та ароматні трави. Ретельно перемішай і зніми соус із вогню.
Сметанний соус до салатів
Сметана – одна із найпоширеніших заправок для салатів. Тому пропонуємо приготувати оригінальні, смачні та корисні соуси на її основі!
Сметанний соус з лимоном та гірчицею
Хороша заправка для будь-яких овочевих, м'ясних чи рибних салатів.
Тобі знадобиться: 4 ст. сметани, 2 ст. дижонської гірчиці, 1 лимон, сіль|соль|, мелений чорний перець.
Приготування: Відіжміть сік з лимона. Додатково можеш зняти небагато цедри для аромату. Змішай разом усі інгредієнти для соусу.
Сметанний соус з оцтом
Замість яблучного оцту можна використовувати виноградний або фруктовий.
Тобі знадобиться: 200 мл сметани, 4 ст. оливкової олії, 2 ч.л. яблучного оцту, 2 ч. л. гірчиці, 0,5 ч. л. цукру, сіль, спеції.
Змішай сметану, масло, оцет і гірчицю до однорідності. Додай цукор, сіль та спеції за смаком.
Сметанний соус замість майонезу
Чудовий низькокалорійний рецепт соусу для домашніх ПП салатів.
Тобі знадобиться: 200 г 15% сметани, 4 яйця, 10 мл оливкової олії, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Відварити яйця круто і відокремити жовтки, тому що білки тут не знадобляться. Виделкою розімні жовтки і відправ їх у чашу блендера з усіма іншими інгредієнтами. Збий соус до однорідності.
Сметанний соус з волоськими горіхами
Він особливо добре доповнить салати у грузинському та кавказькому стилі.
Тобі знадобиться: 250 мл 20% сметани, 1/2 склянки волоських горіхів, 1/2 пучка кінзи, 2 зубчики часнику, спеції.
Горіхи підсуши на сковороді і дрібно порубай . Подрібни часник та кінзу. Змішай все зі сметаною і приправ готовий соус за смаком.
Сметанний соус з огірком та зеленню
Незвичайна заправка, яка ще й добре зберігається кілька діб.
Зараз читають:20 простих гарнірів, які урізноманітнять звичний раціон
Тобі знадобиться: 120 мл оливкової олії, 4 ст. сметани, 1-2 огірки, 3 ст. винного оцту, 2 пера зеленої цибулі, 4 гілочки петрушки, 2 ч.л. хрону, 2 ч.л. гірчиці, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі.
Приготування: Довільно наріж огірок, зелену цибулю та петрушку. Відправте всі інгредієнти в блендер і зби соус до однорідності.
Сметанний соус до шаурми
Білий соус – невід'ємна складова шаурми! І особливо хороший тут соус на основі сметани – з часником, зеленню чи іншими добавками. Пропонуємо тобі скуштувати різні рецепти та вибрати найкращий серед них!
Сметанно-майонезний соус із часником
Дуже простий у приготуванні всього з трьох основних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 4 ст. сметани, 2 ст. майонезу, 2 зубчики часнику.
Приготування: Пропусти часник через прес або дрібно його порубай. Змішай всі інгредієнти для соусу, додатково можеш додати трохи спецій до смаку.
Соус зі сметани та хумусу
Використовуйте будь-який хумус – з нуту, квасолі або гороху.
Тобі знадобиться: 200 г хумусу, 100 мл сметани, 2 ч. л. зернистої гірчиці, 2 ч.л. лимонного соку, спеції.
Приготування: Ретельно змішай усі інгредієнти. Посоли та приправ соус на свій смак.
Сметанний соус із зеленню
Ідеальний сметанний соус для домашньої шаурми на швидку руку.
Тобі знадобиться: 200 г сметани, 200 г майонезу, 2 пучки зелені, 2-3 зубчики часнику, 1 ч.л. хмелі-сунелі, сіль, спеції.
Приготування: Дуже дрібно порубай зелень, пропусти часник через прес. Змішай все зі сметаною та майонезом, посоліть і приправ соус.
Сметанно-кефірний соус
А для ще більш апетитного відтінку – додай трохи карі чи куркуми.
Тобі знадобиться: 200 г сметани, 8 ст. кефіру, 3-4 зубчики часнику, 1 пучок зелені, сіль, спеції.
Приготування: Пропусти часник через прес і якомога дрібніше порубай зелень. Ретельно змішай усі інгредієнти.
Пікантний сметанний соус
Такий соус точно стане родзинкою для будь-якої домашньої шаурми.
Тобі знадобиться: 250 г сметани, 2 ст. майонезу, 2 ст.л. кефіру, 2 ч.л. гірчиці, 2-3 зубчики часнику, 4 гілочки кропу, 2 тріски базиліка, сіль.
Приготування: Дрібно порубай кріп і пропусти часник через прес. Змішай всі інгредієнти для соусу, додай сушений базилік та посоли.
Сметанний соус із сиром
На випадок, якщо хочеться доповнити улюблену шаурму чимось новеньким.
Тобі знадобиться: 300 мл сметани, 150 г твердого сиру, 3-4 зубчики часнику, 4 гілочки кропу, спеції.
Натрій сир на дрібній тертці , дрібно нарубай кріп і пропусти часник через прес. Змішай все зі сметаною і приправ соус.
Сметанний соус до гарнірів
Не тільки м'ясо, а й гарніри будуть ще смачнішими, якщо доповнити їх соусом. Наприклад, таким смачним, кремовим та приємним соусом на основі сметани. З ним навіть найпростіші макарони чи картопля – стануть справжнім кулінарним шедевром!
Зараз читають:20 простих рецептів наливки із чорної смородини
Сметанний соус Бешамель
Ще один дуже універсальний рецепт у цій добірці.
Тобі знадобиться: 400 мл сметани, 2 ст. вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. борошна, спеції.
Приготування: Обсмажити борошно на вершковому маслі до рум'яності. Додай сметану і ретельно перемішай все до однорідності. Приправ і трохи протушкуй соус до загусання.
Сметанний соус для макаронів
Готується за лічені хвилини та з доступних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 200 мл 15% сметани, 1 цибулина, 80 г вершкового масла|мастила|, 2 зубчики часнику, 2 ч.л. паприки, зелень, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з часником на вершковому маслі. Додай сметану, перемішай і всип туди ж паприку, рубану зелень та інші спеції до смаку. Прогрій соус на слабкому вогні 1-2 хвилини.
Сметанний соус до картоплі
Підійде для вареної, смаженої чи будь-якої іншої картоплі.
Тобі знадобиться: 500 г сметани, 2 ч. л. лимонного соку, 1-2 ч. л. гірчиці, 3-4 зубчики часнику, 1 пучок кропу, 1 пучок петрушки чи кінзи, спеції.
Приготування: Подрібни часник та зелень. Змішай сметану, лимонний сік та гірчицю до однорідності. Всип зелень з часником і приправ соус за смаком.
Сметанний соус з кропом
Базовий соус, який підійде практично до будь-яких гарнірів.
Тобі знадобиться: 300 г 20% сметани, 2 зубчики часнику, 1/2 пучка кропу, спеції, сіль.
Приготування: Подрібніть кріп і пропустіть часник через прес. Змішай все це зі сметаною, посоліть і приправ соус.
Сметанно-соєвий соус з горіхами
Підходить до овочів, пельменів, драників, спагетті та пасті.
Тобі знадобиться: 250 мл сметани, 2 ст. соєвого соусу, 1 жменю горіхів до смаку, 2 зубчики часнику, 1/2 пучка зелені, спеції.
Приготування: Обсмажити горіхи на сухій сковороді і дрібно порубати їх разом із часником та зеленню. Змішай зі сметаною та соєвим соусом, і приправ.
Сметанний соус з оцтом для пельменів
Ніжний соус, що гармонійно доповнює класичні пельмені з м'ясом.
Тобі знадобиться: 300 мл сметани, 2 ч. л. яблучного оцту, 0,5-1 ч. л. цукор, сіль, мелений чорний перець.
Змішай сметану з яблучним оцтом до однорідності . Додай цукор, сіль та мелений перець на свій смак.
Сметанний соус до драників
Якщо віддаєш перевагу більш виразним текстурам, тоді наріж огірок кубиком.
Тобі знадобиться: 6 ст. сметани, 4 ст. майонезу, 1-2 маринованих огірка, 2 зубчики часнику, 2 гілочки зелені.
Натрі маринований огірок і часник на дрібній тертці . Подрібніть зелень і змішайте всі інгредієнти для соусу разом.
Джерело: dietcenter.com.ua