Смачні та корисні буряки просто незамінні в повсякденному раціоні. Тим більше, вона ще й така яскрава – ідеальний інгредієнт для приготування різноманітних закусок, салатів, гарнірів чи супів. Ділимося 20 оригінальними рецептами страв із буряків, які оцінять практичні господині!
Зміст
1. Тушений буряк у томаті
Найлегший гарнір до м'яса та птиці.
Тобі знадобиться: 800 г буряка, 1-2 цибулини, 2 зубчики часнику, 3 ст.л. томатної пасти, 100 мл води, олія, спеції.
Натрій буряк на крупній тертці і дрібно наріж цибулю з часником . Обсмажити цибулю в олії до прозорості, додати томатну пасту, перемішати і смажити ще 1 хвилину. Всип буряк, влий воду і приправ за смаком. Туши всі разом 15-20 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
2. Варення з буряка
Незвичайне та досить просте у приготуванні, але неймовірне на смак.
Тобі знадобиться: 800 г буряка, 1,5 кг цукру, 1 лимон.
Приготування: Відварити буряки до напівготовності і натрій на дрібній тертці. Ошпар лимон окропом. Половину лимона теж натрій на тертці, а з другої половини – відіжміть сік. Змішай все з цукром, доведи до кипіння і проварити приблизно 1 годину на слабкому вогні. Закатай варення у стерилізовані банки на зиму.
3. Рис із буряком
Ефектний гарнір на швидку руку для всієї родини.
Тобі знадобиться: 200 г рису, 150 г буряка, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 2-3 гілочки зелені, спеції, ароматні трави.
Приготування: Подрібніть і обсмажте цибулю до прозорості, додай тертий буряк і смажу ще 5-7 хвилин, помішуючи. Всип промитий рис, приправ і влий приблизно 300 мл окропу, щоб він злегка покривав крупу. Доведи все разом до готовності під кришкою на слабкому вогні, а в кінці – втрути рубаний часник та зелень.
4. Бурякові мафіни з волоськими горіхами
Якщо не сказати, то ніхто навіть не здогадається, з чого вони готові.
Тобі знадобиться: 600 г вареного буряка, 3 яйця, 150 мл олії, 250 г цукру, 350 г борошна, 20 г розпушувача, 150 г волоських горіхів, 2 ч.л. меленої кориці.
Приготування: Міксером зби яйця з цукром до пишності. Продовжуючи збивати, поступово влий олію. Змішай сухі інгредієнти та частинами введи їх у рідку суміш, після чого вмішай тертий буряк та рубані горіхи. Відправте тісто у формочки і випікай мафіни 20 хвилин у духовці при 180 градусах.
Зараз читають:20 закусок з оселедця, які припадуть до смаку кожному
5. Ікра з буряка з цибулею та морквою
Класична овочева ікра, яку можна навіть закатати в банки на зиму.
Тобі знадобиться: 4 буряки, 2 моркви, 2 цибулини, 2-3 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Буряки відваріть до напівготовності і натрій на тертці. Дрібно наріж цибулю і часник, натрій моркву і обсмаж їх у маслі до м'якості. Додай буряк і протушкуй всі 20-25 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Якщо потрібно, підлить трохи води. Приправ готову ікру і дай їй трохи настоятися під кришкою.
6. Салат з буряком, яблуками та волоськими горіхами
Один з найбільш поживних та смачних бурякових салатів.
Тобі знадобиться: 2 буряки, 2 яблука, 50 г волоських горіхів, 2 ч.л. цукор, лимонний сік.
Приготування: Буряк відвари, очисти і натрій на тертці. Яблука теж натрій на тертці, збризкай лимонним соком і змішай з буряком. Подрібни волоські горіхи і посип салат цукром за смаком. Заправте його маслом, сметаною або йогуртом.
7. Пиріг із буряка з чорносливом
Така оригінальна випічка одразу приверне увагу за столом!
Тобі знадобиться: 2 буряки, 2 яйця, 200 г чорносливу, 200 г кукурудзяного борошна, 2 ч.л. розпушувача, 2 ст.л. оливкової олії, 4 ст.л. цукру, 2 щіпки солі.
Натрій буряк на дрібній тертці або подрібни блендером. Змішай її з олією, цукром, сіллю та жовтками. Всип борошно з розпушувачем і потім втрути нарізаний чорнослив. Міксером зби білки до стійких піків і лопаткою втрути їх у тісто. Випікай пиріг 30-35 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
8. Фалафель з буряком
Для зручності використовуй консервований або відварений нут.
Тобі знадобиться: 600 г буряка, 300 г готового нуту, 1-2 цибулини, 2-3 зубчики часнику, 4 гілочки кінзи, 150 г кукурудзяного борошна, 1 ч.л. меленого коріандру, 1 ч.л. меленої зіри, сіль, спеції.
Приготування: Загорни буряки у фольгу і запікайте їх 1 годину в духовці при 200 градусах. Блендером подрібни нут і буряки до однорідності. Дрібно порубай і обсмаж цибулю з часником.
Подрібни зелень, змішай все це разом, посоліть і приправ. Вологими руками сформуй фалафель і обваляй у кукурудзяному борошні або іншому паніровці. Обсмажити його на сковороді або запікати в духовці до рум'яності.
9. Драники з буряків
Готуються за тим же принципом, що будь-які інші овочеві драники.
Тобі знадобиться: 3 буряки, 1 яйце, 3 ст. муки|борошна|, 0,5 ч.л. розпушувача, спеції.
Натрій буряк на тертці і ретельно змішай всі інгредієнти. Ложкою викладай драники на розігріту сковорідку та обсмаж їх з двох боків.
10. Салат з буряком та куркою
Замість майонезу для заправки можна використовувати густий йогурт без добавок.
Зараз читають:Тефтелі з рисом та підливою: 10 швидких та легких рецептів
Тобі знадобиться: 500 г курячого філе, 4 буряка, 100 г волоських горіхів, 2 зубчики часнику, майонез.
Приготування: Заверни буряк і куряче філе у фольгу, запікай їх у духовці до готовності при 200 градусах і наріж кубиком. Подрібни часник та окремо подрібни підсушені волоські горіхи. Все змішай і заправ салат майонезом.
11. Суп-пюре з буряком
Подавай його, посипавши улюбленим сиром. Дуже смачно виходить із козячим або блакитним.
Тобі знадобиться: 6 штук буряка, 200 г капусти, 2-3 цибулини, 15 мл оливкової олії, 2 ч.л. винного оцту, спеції.
Приготування: Очисти і наріж буряк, збризкати оливковою олією і запікати 30-40 хвилин в духовці при 180 градусах. Подрібни і обсмаж цибулю до м'якості, додай до неї нашатковану капусту та залий водою. Вари до м'якості капусти, додай буряк і протушкуй разом 10-15 хвилин на слабкому вогні. Блендером зби суп до однорідності і доведи його винним оцтом і спеціями до смаку.
12. Салат з буряком та фетою
Чудовий рецепт, який захочеться повторити ще раз.
Тобі знадобиться: 4 буряки, 100-150 г фети, 3 жмені руколи, 50 г волоських горіхів, 4 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. лимонного соку, 1 ст. бальзаміка, сіль, ароматні трави.
Загорні буряк у фольгу, запікай 1 годину в духовці при 180 градусах, а потім очисти і наріж кубиком. Так само наріж фету. Волоські горіхи обсмажити на сухій сковороді і дрібно порубати. Змішай все з руколою. Окремо змішай оливкову олію, бальзамік, лимонний сік та спеції. Полів салат цією заправкою і подавай до столу.
13. Бурякове печиво
Для цього рецепту буде потрібно свіжий сік буряка.
Тобі знадобиться: 180 г вершкового масла|мастила|, 3 ст.л. молока, 10 ст. бурякового соку, 120-150 г цукру, 500 г борошна, 1,5 ч.л. розпушувача, 100 г в'яленої журавлини, 1 щіпка солі.
Змішай всі сухі інгредієнти . Додай м'яке вершкове масло, молоко та буряковий сік, ретельно вимішай тісто і наприкінці – вмішай у нього журавлину чи інші добавки до смаку.
Розділи тісто на частини, скатай ковбасками, загорни в плівку і відправь на півгодини в холодильник. Після чого наріж їх на шматочки, виклади на пергамент і випікай печиво 12-15 хвилин у духовці при 170-180 градусах.
14. Маринований буряк
Цих інгредієнтів вистачить на одну літрову банку.
Тобі знадобиться: 5 штук буряків, 2 голівки часнику, 1 пучок зелені, 200 мл винного оцту, 2 ст. цукру, 1 ч. л. солі, запашний перець горошком, гвоздика, лавровий лист.
Приготування: Відварити буряк до готовності і крупно його наріж. Окремо приготуй маринад з винного оцту, часнику, зелені, цукру, солі та всіх спецій. Провар його 2-3 хвилини. Виклади всі спеції та добавки з маринаду в стерилізовану банку, додай буряк та залий маринадом. Закатай та відправь на зберігання.
15. Буряк на кефірі
Один із найкласичніших рецептів супу з буряком!
Зараз читають:20 шикарних рецептів піци з моцарелою
Тобі знадобиться: 700 г буряків, 700 г огірків, 50 г кропу, 50 г зеленої цибулі, 3-4 зубчики часнику, 2 л кефіру, сіль, спеції.
Натрій буряк і огірки на великій тертці. Подрібніть часник, кріп і зелений лук. Перемішай, приправ та залий суп холодним кефіром.
16. Хумус із буряком
Якщо хочеш, можеш додати ще трохи волоських горіхів.
Тобі знадобиться: 3 буряки, 150 г нуту, 2-3 зубчики часнику, 3 ст.л. тахіні, 3 ст.л. оливкової олії, 3 ст.л. лимонного соку, 1 ч. л. лимонної цедри, сіль, спеції.
Приготування: Нут замочіть на ніч і відваріть до готовності. Запеки або відвар буряк. Відправте всі інгредієнти в блендер і ретельно зби хумус до однорідності.
17. Шоколадний пиріг з буряком
Подавай його так чи розріж на коржі і промаж кремом.
Тобі знадобиться: 200 г запечених буряків, 3 яйця, 150 г вершкового масла, 50 мл олії, 100 г шоколаду, 150 г борошна, 2 ч.л. розпушувача, 1 ч.л. розчинної кави, 1,5 ст. какао, ванілін.
Розчини каву в 50 мл води. Подрібніть шоколад з вершковим маслом і розтопіть їх на водяній бані. Натрій запечений буряк на дрібній тертці.
Віночком зби яйця до пишності, змішай всі ці інгредієнти і влий рослинне масло. Окремо змішай сухі інгредієнти та з'єднай обидві маси. Вилий тісто у форму і випікай пиріг близько 45 хвилин у духовці при 180 градусах.
18. Вітамінний смузі з буряком та яблуками
Освіжаючий та дієтичний смузі для тих, хто стежить за фігурою.
Тобі знадобиться: 250 г яблук, 100 г буряків, 100 г огірків, 25 г стебла селери, 2 г кореня імбиру.
Приготування: Очисти та довільно наріж всі інгредієнти. Блендером збий смузі до однорідності.
19. Вершково-буряковий соус
Добре поєднується з рибою, м'ясом і різними коржами.
Тобі знадобиться: 1 буряк, 100 мл молока, 100 мл жирних вершків, 15 г кореня імбиру, 3-4 зубчики часнику, 1 ст.л. оливкової олії, сіль, мелений чорний перець, ароматні трави.
Приготування: Запекти буряк, часник та корінь імбиру у фользі при 200 градусах. Це займе від 45 хвилин до 1 години, залежно від розмірів буряка. Блендер подрібни все в пюре.
Нагрій оливкову олію в сотейнику, додай спеції, тепле молоко з вершками, доведи до кипіння та проціди. Змішай вершкову та бурякову суміші та увари соус до бажаної густоти на слабкому вогні.
20. Бурякові котлети
Для дієтичнішої варіації – запікання їх у духовці, а не жар в маслі.
Тобі знадобиться: 600 г буряка, 2 яйця, 2 ст.л. сметани, 4 ст. манки, сіль, спеції.
Натрій буряк на тертці, зби яйця і ретельно змішай всі інгредієнти. Вологими руками сформуй котлети. Обвалюй їх у пануванні за бажанням і обсмаж з двох сторін на середньому вогні.
Джерело: dietcenter.com.ua