Один із найрізноманітніших розділів вегетаріанської кухні – це, безумовно, салати. Свіжі овочі, горіхи, тофу, бобові та гриби – вибір інгредієнтів для них просто величезний. У нашій добірці ми зібрали 20 найкращих рецептів, включаючи вегетаріанську версію улюбленого олів'є!
Зміст
1. Грецький салат із тофу
Варто лише замінити фету на тофу – і улюблений салат одразу стане вегетаріанським.
Тобі знадобиться: 4 помідори, 3 огірки, 1 фіолетова цибулина, 50 г маслин, 50 г оливок, 1 болгарський перець, 400 г тофу, 1 лимон, 2 зубчики часнику, 6 ст.л. оливкової олії, 4 ст.л. винного оцту, 4 ст. води, сіль, орегано, мелений чорний перець.
Змішай лимонний сік, половину подрібненого часнику, сіль і 2 ложки оливкової олії . Замаринуй у цьому дрібно нарізаний кубиком тофу на півгодини. Віночком збий масло, що залишилося з винним оцтом, водою, сіллю і спеціями для заправки. Крупно наріж всі овочі, додай маслини і тофу, і полів салат заправкою, що вийшла.
2. Вегетаріанське олів'є
Для заправки салату використовуй пісний чи веганський майонез.
Тобі знадобиться: 3-4 картоплини, 2 моркви, 100 г кореня селери, 3-4 солоних огірка, 200 г маринованих печериць, 100 г маслин, 200 г консервованого зеленого горошку, 1 яблуко, 1 фіолетова.
Приготування: Відвари картоплю, моркву та корінь селери до готовності. Наріж всі інгредієнти невеликими шматочками, додай зелений горошок і заправ салат.
3. Квасоляний салат
Чудовий салат із великою кількістю білка – чудово насичує.
Тобі знадобиться: 500 г стручкової квасолі, по 100 г консервованої червоної та білої квасолі, 2 помідори, 1 фіолетова цибулина, 1 пучок петрушки, 1 зубчик часнику, 4 ст.л. винного оцту, 100 мл олії, спеції.
Приготування: Приваріть стручкову квасолю до бажаної м'якості. Наріж помідори та цибулю, подрібни петрушку з часником і змішай салат. Заправте його маслом з оцтом і спеціями.
Зараз читають:15 незрівнянних рецептів з кукурудзяного борошна
4. Класичний вінегрет
На той випадок, коли потрібно щось перевірене та ґрунтовне!
Тобі знадобиться: 3 буряки, 4 картоплини, 1 морква, 1 банка консервованого зеленого горошку, 3-4 мариновані огірки, 2-3 яблука, 1 цибулина, оливкова олія, спеції.
Приготування: Відварити буряк, картоплю та моркву. Наріж всі інгредієнти кубиком, додай горошок і заправ салат оливковою олією зі спеціями.
5. Картопляний салат із гірчицею
Французький салат із молодої картоплі, бажано – рожевих сортів.
Тобі знадобиться: 400 г молодої картоплі, 1 цибулина шалот, 1 зубчик часнику, 2 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. винного оцту, 2 гілочки петрушки, 1 ч. л. діжонської гірчиці, 1 гілочка естрагону або чебрецю.
Приготування: Промий і наріж картопля часточками. Залий його водою, посолити і проварити 10 хвилин після кипіння. Після чого обсуши і змішай із подрібненою цибулею, часником та зеленню. Змішай 2 ложки картопляного відвару з олією, винним оцтом та дижонською гірчицею. Полів салат цією заправкою і подавай.
6. Салат з буряка та чорносливу
Незвичайною родзинкою цього салату стануть солоні огірки.
Тобі знадобиться: 2 буряки, 1 жменя чорносливу, 50 г волоських горіхів, 2 солоних огірків, олія, спеції.
Приготування: Відварити або запікати буряки, а потім натріти їх на великій тертці. Тонко наріж або натрій солоні огірки, подрібни волоські горіхи. Залий чорнослив окропом на 10 хвилин, обсуши і наріж соломкою. Все змішай, приправ та заправ салат салатним маслом.
7. Овочевий салат з пекінською капустою та тофу
Рекомендуємо використовувати тофу, відразу замаринований у спеціях чи ароматних травах.
Тобі знадобиться: 400 г тофу, 4 помідори, 1/2 качана пекінської капусти, 2 болгарські перці, 1 цибулина, 50 г маслин, зелень, оливкова олія, лимонний сік, спеції.
Приготування: Довільно наріж всі овочі, маслини та зелень. Наріж тофу кубиком, змішай все разом, приправ салат і збризкати його маслом з лимонним соком.
8. Вегетаріанський салат з кукурудзою та квасолею
Нагадує про мексиканську кухню і радує своїм яскравим виглядом!
Тобі знадобиться: 1 банка консервованої кукурудзи, 1 банка консервованої червоної квасолі, 1 фіолетова цибулина, 150 г огірків, 150 г болгарського перцю, 20 г петрушки або кінзи, 30 г зеленої цибулі, 40 мл оливкової олії, 1
Приготування: Довільно наріж всі овочі, подрібни зелень і додай кукурудзу з червоною квасолею. Заправ салат оливковою олією з винним оцтом і спеціями до смаку.
9. Теплий салат з баклажанами та нутом
Щоб не витрачати час на варіння нуту – візьми одразу консервований.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 болгарські перці, 5-6 помідорів чері, 200 г нуту, 3 пера зеленої цибулі, 3 гілочки кинзи, 2-3 зубчики часнику, 2 ст.л. соєвого соусу, оливкова олія, лимонний сік, спеції.
Зараз читають:Мінтай у сметані: 12 апетитних та простих рецептів
Обжарь баклажани і болгарський перець до готовності окремо один від одного. Подрібни помідори, зелень та часник. Змішай всі інгредієнти разом, приправ та заправ салат олією, лимонним соком і соєвим соусом за смаком.
10. Салат з селерою та сочевицею
Відвар сочевицю заздалегідь, щоб вона встигла охолонути.
Тобі знадобиться: 200 г зеленої сочевиці, 200 г помідорів, 1 огірок, 1 болгарський перець, 3 стебла селери, 2 цибулини-шалот, 1 пучок зелені, 1 зубчик часнику, 1 лимон, 2 ч.л. зернистої гірчиці, 50 мл оливкової олії, 1 ч.л. сиропу агави або топінамбуру, спеції.
Приготування: Відвари сочевицю за інструкцією на упаковці, дрібно наріж овочі та подрібни зелень з часником. Змішай лимонний сік та цедру з іншими інгредієнтами для заправки. Полей нею салат і подавай до столу.
11. Картопляний салат із квашеною капустою
Ще один ситний вегетаріанський салат для сімейної вечері!
Тобі знадобиться: 300 г картоплі, 200 г квашеної капусти, 100 г маринованих огірків, 50 г цибулі, 1 ч.л. гірчиці, 30 мл олії, спеції, 1 ч.л. оцту, 5 г цукру.
Тонко наріж і замаринуй цибулю в оцті з цукром на 10-15 хвилин. Відвари і наріж картоплю середніми шматочками. Злегка відіжми квашену капусту, довільно наріж мариновані огірки і змішай салат. Приправ та заправ його маслом з гірчицею.
12. Салат з авокадо та редисом
Якщо хочеш зробити його більш ситним, тоді посип горіхами або насінням перед подачею.
Тобі знадобиться: 2 авокадо, 2 помідори, 1 огірок, 1/2 фіолетової цибулини, 1 пучок редиски, 1/2 пучка зелені, оливкова олія, лимонний сік, спеції.
Приготування: Довільно наріж овочі та подрібни зелень. Приправ салат за смаком і заправ його оливковою олією з лимонним соком.
13. Вегетаріанський салат зі шпинатом та гранатом
Вибирай цей рецепт, коли захочеться спробувати щось вишуканіше!
Тобі знадобиться: 100 г печериць, 100 г шпинату, 20 г зерен гранату, 5-10 г волоських горіхів, оливкова олія, спеції, соус наршараб.
Приготування: Наріж печериці пластинками і обсмаж їх з двох сторін до золотистості, а потім додай шпинат і смаж всі разом буквально півхвилини. Виклади салат на тарілку, приправи, полей соусом наршараб і посип зернами граната з рубаними горіхами.
14. Вегетаріанський салат з печерицями та квасолею
Особливо врятує, коли хочеться надовго наїстися.
Тобі знадобиться: 200 г печериць, 100 г квасолі, 100 г цибулі, 3 ст. соєвого соусу, 2 ст.л. олії, спеції.
Приготування: Заздалегідь замочіть квасолю на ніч і відваріть її до готовності. Наріж цибулю пір'ям, а печериці – платівками. Обсмажити гриби в олії до готовності. Змішай всі інгредієнти разом, приправ та полів салат соєвим соусом.
Зараз читають:Сирні рогалики: 12 найсмачніших і найлегших рецептів
15. Салат з рисом та огірком
Не тільки вегетаріанський, але ще й цілком дієтичний салат на обід чи вечерю.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки рису, 1 огірок, 4 пера зеленої цибулі, 3 гілочки кропу, оливкова олія, лимонний сік, спеції.
Приготування: Відварити рис до готовності і дай йому охолонути. Дрібно наріжте огірок і подрібніть зелень. Змішай все разом і заправ салат олією з лимонним соком і спеціями за смаком.
16. Вегетаріанський салат з корейською морквою та нутом
Напевно сподобається любителям пікантних рецептів!
Тобі знадобиться: 1 банка консервованого нуту, 200 г корейської моркви, 1 болгарський перець, 1/2 пучка зеленої цибулі, 1 пучок кінзи.
Приготування: Наріж болгарський перець соломкою та подрібни кінзу із зеленою цибулею. Злий рідину з нуту і перемішай всі інгредієнти.
17. Салат із капусти із зеленим горошком
Сюди найкраще підійдуть молода капуста та свіжий горошок!
Тобі знадобиться: 300 г капусти, 1 огірок, 200 г зеленого горошку, 200 г помідорів, оливкова олія, лимонний сік, спеції, зелень.
Приготування: Наріж капусту, наріж огірок соломкою, а помідори – тонкими часточками. Додай горошок і рубану зелень, заправ салат олією з лимонним соком і спеціями.
18. Вегетаріанський салат зі шпинатом
Легкий, але дуже смачний та ошатний салат на швидку руку.
Тобі знадобиться: 1 авокадо, 50 г шпинату, 1 фіолетова цибулина, 1/2 болгарського перцю, 1 помідор, 1 ч.л. насіння льону, оливкова олія, лимонний сік, спеції.
Приготування: Промий та обсуши шпинат. Наріж всі овочі часточками або соломкою. Збризкати салат оливковою олією та лимонним соком, а потім додай спеції та насіння льону.
19. Салат з гарбузом та булгуром
Швидко готується і просто неймовірний смак!
Тобі знадобиться: 150 г булгура, 300 г гарбуза, 300 г тофу, 50 г руколи, 1 пучок зелені, 1 ст.л. кунжуту, 50 мл оливкової олії, 15 мл лимонного соку, 15 мл соєвого соусу, 10 мл кунжутної олії, 10 г зернистої гірчиці.
Приготування: Відвари булгур до готовності. Запеки або обсмаж гарбуз до м'якості і наріж кубиком. Так само наріж і злегка обсмаж тофу. Подрібни зелень, додай руколу. Змішай всі інгредієнти для заправки, полей нею салат і посип кунжутом.
20. Вегетаріанський салат з нутом та редискою
Нут – відмінне джерело білка, тому часто використовується у вегетаріанських рецептах.
Тобі знадобиться: 200 г консервованого нуту, 1 огірок, 1 пучок редиски, 1 болгарський перець, 2 помідори, 1 пучок латуку, зелень, оливкова олія, спеції, бальзамік.
Приготування: Довільно наріж всі овочі та подрібни зелень. Змішай салат, приправ за смаком і збризкати його оливковою олією з бальзаміком.
Джерело: dietcenter.com.ua