Всім добре відомі різноманітні напої з винограду, особливо хмільні. Але це далеко не єдине, що можна приготувати із цієї ягоди. Тим більше що є безліч сортів винограду з різним смаком – ідеальні умови для кулінарних експериментів. Ділимося добіркою найкращих рецептів випічки, десертів, салатів, закусок та заготовок на зиму!
Зміст
1. Пиріг з виноградом
Великий виноград краще розрізати на половинки, а дрібний можна залишити цілком.
Тобі знадобиться: 400 г винограду, 300 г борошна, 200 мл молока, 2 яйця, 10 г розпушувача, 100 г цукру, 40 мл олії.
Приготування: Міксером зби яйця з цукром до пишності. Додай олію, потім – половину борошна, а далі – молоко. Всип муку, що залишилася, з розпушувачем, додай у тісто половину винограду і вили його у форму. Залишився виноград – виклади зверху. Випікай пиріг 45-50 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
2. Маринований виноград
Дивно нагадує оливки до смаку!
Тобі знадобиться: 1 кг винограду, 3 лаврові листи, 10 горошин чорного перцю, 6 бутонів гвоздики, 1,5 ч.л. кориці, 1 ч. л. насіння гірчиці, 1 л води, 1 ч. л. солі, 2 ст. цукру, 70 мл оцту.
Залий ягоди винограду окропом на 1 хвилину і відкинь на друшляк . Виклади їх у стерилізовані банки та всипи всі спеції. Закип'ятіть воду з цукром і сіллю, додай оцет, залий виноград і закатай кришками.
3. Салат з авокадо та виноградом
Салат готується буквально за кілька хвилин, але гідний святкового столу.
Тобі знадобиться: 1 огірок, 1/2 авокадо, 2 гілочки петрушки, 100 г винограду, 30 г латуку, 30 г руколи, 20 г волоських горіхів, 1 ч.л. винного оцту, 1 ч.л. зернистої гірчиці, 1 ст. оливкової олії.
Приготування: Подрібни горіхи та петрушку, довільно наріж всі інгредієнти і змішай салат. Змішай оливкову олію, винний оцет та гірчицю для заправки.
4. Сметанне желе з виноградом
Простий, але дуже ефектний та смачний десерт.
Зараз читають:Збережемо літо у банці: Рецепти томатного соку на зиму
Тобі знадобиться: 450-500 г винограду, 400 г сметани, 1 банка згущеного молока, 25 г желатину, 70 мл води.
Розведи желатин у воді за інструкцією на упаковці . Міксером збий сметану до пишності, поступово влий згущене молоко (продовжуючи збивати), додай желатин і збий ще раз. Виклади виноград у форму, залий його сметаною і відправ все в холодильник до застигання.
5. Компот із винограду та яблук
За бажання, додай гілочку м'яти ближче до кінця варіння.
Тобі знадобиться: 3 яблука, 350 г винограду, 300 г цукру, 3 л води.
Приготування: Закип'яти воду з цукром і проварити 1 хвилину. Додай виноград та нарізані часточками яблука. Вари компот 10 хвилин під кришкою.
6. Тосканський пиріг із виноградом
У класичному рецепті обов'язково використовується виноград винних сортів.
Тобі знадобиться: 1,5 кг винограду, 500 г борошна, 12 г свіжих дріжджів, 250 мл води, 50 мл оливкової олії, 5 г солі, 200 г цукру, спеції та ароматні трави.
Розведи дріжджі , ложку цукру і кілька ложок борошна в теплій воді. Залиш опару, що вийшла, на 30 хвилин у теплі. Додай олію, спеції, сіль та цукор. Перемішай і влий опару в борошно, що просіює.
Ретельно виміси тісто та залиш його на 1 годину в теплі. Потім розділи тісто навпіл і розкачати два прямокутники. На перший пласт густо виклади виноград, присип спеціями, накрий другим пластом і знову виклади виноград. Присип спеціями та цукром.
Випікай пиріг 40 хвилин у духовці при 180 градусах, кілька разів полів його стікаючим виноградним соком. Залиш його остигати в тому ж таки соку на кілька годин.
7. Варення з винограду
Найзручніше варити його з винограду сорту кишміш або іншого дрібного сорту без кісточок.
Тобі знадобиться: 400 г винограду, 200 г цукру, 10 г ванільного цукру, 500 мл води.
Приготування: Відправте всі інгредієнти в каструлю і доведіть до кипіння. Проварити виноград 15 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки.
8. Сирна намазка з виноградом
Цікава варіація того самого салату із плавлених сирків.
Тобі знадобиться: 3 яйця, 100 г винограду, 2 плавлені сирки, 1 зубчик часнику, майонез.
Приготування: Відвари і натрі яйця на тертці, так само натрі плавлені сирки і подрібни часник. Заправте масу майонезом і втрути в неї нарізаний виноград.
9. Салат з куркою та виноградом
Для різноманітності можеш додати жменю горіхів або сушених журавлин.
Тобі знадобиться: 1 куряче філе, 1-2 яблука, 1/2 фіолетової цибулини, 150 г винограду, 1 перо зеленої цибулі, майонез.
Зараз читають:Помідори у снігу на зиму: 20 відмінних рецептів
Курку відвари до готовності і наріж її кубиком разом з яблуками . Подрібни обидва види цибулі, додай виноград і заправ салат майонезом.
10. Джем із винограду
Густий виноградний джем, який гарний з тостами, оладками або млинцями.
Тобі знадобиться: 2 кг винограду, 500 г цукру.
Засип ягоди цукром , залиш на кілька годин і потім доведи до кипіння. Вари виноград 25-35 хвилин на слабкому вогні до м'якості, перетрій через сито і знову доведи джем до кипіння. Вари його ще приблизно півгодини до бажаної густоти і заходи в стерилізовані банки.
11. Сирний манник з виноградом
Така випічка – це не лише частування до чаю, а й чудовий сімейний сніданок.
Тобі знадобиться: 300 г жирного сиру, 200 г винограду, 180 г цукру, 160 г манки, 100 г 20% сметани, 3 яйця, 10 г ванільного цукру, 0,5 ч.л. розпушувача, 1 щіпка соди.
Відділи білки від жовтків. Блендером збий сир, сметану, жовтки та обидва види цукру. Всип манку і залиш масу на 40 хвилин. Додай розпушувач і далі лопаткою втрути збиті до піків білки. Вилий у форму половину тіста, виклади виноград і залий його тестом, що залишився. Випікай манник 45-50 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
12. Виноград у шоколаді
Для зручності можеш зробити все на шпажках чи зубочистках.
Тобі знадобиться: 200 г винограду без кісточок, 100 г шоколаду.
Розтопи шоколад на водяній бані. За допомогою зубочистки почергово вмочіть у нього ягоди винограду і викладіть їх на пергамент до застигання.
13. Смузі з бананами та виноградом
Додатково можна додати трохи меду, топінамбуру сиропу або агави.
Тобі знадобиться: 1-2 грона зеленого винограду, 3 ківі, 1 банан, 4 гілочки м'яти.
Приготування: Очисти і наріж фрукти, обірві м'яту з гілочок і розбери виноград. За допомогою блендера збий смузі до однорідності.
14. Салат з копченою куркою та виноградом
Замість курки можна використовувати шинку – теж буде смачно.
Тобі знадобиться: 400 г копченої курки, 100-150 г винограду, 30 г стебел селери, 20 г зеленої цибулі, 50 г твердого сиру, 50 мл майонезу, 50 мл йогурту, 10 мл лимонного соку, 10 г.
Приготування: Натрій сир на великій тертці, подрібни селеру і зелену цибулю. Наріж копчену курку кубиком і додай виноград. Змішай інгредієнти для заправки та заправи нею салат.
15. Канапе з сиром та виноградом
Безпрограшна закуска на шпажках до домашнього фуршету.
Тобі знадобиться: 100 г камамберу, 1 груша, 1 гроно винограду.
Приготування: Наріж камамбер шматочками, а грушу тонкими скибочками. Розбери гроно винограду і гарно одягни все на шпажки.
Зараз читають:20 рецептів з кабачків, які готуються простіше простого
16. Листковий тарт із виноградом
Максимально швидкий рецепт випічки із готового тіста.
Тобі знадобиться: 150 г винограду різних сортів, 250 г листкового тіста, 2 ст. цукру, 50 г волоських горіхів, 30 г вершкового масла|мастила|, кориця.
Розкатай листкове тісто , виклади його у форму для тарта і змасти розтопленим вершковим маслом. Щільно виклади виноград і посипи все корицею, цукром і рубаними горіхами. Відправте тарт на 20-25 хвилин в духовку при 180 градусах.
17. Салат “Тіффані” з виноградом
Для цього рецепту бажано використовувати більший виноград.
Тобі знадобиться: 500 г курячого філе, 4 яйця, 1 цибулина, 100 г твердого сиру, 100 г волоських горіхів, 100 г винограду, майонез.
Приготування: Заздалегідь відвари куряче філе та яйця. Подрібни цибулю, натрій сир на тертці і розріж виноградини навпіл. Розбери курку на волокна, а яйця – натрій на великій тертці і змішай зі 100-150 г майонезу. Виклади шарами половину курки, половину цибулі, половину горіхів, половину сиру та половину яєць. Повтори шари, а зверху виклади виноград.
18. Виноградний соус на зиму
Тут обов'язково потрібен стиглий і не зелений виноград.
Тобі знадобиться: 2 кг винограду, 400 г цукру, 400 мл білого винного оцту, 5 г меленого імбиру, 2,5 г меленої гвоздики, 1 ч.л. меленого перцю, 10 г часнику, 5 г перцю чилі.
Приготування: Подрібніть і перетріть виноград через сито. Доведи пюре до кипіння і проварити 20 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Влий оцет, додай цукор, подрібнений часник, чилі та всі спеції. Проварити соус ще півгодини, помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.
19. Смузі зі шпинатом та виноградом
Освіжаючий смузі на основі зеленого чаю.
Тобі знадобиться: 400 г винограду, 1 яблуко, 1 груша, 70 г шпинату, 150 мл зеленого чаю, мед.
Приготування: Очисти та наріж фрукти, промий виноград зі шпинатом. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий смузі до однорідності.
20. Кекс з виноградом та вівсянкою
Найніжніший йогуртовий кекс, який порадує оригінальним смаком та текстурою.
Тобі знадобиться: 200 мл йогурту, 40 г вівсяних пластівців, 200 г винограду, 2 яйця, 180 г цукру, 200 г борошна, 1,5 ч.л. розпушувача, кориця, спеції.
Приготування: Міксером зби яйця з цукром і додай йогурт. Окремо змішай усі сухі інгредієнти та з'єднай обидві маси. Змішай виноград з|із| ложкою борошна і вмішай його в тісто. Вилий тісто у форму та випікай кекс 45-60 хвилин у духовці при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua