Інжир досі залишається легкою екзотикою, тому не завжди зрозуміло, що з нього можна приготувати. Відповідаємо: що завгодно! Найкраще інжир підходить для салатів, випічки чи заготовок на зиму. Ділимося 20 перевіреними рецептами!
Зміст
1. Сирна запіканка з інжиром
Солодощі інжиру чудово доповнюють природну кислинку сиру.
Тобі знадобиться: 400 г 9% сиру, 3 ст. сметани, 2 яйця, 2 ст.л. крохмалю, 3-5 ст.л. цукру, 3-4 інжири.
Блендером збий сир , сметану, яйця та цукор. Всип борошно, перемішай і виклади тісто у форму. Зверху додай часточки інжиру та готуй запіканку 30-40 хвилин у духовці при 180 градусах.
2. Маринований інжир на зиму
У банки можна додати будь-які прянощі до смаку. Але зберігай таку заготівлю у холоді!
Тобі знадобиться: 250 г інжиру, 1 ч.л. цукру, 0,25 ч. л. солі, 2 ст. 6% оцту, 150 мл води, 3 бутони гвоздики, 6 горошин чорного перцю, 2 лаврові листи.
Приготування: Виклади цілі та промиті плоди інжиру в чисту банку, і залий їх окропом на 10 хвилин. Потім злий цю воду, додай усі спеції, сіль та цукор, і знову доведи до кипіння. Влий оцет, залий інжир маринадом і закатай на зиму.
3. Сметанний пиріг з інжиром
Для краси посип пиріг мигдальними пелюстками перед випіканням.
Тобі знадобиться: 3 яйця, 120 г цукру, 200 г сметани, 100 мл олії, 220 г борошна, 10 г розпушувача, 300 г інжиру.
Приготування: Міксером збий яйця, цукор, сметану та олію. Додай борошно та розпушувач, вилий тісто у форму і виклади зверху часточки інжиру. Випікай пиріг 45 хвилин|мінути| в духовці при 180-200 градусах.
4. Запечений інжир із беконом
Замість бекону також можеш узяти шматочки сала з м'ясними прожилками.
Зараз читають:20 відмінних рецептів компоту з ірги
Тобі знадобиться: 4 інжири, 50 г бекону, мелений чорний перець, сіль.
Розріж інжир на половинки і виклади їх на пергамент. Зверху додай скибочки бекону і посип сіллю з перцем до смаку. Відправте на 10-15 хвилин в духовку при 200 градусах.
5. Джем із інжиру на зиму
Дуже солодкий, тому точно сподобається ласунам. Підійдуть навіть переспілі плоди.
Тобі знадобиться: 1 кг інжиру, 600 г цукру.
Приготування: Довільно наріж і блендером подрібни інжир до однорідності. Доведи пюре до кипіння, проварити 5 хвилин і всип цукор. Знову доведи до кипіння і проварити ще 15 хвилин на середньому вогні, помішуючи. Дай заготівлі охолонути, проварити джем ще півгодини і закатай у стерилізовані банки.
6. Смузі з інжиру та банана
Ця корисна смузі точно сподобається всім, хто стежить за своїм харчуванням.
Тобі знадобиться: 150 мл молока, 2-3 інжири, 1 банан, мед.
Приготування: Очисти і довільно наріжте інжир з бананом. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий смузі до однорідності.
7. Пиріг на молоці з інжиром
Дуже гідно виглядає навіть на святковому столі!
Тобі знадобиться: 1 яйце, 140 г цукру, 80 г вершкового масла|мастила|, 125 мл молока, 180 г борошна, 1,5 ч.л. розпушувача, 0,5 ч.л. солі, 1 ч. л. ванільного цукру, 400 г інжиру.
Приготування: Розріж інжир на половинки. Міксером зби м'яке вершкове масло з цукром, додай молоко з яйцем і знову збий. Всип просіяні сухі інгредієнти та перемішай. Вилий тісто у форму і втопи в ньому половинки інжиру. Випікай пиріг у духовці 10 хвилин при 180 градусах, а потім ще 40 хвилин при 160 градусах.
8. Морозиво з інжиру та вершків
За бажання, заміни цукор медом або підсолоджувачем.
Тобі знадобиться: 4 інжири, 120 мл 33% вершків, 1 лайм, 4 ст.л. цукру.
Блендером подрібни інжир з цукром, влий сік лайма і знову збий . Додай вершки, міксером зби суміш до пишності і прибери в морозилку. Протягом перших 3 годин перемішуй або збивай морозиво кожні 30-40 хвилин.
9. Салат з помідорами, інжиром та бринзою
Найсмачніший салат для тих, хто віддає перевагу небанальним поєднанням.
Тобі знадобиться: 1 великий жовтий помідор, 2 дрібні червоні помідори, 2 інжири, 50 г бринзи, 20 г пармезану, 1 фіолетова цибулина, 4 гілочки петрушки, 3 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. лимонного соку, цукор, сіль, спеції.
Приготування: Наріж цибулю пір'ям, а помідори та інжир – часточками. Гарно виклади все на тарілки, посип рубаною петрушкою та розфарбованою бринзою. Змішай оливкову олію, лимонний сік, цукор, сіль та спеції, полів салат цією заправкою та посип тертим пармезаном.
Зараз читають:Як варити гречку в каструлі?
10. Смузі зі шпинатом та інжиром
Прекрасний рецепт у сезон свіжої зелені, овочів та фруктів.
Тобі знадобиться: 30 г шпинату, 2 інжири, 1 банан, 1/2 яблука, 1 ст. подрібненого насіння льону, 1 ч.л. меду.
Промий шпинат, очисти і довільно наріж фрукти з інжиром. За допомогою блендера збий усі інгредієнти до однорідності.
11. Інжир у сиропі на зиму
Потрібні цілі плоди інжиру приблизно одного розміру.
Тобі знадобиться: 400 г інжиру, 100 г цукру, 100 мл води, 1/2 лимона.
Приготування: Закип'яти воду з цукром, лимонним соком та цедрою. Проварити 2 хвилини і викласти промитий інжир у цей сироп. Знову доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай заготівлі охолонути кілька годин і проварити ще 5-7 хвилин. І повтори цей крок ще раз. Після останнього варіння – закатай інжир у стерилізовану банку.
12. Салат з куркою та інжиром
Для краси та аромату – злегка збризкати готовий салат бальзаміком.
Тобі знадобиться: 2 інжири, 1 куряче філе, 1 болгарський перець, 100 г салатного міксу, 1 жменя зерен гранату, 40 мл гранатового соку, оливкова олія.
Приготування: Запекти або відварити курку і розбери її на волокна. Довільно наріж всі інгредієнти, виклади їх на салатний мікс і посип зернами граната. Змішай гранатовий сік, ложку оливкової олії та спеції, та полів салат.
13. Літній компот із інжиру
Вітамінний компот, що вариться буквально 15 хвилин.
Тобі знадобиться: 300 г інжиру, 1 л води, 4-5 ст. цукру, 1 щіпка лимонної кислоти.
Приготування: Розріж інжир на половинки та засип їх цукром з лимонною кислотою. Влий воду, доведи до кипіння і проварити 15 хвилин. Дай компот трохи настоятися під кришкою.
14. Салат з інжиром, козячим сиром та руколою
З інжиром добре поєднується практично будь-який сир, тому не бійся експериментувати.
Тобі знадобиться: 3 інжири, 100 г волоських горіхів, 150 г козячого сиру, 1-2 пучки руколи, 2 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. лимонний сік, мед, спеції.
Приготування: Наріжте інжир на четвертинки, подрібніть горіхи і довільно подрібніть козячий сир. Виклади все на руколу. Змішай інгредієнти для заправки та полів нею салат.
15. Варення з інжиру з імбиром
Хороший вибір для тих, хто воліє пряні солодощі.
Тобі знадобиться: 1 кг інжиру, 500 г цукру, 200 мл води, 3 см імбиру, 1/2 апельсину.
Приготування: Довільно наріж імбир. Засип інжир цукром, залий водою і вари півгодини на слабкому вогні, помішуючи. Дай заготівлі охолонути, додай цедру, апельсиновий сік та тертий імбир. Проварити ще 20 хвилин і закатай варення в стерилізовані банки.
Зараз читають:Готуємо розсипчастий рис до досконалості: прості секрети кулінарної майстерності
16. Запечений інжир із камамбером та медом
Інший сир із пліснявою теж чудово підійде для цього рецепту.
Тобі знадобиться: 9-10 штук інжиру, 80 г камамберу, 2 ч.л. меду, 10 г волоських горіхів.
Приготування: Промий інжир, зріж хвостики і зроби надрізи навхрест, але не до кінця. Вклади в кожен інжир по шматочку камамберу, полів медом і посип рубаними горіхами. Запікайте 7-10 хвилин у духовці при 200 градусах.
17. Смузі з інжиром та малиною
Оригінальне та яскраве поєднання смаків, особливо якщо додати ложку меду.
Тобі знадобиться: 160 мл звичайного або рослинного молока, 2 інжири, 90 г малини.
Приготування: Очисти та наріж інжир, перебери малину та відправь усі інгредієнти в блендер. Збий смузі до однорідності.
18. Салат з інжиром, шпинатом та буряком
Свіжий та хрумкий салат, який нікого не залишить байдужим.
Тобі знадобиться: 50 г салату Айсберг, 10 г шпинату, 10 г руколи, 50 г буряків, 50 г моркви, 200 г інжиру, оливкова олія, лимонний сік.
Приготування: Довільно подрібни салатне листя, а морква і буряк – наріж тонкою соломкою. Змішай все разом і виклади зверху четвертинки інжиру. Збризкати салат маслом і лимонним соком.
19. Варення з інжиру з горіхами на зиму
Дуже смачно виходить із фундуком або з волоськими горіхами.
Тобі знадобиться: 1,5 кг інжиру, 1,2 кг цукру, 100 мл води, 150 г горіхів.
Засип інжир цукром і залиш на кілька годин. Якщо виділиться мало соку, тоді часткою воду. Доведи заготовку до кипіння і проварити 15 хвилин на середньому вогні. Дай охолонути, додай очищені горіхи та провари ще 15 хвилин. Знову дай охолонути, проварити 15 хвилин і закатай варення в стерилізовані банки.
20. Мигдальний пиріг з інжиром
Цілком неповторна випічка, яка не має аналогів.
Тобі знадобиться: 7-8 штук інжиру, 4 яйця, 50 г вершкового масла|мастила|, 150 г цукру, 2 ч.л. розпушувача, 150 г борошна, 100 мл 33-35% вершків, 100 г мигдалю.
Розітри вершкове масло і 100 г цукру, вбий 2 яйця і перемішай. Додай борошно, розпушувач та вимішай тісто. Розкатай його у форму і сформуй бортики.
Міксером збий вершки з цукром, що залишився, додай 2 яйця і знову збий. Всип подрібнений у крихту мигдаль. На основу з тіста виклади четвертинки інжиру, залий їх заливкою та випікай пиріг 35-45 хвилин у духовці при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua