З стиглих садових груш виходить неймовірно смачне варення. Для заготовок найкраще підходять сорти середньої твердості, щоб вони не розварювалися у пюре. Хоча якщо віддаєш перевагу консистенції джему або повидлу – вибирай м'які сорти. Готове варення одразу закатай у стерильні банки!
Зміст
1. Варення із груші з цукром
Класичний рецепт всього із двох інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 1 кг груші, 600 г цукру.
Приготування: Очисти і довільно наріж груші. Засип цукром і залиш на ніч. Доведи варення до кипіння і проварити 15-20 хвилин, помішуючи.
2. Варення-п'ятихвилинка з груші
Наріж груші кубиками або часточками – як подобається.
Тобі знадобиться: 1 кг груші, 800 г цукру, 200 мл води.
Приготування: Звари сироп з води та цукру. Наріж груші, залий цим сиропом і залиш на 5-6 годин. Потім доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай охолонути, знову доведи до кипіння і проварити ще 5 хвилин. І ще раз остудити варення і проварити його 5 хвилин.
3. Варення із груші з лимоном
Цей рецепт варення особливо добрий для солодких сортів груші.
Тобі знадобиться: 1 кг груші, 2 лимони, 800 г цукру, 1 склянка води.
Приготування: Ошпарь лимони окропом і тонко наріж. Очисти і довільно наріж груші. Додай воду та цукор, і доведи все разом до кипіння. Проварити варення 15 хвилин на слабкому вогні.
4. Варення із груші з маком
Оригінально та досить несподівано, але при цьому – дуже смачно!
Тобі знадобиться: 1 кг груші, 300 г цукру, 2 ст. маку, 1 лимон, спеції.
Приготування: Довільно наріж груші, залий їх лимонним соком і засип цукром. Залиш на пару годин, доведи до кипіння і одразу додай мак. Провари варення приблизно півгодини на слабкому вогні і в кінці варіння додай спеції до смаку.
Зараз читають:20 чудових рецептів наливки зі сливи
5. Варення з груші та яблук
Безпрограшне поєднання, яке сподобається дорослим та дітям.
Тобі знадобиться: 700 г груші, 700 г яблук, 1 ч.л. кориці, 150 мл води, 700 г цукру.
Приготування: Очисти та наріж кубиком груші та яблука. Закип'ятіть воду з цукром, залий фрукти і дай заготівлі охолонути. Доведи до кипіння, додай корицю і проваріть варення 15 хвилин на слабкому вогні.
6. Варення із груші з желатином
Дуже цікаве варення зі шматочками груші у густому сиропі.
Тобі знадобиться: 700 г груші, 2 склянки води, 2 склянки цукру, 20 г желатину.
Розчини желатин у воді за інструкцією. З води і цукру, що залишилася, звари сироп. Виклади в нього нарізані груші, доведи до кипіння і проварити 3-4 хвилини. Влий желатин, перемішай і зніми варення з вогню.
7. Варення з груші та дині
Ароматна диня та ніжна груша разом перетворюються на щось неймовірне!
Тобі знадобиться: 1,5 кг груші, 1,5 кг дині, 1,5 кг цукру, 1 лимон, 2 зірочки бадьяна.
Приготування: Очисти і довільно наріж диню та груші, додай лимонний сік, засип цукром і залиш на ніч. Доведи заготовку до кипіння, а потім додай бадьян та цедру лимона. Варіть варення на слабкому вогні до прозорості дині.
8. Варення з груші з брусницею
Таке варення цілком стане повноцінним та самостійним десертом.
Тобі знадобиться: 1,5 кг груші, 1 лимон, 800 г брусниці, 1 кг цукру, 600 мл води.
Приготування: Очисти груші від шкірки, а м'якоть наріж скибочками та полів лимонним соком. Додай до брусниці цедру лимона та шкірку груш. Залий водою, доведи до кипіння і вари 20 хвилин на слабкому вогні. Перетріть масу через сито, виклади в неї груші і додай цукор. Доведи варення до кипіння і провари ще півгодини.
9. Варення з груші та бананів
Обережно додай цукор, щоб не було надто солодко.
Тобі знадобиться: 1 кг бананів, 700 г груші, 1 лимон, 2 апельсини, 800 г цукру.
Приготування: Очисти та наріж груші, додай сік цитрусових та цукор, і доведи до кипіння. Додай довільно нарізані банани та варіть варення на слабкому вогні 30-40 хвилин, помішуючи.
10. Варення із груші без цукру
Дієтичний рецепт варення для тих, хто стежить за фігурою та раціоном.
Зараз читають:20 закусок з оселедця, які припадуть до смаку кожному
Тобі знадобиться: 2 кг груші, 1 лимон, 2 палички кориці, 2 бутони гвоздики.
Приготування: Очисти груші, наріж їх скибочками та полів лимонним соком. Додай спеції, доведи до кипіння та туші груші близько 1 години до бажаної консистенції на мінімальному вогні.
11. Варення з груші у медовому сиропі
Встояти перед таким частуванням не зможе ніхто!
Тобі знадобиться: 2 кг груші, 1 л води, 1 склянка меду, 1 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування: Очисти груші, наріж їх часточками і приваріть 5 хвилин в киплячій воді. Окремо закип'ятити 1 літр води з медом і лимонною кислотою, і проварити 2-3 хвилини. Виклади груші в стерильні банки, залий киплячим сиропом і простерилізуйте банки ще 10-15 хвилин. Закатай варення на зиму.
12. Варення з груші з імбиром та мигдалем
І знову незвичайне варення із яскравим пікантним смаком!
Тобі знадобиться: 10 груш, 1,5 склянки мигдалю, 6 склянок цукру, 2 ст. тертого імбиру, 2 лимони.
Приготування: Очисти та наріж груші. Додай рубаний мигдаль, цукор, імбир, цедру та сік лимона. Доведи варення до кипіння і проварити близько 45 хвилин на слабкому вогні.
13. Варення із груші з апельсинами
Щоб зробити варення ще смачнішим – візьми коричневий цукор.
Тобі знадобиться: 2 кг груші, 500 г апельсинів, 1 кг цукру, 0,5 ч.л. ваніліну.
Приготування: Очисти та наріж груші. Зніми з апельсинів цедру і дрібно порубай м'якоть. Засип все цукром і залиш на пару годин. Доведи до кипіння, проварити варення 10 хвилин і дай йому охолонути. Знову доведи до кипіння, проварити ще 10 хвилин і додай ванілін.
14. Варення з груші та аличі
Вибирай дрібну жовту аличу, яка додасть заготівлі приємну кислинку.
Тобі знадобиться: 2 кг груші, 500 г аличі, 1 склянка води, 1 кг цукру.
Приготування: Очисти та наріж груші. Звари сироп з води та цукру, залий їм груші та проварити 40 хвилин на слабкому вогні. Додай аличу та провари варення ще 10-15 хвилин.
15. Варення з груші та айви
Найкраща осіння заготівля, яку тільки можна знайти.
Тобі знадобиться: 500 г груші, 500 г айви, 150 мл води, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 750 г цукру.
Приготування: Очисти та наріж грушу з айвою. Звари сироп з води та цукру, додай лимонну кислоту та залий їм фрукти. Дай заготівлі охолонути, доведи до кипіння і проварити 15 хвилин. І ще 1-2 рази повтори цей крок до потрібної консистенції варення.
16. Варення з груші з лаймом та арахісом
Спробуй цей рецепт, коли захочеться чогось екстравагантного.
Зараз читають:20 ПП рецептів на Новий рік, які неодмінно здивують
Тобі знадобиться: 500 г груші, 1 лайм, 100 г арахісу, 150 мл води, 300 г цукру.
Приготування: Закип'яти воду з цукром і проварити сироп 10-15 хвилин на слабкому вогні. Відправ у нього нарізані часточками груші, провари ще 15 хвилин, зніми з вогню і дай охолонути. І ще раз проварити 15 хвилин і дай охолонути. Додай тонко нарізаний лайм з очищеним арахісом, проваріть варення останні 5-10 хвилин і зніміть з вогню.
17. Варення з груші з лавандою та чилі
Рекомендуємо закочувати варення у невеликі баночки на один-два рази.
Тобі знадобиться: 2 кг груші, 2 кг цукру, 3 коробочки кардамону, 1/2 перцю чилі, 1 ч.л. лаванди, 2 ст. лимона цедри.
Приготування: Очисти та дрібно наріж груші. Додай товчений кардамон, подрібнений чилі та інші інгредієнти. Залиш на пару годин, потім доведи заготовку до кипіння і проварити 2-3 хвилини. Виклади груші в тарілку, а сироп увари до густини. Поверни груші до сиропу, ще раз доведи варення до кипіння і зніми з вогню.
18. Варення з груші з журавлиною
Журавлина для цього варення обов'язково має бути стиглим.
Тобі знадобиться: 500 г груші, 1 кг журавлини, 1,5 кг цукру.
Приготування: Провар журавлину 3-4 хвилини в 750 мл окропу. Відкинь її на друшляк, а у відвар додай половину цукру. Провари сироп до розчинення, залий журавлину і залиш на ніч. Доведи заготовку до кипіння і засип цукор, що залишився. Проварити 15 хвилин і додай нарізані груші. Проварити ще 20-30 хвилин до готовності.
19. Варення з груші та сливи
Садові фрукти відмінно поєднуються між собою у будь-яких варіаціях.
Тобі знадобиться: 1 кг груші, 1 кг сливи, 1 кг цукру.
Приготування: Очисти груші, видали зі сливи кісточки, засип все цукром і доведи до кипіння. Вари варення близько 45 хвилин на мінімальному вогні та закатай у стерильні банки на зиму.
20. Варення з груші та персиків
Готується дуже просто, хоч і в два заходи!
Тобі знадобиться: 500 г груші, 600 г персиків, 500 г цукру, 100 мл води, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Очисти груші, видали кісточки з персиків і наріж м'якоть часточками. Звари сироп з води та цукру, додай лимонну кислоту та залий їм фрукти. Проварити 10 хвилин після кипіння, дай заготівлі охолонути 2-3 години і проварити ще 15 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua