Яйця – невід'ємний інгредієнт для випікання, а також багато закусок, салатів, кремів та десертів. У цій добірці ми поділимося 20 цікавими рецептами страв з яєць на різні випадки – від домашнього сніданку чи вечері до святкового фуршету!
Зміст
1. Мариновані яйця в соєвому соусі
За таким же принципом можна маринувати не лише курячі, а й перепелині яйця.
Тобі знадобиться: 8 яєць, 200 мл соєвого соусу, 8 ст. води, 3 ст. винного оцту, 1,5 ст. цукру.
Приготування: Відвари, остуди та очисти яйця. Цукор розчини в теплій воді та змішай з винним оцтом та соєвим соусом. Залий яйця маринадом, щоб він повністю їх покривав, і відправь на 4-6 годин в холодильник.
2. Японський омлет
Яєчний рулетик тамагоякі з соєвим соусом.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 1,5 ст. соєвого соусу, 3 ст.л. води, 0,5 ч. л. цукру.
Змішай воду , цукор і соєвий соус до розчинення. Віночком зби яйця з цією сумішшю. Вилий частину заготовки на розігріту і змащену олією сковорідку.
Коли млинець схопиться, зверни його в рулет і ссунь на край. Влий нову порцію яєць, почекай, поки вона схопиться, і накрути на перший рулетик. І так повторюй до кінця яєчної суміші. Наріж готовий омлет на шматочки і подавай до столу.
3. Шакшука з яєць
Популярний рецепт ситної та смачної яєчні з овочами. Часто зустрічається в арабській та ізраїльській кухнях!
Тобі знадобиться: 4 яйця, 2 помідори, 1 болгарський перець, 1/2 цибулини, 1-2 ст.л. томатної пасти, 2 зубчики часнику, зелень, сіль, цукор, 1 ч.л. паприки, 1 ч. л. зіри, інші спеції, оливкова олія.
Приготування: Подрібни та обсмажте цибулю з часником на оливковій олії, додай нарізаний болгарський перець, а через 5-7 хвилин – подрібнені помідори та томатну пасту.
Посип все сіллю, цукром і спеціями, перемішай і туши ще 5-6 хвилин. Поштучно вбий яйця та готуй 10-15 хвилин під кришкою на слабкому вогні до готовності. Посип готову шакшуку рубаною зеленню.
4. Яєчні конвертики з сиром та шинкою
Оригінальний та дуже швидкий сніданок з доступних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 8 яєць, 250 г шинки, 200 г твердого сиру.
Приготування: Дрібно наріж шинку, натрій сир і віночком збий яйця. Вилий порцію яєчної заготовки на сковороду і злегка обсмаж тонкий млинець. Переверни його на інший бік, посип шинкою з сиром і обсмаж ще 1-2 хвилини. Згорни млинець у конверт і додатково обсмаж його з обох боків. Так само приготуй інші конвертики.
Зараз читають:Шоколадний вівсяноблін: 10 легких та швидких рецептів
5. Смажений рис із яйцем
Універсальний гарнір до курки, риби та інших м'ясних страв.
Тобі знадобиться: 200 г рису, 3 яйця, 5 ст. соєвого соусу, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, перець чилі, зелень, спеції.
Приготування: Відварити рис до готовності і віночком збий яйця з соєвим соусом. Подрібни і обсмаж цибулю з часником і чилі, влий яйця, приправ та смажу далі, помішуючи лопаткою. Через 2-3 хвилини додай рис, перемішай і смаж все разом ще 10 хвилин. Посип страву рубаною зеленню.
6. Пишний омлет на сніданок
Розповідаємо, як приготувати цей гарний і пишний омлет на сковороді.
Тобі знадобиться: 3 яйця, сіль, олія або вершкове масло.
Приготування: Відділи жовтки від білків та зби жовтки з сіллю. Міксером зби білки до стійких піків і акуратно змішай обидві заготовки.
Розігрій змащену маслом сковорідку, влий яєчну суміш і готуй під кришкою на середньому або слабкому вогні – це займе приблизно 10 хвилин. Після чого склади омлет навпіл, злегка сплюсні і готуй ще 1-2 хвилини.
7. Заварний крем із яйцями
Класичний заварний крем для різних тортів і десертів.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 750 мл молока, 250 г цукру, 150 г вершкового масла|мастила|, 4-5 ст.л. борошна, ванілін.
Приготування: Віночком змішай яйця і всі сухі інгредієнти, щоб не було грудочок. Тонким струмком влий молоко, постійно помішуючи. Постав крем на слабкий вогонь або водяну баню і вари до густини, продовжуючи заважати.
Після цього дай йому трохи охолонути, додай м'яке вершкове масло, знову перемішай і накрий харчовою плівкою в контакт. Залиш крем до повного остигання і потім прибери ще на 1-2 години в холодильник.
8. Фаршировані яйця з авокадо
Смачно, корисно та красиво одночасно – чудова закуска.
Тобі знадобиться: 6-8 яєць, 1 авокадо, 50 г твердого сиру, 2 гілочки зелені, 1 ч.л. лимонний сік, йогурт або майонез, спеції.
Приготування: Відвари, остуди, очисти і розріж яйця навпіл. Виделкою розімні жовтки з м'якоттю авокадо, додай тертий сир, рубану зелень, спеції, трохи лимонного соку та йогурт для консистенції. Нафаршируй цією начинкою половинки білків.
9. Яєчні млинці
Подавай так чи загорни в них начинку, як у звичайні млинці.
Тобі знадобиться: 5 яєць, 100 мл молока, 50 г борошна, 25 г вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. цукру, 2 щіпки солі.
Приготування: Віночком зби 3 яйця до однорідності, всип борошно і перемішай, щоб не було грудочок. Додай яйця, що залишилися, молоко, розтоплене вершкове масло, сіль і цукор. Ще раз перемішай тісто і смажу тонкі млинці на змащеній маслом сковороді.
10. Яєчне суфле
Кожен шматочок цього ніжного та повітряного суфле буквально тане у роті!
Зараз читають:8 оригінальних рецептів зі свинячих шкурок
Тобі знадобиться: 4 яйця, 150 мл молока, 100 г вершкового масла|мастила|, 100 г цукрової пудри, 50 г борошна, 0,5 ч.л. солі, ванілін.
Приготування: Відправ м'яку олію і борошно в сотейник, постав їх на слабкий вогонь і нагрій, поки масло не розтане. Змішай все до однорідності і всип цукрову пудру, продовжуючи нагрівати і помішувати. Коли почнуть з'являтися щільні великі грудки, зніміть заготівлю з вогню і дай охолонути.
Влий молоко, всип ванілін з цукром і знову перемішай. Відокремити білки від жовтків і втрути жовтки в заварну суміш. Міксером зби білки до стійких піків і акуратно втрути їх туди ж. Розклади все по формах і відправ суфле на 30 хвилин в духовку при 200 градусах.
11. Яєчня Чірбулі
Грузинська яєчня з томатами, горіхами та кінзою.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 2-3 помідори, 1 цибулина, 1 жменю волоських горіхів, 1 ст.л. томатної пасти, 2 зубчики часнику, 2 пера зеленої цибулі, 1/2 пучка кінзи, рослинна та вершкове масло, спеції.
Приготування: Подрібни і обсмажте цибулю на суміші масел, всип дрібно рубані горіхи з часником, готуй ще 1 хвилину і додай томатну пасту. Перемішай, додай нарізані кубиком помідори і влий приблизно 1/2 склянки води. Доведи соус до кипіння, протушкуй 5 хвилин і приправ за бажанням.
Поштучно вбий яйця, зберігаючи жовтки цілими. Готуй під кришкою до готовності яєць, а в кінці – посип блюдо рубаною кінзою та зеленою цибулею.
12. Фаршировані яйця з грибами
Дуже смачна та водночас проста у приготуванні закуска для святкового столу.
Тобі знадобиться: 10 яєць, 300 г печериць, 1 цибулина, 100 г твердого сиру, 2 зубчики часнику, майонез, зелень, спеції.
Приготування: Відвари, остуди, очисти і наріж яйця навпіл. Відокремили жовтки. Дрібно наріж і обсмаж цибулю з печерицями до готовності. Виделкою розімні жовтки в крихту, натрій сир на тертці, подрібни часник і зелень. Змішай все разом, приправ та заправ начинку майонезом. Виклади її в половинки яєць.
13. Запечене авокадо з яйцем та беконом
Цікаве рішення для любителів яєчних сніданків з авокадо та беконом.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 2 авокадо, 4 слайси бекону, сіль, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж бекон до рум'яності. Розріж авокадо, видали кісточки і ложкою прибери частину м'якоті. Акуратно вбий яйця в поглиблення. Приправте, запікайте 20-25 хвилин у духовці при 220 градусах і в кінці готування – посипте беконом.
14. Мариновані яйця у буряковому соку
Подавай їх так, використовуй для салатів або нафаршируй на свято.
Тобі знадобиться: 8 яєць, 250 мл бурякового соку, 50 мл білого винного оцту, 1 ст. цукру, 1 лавровий лист, 2 горошини запашного перцю.
Приготування: Відвари, охолоди та очисти яйця. Закип'яти буряковий сік з цукром, лавровим листом і спеціями, влий винний оцет і дай маринаду охолонути. Залийте очищені яйця цим маринадом і відправте все на 2-4 години в холодильник.
Зараз читають:25 найкращих сирних начинок для млинців
15. Яєчний рулет з ковбасою та помідорами
Такий рулет не тільки смачний, але й досить яскраво виглядає.
Тобі знадобиться: 6 яєць, 150 г помідорів, 100 г вареної ковбаси, 3 гілочки зелені, спеції.
Приготування: Дрібно наріж варену ковбасу з помідорами та подрібни зелень. Віночком зби яйця зі спеціями і змішай усі інгредієнти. Вили частину заготовки на сковорідку, обсмаж кілька хвилин і зверни рулетиком.
Відсунь рулетик убік, частково ще частина яєчної маси і знову згорни, коли вона схопиться. Так до кінця інгредієнтів. Переверніть готовий рулет швом вниз і готуй ще 3-4 хвилини під кришкою на слабкому вогні.
16. Яєчний паштет
Найсмачніший паштет, а ще він зовсім без м'яса та м'ясних продуктів.
Тобі знадобиться: 6 яєць, 300 г цибулі, 75 г волоських горіхів, 2 зубчики часнику, 3 ст.л. вершкового масла|мастила|, 1,5 ст.л. олії, спеції.
Приготування: Відвари яйця круто та подрібни волоські горіхи. Наріж і обсмаж цибулю на суміші олій до золотистості. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий паштет до однорідності. Готово!
17. Омлет з яблуками та корицею
Улюблений омлет на сніданок може бути не лише солоним, а й солодким.
Тобі знадобиться: 3 яйця, 2-3 яблука, 100 мл молока, 100 г борошна, цукор, мелена кориця.
Приготування: Віночком зби жовтки з цукром, молоком, корицею і борошном до однорідності. Додай дрібно нарізані яблука. Окремо зби білки до стійких піків і лопаткою втрути їх туди ж. Готуйте омлет на змащеній маслом сковороді під кришкою, приблизно по 3-4 хвилини з кожного боку.
18. Фаршировані яйця з тунцем
Ще одна смачна та швидка начинка для фаршированих яєць!
Тобі знадобиться: 10 яєць, 1 банка тунця в олії чи власному соку, 100 г твердого чи плавленого сиру, 20 г зелені, майонез, спеції.
Приготування: Відвари, відсудь і розріж яйця навпіл. За допомогою вилки розімні жовтки і консервованого тунця, подрібни зелень, натрій сир на тертці, приправ начинку і заправ її майонезом. Відправте начинку в половинки яєць.
19. Макарони з яйцем
Чи можна приготувати макарони цікаво? Звісно!
Тобі знадобиться: 300 г макаронів, 3 яйця, 1-2 цибулини, 100 г томатного соусу, твердий сир, зелень.
Приготування: Відварити макарони до готовності. Подрібни і обсмажте цибулю до прозорості, додай макарони, влий томатний соус, перемішай і приправ. Вбий яйця, знову перемішай і готуй всі 3-5 хвилин, помішуючи. Посип готові макарони зеленню і тертим сиром до смаку.
20. Омлет із яєць з картоплею
Така нехитра та ситна страва часто зустрічається в іспанській кухні.
Тобі знадобиться: 5-6 яєць, 3 картоплини, 1 цибулина, вершкове масло, спеції.
Приготування: Подрібни і обсмаж цибулю у вершковому маслі до золотистості, додай дуже тонко нарізану картоплю, перемішай і смажу ще кілька хвилин. Віночком зби яйця, залий ними картоплю, приправ, накрий кришкою і готуй 3-5 хвилин на середньому вогні.
Джерело: dietcenter.com.ua