У сезон недорогих овочів обов'язково приготуй на зиму пару баночок помідорів у своєму соку. Їх можна подавати як закуску або використовувати як основу для безлічі страв та соусів. Ділимося 20 смачними рецептами!
Зміст
1. Помідори у власному соку – класичний рецепт
Якщо помідори ошпарити окропом, тоді шкірка зніматиметься набагато легше.
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів, 2 лаврові листки, 4 горошини запашного перцю, 40 г цукру, 60 г солі.
Приготування: Розсортувати помідори на дрібні та великі. Великі – наріж і пропусти через соковижималку, додай спеції, сіль, цукор і провари 10 хвилин. А дрібні помідори очисти від шкірки і склади в банки, залий киплячим томатним соком і простерилізуй 15 хвилин. Закатай, переверни вгору дном і залиш на добу в теплі.
2. Помідори у власному соку зі спеціями та часником
Заміни соковитискач м'ясорубкою, а готовий сік протріть через сито.
Тобі знадобиться: 12 кг помідорів, 5 зубчиків часнику, 1 ч.л. суміші перців горошком, 2 бутони гвоздики, 3 лаврові листи, 4 ст.л. цукру, 3 ст. солі.
Приготування: Помідори розсортуйте на дві категорії: великі та дрібні. Великі – наріж і пропусти через соковижималку. Отриманий томатний сік змішай із цукром, сіллю, спеціями та проварю 10 хвилин. Помісти дрібні помідори в підготовлені банки, додай нарізані зубчики часнику і залий гарячим соком. Простерилізуйте 15 хвилин, закатай і закутай на добу теплою ковдрою.
3. Помідори у власному соку з оцтом та сіллю
Рецепт заготівлі з подвійною заливкою.
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів, 50 мл оцту, 2 ст. солі, 3 л води.
Приготування: Помідори розсортуйте на дрібні та великі. Дрібні помідори – склади в стерилізовані банки, залий окропом і залиш на 30 хвилин. Великі помідори – наріж і пропусти через соковитискач. Перелий томатний сік у каструлю, додай сіль і провари 10 хвилин. Злий воду з банок, а до помідорів влий оцет і гарячий сік. Закатай і переверни вгору дном.
4. Помідори у власному соку з лимонною кислотою та часником
У перекладі на вагу – лимонної кислоти знадобиться 2 г.
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів, 4 зубчики часнику, 0,5 ч.л. лимонної кислоти; 50 г солі.
Приготування: Помідори розсортуйте: дрібні і щільні – залиш цілими, а стиглі і великі – пропусти через соковитискач. Змішай сік з лимонною кислотою, сіллю та проварити 10 хвилин. Цілі помідори очисти від шкірки і разом із подрібненим часником склади в стерилізовані банки. Залийте їх гарячим томатним соком і простерилізуйте 15 хвилин. Акуратно дістань банки, закатай і переверни вгору дном.
Зараз читають:25 відмінних маринадів для качки
5. Помідори шматочками у власному соку на зиму
Чудова заготівля з помідорів на всі випадки життя!
Тобі знадобиться: 8 кг помідорів, 4 лаврові листи, 10 горошин чорного перцю, 2 ст.л. цукру, 40 г солі.
Приготування: Відбери половину помідорів, а з решти – вичавлюй сік. Перелий томатний сік у каструлю, додай сіль, цукор, спеції та провари 15 хвилин. Цілі помідори наріж навпіл або четвертинками, помісти в чисті банки, залий киплячим соком, простерилізуй 10 хвилин і закатай.
6. Помідори у власному соку без оцту та стерилізації
Цей варіант точно порадує тебе простотою та смачним результатом.
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів, 4 лаврові листки, 3 горошини чорного перцю, 2 бутони гвоздики, 30 г цукру, 45 г солі, 3 л води.
Помідори розсортуйте на дві частини. Дрібні – очисти від шкірки, склади в стерилізовані банки, залий до верху окропом і прибери на 30 хвилин. А великі та перестиглі помідори – пропусти через м'ясорубку. Отриманий томатний сік змішай зі спеціями, цукром, сіллю та проварити 10 хвилин. Злий воду з дрібних помідорів, влий у банки киплячий сік і закочуй на зиму.
7. Помідори з болгарським та гострим перцем у власному соку
Всі овочі повинні бути соковитими та красивими!
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 стручок гострого перцю, 3 лаврові листки, 5 горошин запашного перцю, 60 мл оцту, 1 ст.л. цукру, 2 ст. солі.
Болгарський перець очисти і наріж невеликими шматочками, а гострий перець – подрібни разом з насінням. Помідори розсортувати на дрібні та великі. У підготовлені банки всип спеції, склади шматочки болгарського перцю та дрібні помідори. Великі помідори наріж і пропусти через соковитискач. Перелий томатний сік у каструлю з товстим дном, додай цукор, сіль, гострий перець і проварити 10 хвилин. Додай оцет і розлий у банки з овочами. Простерилизуй 15 хвилин, закатай і переверни вгору дном.
8. Помідори у власному соку з базиліком та коріандром
Така заготівля добре зберігається навіть просто в коморі.
Тобі знадобиться: 8 кг помідорів, 50 г базиліку, 1 ч.л. меленого коріандру, 3 ст. яблучного оцту, 40 г цукру, 25 г солі.
Приготування: Розсортувати помідори на дрібні та великі. Дрібні помідори разом із гілочками базиліка – помісти в стерилізовані банки, а великі – наріж і пропусти через соковитискач. Змішай томатний сік з меленим коріандром, цукром, сіллю та проварити 10 хвилин. Влий киплячий сік у банки з помідорами і простерилізуй 10 хвилин. Акуратно вийми банки з ванни для стерилізації, додай оцет і заходи на зиму.
9. Помідори чері у власному соку з бальзамічним оцтом
Виходить смачніше, ніж із звичайним оцтом!
Тобі знадобиться: 5 кг помідорів чері, 5 кг великих помідорів, 1 ч.л. суміші перців горошком, 2 лаврові листки, 50 мл бальзамічного оцту, 1 ст.л. цукру, 2 ст. солі, 3 л води.
Помідори черрі склади в чисті банки, залий окропом і прибери на 20 хвилин убік. Великі помідори наріж і пропусти через соковитискач. Отриманий сік змішай з цукром, сіллю та спеціями, проварити 10 хвилин. Злий воду з помідорів чері, залий туди оцет, гарячий томатний сік і закатай. Укутай банки теплою ковдрою, а через добу перенеси їх у прохолодне місце.
Зараз читають:Бельгійські вафлі в електровафельниці: 20 рецептів на будь-який смак
10. Помідори чері з лимонним соком
Якщо сік вийшов занадто густим, тоді додай трохи кип'яченої води.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів чері, 4 кг великих помідорів, 1 лимон, 4 лаврові листки, 5 горошин чорного перцю, 20 г цукру, 30 г солі.
Приготування: Лимон промий гарячою водою, розріж навпіл і видави сік. Підготовлені банки наповни помідорами чері, а великі помідори – наріж і пропусти через соковитискач. Перелий томатний сік у каструлю з товстим дном, додай спеції, цукор, сіль і провари 10 хвилин. Зали гарячим соком помідори чері в банку, простерилізуй їх 10 хвилин, додай сік лимона і закатай на зиму.
11. Помідори у власному соку з оцтом та олією
Для зручності придбайте спеціальними щипцями для стерилізації.
Тобі знадобиться: 8 кг помідорів, 50 г базиліка, 2 ст. оливкової олії, 3 ст.л. оцту, 2 ст.л. цукру, 25 г солі.
Приготування: Помідори розсортуйте на дрібні та великі. Дрібні – очисти від шкірки і склади в банки разом із гілочками базиліка. Великі – наріж і пропусти через соковижималку. Змішай сік з цукром, сіллю, олією та проварити 15 хвилин. Влий гарячий томатний сік у банки з помідорами, простерилізуй 10 хвилин, додай оцет і закатай.
12. Помідори у власному соку з лимонним соком та оливковою олією
Краще не варто міняти оливкову олію на рослинну.
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів, 5 зубчиків часнику, 3 ст. оливкової олії, 1 лимон, 40 г цукру, 30 г солі.
Приготування: Лимон ошпарити окропом, розріж навпіл і видави сік. Помідори розсортуйте на дві категорії: м'які та щільні. З м'яких – видави сік, а щільні – склади в чисті банки. Отриманий томатний сік перелий у каструлю, додай сіль, цукор, олію та дрібно нарізаний часник. Проварити 15 хвилин, влий його в банки з помідорами і простерилізуй 10 хвилин. Додай сік лимона, закатай і закутай на добу теплою ковдрою.
13. Помідори шматочками у власному соку із зеленню
Наприклад, ароматна кінза дуже смачно відтіняє помідори.
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів, 50 г будь-якої зелені до смаку, 2 бутони гвоздики, 5 горошин запашного перцю, 3 ст.л. оцту, 1 ст. цукру, 2 ст. солі.
Приготування: Розсортуйте помідори на щільні та м'які. Щільні – наріж шматочками і разом із подрібненою зеленню помісти в банки, а м'які – пропусти через соковитискач. Змішай томатний сік із цукром, сіллю, спеціями та проварити його 10 хвилин на повільному вогні. Влий гарячий сік у банки з помідорами, простерилізуй ще 10 хвилин, додай оцет і закатай на зиму.
14. Помідори шматочками у власному соку з оцтом та цукром
Нарізай помідори четвертинками, навпіл чи довільними шматочками.
Тобі знадобиться: 6 кг помідорів, 2 бутони гвоздики, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 2 ст.л. оцту, 2 ст.л. цукру, 1 ст. солі.
Приготування: Розсортуйте помідори на щільні та м'які. Щільні – наріж шматочками і помісти в підготовлені банки, а м'які помідори – наріж і пропусти через соковитискач. Отриманий томатний сік змішай зі спеціями, цукром та сіллю. Проварити 15 хвилин, влий у банки з помідорами і постав їх у каструлю з гарячою водою. Простерилізуйте заготовку 10 хвилин, влий оцет і закатай.
Зараз читають:Пісна вечеря – 20 рецептів простих страв на будь-який смак
15. Помідори у власному соку з хріном на зиму
Під час готування обов'язково вмикай витяжку.
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів, 1 ч.л. тертого кореня хрону, 2 ст. олії, 2 ст.л. яблучного оцту, 50 г цукру, 1,5 ст. солі.
Приготування: Помідори розсортуйте на дві категорії: щільні та м'які. Щільні – очисти від шкірки та помісти у підготовлені банки. М'які – наріж і пропусти через соковитискач. Перелий сік у каструлю, додай олію, цукор, сіль і провари 10 хвилин. Влий киплячий томатний сік у банки з помідорами і додай тертий хрін. Простерилизуй 10 хвилин, влий оцет, закатай і переверни вгору дном.
16. Помідори у власному соку без цукру, солі та оцту
Жодних добавок чи спецій – тільки помідори!
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів.
Приготування: Розсортуйте помідори на м'які та щільні. З м'яких – видави сік, а щільні – помісти у підготовлені банки. Прокип'ятити томатний сік 10 хвилин і влий його в банки з помідорами. Простерилізуйте заготовки 10 хвилин, закочуй і закутай на добу теплою ковдрою.
17. Помідори у власному соку з селерою
Рекомендуємо готувати із помідорів сорту Сливка.
Тобі знадобиться: 8 кг помідорів, 1 стебло селери, 4 горошини запашного перцю, 3 ст.л. оцту, 2 ст.л. цукру, 25 г солі.
Приготування: Половину помідорів пропусти через соковижималку, додай цукор, сіль і провари 10 хвилин. Помідори, що залишилися – очисти від шкірки. У чисті банки склади запашний перець, подрібнений селеру та цілі помідори. Залий їх гарячим соком, простерилізуйте 15 хвилин і акуратно дістань з ванни для стерилізації. Влий оцет, закатай і переверни вгору дном.
18. Помідори у власному соку з часником та базиліком
Підійде будь-який вид базиліку.
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів, 4 зубчики часнику, 50 г базиліка, 2 ст. яблучного оцту, 2 ст. цукру, 1 ст. солі.
Приготування: Помідори розсортуйте на дрібні та великі. Дрібні – помісти у банки, а великі – пропусти через м'ясорубку. Отриману томатну масу змішай із цукром, сіллю, подрібненим часником та базиліком. Проварити 15 хвилин, влий у банки з помідорами і простерилізуй 10 хвилин. Додай оцет, закатай і переверни вгору дном.
19. Помідори у власному соку з гострим перцем та спеціями
Видалити насіння гострого перцю і заготівля вийде менш пекучою.
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів, 1 стручок гострого перцю, 4 зубчики часнику, 0,5 ч.л. суміші перців горошком, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 2 ст.л. цукру, 1 ст. солі.
Приготування: Помідори розсортуйте на щільні та м'які. Щільні – помісти в чисті банки, м'які – наріж і пропусти через соковитискач. Змішай томатний сік з цукром, сіллю, сумішшю перців, коріандром, подрібненим часником і гострим перцем. Проварити всі разом 15 хвилин, влий у банки з помідорами і простерилізуй 10 хвилин. Закатай і закутай на добу товстим рушником.
20. Подрібнені помідори у власному соку без стерилізації
З такої заготівлі можна готувати будь-які соуси, засмажки та томатні супи.
Тобі знадобиться: 10 кг помідорів, 5 зубчиків часнику, 1 ч.л. лимонної кислоти, 2 ст. цукру, 1 ст. солі.
Приготування: Розсортуйте помідори на щільні та м'які. Щільні – наріж невеликими шматочками, а з м'яких – видави сік. Перелий томатний сік у велику каструлю, всип сіль, цукор і проварити 10 хвилин. Додай нарізані помідори, пропущений через прес часник, лимонну кислоту та провари 10 хвилин. Розклади заготівлю по стерилізованих банках і заходьте на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua