Журавлина трохи терпкувата, щоб їсти її просто так, але в той же час вона ідеально гармонує із солодким тестом. Пироги з журавлиною можуть бути дуже різноманітними – бісквітними, листковими, сирними та іншими. Розповідаємо 20 рецептів на будь-який смак!
Зміст
1. Бостонський пиріг з журавлиною
Тобі знадобиться: 1 склянка борошна, 3 яйця, 1,5 склянки цукру, 150 г вершкового масла|мастила|, 0,5 ч.л. розпушувача, 300 г журавлини, 80 г волоських горіхів.
Приготування: Міксером зби яйця, м'яке масло і 100 г цукру до пишності. Поступово додай борошно з розпушувачем. Окремо змішай журавлину, рубані горіхи і цукор, що залишився. Застели форму пергаментом, виклади журавлину та зали її тестом. Накрий фольгою та випікай пиріг 40 хвилин у духовці при 200 градусах, після чого зніми фольгу та випікай ще 5 хвилин.
2. Пиріг з журавлиною на кефірі
Тобі знадобиться: 3 яйця, 1 склянка цукру, 1 склянка кефіру, 100 г вершкового масла, 2 склянки борошна, 1 склянка журавлини, 1 ч.л. розпушувача, 2 ч.л. ванільного цукру.
Приготування: Міксером зби яйця з цукром до пишності. Влий кефір, знову збий і додай розтоплене вершкове масло. Поступово всип борошно з розпушувачем. Виклади тісто у форму, а зверху додай журавлину і ще присип цукром за бажанням. Випікай пиріг у духовці 30 хвилин за 180 градусів, а далі ще 30-40 хвилин – за 160 градусів.
3. Шарлотка з яблуками та журавлиною
Тобі знадобиться: 200 г цукру, 200 г борошна, 100 г журавлини, 2 яблука, 4 яйця, 1 ст. ванільного цукру.
Приготування: Міксером зби яйця і два види цукру, а потім додай борошно, що просіює. Втрути журавлину в тісто і вили його у форму. Зверху виклади нарізані яблука та випікай шарлотку 40 хвилин у духовці при 180 градусах.
4. Пиріг з журавлиною та шоколадом
Тобі знадобиться: 100 г шоколаду, 100 г вершкового масла|мастила|, 100 г цукру, 2 яйця, 120 г борошна, 0,5 ч.л. розпушувача, 150 г журавлини.
Розтопи шоколад з вершковим маслом на водяній бані, дай їм охолонути, вбий яйця і збий до пишності. Всип цукор і знову збий. Додай борошно з розпушувачем, акуратно втрути журавлину і випікай пиріг півгодини в духовці при 180 градусах.
5. Бананово-медовий пиріг з журавлиною та горіхами
Тобі знадобиться: 180 г вершкового масла|мастила|, 150 г коричневого цукру, 3 яйця, 2 банани, 2-3 ст.л. меду, 250 г муки|борошна|, 2 ч.л. розпушувача, 0,5 ч.л. солі, 60 г журавлини, 50 г волоських горіхів.
Зараз читають:10 найкращих рецептів бурякового бадилля на зиму
Приготування: Міксером зби м'яку олію з сіллю і цукром до пишності. Продовжуючи збивати, поштучно вбий яйця. Далі додай мед і бананове пюре, знову збий і всип борошно з розпушувачем. Наприкінці втрути в тісто журавлину та рубані горіхи, і випікай пиріг 45-55 хвилин у духовці при 180 градусах.
6. Сирний пиріг з журавлиною
Тобі знадобиться: 100 г журавлини, 1 яйце, 1 ст. цукру, 100 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. муки|борошна|, 250 г сиру, 0,5 ч.л. соди.
Розітри яйце з цукром , додай м'яку олію з перетертим сиром і збий до однорідності. Всип соду і просіяне борошно, втрути в тісто журавлину. Випікай пиріг близько 1:00 в духовці при 180 градусах.
7. Пиріг з журавлиною та какао
Тобі знадобиться: 250 г борошна, 100 г вершкового масла, 100 г журавлини, 50 г шоколаду, 12 г розпушувача, 50 г какао, 150 мл йогурту, 3 яйця.
Приготування: Міксером зби яйця з цукром і м'яким вершковим маслом до пишності. Додай йогурт і знову збий. Всип просіяні сухі інгредієнти, а потім – журавлину та рубаний шоколад. Випікай пиріг 45-50 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
8. Листковий пиріг з журавлиною
Тобі знадобиться: 1 склянка журавлини, 2 ст. крохмалю, 250 г листкового тіста, 2-3 ст.л. цукру, 1 жовток.
Розкатай листкове тісто у форму і сформуй бортики. Змішай журавлину з крохмалем і цукром і виклади зверху. Злегка загорни краї та змасти все жовтком, випікай пиріг 25 хвилин у духовці при 200 градусах.
9. Насипний пиріг з журавлиною
Тобі знадобиться: 250 г борошна, 200 г цукру, 1 яйце, 125 г вершкового масла, 300 г журавлини, 20 г кукурудзяного крохмалю, 5 г розпушувача, 1 щіпка солі.
Приготування: Змішай журавлину, 100 г цукру та кукурудзяний крохмаль. Окремо змішай сухі інгредієнти, що залишилися, додай холодне нарізане масло і розітри все в крихту. Вбий яйце і ще раз розітри. Засип 2/3 тіста у форму, виклади журавлину і додай тісто, що залишилося. Випікай пиріг півгодини у духовці при 180 градусах.
10. Пиріг з журавлиною та згущеним молоком
Тобі знадобиться: 200 г пісочного печива, 1,5 ст. апельсинової цедри, 70 г вершкового масла|мастила|, 1 банка згущеного молока, 1 ст.л. апельсинового соку, 2 жовтки, 2-3 жмені журавлини.
Приготування: Подрібніть печиво в крихту, змішайте його з половиною цедри і розтопленим маслом, і щільно утрамбуй у форму. Запікайте основу 10 хвилин у духовці при 180 градусах. Збий згущене молоко, апельсиновий сік, жовтки і цедру, що залишилася. Вилий цю заготовку на основу, зверху виклади журавлину та випікай пиріг ще 25-30 хвилин.
11. Дріжджовий пиріг з журавлиною
Тобі знадобиться: 4 склянки борошна, 2 яйця, 1 склянка кефіру, 300 г журавлини, 3 ст. меду, 2 ст.л. рубаних волоських горіхів, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. сухих дріжджів, 4 ст. цукру.
Приготування: Змішай сухі дріжджі, цукор, 1 склянку борошна та теплий кефір. Залиш цю опару на 1 годину в теплі. Збий розтоплене вершкове масло|мастило| і 1 яйце, додай їх до опари і перемішай. Всип муку, що залишилася, виміси і залиши тісто в теплі на 40 хвилин, а потім обомни і залиш його в теплі ще 1 на годину. Окремо змішай подрібнену в блендері журавлину з горіхами та медом.
Зараз читають:20 рецептів варення з груші, які неодмінно здивують
Розділи тісто на три частини, щоб одна була меншою. Меншу частину відклади, а з двох великих – сформуй основу та бортики пирога. Змасти все яйцем, наколи основу виделкою і випікай 5-7 хвилин у духовці при 180 градусах. Після чого додай журавлинну начинку, прикрась тестом і випікай пиріг 30-40 хвилин при тих же 180 градусах.
12. Апельсиновий пиріг з журавлиною
Тобі знадобиться: 250 г вершкового масла|мастила|, 300 г цукру, 4 яйця, 60 мл апельсинового соку, цедра 1 апельсина, 150 г сметани, 450 г борошна, 1 ч.л. розпушувача, по 0,25 ч. л. солі та соди, 120 г журавлини.
Приготування: Міксером зби м'яку олію з цукром до пишності. Продовжуючи збивати, поштучно додай яйця. Далі всип цедру, половину борошна, сіль, соду і розпушувач. Вимішайте тісто, додай сметану з апельсиновим соком і залишок борошна. Змішай журавлину ще з ложкою борошна, втрути її в тісто і випікай пиріг 45-60 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
13. Пиріг з журавлиною та цедрою лимона на молоці
Тобі знадобиться: 150 г журавлини, 2 ст. цедри лимона, 100 г вершкового масла|мастила|, 250 г борошна, 200 г цукру, 1 яйце, 1 ч.л. розпушувача, 100 мл молока.
Приготування: Міксером зби яйце з цукром до пишності і влий розтоплене масло. Додай молоко та цедру, а потім – сухі інгредієнти. Втрути журавлину і випікай пиріг у духовці при 180 градусах.
14. Пісний пиріг з журавлиною
Тобі знадобиться: 220 г борошна, 150 г цукру, 150 мл апельсинового або іншого соку, 70 мл олії, 1 ч.л. соди, 20 мл яблучного оцту, 2 ст. води, 150 г журавлини, 1 ст. крохмалю.
Приготування: Міксером зби масло з соком і цукром до розчинення. Додай оцет, а потім – борошно та сіль. Розведи соду у воді і влий її туди ж. Перемішай і вили тісто у форму, змішай журавлину з крохмалем і виклади зверху. Випікай пиріг 40-45 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
15. Манник з журавлиною
Тобі знадобиться: 1 склянка кефіру, 1 склянка манки, 2 яйця, 1 склянка цукру, 1 ст. розпушувача, 2-3 жмені журавлини.
Приготування: Залийте манку кефіром і залиште їх на 20 хвилин. Додай жовтки та розпушувач. Зби білки з цукром до піків і лопаткою втрути цю масу в тісто. Вилий його у форму і зверху виклади журавлину. Випікай пиріг півгодини у духовці при 180 градусах.
16. Тарт із журавлиною та білим шоколадом
Тобі знадобиться: 160 г борошна, 80 г вершкового масла, 80 г цукрової пудри, 1 щіпка солі, 1 жовток, 40 г цукру, 250 мл 35% вершків, 2 яйця, 100 г білого шоколаду, 200 г журавлини, крохмаль.
Приготування: Збий м'яке вершкове масло та цукрову пудру до пишності. Додай жовток і знову збий. Всип борошно з сіллю, замісити тісто, загорни його в плівку і прибери на кілька годин у холодильник.
Тонко розкатай тісто у форму і сформуй бортики. Наколи виделкою, накрий пергаментом, виклади вантаж (на зразок сушеного гороху) і відправ основу в духовку. Випікай її 10 хвилин з вантажем та 10 хвилин без вантажу при 180 градусах.
Зараз читають:20 рецептів із персиків, перед якими неможливо встояти
Закип'яти вершки, додай туди шоколад і зби все блендером. Окремо зби яйця з цукром і змішай їх з охолодженими вершками. Присип основу пирога крохмалем, виклади журавлину та залий заливкою. Випікай тарт ще півгодини у духовці при 180 градусах.
17. Пиріг з журавлиною та меренгою
Тобі знадобиться: 280 г борошна, 200 г вершкового масла, 3 яйця, 150 г цукрової пудри, 180 г цукру, 250 г журавлини.
Відділи жовтки від білків. Розітри борошно, 30 г цукру і нарізане шматочками холодну олію в крихту. Додай жовтки, швидко замісити тісто і виклади його у форму. Сформуй бортики та випікай основу 10-15 хвилин у духовці при 180 градусах.
Блендером злегка подрібни дзьобу і змішай її з цукром, що залишився. Окремо збий до стійких піків холодні білки, щіпку солі та цукрову пудру. Виклади журавлину на готову основу, за допомогою мішка кондитерського додай на неї меренгу і випікай пиріг ще 15 хвилин.
18. Пиріг з журавлиною та сметанною заливкою
Тобі знадобиться: 100 г вершкового масла|мастила|, 2 склянки і 2 ст.л. 20% сметани, 1 склянка та 2 ст.л. цукру, 0,5 ч. л. розпушувача, 1,5 склянки борошна, 1 яйце, 3 ст. крохмалю, 1 склянка журавлини.
Приготування: Розітріть м'яке масло, 2 ложки сметани і 2 ложки цукру. Всип просіяне борошно з розпушувачем, заміси і розкатай тісто у форму. Сформуй бортики. Віночком збий сметану, що залишилася, цукор і яйце з крохмалем. Виклади на основу журавлину та залий її заливкою. Випікай пиріг 35-40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
19. Пиріг з журавлиною та грушею в мультиварці
Тобі знадобиться: 80 г журавлини, 400 г груш, 150 г борошна, 100 г цукру, 3 яйця, 100 мл молока, 1 ч.л. розпушувача, 0,5 ч.л. кориці, 1 щіпка солі.
Приготування: Чашу мультиварки змасти маслом і присип манкою або сухарями. Міксером зби яйця з цукром і влий молоко. Потім додай просіяні сухі інгредієнти, а в кінці – втрути журавлину та тонкі скибочки груші. Вилий тісто в чашу мультиварки та увімкни режим для випікання на 1 годину.
20. Бісквітний пиріг з журавлиною
Тобі знадобиться: 6 яєць, 600 г цукру, 120 г борошна, 20 г кукурудзяного крохмалю, 1 щіпка ваніліну, 400 г журавлини, 15 мл лимонного соку, 250 мл води, 20 мл коньяку або лікеру за бажанням.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, крохмаль і ванілін. Відокремили жовтки від білків і злегка збий жовтки. Окремо збийте білки і 250 г цукру до піків. Лопаткою змішай білки та жовтки, і акуратно втрути сухі інгредієнти.
Змішай журавлину та 150 г цукру. Змасти форму олією, присип панірувальними сухарями і виклади журавлину. Залий ягоду тістом і випікай бісквіт 50-60 хвилин у духовці при 180 градусах, після чого дай йому повністю охолонути у вимкненій відкритій духовці.
Звари сироп з води, цукру, лимонного соку і коньяку, що залишилася. Дай йому охолонути і вилий у ємність трохи більше діаметра бісквіту. Виклади туди бісквіт журавлиною вгору і залиш на просочення на 4-5 годин.
Джерело: dietcenter.com.ua