З одного боку, помідори гарні самі по собі і не потребують жодних доповнень. А з іншого боку – з них можна приготувати повноцінні страви, закуски, соуси або навіть десерти. У цій добірці рецептів ти точно знайдеш щось цікаве! Смажені помідори, томатне варення, а може бути сорбет чи салат із помідорами та сиром?
Зміст
1. Смажені помідори з часником
Виходить нітрохи не гірше смажених кабачків, баклажанів або інших звичних овочів.
Тобі знадобиться: 4 помідори, 4 зубчики часнику, зелень, оливкова олія, спеції, ароматні трави.
Приготування: Наріж помідори кружальцями та обсмаж їх на оливковій олії до рум'яності з двох боків. Додай нарізаний пластинками часник і смажу ще кілька хвилин. Посип готові помідори спеціями, ароматними травами та зеленню.
2. Консервовані помідори з цибулею
Універсальна заготівля з помідорів на зиму.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 2 цибулини, 4 ст. оцту, 4 ст.л. цукру, 1,5 ст. солі, спеції та зелень для консервації.
Злегка наколи помідори зубочисткою і наріж цибулю кільцями . Виклади всі добавки для консервації в чисті сухі банки та заповни їх помідорами з цибулею. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 15 хвилин. Після чого злий цю воду і знову закип'ятити її з цукром та сіллю. Додай оцет, залий помідори маринадом і закатай на зиму.
3. Варення з помідорів із яблуками
Якщо не знати, з чого вона зроблена, то складно відразу здогадатися.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1 кг цукру, 2 яблука, 2 лимони.
Приготування: Очисти помідори від шкірки, видали насіння і подрібніть м'якоть у блендері. Змішай з лимонною цедрою та соком, додай цукор і залиш на ніч у холодному місці.
Яблука натрій на тертці або подрібни блендером. Змішай їх із томатним пюре, доведи до кипіння і варіть варення приблизно 30-45 хвилин на слабкому вогні до бажаної густоти. Закатай у стерилізовані банки.
4. Помідори по-корейськи
Для цього рецепту ідеально підійдуть помідори сорту вершка.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1/2 болгарського перцю, 1 перець чилі, 1/2 головки часнику, 1 пучок зелені, 50 мл оливкової олії, 30 мл оцту, 2 ст.л. цукру, 1 ст. солі, спеції.
Зараз читають:20 найкращих закусок з креветками на святковий стіл
Приготування: Відправте обидва види перцю, часник і зелень в блендер. Збий до однорідності і змішай цю заготівлю із сіллю, цукром, оцтом, оливковою олією та спеціями до смаку. Наріж помідори на четвертинки, змішай їх з заправкою, що вийшла, і відправь на 3-4 години в холодильник.
5. Запечені помідори із сиром
Обов'язково потрібні міцні та пружні помідори.
Тобі знадобиться: 600 г помідорів, 120-150 г твердого сиру, 100 г майонезу, 2-3 зубчики часнику.
Приготування: Змішай майонез із пропущеним через прес часником. Натрій сир на тертці. Помідори наріж кружальцями, виклади на пергамент, змасти їх майонезом, посип сиром і запікайте 5-7 хвилин у духовці при 180 градусах.
6. Аджика з помідорів
Що може бути краще домашньої аджики до м'яса чи основних страв?
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 750 г болгарського перцю, 3-4 гострі червоні перці, 1 головка часнику, 50 мл оцту, 2,5 ст.л. цукру, 2 ст. солі.
Пропусти помідори і болгарський перець через м'ясорубку або подрібни за допомогою блендера . Доведи до кипіння, проварити 20 хвилин і додай подрібнений часник і гострий перець. Вари аджику ще 15-20 хвилин, а за 5 хвилин до кінця готування – додай оцет, сіль та цукор. Закатай аджику у стерилізовані банки.
7. Салат з помідорів з цибулею та кінзою
Цей салат добрий тим, що помідори – його основний інгредієнт.
Тобі знадобиться: 400 г помідорів, 1 фіолетова цибулина, 2 зубчики часнику, 1 пучок кінзи, оливкова олія, спеції, ароматні трави.
Приготування: Наріж помідори часточками, а фіолетовий лук – пір'ям. Подрібни часник з кинзою, змішай, приправ та заправ салат оливковою олією.
8. Фаршировані помідори з фетою
Замість фети підійде також інший сирний або сирний сир.
Тобі знадобиться: 5 помідорів, 200 г фети, 80 г сметани, 2 зубчики часнику, 5 гілочок зелені, паприка, спеції.
Приготування: Ретельно змішай фету, сметану, подрібнений часник, зелень та спеції. Зріж кришечки з помідорів, ложкою видали м'якоть і наповни все сирною начинкою.
9. Помідори у соєвому соусі
Швидка, але дуже смачна закуска із помідорів з оригінальною заправкою.
Тобі знадобиться: 600 г помідорів, 1 цибулина, 4 зубчики часнику, 4 ст. оливкової олії, 1,5 ст.л. соєвого соусу, 1 ч.л. меду, 0,5 ч. л. зернистої гірчиці, спеції.
Приготування: Наріж помідори часточками, а цибуля – півкільцями. Змішай оливкову олію, подрібнений часник та інші інгредієнти для заправки. Залий нею помідори і дай їм трохи настоятися.
10. Сорбет із помідорів
Дуже незвичайне частування. Сорбет можна готувати не лише із фруктів та ягід!
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 6 листків базиліка, 3 ст. оливкової олії, 1,5 ч.л. цукру, 2 щіпки солі.
Приготування: Очисти помідори від шкірки, надішліть всі інгредієнти в блендер і ретельно збий. Виклади заготовку в контейнер і відправь у морозилку. Щогодини перемішуй сорбет, доки він остаточно не застигне.
Зараз читають:15 бутербродів із сьомгою, які готуються простіше простого
11. Соус із помідорів до м'яса
Використовуй його відразу або закатай у стерилізовані банки на зиму.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1 гострий червоний перець, 2 пучки зелені, 2 зубчики часнику, сіль, мелений коріандр, мелений червоний перець, хмелі-сунелі та інші спеції.
Приготування: Очисти, наріж і протушкуй помідори до м'якості. Після чого розімни їх, ще трохи проваріть до бажаної густоти і додай подрібнений часник, гострий перець, зелень і всі спеції. Проварити ще 2-3 хвилини і зняти соус з вогню.
12. Салат з помідорами, сиром та зеленою цибулею
Легкий повсякденний салат, який готується лише за кілька хвилин.
Тобі знадобиться: 600 г помідорів, 300 г зернистого сиру, 1 пучок зеленої цибулі, оливкова олія, спеції.
Приготування: Подрібніть зелену цибулю і наріжте помідори великими шматочками. Змішай всі інгредієнти з сиром і заправ салат оливковою олією зі спеціями.
13. Італійський пиріг із помідорами
Цей пиріг дуже простий у приготуванні, тому з ним подолає кожен.
Тобі знадобиться: 150 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 200 г борошна, 1 ч.л. солі, 0,5 ч. л. цукру, 400 г помідорів, 1/2 фіолетової цибулини, 50 г твердого сиру, оливкова олія, сушений чебрець, спеції.
Змішай борошно, сіль , цукор і трохи сушеного чебрецю. Наріж холодне вершкове масло|мастило| і розітри його з|із| мукою|борошном| в крихту. Вбий яйце, швидко заміси тісто, загорни його в плівку і відправ у холодильник на півгодини.
Після чого розкатай тісто у форму, сформуй бортики, змасти маслом і посип тертим сиром. Виклади нарізані кружальцями помідори та подрібнену цибулю, знову збризкати маслом і приправ. Відправ пиріг на 30-40 хвилин у духовку при 180 градусах.
14. В'ялені помідори в домашніх умовах
Стануть дивовижним доповненням домашніх салатів та закусок.
Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, вершка, 150 г цукру, 3 ч.л. солі, 4 ст. італійських трав, 75 мл оливкової олії, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Очисти та розріж помідори на половинки. Змішай цукор, сіль, італійські трави та спеції за смаком. Виклади помідори на решітку зрізом вниз, посип спеціями і залиш їх так на кілька годин, щоб стек зайвий сік.
Після цього суші помідори 8-12 годин у відкритій духовці при 80 градусах, також можеш скористатися сушаркою для овочів. Змішай олію, подрібнений часник і ще трохи трав, нагрій суміш приблизно до 50 градусів. Щільно виклади готові помідори в стерилізовані банки, залий їх олією та закрути.
15. Томатний сік на зиму
Така заготовка буде радувати протягом усього холодного сезону.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 2 ч. л. солі.
Приготування: Відіжміть сік з помідорів будь-яким зручним способом. Додай сіль, доведи сік до кипіння, проварити 5-7 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
Зараз читають:Сир із кефіру: 10 легких рецептів у домашніх умовах
16. Рулет із лаваша з помідорами
Обов'язково дай готовому рулету добре просочитися перед подачею.
Тобі знадобиться: 1 лист лаваша, 2 помідори, 150 г плавленого сиру, 100 г твердого сиру, 1 пучок зелені, 2 зубчики часнику.
Приготування: Змішай плавлений сир з подрібненим часником і змасти їм лаваш. Зверху додай нарізані помідори, рубану зелень і твердий тертий сир. Згорни лаваш у тугий рулет, загорни його в плівку, відправ на кілька годин у холодильник і потім наріж перед подачею.
17. Фаршировані помідори з м'ясом
Ситна закуска, яку можна приготувати навіть на обід чи вечерю.
Тобі знадобиться: 500 г помідорів, 250 г м'ясного фаршу, 1/2 цибулини, 50 г твердого сиру, спеції.
Приготування: Подрібни і обсмаж цибулю до золотистості, додай фарш і смажу до готовності, помішуючи, а потім приправ. Можеш всипати трохи зелені.
Зріж шапочки біля помідорів, ложкою видали м'якоть і частину м'якоті теж порубай у фарш. Обсмажуйте його ще 10 хвилин. Нафаршируй помідори готовою начинкою, посип тертим сиром і відправ на 20 хвилин у духовку при 200 градусах.
18. Малосольні помідори
Відмінні малосольні заготовки виходять не лише з огірків.
Тобі знадобиться: 500 г невеликих помідорів, 2 зубчики часнику, 1 пучок кропу, 0,5 ст. солі, 0,5 ч. л. цукру.
Приготування: Виріж у помідорів плодоніжки і зроби невеликі надрізи з іншого боку. Подрібни часник і зелень, склади все в пакет, всип сіль з цукром, зав'яжи і ретельно струси пакет. Залишити його на 2-3 дні при кімнатній температурі, а потім прибери в холодильник.
19. Томатний суп
Класичний томатний суп-пюре для любителів кремових текстур і перших страв, що зігрівають.
Тобі знадобиться: 600 г помідорів, 2 цибулини, оливкова олія, зелень, спеції.
Приготування: Очисти та дрібно наріж помідори. Подрібни і обсмаж цибулю на оливковій олії до золотистості, додай помідори, протушкуй кілька хвилин і влий трохи води. Доведи до кипіння, проварити 10 хвилин на слабкому вогні і приправ. Блендер подрібни суп до однорідності і ще раз доведи його до кипіння. Посип зеленню перед подачею.
20. Тушені помідори з цибулею та часником
Універсальний овочевий гарнір на додаток до будь-яких м'ясних чи рибних страв.
Тобі знадобиться: 400 г помідорів, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1 ст. оливкової олії, 1 ст.л. вершкового масла|мастила|, зелень, спеції.
Приготування: Подрібни і обсмаж цибулю на вершковому маслі, відклади його убік. Окремо наріж і обсмаж помідори на оливковій олії, додай часник і смажу ще кілька хвилин. Всип цибулю, рубану зелень та спеції за смаком. Протушкуй всі разом 3-4 хвилини під кришкою і подавай до столу.
Джерело: dietcenter.com.ua