Найчастіше лохину їдять у свіжому вигляді, але з нею також виходять чудові оладки, сирники, запіканки, компоти або варення. А ще вона гарна у пирогах, мафінах, панкейках та іншій випічці. До того ж, лохина – корисний та смачний інгредієнт для смузі. Ділимося 20 оригінальними рецептами!
Зміст
1. Варення-п'ятихвилинка з лохини
Як і інші ніжні ягоди, лохину не обов'язково довго варити.
Тобі знадобиться: 500 г лохини, 220 г цукру, 2 щіпки лимонної кислоти.
Приготування: Засип лохину цукром, трохи розімні і залиш на пару годин. Доведи до кипіння, проварити 5 хвилин і додай лимонну кислоту. Закатай варення у стерилізовану банку.
2. Кекс з голубкою на олії
Простий у приготуванні кекс із доступних продуктів – обов'язково спробуй.
Тобі знадобиться: 3 яйця, 100 г цукру, 140 г борошна, 1 ч.л. розпушувача, 100 г лохини, 60 мл рослинної олії.
Приготування: Міксером зби яйця з цукром до пишності, додай олію і потім – борошно з розпушувачем. Втручай лохину в тісто і випікай кекс 40 хвилин при 180 градусах, а далі ще близько 20 хвилин – при 150 градусах.
3. Сирники з лохиною
Сирники хороші тим, що в них можна додати будь-яку начинку.
Тобі знадобиться: 350 г сиру, 1 яйце, 150 г лохини, 3 ст.л. цукру, 3-4 ст. манки, 3-4 ст. муки|борошна|, 0,5 ч.л. розпушувача.
Блендером змішай сир, яйце та цукор. Додай манку, борошно та розпушувач. Акуратно втрути лохину і залиши все приблизно на 5-10 хвилин. Сформуй та обсмаж сирники з двох сторін до рум'яності на середньому вогні.
4. Компот із лохини та яблук на зиму
Дуже гармонійне поєднання садових фруктів та ягоди.
Зараз читають:20 рецептів капусти на зиму, які потішать всю родину
Тобі знадобиться: 300 г лохини, 300 г яблук, 1 ч.л. лимонної кислоти, 250 г цукру, 2 л води.
Засип чорницю і нарізані часточками яблука в банку, залий їх окропом і залиш на 10 хвилин. Злий воду, додай у неї цукор і доведи до кипіння. Додай лимонну кислоту, залий сироп, що вийшов, назад у банку і закатай.
5. Сирна запіканка з лохиною
Класична сирна запіканка, але з ягідною начинкою.
Тобі знадобиться: 300 г сиру, 3 яйця, 5 ст. цукру, 150 г лохини, ванілін.
Розітри сир з яйцями і додай цукор з ваніліном . Зби масу блендером до однорідності, вили в жароміцну форму і посип голубиною. Готуйте запіканку 25-30 хвилин у духовці при 200-220 градусах.
6. Смузі з йогурту та лохини
Куди смачніше і корисніше магазинних йогуртів із ароматизаторами.
Тобі знадобиться: 120 г лохини, 200 мл натурального йогурту, 1-2 ст.л. меду.
Приготування: Перебери, промий та обсуши лохину. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий смузі до однорідності.
7. Оладки на молоці з лохиною
Підійде навіть трохи підкисле молоко.
Тобі знадобиться: 1 яйце, 1 склянка борошна, 1 склянка молока, 200 г лохини, 2 ч.л. розпушувача.
Приготування: Віночком зби молоко, яйце, борошно і розпушувач. Додай цукор або підсолоджувач за бажанням. Всип лохину та обсмаж оладки з двох сторін на середньому вогні.
8. Літній компот із лохини
Щоб компот був насиченішим, дай йому охолонути під кришкою.
Тобі знадобиться: 250 г лохини, 200 г цукру, 1,5 л води.
Приготування: Закип'яти воду з цукром і засип у неї лохину. Доведи до повторного кипіння і проварити 5 хвилин. Зніміть компот з вогню і дай йому настоятися.
9. Салат з голубкою та козячим сиром
Також можна приготувати салат із додаванням сиру з пліснявою.
Тобі знадобиться: 1/2 фіолетової цибулини, 100 г салатного листя, 200 г лохини, 1 груша, 100 г козячого сиру, оливкова олія.
Приготування: Наріж цибулю пір'ям, а грушу – тонкими часточками, розкриш сир. Порви салатне листя, виклади на них усі інгредієнти та збризни салат оливковою олією.
10. Чорниця з цукром на зиму
Готується без варіння, тому зберігай заготовку у холодному та темному місці.
Тобі знадобиться: 500 г лохини, 250 г цукру, 2 ст.л. лимонного соку.
Блендером подрібни лохину з цукром до однорідності . Додай лимонний сік і закатай заготівлю в стерилізовані банки.
11. Пиріг з фруктами та голубиною
Багата начинка з літніх фруктів та ягід, яка точно нікого не залишить байдужим.
Зараз читають:20 популярних рецептів коктейлів із самбукою
Тобі знадобиться: 280 г борошна, 250 мл кефіру, 150 г цукру, 2 яйця, 100 г лохини, 2-3 сливи, 1 персик, 1 абрикос, 1 ч.л. лимонної цедри, 1 ч. л. ванільного цукру, 1 ч. л. розпушувача.
Приготування: Міксером зби яйця з двома видами цукру до пишності. Додай кефір, лимонну цедру, а потім сухі інгредієнти. Вилий у форму половину тіста, виклади нарізані фрукти і ягоди, і знову залий тестом, що залишився. Випікай пиріг 30-40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
12. Молочний коктейль із лохини
А в якому захваті від цього молочного коктейлю будуть діти! Особливо у спекотні дні.
Тобі знадобиться: 300 г лохини, 100 г морозива, 1 склянка молока.
Приготування: Відправте всі інгредієнти в блендер і збийте до однорідності. Кількість молока регулюй на власний смак.
13. Джем із лохини з медом
Як особливість можеш додати велику ложку суцвіть лаванди.
Тобі знадобиться: 700 г лохини, 200 г меду, 1/2 лимона.
Засип лохину в каструлю, додай мед , сік і цедру лимона. Доведи до кипіння і варіть на середньому вогні до густоти. Подрібни його блендером або розімні товкачем у процесі. Закатай у стерилізовані банки.
14. Бананові панкейки з лохиною
Якщо банани досить стиглі, тоді цукор взагалі не знадобиться.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки молока, 2 банани, 2 ч.л. ванільного екстракту, 2 склянки борошна, 2 ч.л. розпушувача, 1 ч.л. кориці, 1/3 склянки лохини.
Блендером збий банани , молоко і ваніль до однорідності. Змішай сухі інгредієнти та з'єднай обидві маси. Акуратно вмішай лохину і обсмажуйте панкейки з двох сторін на змащеній сковороді.
15. Смузі з лохини на кефірі
Такий напій дуже добрий у міру холодним, але не крижаним.
Тобі знадобиться: 5 ст. лохини, 1 ст.л. жирної сметани, 1/2 лимона, 3/4 склянки кефіру, цукор або підсолоджувач.
Приготування: Зніми з лимона цедру і відіжміть сік. За допомогою блендера збий усі інгредієнти до однорідності.
16. Солодкий дріжджовий хліб із голубкою
Цей рецепт точно увійде до топ оригінальної випічки з ягодами.
Тобі знадобиться: 300 мл молока, 25 г цукру, 1,5 ч.л. сухих дріжджів, 140 г вершкового масла|мастила|, 500 г борошна, 100 г коричневого цукру, 200 г лохини, 1 яйце, 1 ч.л. солі.
Розведи дріжджі і 25 г цукру в теплому молоці, і залиши їх на 15-20 хвилин. Змішай просіяне борошно з сіллю, додай терту олію і розітріть масу в крихту. Влий опару і вимішай тісто. Залиш його на 1 годину в теплі і розкатай у пласт.
Зараз читають:20 найкращих рецептів компоту з аґрусу «Мохіто»
Наріжте тісто на 4 смужки. Змасти кожну смужку вершковим маслом, присип коричневим цукром і зверху виклади лохину. Склади смужки один на одного і злегка сплюсні.
Розріж їх на 6 шматків і виклади ці шматки у форму впритул один до одного розрізом вгору. Накрий рушником і залиш на півгодини. Випікай хліб 30-45 хвилин|мінути| в духовці при 170 градусах.
17. Крамбл з голубкою та ожиною
Прекрасний ПП рецепт зі свіжими ягодами, вівсянкою та мигдалем.
Тобі знадобиться: 200 г лохини, 200 г ожини, 300 г вівсяних пластівців, 150 г мигдального борошна, 1 лайм, 7 ст.л. меду, 3 ст.л. оливкової олії.
Засип лохину з ожиною у форму, і полів їх соком лайма з 3-4 ложками меду. Змішай вівсяні пластівці та мигдальне борошно. Додай масло і мед, що залишився, ще раз перемішай і посип ягоди цією масою. Випікай крамбл 10-15 хвилин у духовці при 180 градусах.
18. Смузі з голубкою та фініками
Звичайне молоко можна замінити улюбленим рослинним, на зразок мигдального.
Тобі знадобиться: 250 г лохини, 120 г бананів, 2 фініки, 20 г насіння чиа, 2 щіпки кориці, 350 мл молока.
Приготування: Вимий, очисти та перебери фрукти та ягоди. Засип все в чашу блендера, влий молоко, додай насіння чиа з корицею і збий смузі до однорідності.
19. Вершкове морозиво з лохиною
Радимо заморожувати його у формах для ескімо – дуже зручно.
Тобі знадобиться: 250 мл 35% вершків, 1 пакетик ваніліну, 140 г цукрової пудри, 200 г лохини.
Приготування: Міксером збий вершки з цукровою пудрою та ваніліном до пишності. Окремо подрібни лохину в пюре, змішай її з вершками і знову збий. Розлий по формах і прибери морозиво в морозилку.
20. Маффіни з голубкою
Декілька дрібок кориці та мускатного горіха – зроблять улюблені мафіни куди більш оригінальними.
Тобі знадобиться: 120 г вершкового масла|мастила|, 300 г борошна, 250 г цукру, 2 яйця, 2 ч.л. розпушувача, 1 склянка лохини, 120 мл молока.
Змішай всі сухі інгредієнти і додай 2 ложки цієї суміші в лохину . Окремо зби м'яке вершкове масло з цукром. Продовжуючи збивати, поштучно вбий яйця, а далі – влий молоко. Додай сухі інгредієнти та втрути лохину. Виклади тісто у формочки і випікай мафіни близько 25 хвилин у духовці при 190 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua