Унікальний кисло-солодкий смак кизилу робить його неймовірно популярним. Але як і в будь-якої іншої ягоди, його сезон дуже недовгий. Саме тому виникає питання, як зберегти кизил на зиму? Заморозка – це добре, але є й інші не менш цікаві рецепти заготовок – від компотів до аджики!
Зміст
1. Маринований кизил як оливки
Бери ягоди стільки, скільки влізе у півлітрову банку. Закуска чудово підійде до м'яса.
Тобі знадобиться: 300 г кизилу, 1 лавровий лист, 4 горошини запашного перцю, 4 горошини чорного перцю, 2 зубчики часнику, 2 бутони гвоздики, 3 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі, 1,5 ч. л. оцту.
Приготування: У чисту суху банку виклади кизил, часник та всі спеції. Залий їх окропом на 15 хвилин. Потім злий цю воду, додай у неї цукор, сіль і оцет, знову закип'яті і залий кизил. Закочуй його на зиму.
2. Компот із кизилу на зиму
Класичний ягідний компот у банках – смачний та корисний.
Тобі знадобиться: 400 г кизилу, 400 г цукру, 3 л води.
Засип кизил в стерилізовані банки , залий окропом і залиш на 10 хвилин під кришками. Далі злий цю воду, додай у неї цукор, знову закип'яти і залий назад. Закатай компот на зиму.
3. Соус із кизилу з м'ятою на зиму
Такий простий за складом та приготуванням, але такий оригінальний за смаком.
Тобі знадобиться: 1 кг кизилу, 3-4 ст. цукру, 1 ч. л. солі, мелений чорний перець, 1 ст. сухий м'яти.
Залий кизил склянкою води, доведи до кипіння , проварити 20 хвилин і перетри ягоду через сито. Всип цукор, сіль і чорний перець, знову доведи до кипіння і проварити 5-7 хвилин. Додай м'яту, провари соус ще 5 хвилин і виклади його в стерилізовані банки.
Зараз читають:15 шикарних рецептів котлет із мінтаю
4. Варення з кизилу з кісточками на зиму
Видаляти кісточки з кизилу – довго і не дуже легко, так що ось рішення.
Тобі знадобиться: 1 кг кизилу, 2 склянки води, 1,5 кг цукру.
Приготування: Звари сироп з води та цукру, засип у нього промитий кизил і доведи до кипіння. Дай заготівлі трохи охолонути і знову доведи до кипіння. І так ще 1-2 рази, залежно від консистенції варення. Розлий його за стерилізованими банками.
5. Маринований кизил із гострим перцем на зиму
Цей рецепт точно припаде до смаку всім любителям гострих закусок.
Тобі знадобиться: 400 г кизилу, 1 перець чилі, 2 зубчики часнику, 2 горошини запашного перцю, 1 ч.л. солі, 3 ч. л. цукру, 150 мл води, 50 мл оцту, спеції.
Виклади кизил, нарізаний перець чилі , часник і всі спеції в чисту суху банку. Залий заготовку окропом на 15 хвилин. Злий цю воду і повторно закип'ятити її із сіллю та цукром. Додай оцет, провари маринад, що вийшов, 1 хвилину, залий їм кизил і закатай на зиму.
6. Варення з кизилу без кісточок на зиму
Його можна одразу їсти ложками і ні про що не турбуватися.
Тобі знадобиться: 1,2 кг кизилу, 700 г цукру, 20 г ванільного цукру.
Залий кизил водою , проварити 30-40 хвилин і дай йому охолонути прямо у відварі. Перетріть всі разом через сито і додай обидва види цукру. Доведи варення до кипіння і уваріть його в 2-3 рази на слабкому вогні. Розлей по стерилізованих банках.
7. Сік із кизилу на зиму
Щоби сік добре зберігався весь сезон, його потрібно пастеризувати.
Тобі знадобиться: 1 кг кизилу, цукор.
Приготування: Відіжми з кизилу сік і додай до нього цукор до смаку. Доведи сік до кипіння, проварити 1 хвилину і закатай у стерилізовані банки.
8. Кизил із цукром без варіння на зиму
Класичний рецепт перетертої ягоди, тому зберігати заготівлю потрібно в холоді.
Тобі знадобиться: 2 кг кизилу, 1,5 кг цукру.
Приготування: Засип кизил цукром, ретельно розімні його товкачем і залиш на кілька годин або на ніч. Перетріть масу через сито і закатай сире варення в стерилізовані банки.
9. Компот із кизилу та чорної смородини на зиму
Такий напій точно сподобається тим, хто віддає перевагу кислуватим компотам.
Тобі знадобиться: 150 г кизилу, 150 г чорної смородини, 3 л води, 1 склянка цукру.
Засип кизил і смородину в чисті сухі банки і залий їх окропом на 5-7 хвилин. Після чого злий цю воду, знову закип'ятіть її з цукром, залий назад і закатай на зиму.
10. Аджика із кизилу з яблуками на зиму
Оригінальна ягідна аджика з дуже насиченим та свіжим смаком.
Зараз читають:20 простих рецептів страв в афганському казані
Тобі знадобиться: 1 кг кизилу, 500 г яблук, 1 перець чилі, по 1 пучку петрушки та м'яти, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 5 зубчиків часнику, 1 ч.л. коріандру, 3 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі.
Приготування: Відправте кизил і нарізані яблука в каструлю, залийте водою, доведіть до кипіння і проваріть 5-10 хвилин. Відкинь все на друшляк і перетрій через сито. Додай подрібнений часник, зелень, чилі, цукор, сіль та спеції. Доведи аджику до кипіння, проварити ще 15 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
11. Конфітюр із кизилу з білим вином
Незвичайна заготівля, яка стане чудовим самостійним десертом чи соусом.
Тобі знадобиться: 1 кг кизилу, 150 мл води, 1 кг цукру, 350 мл солодкого білого вина.
Залий кизил водою, доведи до кипіння , зніми з вогню і залиш на 1 годину під кришкою. Перетріть ягоду через сито. Додай вино та цукор, знову доведи до кипіння і вари конфітюр півгодини на слабкому вогні до густини. Закатай його у маленькі стерилізовані банки.
12. Помідори з кизилом на зиму
Радимо скуштувати всіх любителів консервованих овочів!
Тобі знадобиться: 400 г дрібних помідорів, 100 г кизилу, 5 зубчиків часнику, 1 пучок зелені, спеції, 1 ч.л. цукру, 1,5 ч. л. солі, 1 ст. оцту.
Приготування: У стерилізовану банку виклади помідори, кизил, часник, зелень та спеції за смаком. Зали окропом, накрий кришкою і дай охолонути. Злий цю воду, додай у неї цукор і сіль, і знову доведи до кипіння. Додай оцет, залий заготовку цим маринадом і закатай на зиму.
13. Соус із кизилу з часником на зиму
Універсальний соус до м'ясних чи інших основних страв.
Тобі знадобиться: 500 г кизилу, 5 зубчиків часнику, 3 ст. олії, по 0,5 ч.л. коріандру, хмелі-сунелі, меленого чорного та червоного перцю, 100 г цукру, 200 мл води, 1 ч.л. солі.
Залий кизил водою, проварити 15-20 хвилин , а потім відкинь ягоду на друшляк і перетрій через сито. Додай 200 мл води, цукор, сіль та спеції. Проварити 10 хвилин на слабкому вогні, додай олію і пропущений через прес часник. Протушкуй соус ще 5 хвилин і закатай його в стерилізовані банки.
14. Джем із кизилу з медом
Корисна заготівля, яка легко впишеться навіть у дієтичний раціон.
Тобі знадобиться: 2 кг кизилу, 1 л води, 4 ст. меду, 2 ч.л. лимонного соку.
Залий кизил водою , відвари до м'якості, відкинь на друшляк і перетрій через сито. Змішай пюре, що вийшло, з медом і лимонним соком, знову доведи до кипіння і провари 10 хвилин. Закатай джем у стерилізовані банки.
15. Компот з кизилу та ожини на зиму
Відмінне поєднання смаків для зимового компоту обов'язково спробуй.
Тобі знадобиться: 300 г кизилу, 150 г ожини, 200 г цукру, 0,3 ч.л. лимонної кислоти.
Зараз читають:20 відмінних рецептів фруктових смузі на будь-який смак та бюджет
Приготування: Засип всю ожину та кизил у стерилізовану банку. Залий їх окропом, залиш на 5 хвилин і злий цю воду. Закип'яти її ще раз із цукром та лимонною кислотою, залий назад і закатай компот.
16. Пастила з кизилу
За бажання, додай у пюре цукор або підсолоджувач.
Тобі знадобиться: 700 г кизилу.
Залий кизил водою , відвари до м'якості, відкинь на друшляк і перетрій через сито. Увари ягідне пюре ще 10-15 хвилин до густоти і вили на застелений пергаментом лист. Суші до готовності у відкритій духовці при 70-90 градусах. Готову пастилу зберігай у скляних банках у прохолодному місці.
17. Компот із кизилу та винограду на зиму
Сюди найкраще підійде зелений виноград без кісточок сорту кишмішів.
Тобі знадобиться: 400 г кизилу, 300 г винограду, 300 г цукру, 2,5 л води.
Засип виноград і кизил в стерилізовані банки, і засип їх цукром . Потім залий окропом, накрий кришками і залиш на 10 хвилин. Злий сироп, знову закип'яти, залий назад і закатай компот на зиму.
18. Ткемалі з кизилу на зиму
Для різноманітності можеш додати ще й жменю слив!
Тобі знадобиться: 450 г кизилу, 1 гострий перець, 6 зубчиків часнику, 20 г петрушки або кінзи, 1 ст.л. цукру, 1 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. солі, 1 ст. оливкової олії.
Приготування: Залий кизил водою, відвар до м'якості і відкинь на друшляк. Перетріть ягоду через сито і додай приблизно 6 ст.л. відвару, що залишився. Блендер подрібни гострий перець, зелень і часник. Додай туди ж кизил і зби всі разом. Додай олію, цукор, сіль та спеції, провари ткемали 10 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки.
19. Компот із кизилу та персиків на зиму
Насолода персиків чудово поєднується з кислинкою кизилу.
Тобі знадобиться: 200 г персиків, 250 г кизилу, 150 г цукру.
Приготування: Виклади кизил та часточки персиків у стерилізовану банку. Залий їх окропом на 5 хвилин, злий цю воду і знову закип'ятити. Засип у банку цукор, влий окріп і закатай компот.
20. Варення з кизилу з яблуками на зиму
Для додаткового аромату у варення можна ще додати трохи меленої кориці.
Тобі знадобиться: 700 г яблук, 500 г кизилу, 100 мл води, 500 г цукру.
Приготування: Очисти та довільно наріж яблука, додай половину води та провари їх до м'якості. Блендер подрібни яблука в пюре. Протушкуй кизил з водою, що залишилася, перетрій через сито і змішай кизилове пюре з яблучним. Додай цукор, доведи до кипіння і провари варення 10-15 хвилин. Розлий його за стерилізованими банками.
Джерело: dietcenter.com.ua