Цукіні – найближчий родич кабачка, який відрізняється від нього лише яскравішим зеленим відтінком. А в іншому ж, він так само вписується практично в будь-які супи, закуски, рагу та інші страви. Лови добірку з 20 найкращих рецептів з цукіні!
Зміст
1. Креп-суп із цукіні та шпинату
Рекомендуємо подавати суп із сухариками або тертим сиром.
Тобі знадобиться: 200 г цукіні, 200 г цибулі, 250 г картоплі, 250 мл вершків жирністю 20%, 120 г шпинату, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі. Обсмаж до м'якості цибулю та цукіні окремо один від одного. Відвари картоплю до готовності у невеликій кількості води. Додай цибулю і цукіні, доведи до кипіння, влий вершки і вари 10 хвилин. Додай шпинат та спеції, знову доведи до кипіння та перебий суп блендером.
2. Варення із цукіні з апельсином
Подавай його одразу або закатай на зиму в стерилізовані банки.
Тобі знадобиться: 1 кг цукіні, 1 кг цукру, 1 апельсин, 150 г родзинок, 5 г лимонної кислоти.
Приготування: Наріж цукіні кубиком, засип цукром і залиш на 1 годину. Додай нарізані часточками апельсини, родзинки та лимонну кислоту. Доведи до кипіння і дай охолонути. Повтори цей крок ще тричі – і варення готове.
3. Смузі з цукіні та малини
Дуже ситна смузі, яка відмінно підійде на сніданок.
Тобі знадобиться: 100 г цукіні, 250 мл мигдального молока, 35 г вівсяних пластівців, 70 г малини, 1 ч.л. меду, 0,5 ч. л. лимонна цедра, кориця.
Приготування: Довільно наріж цукіні та подрібни вівсяні пластівці. Збий усі інгредієнти у блендері до однорідності.
4. Фаршировані цукіні
Бери будь-який м'ясний фарш на власний розсуд – це не важливо.
Тобі знадобиться: 500 г цукіні, 300 г м'ясного фаршу, 25 г сушених грибів, 100 г твердого сиру, 100 г цибулі, 100 г вареного рису, спеції.
Зараз читають:Варення-п'ятихвилинка з полуниці – 20 простих рецептів приготування
Наріж цукіні брусочками по 3-4 см і видалить ложкою м'якоть, залишивши тонке дно. Наріж цю м'якоть. Залий гриби гарячою водою на півгодини і дрібно їх наріж. Подрібни цибулю, обсмаж і додай фарш.
Жар до напівготовності, додай гриби та м'якоть цукіні, приправ та смажу начинку до готовності. Насамкінець змішай все з рисом і дай начинці охолонути. Нафаршируй стаканчики з цукіні та посип їх тертим сиром. Відправ фаршировані цукіні в духовку на 25-30 хвилин при 180 градусах.
5. Шоколадне ПП морозиво із цукіні
Цей рецепт сподобається всім, хто стежить за харчуванням або дотримується дієти.
Тобі знадобиться: 1/2 цукіні, 1/3 склянки вівсяних пластівців, 7 фініків, 1 склянка молока, 1 ст.л. какао.
Приготування: Подрібни в блендері цукіні, молоко та фініки до однорідності. Додай вівсянку і какао, і знову подрібни. Залий все у формочки, додай палички і відправ у морозилку до застигання.
6. Маффіни з цукіні
Для таких ПП мафінів краще використовувати цільнозернове борошно.
Тобі знадобиться: 600 г цукіні, 2 яйця, 1/2 склянки цільнозернового борошна, 2 зубчики часнику, зелень, спеції.
Приготування: Натрій цукіні на тертці, зби яйця зі спеціями, подрібни часник і зелень, і змішай всі інгредієнти. Виклади масу у формочки для маффінів і запікайте 20-25 хвилин у духовці при 200 градусах.
7. Паста з цукіні у сирному соусі
Особливо красиво виходять спагетті або макарони у формі метеликів.
Тобі знадобиться: 150 г пасти, 300 г цукіні, 1 зубчик часнику, 3 ст. оливкової олії, 2 ст.л. сметани, 40 г пармезану, спеції, чебрець.
Відвари пасту до готовності. Довільно наріж цукіні та обсмаж його близько 5 хвилин. Додай подрібнений часник, чебрець та спеції, і готуй ще 3 хвилини. Додай сметану, трохи води від варіння пасти і доведи до кипіння. Додай тертий сир та провари соус до його розчинення. Змішай соус з пастою і прикрась страву до смаку.
8. Салат з цукіні та кабачків
З одного боку – такий простий, а з іншого – дуже незвичайний салат.
Тобі знадобиться: 1 кабачок, 1 цукіні, по 2 гілочки кінзи, базиліка, м'яти та петрушки, 1 зубчик часнику, 2 ст.л. оливкової олії, лимонний сік, пластівці чилі та спеції.
Приготування: Наріж кабачок та цукіні тонкими стрічками за допомогою овочечистки. Подрібни всю зелень і часник, приправ салат і збризкати його маслом з лимонним соком. Посип салати пластівцями чилі.
9. Курка з цукіні на сковороді
Щоб страва не була суха, візьми філе стегна замість грудки.
Тобі знадобиться: 300 г курки, 80 г моркви, 100 г цибулі, 300 г цукіні, 5 г часнику, спеції.
Зараз читають:20 рецептів корисних смузі з авокадо
Приготування: Наріж і обсмаж курку пару хвилин, помішуючи. Додай нарізану цибулю та моркву, і смажу ще 5 хвилин. Додай нарізаний цукіні та спеції, обсмаж ще 5 хвилин, зменш вогонь і туші всі 8-10 хвилин під кришкою.
10. Цукіні у сирному паніровці
Цікава альтернатива курячим, сирним та іншим паличкам.
Тобі знадобиться: 700 г цукіні, 2 яйця, 100 г твердого сиру, 30 г манки, 20 г борошна, спеції.
Приготування: Наріж цукіні брусочками, посоліть, дай постояти і злий зайвий сік. Збий яйця, а тертий сир окремою змішай з манкою, борошном та спеціями до смаку. Вмочіть цукіні в яйце і сирне паніровку, і викладіть їх на застелений пергаментом лист. Відправ все на 10-15 хвилин в духовку при 200 градусах.
11. Овочевий суп із цукіні
Легкий літній суп, який гарний вдома чи на дачі – просто та швидко.
Тобі знадобиться: 1,5 л води або бульйону, 1 картоплина, 1 цибулина, 1 морква, 1 болгарський перець, 1 цукіні, 1 помідор, 2 жмені стручкової квасолі, зелень та спеції.
Приготування: Наріж цибулю та моркву, і пару хвилин їх обсмаж. Довільно наріж решту овочів. Закип'ятіть воду і додай картоплю, відвари її до напівготовності і додай стручкову квасолю. Ще через 5 хвилин додай решту овочів і вари до готовності. В кінці все приправ та посип суп зеленню.
12. Салат з цукіні та овочами
Можеш додати будь-які інші овочі до смаку.
Тобі знадобиться: 1 цукіні, 1 огірок, 1 помідор, 1 болгарський перець, 4 гілочки зелені, 1 ч.л. яблучного оцту, 2 ст. оливкової олії, 1 зубчик часнику, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі середніми шматочками та подрібни зелень. Змішай оливкову олію, оцет, спеції та тиск часник, і полів салат цією заправкою.
13. Запіканка з сиру та цукіні
Щоб запіканка була зовсім дієтичною, можеш взяти знежирений сир.
Тобі знадобиться: 400 г цукіні, 25 г твердого сиру, 120 г сиру, 2 яйця, часник, зелень, спеції.
Приготування: Натрі та відіжми цукіні. Додай рубаний часник та зелень, тертий сир, сир, яйця та спеції. Перемішай і виклади все у форму. Відправте запіканку в духовку на 30-40 хвилин при 200 градусах.
14. Зелений смузі із цукіні
Дуже корисний смузі, з приємною кислинкою та яскравим відтінком.
Тобі знадобиться: 1 цукіні, 3 ківі, 2 жмені шпинату, 1/2 лимона, вода.
Приготування: Очисти і довільно наріж цукіні та ківі. Додай шпинат і лимонний сік, зби все в блендері і додай води до бажаної консистенції готового смузі.
15. Теплий салат із цукіні та волоськими горіхами
Влітку такий салат легко замінить навіть повноцінний прийом їжі.
Тобі знадобиться: 2 цукіні, 1 зубчик часнику, 5 гілочок петрушки, 50 г волоських горіхів, спеції, оливкова олія.
Зараз читають:Как использовать специи
Приготування: Наріж цукіні кубиком і обсмаж їх у маслі до золотистості. Приправ за смаком. Підсуши горіхи на сухій сковороді і дрібно порубай їх із зеленню та часником. Змішай усі інгредієнти разом.
16. Запіканка з цукіні з сиром та сметаною
Якщо використовуєш немолоді овочі, тоді очисти їх від шкірки.
Тобі знадобиться: 800 г цукіні, 3 яйця, 150 г твердого сиру, 150 г сметани, 150 г борошна, 0,5 ч.л. соди, 10 г зелені, спеції.
Приготування: Натрій сир і подрібни зелень. Натріть цукіні і відіжми їх від зайвого соку. Зби віночком яйця зі сметаною і додай просіяне борошно з содою. Відклади третину сиру та змішай інші інгредієнти. Виклади все у форму, засип сиром і відправ запіканку в духовку на 45 хвилин при 180 градусах.
17. Цукіні з креветками у білому вині
Вишукане блюдо, з приготуванням якого впорається навіть новачок.
Тобі знадобиться: 6 цукінів, 500 г креветок, 15 г часнику, 100 мл білого сухого вина, 1 ст.л. оливкової олії, 3 ст.л. лимонного соку, спеції.
Приготування: Наріж цукіні соломкою або стрічками за допомогою овочечистки. Відвари та очисти креветок. Дрібно наріж часник, обсмаж його 1 хвилину в олії і додай цукіні. Влий вино і протушкуй всі 5 хвилин. Додай лимонний сік та спеції, переміщуй цукіні з креветками та прогрій ще 1 хвилину.
18. Спагетті із цукіні з помідорами
Смачна альтернатива звичайній пасті, тільки з овочів.
Тобі знадобиться: 2 цукіні, 200 г помідорів чері, 100 г соусу песто.
Натрій цукіні на корейській тертці і обсмаж 2-3 хвилини на середньому вогні. Додай половинки помідорів чері та соус песто, перемішай, прогрій пару секунд і зніми спагетті з вогню.
19. Салат з цукіні, кукурудзою та фетою
Якщо немає свіжої кукурудзи, візьми консервовану баночку.
Тобі знадобиться: 5 качанів кукурудзи, 2 цукіні, 1 фіолетова цибулина, 1 пучок кінзи, 100 г фети, 1 ст.л. лимонного соку, 3 ст. оливкової олії, орегано, спеції.
Приготування: Відварити кукурудзу та зріж зерна. Наріж цукіні половинками кружальців і обсмаж їх до рум'яності. Наріж цибулю пір'ям, подрібни кінзу і змішай все разом. Посип салат розфарбованою фетою. Змішай оливкову олію, лимонний сік, орегано та спеції, і заправ салат.
20. Оладки із цукіні
Можна додати для кольору трохи тертої моркви або рубану зелень.
Тобі знадобиться: 650 г цукіні, 50 г твердого сиру, 2 яйця, 50 г борошна, спеції.
Приготування: Натрій та відіжми цукіні від соку. Додай яйця, тертий сир, борошно та спеції за смаком. Перемішай масу, викладай оладки ложкою на сковороду і смаж їх з двох боків до рум'яності.
Джерело: dietcenter.com.ua