Багато хто не любить дріжджове тісто, бо з ним важко працювати. Насправді, це не так. Довго – це правда, адже йому потрібно дати час на вистоювання, але нічого складного у цьому процесі немає. Детальніше про прості та смачні рецепти випічки з дріжджового тіста – розповідаємо далі в нашій добірці!
Зміст
1. Дріжджові пончики у духовці
Пишні, рум'яні та без зайвого жиру від фритюру.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки молока, 1 ст. вершкового масла|мастила|, 1 ч.л. сухих дріжджів, 70 г цукру, 1 яйце, 250 г борошна, 1 щіпка солі.
Залий дріжджі теплим молоком і залиш на 5-7 хвилин. Вбий яйце та розтоплене масло. Додай сухі інгредієнти та ретельно вимішай тісто. Залиш його в теплі на 40-50 хвилин, а потім розкатай і наріж круглі пончики. Виклади їх на пергамент, накрий рушником і залиш ще на півгодини. Випікай пончики 10 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
2. Хачапурі з дріжджового тіста із сиром
Сирні хачапурі розлітаються просто на очах, а гості попросять добавки.
Тобі знадобиться: 500 г борошна, 10 г сухих дріжджів, 1 ч.л. солі, 1 ч. л. цукру, 325 мл молока, 2 ст. олії, 550 г сулугуні, 80 г вершкового масла, 1 яйце, 1 жовток, 1 ст.л. молока.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, дріжджі, цукор і сіль. Влий тепле молоко і олію, заміси і залиш тісто на 1 годину в теплі. Для начинки натрій на тертці 500 г сулугуні, 40 г вершкового масла|мастила| і змішай їх з|із| яйцем.
Сформуй із начинки три кульки. Розділи тісто на 3 частини, розкатай коржики і на кожен виклади начинку. Загорни її як у мішечок, і знову розкатай хачапурі з начинкою всередині.
Змішай жовток із молоком, і змасти хачапурі. Посип їх сулугуні, що залишився, і додай по шматочку вершкового масла. Випікай хачапурі 30-35 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
3. Тістечка з дріжджового тіста з рисом та куркою
Якщо не хочеться витрачати зайвий час на тісто дріжджове, пропонуємо взяти готове.
Тобі знадобиться: 600 г дріжджового тіста, 600 г вареної курки, 300 г вареного рису, 150 г цибулі, 1 пучок зелені, спеції, олія.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю до золотистості. Пропусти варену курку через м'ясорубку і змішай із цибулею, рубаною зеленню, рисом та спеціями. Розділи дріжджове тісто на шматочки, розкатай і загорни начинку в кожну коржик. Сформуй та змасти пиріжки олією, випікай їх 30 хвилин у духовці при 180 градусах.
4. Булочки з корицею з дріжджового тіста
Готові булочки полів глазур'ю або солодким соусом до смаку.
Тобі знадобиться: 650 г борошна, 125 мл молока, 125 мл води, 140 г вершкового масла, 30 г свіжих дріжджів, 2 жовтки, 1 яйце, 200 г цукру, 2 щіпки солі, 3 ст.л. кориці.
Приготування: Нагрій молоко та 100 г вершкового масла до розчинення. Розведи свіжі дріжджі, 50 г цукру та сіль у теплій воді, та залиш на 15 хвилин. Окремо зби яйця з жовтками. Змішай молоко, опару, яйця і поступово всип просіяне борошно. Виміси тісто до однорідності та залиш його на 1 годину в теплі.
Після чого розкатай тісто тонким пластом і змасти розтопленим вершковим маслом, що залишилося. Змішай 150 г цукру та корицю, присип тісто і згорни рулет. Наріж його на шматочки, виклади булочки у форму і залиш на півгодини під рушником. Потім змасти все молоком або жовтком і випікай булочки 25-30 хвилин у духовці при 180 градусах.
Зараз читають:Сніданок із ковбасою: 20 швидких рецептів на будь-який смак
5. Піца на дріжджовому тесті
Начинку можеш сміливо змінювати на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 450 г борошна, 10 г сухих дріжджів, 250 мл води, 2 ст. цукру, 1 ч. л. солі, 3 ст. оливкової олії, 1 помідор, 120 г моцарелли, 150 г салямі, 100 г твердого сиру, 1/2 болгарського перцю, 100 г томатного соусу.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, дріжджі, цукор і сіль. Влий теплу воду і масло, виміси і залиште тісто на півгодини в теплі. Потім розкатай його на лист і змасти томатним соусом. Довільно розклади всю начинку, посип тертим сиром і готуй піцу 10-15 хвилин у духовці при 200-220 градусах.
6. Пшеничний хліб із дріжджового тіста
Домашній білий хліб, який краще за будь-який магазинний батон.
Тобі знадобиться: 500 г муки, по 1,5 ч.л. цукру, солі та сухих дріжджів, 200 мл води, 120 мл молока, 3-4 ст.л. рослинного масла.
Приготування: Змішай всі сухі інгредієнти, влий тепле молоко, воду та олію. Ретельно вимішати і залишити тісто на 1 годину в теплі. Сформуй буханець, накрий рушником і залиш ще на півгодини. Змасти заготовку водою, зроби надрізи ножем і випікай хліб у духовці 10 хвилин при 220 градусах, потім 10 хвилин при 200 градусах, а далі ще 15 хвилин при 180 градусах.
7. Молочні булочки із дріжджового тіста
Якщо хочеш приготувати несолодкі булочки замість хліба, тоді просто додай менше цукру.
Тобі знадобиться: 600-650 г борошна, 300 мл молока, 70 г вершкового масла, 20 г свіжих дріжджів, 120 г цукру, 2 яйця, сіль.
Розведи свіжі дріжджі , 2 ложки цукру і 2 ложки борошна в теплому молоці. Залиш цю опару у теплі на 15 хвилин. Віночком збий яйця, сіль, цукор та розтоплене масло. Змішай їх з опарою, поступово втрути борошно і залиште тісто на 1 годину в теплі. Сформуй невеликі булочки, залиш їх ще на півгодини, а потім випікай 20-30 хвилин в духовці при 180 градусах.
8. Закритий пиріг з м'ясом у духовці
Можеш прикрасити пиріг завитками та фігурками того ж тіста.
Тобі знадобиться: 400 г дріжджового тіста, 600 г відвареної свинини, 120 г цибулі, 40 г зеленої цибулі, спеції, 1 жовток.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю до золотистості. Пропусти свинину через м'ясорубку, змішай її із засмажкою та рубаною зеленою цибулею, і приправ начинку. Розділили тісто на дві частини різного розміру.
Більшу частину розкатай у форму і сформуй бортики. Виклади начинку, розкатай другу частину і накрий нею пиріг. Защипни краї та залиш пиріг у теплі на 20 хвилин. Змасти його жовтком і випікай 45 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
9. Рулет із дріжджового тіста з варенням
Начинка для такого рулету може бути різною.
Тобі знадобиться: 1 склянка молока, 30 г свіжих дріжджів, 2 яйця, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 склянка цукру, 4 склянки борошна, 0,5 ч.л. солі, 200 г варення.
Приготування: Віночком змішай тепле молоко, дріжджі, цукор та сіль. Додай яйця, а потім – розтоплене вершкове масло. Поступово втрути борошно і залишити тісто на 1 годину в теплі.
Розділи тісто навпіл, розкатай обидві половинки в тонкий пласт, змасти варенням і згорни рулети. Виклади рулети на пергамент швом донизу, за бажанням змасти їх збитим яйцем до блиску. Випікай у духовці 25-30 хвилин|мінути| при 180 градусах.
10. Пиріг із дріжджового тіста з яблуками
Дуже ніжний і м'який, пишніша версія звичної шарлотки.
Тобі знадобиться: 250 мл молока, 50 г вершкового масла|мастила|, 2 ч.л. сухих дріжджів, 1 яйце, 200 г цукру, 3 яблука, 2 ч. л. лимонного соку, 1 жовток, 1 ч. л. лимонної цедри, кориця, 500 г борошна.
Змішай тепле молоко, сухі дріжджі і ложку цукру, і залиш на 10 хвилин. Окремо віночком зби яйце, 120 г цукру і розтоплене масло. Проси борошно, влий до неї опару та яйця, вимішай і залиши тісто на 1 годину в теплі. Наріж яблука, змішай їх з цукром, що залишився, лимонним соком, цедрою і корицею за смаком.
Зараз читають:15 салатів з ріпи, які точно сподобаються домашнім
Розділили тісто на дві частини. Виклади половину у форму, сформуй високі борти і додай яблука. Другу частину тесту розкатай, наріж смужками і виклади решіткою зверху. Змасти все жовтком і випікай пиріг у духовці 40-50 хвилин при 180 градусах.
11. Тістечка з дріжджового тіста з вишнею
Ідеальні пиріжки, зовсім як у коханої бабусі.
Тобі знадобиться: 300 мл молока, 2 ст. олії, 40 г вершкового масла, 2 ст.л. сметани, 2 ч. л. сухих дріжджів, 5 ст. цукру, 1 г ваніліну, 0,5 ч. л. солі, 550-600 г борошна, 250 г замороженої вишні.
Приготування: Віночком змішай тепле молоко, сіль, цукор, сметану, розтоплене вершкове та рослинне масло. Змішай просіяне борошно та дріжджі, і поступово втрути їх у тісто. Добре його виміси, залиш на 1 годину в теплі і розділи на шматочки.
Розкатай кожен шматочок у коржик, виклади вишню і ще присип цукром за бажанням. Сформуй пиріжки, виклади їх на пергамент і залиш на 20 хвилин. Змасти все жовтком, молоком чи водою. Випікай пиріжки 20 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
12. Плетінка з горіхами з дріжджового тіста
Особливо такій випічці порадіють діти – дуже смачно.
Тобі знадобиться: 7 г сухих дріжджів, 180 мл молока, 300 г борошна, 6 ст. цукру, 100 г вершкового масла|мастила|, 4 ч.л. кориці, 1 жовток, 5 ст. рубаних волоських горіхів.
Приготування: Змішай тепле молоко, дріжджі та ложку цукру. Залишити на 10 хвилин. Додай половину розтопленої олії, жовток і знову перемішай. Всип просіяне борошно, замісити тісто і залиш його на 1 годину в теплі. Для начинки змішай рубані горіхи, корицю і цукор, що залишився.
Розділи тісто на кілька частин, розкатай прямокутники, змасти їх маслом, посип начинкою і згорни рулети. Кожен із них надріж уздовж, не доходячи до кінця. Згорни половинки плетінками, защипни краю та залиш плетінки на пергаменті на 15 хвилин. Випікай 25-30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
13. Дріжджовий медовик
При бажанні втрути в тісто цукати, сухофрукти або іншу начинку.
Тобі знадобиться: 400 г муки|борошна|, 2 ч.л. сухих дріжджів, 1/2 склянки цукру, 3/4 склянки молока, 50 г вершкового масла|мастила|, 4 ст.л. меду, 1 ч.л. соди, 1 ч. л. кориці, 2 яйця.
Нагрій мед на водяній бані і додай в нього соду і корицю . Розітріть м'яке вершкове масло з яйцями і цукром. Розведи дріжджі у теплому молоці. З'єднай все між собою і втрути борошно. Залиш тісто в теплі на 1 годину та випікай 45-50 хвилин у духовці при 180 градусах.
14. Ватрушки з сиром із дріжджового тіста
Щоб ватрушки гарно зарум'янилися, змасти їх жовтком перед випіканням.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 400 г борошна, 250 мл молока, 30 г вершкового масла|мастила|, 2 ч.л. сухих дріжджів, 5 ст. цукру, 400 г сиру, ванілін.
Приготування: Змішай тепле молоко, сухі дріжджі та 3 ложки цукру. Додай 1 яйце, розтоплене масло|мастило| і перемішай. Всип просіяне борошно, вимішай тісто і залиш його в теплі на 1 годину. Для начинки блендером збий сир, цукор, що залишився, яйце і ванілін за смаком.
Розділи тісто на 8-10 шматочків, скатай кульки, накрий рушником і залиш на 20 хвилин. Після чого сплюсни кульки в коржики, зроби в них поглиблення склянкою і виклади начинку. Випікай ватрушки 20-30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
15. Дріжджові шарування з сиром
Відмінне перекушування на швидку руку – простіше не придумаєш.
Тобі знадобиться: 400 г листкового дріжджового тіста, 50 г вершкового сиру, 80 г твердого сиру, 1 яйце, кунжут, зелень.
Приготування: Подрібни зелень, натрій твердий сир і змішай все з вершковим сиром. Наріжте тісто на квадрати, виклади начинку і защипни краї. Змастити шарики збитим яйцем, посип кунжутом і випікай 20-30 хвилин у духовці при 200 градусах.
Зараз читають:12 відмінних способів приготувати тофники
16. Ечпочмаки із дріжджового тіста з м'ясом
Класична татарська випічка – дуже смачно, ситно та соковито.
Тобі знадобиться: 600 г борошна, 350 мл молока, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 2 ч.л. сухих дріжджів, 1 ч. л. солі, 2 ч. л. цукру, 600 г яловичини чи баранини, 400 г картоплі, 200 г цибулі, спеції, м'ясний бульйон.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, дріжджі, цукор і сіль. Додай тепле молоко, яйце, розтоплене масло і ретельно вимішай тісто. Залишити його на 1 годину в теплі. Наріж м'ясо, цибулю та картоплю дрібним кубиком. Змішай начинку та приправ її за смаком.
Розділи тісто на невеликі шматочки і розкатай їх у тонкі коржики. На кожну з них виклади начинку і збери краї так, щоб вийшли трикутні ечпочмаки з отвором усередині. Змасти все збитим яйцем за бажанням і випікай 20 хвилин у духовці при 180 градусах, а потім влий у кожен по ложці гарячого бульйону і випікай ще 15-20 хвилин.
17. Плюшки з дріжджового тіста із цукром
Плюс цього рецепту в тому, що він пісний – без молока, вершкового масла та яєць.
Тобі знадобиться: 3 склянки борошна, 2 ч.л. сухих дріжджів, 1 склянка води, 3/4 склянки олії, 1 ч.л. солі, 15 ст. цукру.
Приготування: Змішай теплу воду, дріжджі та 3 ложки цукру. Залиш у теплі на 15 хвилин і потім додай сіль. Поступово всип 2 склянки борошна, вимішуючи тісто. Влий 2 ложки олії, знову перемішай і додай борошно, що залишилося.
Готове тісто залиш у теплі на 40 хвилин, знову розімни і залиш ще на 40 хвилин. Розділи його на 12 шматочків, скатай кожен у кульку і сплюсни в коржик. Змасти кожну корж маслом, посип ложкою цукру і згорни рулетом.
Склади рулетики навпіл, защипни краю і зроби надріз так, щоб розгорнути плюшку серцем. Виклади плюшки на пергамент, накрий рушником, залиш на 20 хвилин і далі випікай близько 20 хвилин у духовці при 200 градусах.
18. Дріжджові картопляні булочки
Такі булочки легко можна використовувати для домашніх бургерів.
Тобі знадобиться: 180 г картопляного пюре, 500 г борошна, 200 мл води, 1,5 ч.л. сухих дріжджів, 1 ч. л. солі, 1 ст. цукру, 2 ст. олії, 2 яйця, 1 жовток, кунжут.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, цукор, сіль і сухі дріжджі. Влий теплу воду, додай яйця, олію та картопляне пюре, і вимішай все до однорідності. Залиш тісто в теплі на 40 хвилин, розділи на шматочки і сформуй булочки. Виклади їх на пергамент, накрий рушником і залиши ще на 20 хвилин. Змасти булочки жовтком, посип кунжутом і випікай близько 20 хвилин у духовці при 180 градусах.
19. Сосиски у дріжджовому тесті
Якщо є готове дріжджове тісто, тоді це вийде максимально швидке перекушування.
Тобі знадобиться: 500 г дріжджового тіста, 10 сосисок, 1 жовток, 1 ст. молока.
Розкатай тісто в прямокутник і наріж на 10 смужок шириною 2-3 см. Оберни кожну сосиску смужкою цього тіста . Збий жовток з молоком, змасти заготовки та випікай 15-20 хвилин у духовці при 190 градусах.
20. Дріжджовий кекс з цукатами та сухофруктами
Сухофрукти можеш завчасно вимочити у ромі чи коньяку.
Тобі знадобиться: 150 г кукурудзяного борошна, 240 г пшеничного борошна, 200 мл молока, 25 г свіжих дріжджів, 1 ч.л. ванільного цукру, 125 г цукру, 1 яйце, 1 апельсин, 50 мл олії, 50 г сухофруктів, 50 г цукатів, 1 жменю горіхів.
Приготування: У теплому молоці розведи дріжджі, 2 ложки цукру та 40 г пшеничного борошна. Залиш цю опару на 15 хвилин у теплі. Змішай обидва види борошна, весь цукор і додай яйце з олією. Влий опару, вимішай і залиши тісто на 1 годину в теплі. Туди ж втрути цедру апельсина, подрібнені сухофрукти, цукати та рубані горіхи. Виклади тісто у форму та залиш його на півгодини. Після чого випікай кекс 35-40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua