Молоко – універсальний інгредієнт для різноманітних страв. Це можуть бути як десерти, так і супи, каші, гарніри, випічка чи соуси. Якщо не знаєш, що приготувати з молока – розповідаємо 20 чудових рецептів!
Зміст
1. Соус Бешамель із молока
Один із найпоширеніших білих соусів у світі.
Тобі знадобиться: 500 мл молока, 30 г борошна, 30 г вершкового масла|мастила|, 0,5 ч.л. мускатний горіх, сіль, мелений чорний перець.
Обсмаж борошно на вершковому маслі до золотистості. Влий молоко тонким струмком, постійно помішуючи. Доведи соус до кипіння, приправ на смак, провари ще 1 хвилину і зніми з вогню.
2. Молочний суп з вермішеллю
Цей рецепт родом з дитинства – як тут встояти?
Тобі знадобиться: 500 мл молока, 50 г вермішелі, 1 ст. цукру, сіль, вершкове масло|мастило|.
Нагрій молоко з цукром до кипіння. Всип вермішель, посоліть і вари до її готовності. Зніміть суп з вогню, додай трохи вершкового масла і дай настоятися.
3. Молочний коктейль з ягодами та медом
Ягоди можна використовувати як свіжі, так і заморожені.
Тобі знадобиться: 1 л молока, 400 г морозива, 200 г ягід, 3 ст. меду.
Приготування: Відправте всі інгредієнти в блендер. Збий молочний коктейль до однорідності та розлий його по склянках.
4. Курячий суп із молоком
Легкий дієтичний суп усієї родини.
Тобі знадобиться: 500 г курячого філе, 2 моркви, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 1 склянка молока, 1 жменя вермішелі, 1 пучок зелені.
Приготування: Подрібни цибулю, моркву та болгарський перець, і обсмаж їх до м'якості. Влий 4 склянки води, доведи до кипіння і всип нарізане куряче філе. Вари до готовності курки, додай вермішель, молоко та спеції. Провари суп ще 10 хвилин, додай зелень і зніми з вогню.
Зараз читають:20 найкращих рецептів боулів, які варто приготувати прямо зараз
5. Морозиво із молока з жовтками
Готується без морозива та інших спеціальних гаджетів.
Тобі знадобиться: 500 мл молока, 1 склянка цукру, 2 яєчні жовтки, 0,5 ч.л. крохмалю.
Розітри цукор , крохмаль і жовтки до однорідності, і додай трохи теплого молока. А решту молока – доведи до кипіння, зніми з вогню і повільно втрути цю суміш у нього.
Поверни все на вогонь, доведи до загустіння (але не кип'ятять) і швидко охолоди масу в ємності з холодною водою, помішуючи. Перелий заготовку в контейнер і прибери в морозилку. Перемішуйте морозиво щогодини в перші 4-5 годин.
6. Панна-котта із молока
Особливо вона гарна з джемом, ягодами чи фруктами.
Тобі знадобиться: 750 мл молока, 100 г цукру, 15 г желатину, 1 ч.л. ванільного цукру.
Розведи желатин у кількох ложках теплого молока . В решту молока додай два види цукру і доведи майже до кипіння, додай желатин і перемішай. Розлий десерт за формами і прибери в холодильник.
7. Грибний суп із молоком
Рекомендуємо брати для цього рецепту молоко пожирніше.
Тобі знадобиться: 300 г печериць, 1 цибулина, 1 морква, 2 картоплини, 50 г вершкового масла|мастила|, 300 мл молока, 1 л води, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі середніми шматочками. Обсмаж цибулю з морквою на вершковому маслі, додай печериці та готуй до випаровування рідини. Закип'ятіть воду, додай нарізану картоплю та засмажку. Вари суп близько 15 хвилин на слабкому вогні, влий молоко, приправ і провари ще 5-7 хвилин.
8. Млинці на молоці
Звичайно, ця вибірка не могла б обійтися без тонких ажурних млинців.
Тобі знадобиться: 500 мл молока, 3 яйця, 250 г борошна, 30 г вершкового масла|мастила|, 30 г цукру, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Збийте яйця з цукром і сіллю. Влий 150 мл молока, після чого всип просіяне борошно, і потім – молоко, що залишилося. Залиш тісто на 10 хвилин, додай розтоплене вершкове масло і смаж тонкі млинці на змащеній маслом сковороді.
9. Шоколадний пудинг на молоці
Якщо ти любиш ніжні та повітряні десерти, це він!
Тобі знадобиться: 2 склянки молока, 1/2 склянки цукру, 1/2 склянки манки, 50 г шоколаду, 1 ч.л. вершкового масла.
Приготування: Відправте тертий шоколад, цукор і вершкове масло в молоко. Доведи до кипіння, всип манку і вари 10 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Вилий пудинг у формочки і прибери в холодильник.
Зараз читають:12 ідеальних рецептів червоної риби з картоплею у духовці
10. Гарбузовий суп-пюре з молоком
Чудова сезонна страва, яка ще й дуже просто готується.
Тобі знадобиться: 500 г гарбуза, 250 мл молока, 1 цибулина, 1 морква, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю, моркву та гарбуз, і обсмаж всі разом 5-7 хвилин. Влий трохи води та туші овочі до м'якості. Додай молоко, доведи до кипіння, приправ та подрібни суп блендером.
11. Сирна запіканка на молоці
Таким чином, класична сирна запіканка стає ще ніжнішою.
Тобі знадобиться: 800 г сиру, 4 яйця, 4 ст. манки, 1 склянка молока, 4 ст. цукру, 2 г ваніліну.
Приготування: Зби яйця з цукром і ваніліном, влий молоко і перемішай. З'єднай разом всі інгредієнти та збий блендером. Додай також фрукти чи сухофрукти за бажанням. Виклади тісто у форму та готуй запіканку приблизно 40 хвилин у духовці при 200 градусах.
12. Оладки на молоці
Традиційно оладки робляться на кефірі, але і з молоком виходить анітрохи не гірше.
Тобі знадобиться: 250 г борошна, 1 яйце, 250 мл молока, 0,5 ч.л. розпушувача, 1 ст. цукру.
Приготування: Віночком зби яйце, молоко і цукор. Додай борошно з розпушувачем, перемішай тісто і обсмажте оладки на сковороді.
13. Тефтелі у молоці
Легкі та особливо ніжні – чудовий вибір для дітей.
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 100 г рису, 1 цибулина, 1 л молока, спеції.
Приготування: Відвари рис, подрібни цибулю, змішай все з фаршем, приправ та відбий до в'язкості. Сформуй невеликі тефтелі, виклади їх у форму для запікання та зали молоком, щоб воно їх майже повністю покривало. Готуй близько 45 хвилин у духовці при 150 градусах.
14. Печиво на молоці
Готове печиво радимо посипати цукровою пудрою.
Тобі знадобиться: 400 г борошна, 1/2 склянки цукру, 100 мл молока, 1 яйце, 100 г вершкового масла|мастила|, 2 ч.л. розпушувача, ванілін.
Приготування: Розітріть м'яке масло з цукром, додай яйце і ванілін. Знову розітри, влий тепле молоко і перемішай. Додай борошно і розпушувач і заміси тісто. Розкатай його пластом близько 20 мм завтовшки, наріж печиво і випікай 20 хвилин при 180 градусах.
15. Вафлі на молоці та вершковому маслі
М'які та водночас хрусткі – просто знахідка.
Тобі знадобиться: 200 г борошна, 180 мл молока, 100 г вершкового масла|мастила|, 100 г цукру, 2 яйця, 1 ч.л. розпушувача, сіль.
Приготування: Зби яйця з цукром і додай розтоплене вершкове масло. Влий молоко, а потім всип борошно, розпушувач і сіль. Випікай вафлі у вафельниці за інструкцією близько 5-7 хвилин.
Зараз читають:Мариновані маслюки на зиму: 15 відмінних рецептів
16. Рисова каша на молоці
Класична ранкова каша на сніданок. Можеш додати трохи джему чи меду.
Тобі знадобиться: 200 г круглого рису, 500-600 мл молока, 40 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. цукру, сіль|соль|.
Приготування: Доведи молоко до кипіння і додай промитий рис, сіль та цукор. Вари кашу на слабкому вогні до готовності рису, помішуючи. Додай вершкове масло і дай трохи настоятися.
17. Манник на молоці
Дуже пишний та смачний манник до чаю або на сніданок.
Тобі знадобиться: 250 г манки, 250 мл молока, 100 г борошна, 200 г цукру, 2 яйця, 80 мл олії, 30 г вершкового масла, 15 г розпушувача, 1 ст.л. цедри лимона, ванілін.
Приготування: Збий яйця з цукром та олією. Нагрій молоко з вершковим маслом, з'єднай обидві суміші та всип манку. Залиш заготовку на півгодини, а потім додай інгредієнти, що залишилися. Перемішай або зби блендером, вилий тісто у форму і випікай манник 40 хвилин у духовці при 180 градусах.
18. Шоколадно-банановий смузі з молоком
Для краси посип готовий смузі корицею або тертим шоколадом.
Тобі знадобиться: 2 банани, 1 склянка молока, 1-2 ч.л. какао.
Приготування: Очисти та довільно наріж банани. Відправте всі інгредієнти в блендер і подрібніть смузі до однорідності.
19. Коржики із зеленню на молоці
Ці коржі смажаться на сковороді нашвидкуруч.
Тобі знадобиться: 300 мл молока, 2 склянки борошна, 3 яйця, 2 пучки зелені, 0,5 ч.л. соди.
Приготування: Змішай молоко, яйця та соду. Додай рубану зелень і поступово втрути борошно. Обсмажити коржики з двох сторін на змащеній олією сковороді.
20. Молочні булочки
Просто тануть у роті, а готуються – просто!
Тобі знадобиться: 300-320 г борошна, 120 мл молока, 30 г вершкового масла, 1 яйце, 50 г цукру, 10 г сухих дріжджів, 2 щіпки солі.
Змішай всі сухі інгредієнти. Окремо зби тепле молоко з яйцем і розтопленим маслом. З'єднай обидві маси, вимішай і залиши тісто на 1 годину в теплі, а потім розділи на 8-10 частин і скатай кульки. Виклади їх на пергамент, залиш ще на 15 хвилин і відправ в духовку на 20 хвилин при 200 градусах. Щоб скоринка не пересохла, можеш поставити в духовку піддон із водою.
Джерело: dietcenter.com.ua