Апетитні курочки на рожні так і манять, але часто смак розчаровує – тому краще навчитися готувати таку страву самостійно. У нас є для тебе 20 найкращих рецептів курки-гриль. Тут ти знайдеш варіанти для духовки, грилю та навіть мікрохвильової печі!
Зміст
1. Курка-гриль у газовій духовці на рожні
М'ясо виходить м'яким і ніжним, але з хрусткою скоринкою.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (2-2,5 кг), 50 мл оливкової олії, 100 мл лимонного соку, 1 ст. меленого чорного перцю, 1,5 ст. солі.
Приготування: Промий та ретельно обсуши курку. Змішай олію, лимонний сік, мелений перець та сіль. Натріть курку цією сумішшю з усіх боків, накрий харчовою плівкою і прибери в холодильник на 6 годин. Одягни тушку на рожен і зв'яжи ніжки кулінарною ниткою. Запікай курку в духовці 90-120 хвилин на режимі Гриль при 200 градусах.
2. Курка-гриль на рожні в електричній духовці
Адигейську сіль можна також замінити на базилікову.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (близько 2 кг), 50 мл оливкової олії, 4 зубчики часнику, 1,5 ст. адигейської солі.
Курку підготуй , промий і ретельно обсуши паперовим рушником. Змішай оливкову олію, сіль та пропущений через прес часник. Натріть тушку з усіх боків цією ароматною сумішшю, накрий харчовою плівкою і постав у холодильник на 6 годин. Після чого одягни курку на рожен і запікайте її 1,5-2 години в режимі «Гриль» при 200 градусах.
3. Курка-гриль на багатті
Жар повинен бути сильним і рівним.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (2-2,5 кг), 100 г сметани, 1 ч.л. меленої паприки, 1 ч.л. меленого базиліку, 1 ч.л. меленого розмарину, 20 г солі.
Приготування: Промий та обсуши курку. Змішай спеції, сіль та сметану. Натріть тушку отриманою сумішшю з усіх боків, накрий харчовою плівкою і залиш на 10 годин. Потім одягни курку на рожен для гриля, зв'яжи ніжки і зафіксуй крила. Запікай 1,5 години, часто перевертаючи.
4. Курка на грилі
Відмінний варіант курки-гриль для сімейного пікніка.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (1,5-2 кг), 60 мл оливкової олії, 100 мл лимонного соку, 4 зубчики часнику, 1 ч.л. меленого коріандру, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ст. солі.
Приготування: Змішай масло, лимонний сік, спеції, сіль та пропущений через прес часник. Тушку курки розріж уздовж по спині і розклади подібно до книжки. Натрій її ароматною сумішшю з усіх боків і прибери в холодильник на 6-8 годин. Змасти решітку гриля олією і виклади туди курку. Готуй 30-40 хвилин, перевертаючи кожні 10 хвилин.
5. Курка-гриль з часниково-лимонним маринадом на решітці в духовці
Час запікання може змінюватися, тому слідкуй за станом курки.
Зараз читають:12 простих способів приготувати наливку з малини
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (близько 2 кг), 30 г часнику, сік одного лимона, 80 мл оливкової олії, 1 ч.л. прованських трав, 1 ст. солі.
Тушку підготуй , розріж уздовж по спинці і розклади як книжку. Натрі сумішшю з лимонного соку, олії, солі, прованських трав і пропущеного через прес часнику. Накрий її харчовою плівкою та встанови гніть на 4-5 годин. Потім виклади курку на змащені олією грати, а внизу постав піддон для жиру. Запікайте 60-90 хвилин у духовці при 200 градусах.
6. Курка-гриль з майонезом та часником у духовці
Найшвидше готуються молоді курочки або курчата-бройлери.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (2-2,5 кг), 30 г часнику, 100 г майонезу, 1 ч.л. меленого коріандру, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 1,5 ст.л. солі.
Приготування: Курку промий і добре обсуши паперовим рушником. Змішай майонез, спеції, сіль та пропущений через прес часник. Натріть тушку цією сумішшю з усіх боків і залиш її маринуватися на 6 годин. Після чого одягни курку на рожен, увімкни режим «Гриль» і запікай у духовці при температурі 200 градусів. Через 1,5-2 години курка-гриль буде готова.
7. Курка-гриль, запечена в мікрохвильовій печі
Для цього рецепту потрібно мікрохвильова піч з функцією гриля.
Тобі знадобиться: 1 маленька тушка курки (1-1,5 кг), 4 зубчики часнику, 50 мл оливкової олії, 1 ст.л. меленого чорного перцю, 1 ст. солі.
Приготування: Тушку курки підготуй, розріж по спині і розклади як книжку. Натрі сіллю та меленим перцем з усіх боків, і постав гніть на 2 години. Добре змасти курку сумішшю з олії та подрібненого часнику, прибери в холодильник ще на 2-3 години. Потім виклади її на змащені грати, а знизу постав глибоку тарілку. Запікайте на максимальній потужності протягом 1 години.
8. Курка-гриль, маринована в апельсиновому соусі
Традиційно курку-гриль подають із кетчупом, гірчицею або аджикою.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (близько 2 кг), 2 апельсини, 3 ст. олії, 1 ч.л. меленої паприки, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 1,5 ст. солі.
Приготування: Промий та ретельно обсуши курку. Апельсини розріж навпіл і видави сік, додай спеції, сіль і олію. Змасти курку цим ароматним соусом з усіх боків, накрий харчовою плівкою і постав у холодильник на 6 годин. Одягни тушку на рожен, зв'яжи ніжки і зафіксуй крила. Запікайте її 1,5-2 години в духовці при 200 градусах в режимі «Гриль».
9. Курка-гриль, запечена в духовці з конвекцією
Щоб крильця не підгоріли, їх слід заправити в надрізи, зроблені на тушці.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (близько 2 кг), 1/2 лимона, 50 мл оливкової олії, 1 ч.л. меленої паприки, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленої кориці, 1,5 ст. солі.
Приготування: Курку підготуй, промий та обсуши. Наріж лимон великими шматочками, добре натріть тушку з усіх боків і залиш маринуватися на 1 годину. Змішай спеції, сіль та олію. Натріть курку ароматною сумішшю і залиш маринуватися ще на 3 години. Одягни курку на рожен для гриля, включи конвекцію і запікай 1,5-2 години при 200 градусах.
10. Курка-гриль, запечена в духовці на банці
Відмінний спосіб приготувати курку-гриль, якщо немає рожна.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (2-2,5 кг), 50 мл рослинної олії, 3 лаврові листки, 1 ч.л. меленої суміші перців, 1 ч.л. меленої паприки, 25 г солі.
Приготування: Тушку підготуй, добре промий і обсуши. Натріть курку сумішшю з солі, олії, спецій і прибери в холодильник на 4 години. У банку відповідного розміру налий трохи води. Одягни курку на цю банку, також налий воду і в деко. Запікайте її в духовці 1 годину при 190 градусах. Акуратно полий курку бульйоном з дека і продовжуй пекти за такої ж температури. Через 20 хвилин курка-гриль буде готова.
Зараз читають:12 найкращих салатів з кабачків та баклажанів на зиму
11. Курка-гриль з яблуками в духовці
Відмінний варіант для будь-якого святкового столу.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (2-2,5 кг), 3 середні яблука, 50 мл оливкової олії, сік половини лимона, 1 ч.л. прованських трав, 1 ч. л. меленого чорного перцю, 1 ст. солі.
Приготування: Промий та ретельно обсуши курку. Змішай оливкову олію, сік лимона, спеції та сіль. Натріть отриманою сумішшю тушку з усіх боків і постав її на 6 годин в холодильник. Потім одягни курку на рожен, а всередину – вклади яблука. Запікайте 1,5-2 години при 200 градусах в режимі «Гриль».
12. Курка-гриль у соєвому соусі з ароматними спеціями
Готовність курки перевіряють, проколюючи її у товстих місцях. Якщо червоний сік не виділяється, то м'ясо досить пропеклося.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (2-2,5 кг), 4 ст. соєвого соусу, 3 ст.л. оливкової олії, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. каррі, 1 ч.л. копченої паприки, 1,5 ст. солі.
Приготування: Змішай соєвий соус, олію, спеції та сіль. Змасти цією ароматною сумішшю підготовлену курку з усіх боків. Накрий її харчовою плівкою та прибери в холодильник на всю ніч. Після чого одягни курку на рожен і запікай 1,5-2 години в режимі «Гриль». Оптимальна температура для запікання 200 градусів.
13. Курка-гриль у сметані з часником, запечена в духовці.
Подавай готову курку-гриль з овочевим салатом та свіжою зеленню.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (2-2,5 кг), 5 зубчиків часнику, 100 г сметани, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого білого перцю, 1 ст. солі.
Приготування: Промий і помісти курку на 2 години в солону воду, а потім дістань і добре обсуши. Натріть її з усіх боків сумішшю зі спецій, сметани, солі і пропущеного через прес часнику. Накрий харчовою плівкою та залиш маринуватися на 6 годин. Одягни курку на рожен і запікайте в режимі «Гриль» 1,5-2 години при 200 градусах.
14. Курка-гриль, маринована в гірчичному соусі
Використовуй гірчицю різного ступеня гостроти.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (близько 2,5 кг), 3 ст. гірчиці, 60 мл оливкової олії, сік половини лимона, 1 ч. л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. меленого коріандру, 1,5 ст. солі.
Тушку підготуй , гарненько натрі сіллю з усіх боків і прибери в холодильник на 1 годину. Змішай гірчицю, оливкову олію, сік лимона та спеції. Натріть курку цією сумішшю, накрий харчовою плівкою і залиш маринуватися ще на 3-4 години. Запікайте 1,5 години в духовці на режимі «Гриль» при температурі 200 градусів.
15. Курка-гриль з апельсинами в духовці
Найкраще – готувати свійську птицю.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (2-2,5 кг), 2 апельсини, 3 ст. оливкової олії, 1 ст.л. меленого чорного перцю, 1,5 ст. солі.
Тушку курки промою і ретельно обсуши паперовим рушником. Натріть її з усіх боків сумішшю з олії, солі та чорного перцю. Накрий харчовою плівкою та постав у холодильник на 8-10 годин. Потім одягни курку на спеціальний рожен, а апельсини – наріж товстими шматочками і помісти всередину тушки. Запікайте 1,5-2 години в духовці при 200 градусах. Рекомендуємо використовувати режим гриль.
16. Курка-гриль, маринована в пиві
Перевертай курку кілька разів у процесі маринування.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (2-2,5 кг), 500 мл світлого пива, 50 мл оливкової олії, 3 зубчики часнику, 1 ч.л. меленої зіри, 1 ч.л. меленої паприки, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 1,5 ст. солі.
Зараз читають:8 простих рецептів чорниці у власному соку на зиму
Підготовлену курку помісти в глибоку миску, залий пивом, накрий кришкою і прибери в холодильник на 2 години. А потім дістань і виклади на друшляк стікати. Натріть тушку сумішшю зі спецій, солі, оливкової олії та пропущеного через прес часнику, і залиш маринуватися ще на 2-3 години. Одягни курку на рожен для гриля і запікайте 90-120 хвилин при 200 градусах.
17. Фарширована курка-гриль у духовці
Консистенція начинки має бути такою, як у тіста на оладки.
Тобі знадобиться:
Для курки-гриль: 1 тушка курки (2-2,5 кг), 3 зубчики часнику, 100 мл лимонного соку, 1 ст.л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. паприки, 1,5 ст. солі.
Для начинки: 4 яйця, 180 г муки|борошна|, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Курку підготуй , промий і ретельно обсуши. Змішай сік лимона, спеції, сіль та пропущений через прес часник. Натріть отриманою сумішшю тушку з усіх боків, накрий і постав у холодильник на всю ніч. Яйця злегка збий із сіллю та чорним перцем, додай борошно і перемішай до однорідності. Нафаршируй курку цією начинкою, зашою кулінарною ниткою та зв'яжи ніжки. Одягни курку на рожен і запікайте її 1,5-2 години в духовці на режимі «Гриль» при 190 градусах.
18. Курка-гриль з розмарином та лимоном у духовці
Готову курку залиш у гарячій духовці ще на 15 хвилин.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (близько 2,5 кг), 1 лимон, 4 гілочки розмарину, 50 мл оливкової олії, 1 ч.л. меленого білого перцю, 1 ст. солі.
Приготування: Наріж лимон товстими кружальцями і добре натрій їм підготовлену курку з усіх боків. Накрий харчовою плівкою та залиш при кімнатній температурі на 1 годину. Потім натріть тушку сумішшю з перцю, солі та олії. Помісти в миску, додайте гілочки розмарину, накрийте харчовою плівкою і поставте заготовку на 6 годин в холодильник. Одягни курку на рожен і запікай 1,5 години в режимі «Гриль» при 200 градусах.
19. Курка-гриль з начинкою з рису та родзинок
Рекомендуємо використовувати пропарений рис.
Тобі знадобиться:
Для курки-гриль: 1 тушка курки (2-2,5 кг), 50 мл олії, 1 ст.л. хмелі-сунелі, 1 ст.л. солі.
Для начинки: 1 склянка рису, 2 ст. ізюму, 1 цибулина, 1 ст.л. олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 2 лаврові листи, 0,5 ч.л. солі, 1,5 склянки води.
Приготування: Курку підготуй, промий та обсуши. Натрій її з усіх боків сумішшю із солі, хмелі-сунелі та олії, накрий і прибери в холодильник на 6 годин. Проварити рис у підсоленій воді до напівготовності. Подрібни та обсмаж цибулю на олії. Змішай рис, засмажку, родзинки, сіль та спеції. Нафаршируй курку рисовою начинкою, зв'яжи ніжки, одягни її на рожен і запікай 90-120 хвилин у духовці при 200 градусах.
20. Курка-гриль у духовці на банці з пивом
У банку також можна додати трохи улюблених спецій до смаку.
Тобі знадобиться: 1 тушка курки (2-2,5 кг), 500 мл світлого пива, 50 мл лимонного соку, 50 мл олії, 0,5 ч.л. меленого розмарину, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 1,5 ст. солі.
Приготування: Тушку підготуй, ретельно промий та обсуши. Змішай лимонний сік, олію, спеції та сіль. Натріть курку цією ароматною сумішшю з усіх боків і прибери в холодильник на 6 годин. Підготуй банку відповідного розміру, налий туди пиво, зверху одягни курку і постав її на деко з невеликою кількістю води. Запікайте курку-гриль 1,5-2 години в духовці при 190 градусах, періодично поливаючи її бульйоном з піддону.
Джерело: dietcenter.com.ua