Існує неймовірно багато соусів та приправ, проте вінець популярності по праву належить кетчупу. Його подають із макаронами, гамбургерами, м'ясними, рибними чи овочевими стравами. Але найголовніше – ти легко зможеш приготувати кетчуп із помідорів на зиму у себе в домашніх умовах. Ділимося 20 найкращими рецептами!
Зміст
1. Кетчуп із помідорів на зиму – класичний рецепт
Це базовий варіант, освоївши який ти навчишся готувати й інші види кетчупів.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 500 г цибулі, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 80 мл столового оцту, 100 г цукру, 30 г солі, 400 мл води.
Приготування: Помідори та очищена цибуля – наріж і склади в каструлю. Залий все водою, проварити на повільному вогні 20 хвилин, пюруй занурювальним блендером, а потім протріть через сито. Отриману томатну масу змішай із цукром, сіллю та меленим перцем. Провари на мінімальному вогні 25-30 хвилин і влий оцет. Перемішай, розклади кетчуп по банках і закатай кришками.
2. Кетчуп із помідорів із часником
Помідори мають бути стиглими, солодкими та смачними.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 300 г цибулі, 100 г часнику, 50 мл олії, 50 мл оцту, 150 г цукру, 1,5 ст. солі.
Помідори очисти від шкірки і наріж невеликими шматочками. Цибуля і часник – очисти від лушпиння та подрібни. Пропусти все через м'ясорубку, змішай з цукром, сіллю, олією та проварити 20 хвилин. Пюруй заготовку занурювальним блендером для більшої однорідності та прогрій ще 2-3 хвилини на повільному вогні. Влий оцет, перемішай і розклади в підготовлену тару. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу теплою ковдрою.
3. Кетчуп з помідорів, болгарського та гострого перцю
Щоб очистити помідори від шкірки, зроби на них хрестоподібні надрізи та ошпар окропом.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 500 г болгарського перцю, 1 стручок гострого перцю, 4 зубчики часнику, 3 ст. олії, 3 ст.л. оцту, 50 г цукру, 20 г солі, 150 мл води.
Помідори очисти від шкірки і наріж . Болгарський і гострий перець розріж навпіл, очисти від насіння та подрібни. Склади заготовки в каструлю, влий воду і проварити 20 хвилин під кришкою. Пюруй масу занурювальним блендером, додай олію, цукор, сіль і пропущений через прес часник. Проварити все разом ще 20 хвилин, додай оцет і через 1 хвилину зніміть з вогню. Розкладіть гарячий кетчуп у стерилізовані банки і заходьте на зиму.
4. Кетчуп із помідорів із лимонним соком
Відмінний рецепт для противників оцту!
Тобі знадобиться: 4 кг помідорів, 5 середніх цибулин, 50 г часнику, сік половини лимона, 5 горошин чорного перцю, 5 горошин запашного перцю, 2 лаврові листки, 200 г цукру, 2 ст.л. солі, 350мл води.
Приготування: Помідори наріж і склади в каструлю, додай спеції та воду, і провари 20 хвилин. Потім все злегка остуди і протріть через сито. Очисти цибулю від лушпиння, пропусти її через м'ясорубку і додай до томатного пюре. Всип цукор, сіль та пропущений через прес часник. Уварюй кетчуп на повільному вогні 25-30 хвилин, а потім влий сік лимона, перемішай і закрий у стерилізовані банки.
Зараз читають:20 відмінних рецептів вина зі сливи
5. Кетчуп з помідорів з гірчицею та кінзою
За таким же принципом кетчуп готують із петрушкою, базиліком, чебрецем та кропом.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 200 г цибулі, 1 ст. гірчичного порошку, 1/2 пучка кінзи, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 60 г цукрового піску, 50 мл оцту, 15 г солі, 300 мл води.
Помідори і очищену цибулю наріж четвертинками і склади в каструлю з холодною водою. Кінзу надійно зв'яжи і помісти в каструлю. Накрий все кришкою і вари 20 хвилин. Потім видалили пучок кінзи, а овочі подрібни занурювальним блендером до однорідності. Додай мелений перець, гірчичний порошок, цукор, сіль і провари ще 20 хвилин. Влий оцет, перемішай і через 1 хвилину зніми з вогню. Закрий кетчуп у підготовлені банки, переверни вгору дном і закутай товстим рушником.
6. Кетчуп із помідорів через м'ясорубку з лимонною кислотою
Кількість цукру та солі слід коригувати на свій смак.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 3 середні цибулини, 50 г часнику, 1 ч.л. меленого червоного перцю, 0,5 ч. л. лимонної кислоти, 120 г цукру, 20 г солі.
Помідори очисти від шкірки і пропусти через м'ясорубку. Цибулю і часник очисти від лушпиння і подрібни тим самим способом. Змішай всі заготовки в каструлі з товстим дном, додай цукор, сіль, перець і вари 20 хвилин, періодично помішуючи. Всип лимонну кислоту, прокип'яти кетчуп ще 15 хвилин і закатай його в стерилізовані банки.
7. Густий кетчуп із помідорів із крохмалем
За допомогою такої добавки вдається набагато скоротити час варіння кетчупу.
Тобі знадобиться: 4 кг помідорів, 1 кг цибулі, 1 ч.л. меленого коріандру, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 100 мл оцту, 3 ст. крохмалю, 120 г цукру, 2 ст.л. солі, 200 мл кип'яченої води.
Приготування: Помідори та очищена цибуля – подрібни в блендері та протріть через сито. Всип цукор, сіль, спеції та вари 20 хвилин на мінімальному вогні. Крохмаль змішай з холодною водою, влий тонким струмком в киплячий кетчуп і вари до тих пір, поки маса не загусне. Додай оцет, перемішай та закрий у стерилізовані банки на зиму.
8. Кетчуп з помідорів та гострого перцю без оцту
Час стерилізації вказаний для банок об'ємом 1 л.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 стручок гострого перцю, 1/2 головки часнику, 20 г будь-якої зелені, 1 лавровий лист, 80 г цукру, 1 ст. солі, 200мл води.
Приготування: Склади в каструлю нарізані помідори, гострий перець та часник. Додай цілі гілочки зелені, лавровий лист, воду та вари 20 хвилин. Потім видали зелень і лавровий лист, а овочі – подрібни занурювальним блендером. Всип цукор, сіль і прокип'яти 5 хвилин. Розклади кетчуп по банкам, простерилізуй 20 хвилин і закатай.
9. Домашній кетчуп з корицею та гвоздикою
У процесі варіння томатна маса зменшиться приблизно вдвічі.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 400 г цибулі, 50 г часнику, 1 паличка кориці, 2 бутони гвоздики, 60 мл столового оцту, 120 г цукру, 30 г солі, 400 мл води.
Приготування: У каструлю з холодною водою помісти паличку кориці, гвоздику, нарізану цибулю і очищені від шкірки помідори. Накрийте заготовку кришкою і варіть 20 хвилин. Потім вилови і викинь корицю, а м'які овочі – протрій через сито. Отримане пюре змішай із цукром, сіллю та пропущеним через прес часником. Уварюй кетчуп на мінімальному вогні до бажаної густоти. Влий оцет, прокип'яті ще 2 хвилини і закатай.
Зараз читають:Агрус з цукром на зиму без варіння: 15 швидких рецептів
10. Кетчуп “Краснодарський” на зиму
Приготувати цей улюблений соус зовсім нескладно.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 1 кг яблук, 500 г цибулі, 30 мл оцту, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого мускатного горіха, 0,5 ч. л. пластівців червоного перцю, 150 г цукрового піску, 1,5 ст.л. солі, 500мл води.
Яблука наріж четвертинками, очисти від кісточок і помісти в каструлю з холодною водою. Проварити до м'якості, злий воду, а яблука – протрій через сито. Через м'ясорубку пропусти помідори та очищену від лушпиння цибулю. Змішай томатне та яблучне пюре разом, додай спеції, цукор, сіль та вари 30 хвилин. Влий оцет, прокип'яті 2 хвилини і закатай кетчуп у підготовлені банки.
11. Кетчуп “Анкл Бенс” на зиму
Якщо гірчичного порошку немає, то можна додати стільки ж готової гірчиці.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 300 г цибулі, 150 г часнику, 1 ст. гірчичного порошку, 2 лаврові листи, 1 ч.л. меленого коріандру, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 150 мл оцту, 60 г цукру, 2 ст. солі.
Приготування: Подрібни в блендері очищені від шкірки помідори, часник та цибулю. Додай цукор, сіль, гірчичний порошок, спеції та вари на повільному вогні 20 хвилин. Потім влий оцет і проварити ще 2 хвилини. Наповни гарячим кетчупом стерилізовані банки, закатай і переверни вгору дном.
12. Кетчуп з помідорів, яблук та цибулі
Обсмажування цибулі робить смак кетчупу більш цікавим та багатим.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 1 кг яблук, 100 г часнику, 4 середні цибулини, 0,5 ч.л. меленої кориці, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 50 мл оливкової олії, 80 мл яблучного оцту, 350 г цукру, 60 г солі.
Приготування: У глибокому казанку розігрій олію, додай подрібнену цибулю і обсмаж її 2-3 хвилини. Всип нарізані яблука та помідори, накрий кришкою та туші 30 хвилин. Пюруй заготовку занурювальним блендером до однорідності, додай спеції, цукор, сіль та пропущений через прес часник. Прокип'яти кетчуп ще 3 хвилини, влий оцет і закатай.
13. Кетчуп з помідорів з яблуками та корицею
Готового кетчупу вийде приблизно 1,5 л.
Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, 500 г яблук, 1 паличка кориці, 2 лаврові листки, 3 горошини запашного перцю, 3 ст.л. оцту, 80 г цукру, 1 ст. солі, 250мл води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай спеції і проваріть 10 хвилин, а потім зніміть з вогню, остуди і процідіть. Пропусти через м'ясорубку помідори та яблука. Додай цукор, сіль, ароматну воду та вари 30 хвилин, періодично помішуючи. Влий оцет, потім кетчуп ще 1 хвилину і закрий його в стерилізовані банки.
14. Кетчуп з помідорів та слив на зиму
Зливи для цього рецепту мають бути трохи м'якими.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 800 г слив, 200 г цибулі, 4 зубчики часнику, 1 ч.л. меленої паприки, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 50 мл оцту, 4 ст. цукру, 1 ст. солі, 300мл води.
Приготування: Очисти від шкірки та наріж помідори, сливи – розріж навпіл і очисти від кісточок, а очищену цибулю – крупно наріж. Склади заготовки в каструлю з водою, проварити 20 хвилин і пюруй занурювальним блендером. Всип подрібнений часник, спеції, цукор, сіль і вари 10-15 хвилин. Додай оцет, зніми кетчуп з вогню та розклади по банках. Закатай, переверни вгору дном і залиш на добу в теплі.
15. Кетчуп зі слив, помідорів та базиліка
Якщо сливи потрапили дуже кислі, тоді оцет можна взагалі не додавати.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 1 кг слив, 300 г болгарського перцю, 200 г цибулі, 50 г базиліка, 5 горошин чорного перцю, 3 горошини запашного перцю, 1 лавровий лист, 60 мл лимонного соку, 80 г цукру, 60 300 мл води.
Зараз читають:8 шикарних рецептів мармеладу із чорної смородини
Помісти в каструлю нарізані помідори, сливи, болгарський перець і цибулю. Додай цілі гілочки базиліка, спеції та воду. Проварити 20 хвилин і пюріруй заготовку занурювальним блендером. Всип цукор, сіль і уваривай кетчуп до потрібної густоти. Влий сік лимона, перемішай і закрий його в стерилізовані банки.
16. Кетчуп із жовтих помідорів на зиму
Красивий та смачний кетчуп для любителів оригінальних рецептів.
Тобі знадобиться: 2 кг жовтих помідорів, 300 г цибулі, 100 г часнику, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 50 мл олії, 50 мл яблучного оцту, 80 г цукру, 30 г солі.
Приготування: Подрібни помідори, цибулю та часник у блендері. Додай олію, спеції, цукор, сіль та вари 30 хвилин, зрідка помішуючи. Влий оцет і прокип'яті ще 2 хвилини. Розклади гарячий кетчуп по банках, закатай і переверни вгору дном.
17. Гострий кетчуп із зелених помідорів із яблуками та перцем чилі
Бажано вибирати помідори молочної зрілості.
Тобі знадобиться: 2 кг зелених помідорів, 2 солодкі яблука, 1 перець чилі, 20 г петрушки, 1 ст.л. оцту, 2 ст.л. цукру, 1 ст. солі, 250мл води.
Приготування: У каструлю з холодною водою склади нарізані помідори, яблука, перець чилі та пов'язаний пучок петрушки. Накрий кришкою та вари 20 хвилин. Після чого видали петрушку, а решту – пюруй занурювальним блендером. Всип цукор, сіль і томи кетчуп ще 20 хвилин, періодично помішуючи. Влий оцет, розклади по банках і закатай.
18. Кетчуп із помідорів із гострим перцем без цукру
Рекомендуємо готувати у казанці з товстим дном.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 1 стручок гострого перцю, 300 г цибулі, 100 г часнику, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого орегано, 50 мл оливкової олії, 50 мл оцту, 1,5 ст. солі.
Цибуля крупно наріж і обсмаж на маслі до золотистого кольору. Додай подрібнені помідори, гострий перець та часник. Накрий кришкою і томи 20 хвилин на повільному вогні. Пюруй занурювальним блендером до однорідності, всип спеції та сіль. Проварити 20 хвилин, влий оцет і через 2 хвилини зніміть з вогню. Виклади гарячий кетчуп у стерилізовані банки, заходь і залиш на добу в теплі.
19. Кетчуп з кабачків та помідорів на зиму
Любителі пікантних приправ можуть додати ще гострий перець, імбир чи корінь хрону.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 500 г кабачків, 100 г моркви, 500 г цибулі, 1 головка часнику, 2 лаврові листки, 5 горошин чорного перцю, 50 мл оливкової олії, 30 мл оцту, 100 г цукру, 25 г солі.
Приготування: Дрібно наріж помідори, кабачки та цибулю, а морква – натрій на тертці. Обсмажити цибулю з морквою на олії до золотистого кольору, всип помідори, кабачки та спеції. Туші 15-20 хвилин, періодично помішуючи. Подрібни овочі занурювальним блендером, додай цукор, сіль і пропущений через прес часник. Проварити 10 хвилин, влий оцет і через 2 хвилини зніміть з вогню. Розклади кетчуп у підготовлені банки, закатай і переверни вгору дном.
20. Кетчуп з помідорів у мультиварці
Рецепт цього кетчупу є актуальним у тому випадку, якщо у тебе зовсім невелика кількість помідорів.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 2 цибулини, 3 зубчики часнику, 20 мл олії, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 2 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі.
Підготуй , наріж і склади всі овочі в чашу мультиварки. Додай олію, спеції, лимонну кислоту, цукор та сіль. Закрийте кришку та активуйте режим «Випічка» на 50 хвилин. Після чого переклади заготовку в інший посуд, пюруй занурювальним блендером, поверни в чашу мультиварки та прокип'яті 2 хвилини на програмі «Суп». Наповни кетчупом стерилізовані банки, заходь і залиш на добу в теплі.
Джерело: dietcenter.com.ua