В кавунах чудово все, крім одного – їхній сезон досить короткий. Тому пропонуємо пустити кавуни на заготовки – наприклад, зварити дивовижне варення. Розповідаємо 15 чудових рецептів!
Зміст
1. Варення-п'ятихвилинка з кавуна
В абсолютній більшості випадків варення з кавуна краще варити за технологією п'ятихвилинки в кілька заходів.
Тобі знадобиться: 1 кг кавуна, 500 г цукру, 2 щіпки кориці.
Очисти м'якоть кавуна, видали кісточки і наріж її невеликими шматочками. Додай цукор та залиш заготівлю на пару годин. Після чого доведи до кипіння, проварити 5 хвилин і дай охолонути. І потім знову повтори цей крок. Додай корицю, провари варення 5 хвилин втретє, а потім закатай його в стерилізовані банки.
2. Варення з кавуна з пектином
Якщо хочеш отримати густішу заготівлю – вибирай цей рецепт.
Тобі знадобиться: 1 кг м'якоті кавуна, 1 кг цукру, 1 щіпка ваніліну, 1 лимон, 1 пакетик пектину.
Приготування: Змішай пектин та пару ложок цукру. Наріж кавун кубиком, засип його цукром, що залишився, і залиш на 2 години. Потім доведи до кипіння, проварити 20 хвилин і зніміть з вогню ще на 2 години. Ще раз провари і перетріть заготовку через сито. Дай варенню охолонути, знову доведи до кипіння, додай пектин, лимонний сік та ванілін, і провари ще 5 хвилин. Закатай кавунове варення у стерилізовані банки на зиму.
3. Варення з кавуна з лимонною кислотою
Завдяки лимонній кислоті – варення краще зберігається і набуває легкої кислинки.
Зараз читають:15 оригінальних рецептів яблучного пюре на зиму
Тобі знадобиться: 1 кг м'якоті кавуна, 1 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Наріж кавун, засип його цукром і залиш на пару годин. Потім доведи до кипіння, проварити 15 хвилин і дай заготівлі охолонути. Повтори попередній крок. Знову доведи варення до кипіння, проваріть ще 15 хвилин і додай лимонну кислоту. Закатай у підготовлені банки.
4. Варення з кавунових кірок у сиропі
Перед приготуванням вимочіть нарізані кірки в легкому розчині соди близько 5 годин.
Тобі знадобиться: 1 кг кавунових кірок, 1,2 кг цукру, 3 склянки води, 1 лимон.
Приготування: Промий та наріж кавунові кірки. Звари сироп із води та цукру, виклади туди кірки та провари їх 20 хвилин після кипіння. Дай заготівлі охолонути і провари ще півгодини. Знову дай охолонути, додай лимонний сік та цедру, і варіть варення до прозорості кірок. Зніми з вогню, розклади в банки і закатай кришками.
5. Варення з кавуна в мультиварці
Дуже зручне рішення, щоб навіть не вмикати плиту в розпал літа.
Тобі знадобиться: 1 кавун, 1,3 кг цукру, 5 г лимонної кислоти, 1 щіпка ваніліну.
Приготування: Очисти м'якоть кавуна від шкірки та насіння, і наріж невеликими шматочками. Додай цукор і змішай все прямо у чаші мультиварки. Залиш на 2 години, а потім увімкни на 1 годину режим “Випічка”. За 5 хвилин до кінця – додай ванілін та лимонну кислоту.
6. Варення з кавуна з желатином
Цікава варіація улюбленого густого желе на зиму.
Тобі знадобиться: 3 кг м'якоті кавуна, 40 г желатину, 400 мл води, 400 г цукру, 50 мл лимонного соку.
Приготування: Наріж кавун кубиком. Звари сироп із половини води та цукру, виклади туди шматочки кавуна та провари 20 хвилин, помішуючи. Відкинь на друшляк і додай у сироп заздалегідь розведений у воді, що залишилася, желатин. Знову нагрій сироп, виклади кавун назад, доведи все до кипіння і закатай варення на зиму.
7. Варення з кавуна та дині з фруктами
Своєрідна солянка із різних фруктів, які опинилися під рукою.
Тобі знадобиться: 1 кавун, 2 дині, 1,5 кг персиків, 6 яблук, 1 кг цукру.
Зараз читають:Журавлина на зиму: 20 рецептів заготовок на будь-який смак
Очисти всі інгредієнти від шкірки і кісточок, і пропусти через м'ясорубку. Додайте цукор, доведіть до кипіння і проваріть варення близько 1 години на слабкому вогні. Розлий по банках і закатай кришками.
8. Варення з кавуна з білим вином та м'ятою
Таким частуванням справді легко здивувати!
Тобі знадобиться: 800 г м'якоті кавуна, 2 ст. лимонного соку, 20 г лимонної цедри, 1/3 склянки білого сухого вина, 80 г м'яти, 1,5 склянки цукру.
Приготування: Збий листочки м'яти, цукор, цедру та лимонний сік у блендері. Окремо подрібніть кавун, змішайте його з отриманим сиропом, доведіть до кипіння і проваріть варення 60 хвилин на слабкому вогні. За 10 хвилин до кінця – додай вино.
9. Варення з кавунових кірок з апельсиновим соком
Тут дуже важливо не варити заготівлю, а лише доводити до кипіння.
Тобі знадобиться: 1,5 кг кавунових корок, 1 кг цукру, 1 апельсин.
Приготування: Дрібно наріж кавунові кірки, засип їх цукром і залиш на ніч або навіть на добу. Додай апельсиновий сік і цедру, доведи до кипіння, зніміть заготівлю з вогню і дай охолонути. Знову доведи до кипіння та охолоди. І так ще кілька разів до м'якості кірок. Після останнього кип'ятіння – одразу закатай гаряче варення у стерилізовані банки.
10. Варення з кавуна та дині
Цей рецепт можна назвати майже класичним серед любителів екзотики.
Тобі знадобиться: 4 кг кавуна, 1 кг дині, 2 кг цукру.
Очисти кавун і диню, видали кісточки і наріж всю м'якоть кубиком. Засип цукром і залиш на ніч. Доведи варення до кипіння і проварити 10 хвилин. Дай йому охолонути і проварити ще 10 хвилин. І ще двічі, а потім одразу розклади його за підготовленими банками.
11. Варення з кавуна та груші
Вибирай груші пом'якше, щоб вони встигли розваритися.
Тобі знадобиться: 400 г м'якоті кавуна, 4 груші, 200 г цукру.
Приготування: Наріж кавун та очищені груші кубиком, засип цукром і доведи до кипіння. Дай заготівлі охолонути і знову доведи до кипіння – і так повтори 3-4 рази. Востаннє – одразу закатай варення у стерилізовані банки на зиму.
Зараз читають:20 простих рецептів пасти з креветками у вершковому соусі
12. Варення з кавуна з апельсином
Для цього рецепту тобі вже традиційно знадобиться очищена м'якоть кавуна без кісточок.
Тобі знадобиться: 500 г кавуна, 1 апельсин, 1 ст. лимонного соку, 200 г цукру.
Приготування: Наріж кавун кубиком, засип цукром і залиш на 2 години. Додай нарізаний прямо зі шкіркою апельсин, доведи до кипіння і проваріть варення 15 хвилин. Дай йому охолонути і проварити ще 15 хвилин. І так ще 2-3 рази – дивись по консистенції. При останньому варінні – додай лимонний сік і потім розлий варення по банках.
13. Варення з кавунових корок з лимоном
Щоб цедра лимона не гірчила, обшпарити його окропом на пару секунд.
Тобі знадобиться: 1 кг кавунових кірок, 2 лимони, 500 г цукру, 1,5 л води, 2 ч.л. соди.
Приготування: Розчини соду у воді та залий цим розчином дрібно нарізані кавунові кірки. Залиш їх на 3 години, а потім відкинь на друшляк та промою. Засип їх цукром і залиш ще на 3 години.
Доведи до кипіння, проварити 10 хвилин і додай нарізані зі шкіркою лимони. Проварити ще 10 хвилин. Дай заготівлі охолонути і знову проварити 10 хвилин, а потім закатай у стерилізовані банки.
14. Варення з кавуна та яблук
Незвичайне, але таке смачне, просте та доступне варення.
Тобі знадобиться: 500 г м'якоті кавуна, 5 яблук, 200 г цукру.
Приготування: Видалити з кавуна кісточки і наріж м'якоть середніми шматочками. Яблука наріж тонкими часточками, додай цукор, доведи до кипіння і проварити 15 хвилин. Дай варенню охолонути і проварити ще 15 хвилин. І ще раз, а потім одразу закатай у банки на зиму.
15. Варення з кавуна та волоських горіхів
Оригінально та дуже легко!
Тобі знадобиться: 1 кавун, 200 г волоських горіхів, 500 г цукру, 2 щіпки меленого чорного перцю.
Приготування: Виріж з кавуна м'якоть, видали насіння і наріж кубиком. Додай рубані горіхи та решту інгредієнтів. Доведи заготовку до кипіння і проварити 30-40 хвилин, помішуючи. Розлий варення по стерилізованих банках закатай кришками.
Джерело: dietcenter.com.ua