Що може бути смачніше баклажанів, приготованих на мангалі? Тим більше, що вони легко стануть гарніром, так і самостійною закускою. Ділимося 15 чудовими рецептами!
Зміст
1. Баклажани на ґратах на мангалі
Найлегший і найсмачніший рецепт баклажанів-гриль.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 зубчики часнику, 50 мл оливкової олії, 4 гілочки зелені, сіль, спеції.
Приготування: Наріж баклажани кружальцями близько 1 см завтовшки. Змішай оливкову олію, тиск часник, рубану зелень і спеції. Замаринуй баклажани на 15 хвилин у цій суміші та обсмаж їх на решітці по 5-6 хвилин з кожного боку.
2. Баклажани в майонезі на мангалі
Найпростіший маринад, який ніколи не підводить.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 200 г майонезу, 1/2 голівки часнику, спеції.
Приготування: Змішай майонез, тиск часник і спеції. Наріж баклажани кружальцями і замарин їх на пару хвилин. Одягни баклажани на шампури і смажити близько 15 хвилин на мангалі, перевертаючи.
3. Баклажани у фользі на мангалі
А щоб було ще оригінальніше, додамо трохи соусу теріяку.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 ч.л. лимонного соку, 2 зубчики часнику, 6 ст. оливкової олії, 2 ст.л. соусу теріяки, півпучка кінзи, спеції.
Приготування: Розріж баклажани вздовж навпіл і зроби хрестоподібні надрізи на м'якоті. Змішай оливкову олію, соус теріяки, рубаний часник, зелень та спеції. Змасти баклажани цим маринадом, загорни у фольгу і прибери на півгодини в холодильник. Жар баклажани на ґратах мангалу прямо у фользі по 15 хвилин з кожного боку.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів повидла з абрикосів
4. Баклажани у кетчупі на мангалі
Дуже цікаво баклажани виходять із кетчупом барбекю чи чилі.
Тобі знадобиться: 1 баклажан, 2 ст. олії, 2 ст.л. кетчупу, 1 ст.л. меду, 1,5 ст. винного оцту, 1 ч.л. орегано, спеції.
Приготування: Наріж баклажан кружальцями. Змішай решту інгредієнтів і замаринуй баклажани на пару хвилин. Запікайте їх на мангалі на решітці приблизно по 5 хвилин з кожного боку.
5. Баклажани на мангалі цілком
Простий рецепт для любителів знайомих уподобань.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 4 гілочки кропу, 4 зубчики часнику, 3 ст.л. олії, спеції.
Зроби на баклажанах надрізи, але не наскрізь. Змішай подрібнений часник, кріп, олію та спеції. Натрій баклажани цією сумішшю, загорни їх у фольгу і виклади на решітку мангалу або на вугіллі. Запікай 20 хвилин, періодично перевертаючи.
6. Баклажани з беконом на мангалі
Повноцінний шашлик на шампурах з баклажанів з ароматним прошарком бекону.
Тобі знадобиться: 3 баклажани, 100 г бекону, 70 мл рослинної олії, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. паприки, спеції.
Приготування: Надріж баклажани гармошкою, але не до кінця. Розведіть пару ложок солі в 2-3 л води, замочіть баклажани і залиште їх на 1 годину під гнітом. Змішай олію, часник та спеції. Наріж бекон скибочками, вклади в надрізи баклажанів і натрій все маринадом. Одягни баклажани на шампури і жар на мангалі близько 20 хвилин, перевертаючи.
7. Баклажани з цибулею на мангалі
Цибулю можна прибрати перед запіканням або приготувати разом з баклажанами.
Тобі знадобиться: 4 баклажани, 2 цибулини, 100 мл рослинної олії, 40 мл яблучного оцту, 400 мл води, спеції.
Приготування: Наріж баклажани та цибуля кільцями середньої товщини. Змішай інші інгредієнти і замарин овочі в цьому маринаді на пару годин. Виклади їх на ґрати мангалу та смажу близько 15-20 хвилин, перевертаючи.
Зараз читають:15 пирогів із суницею, які хочеться готувати цілий рік
8. Баклажани в медовій глазурі на мангалі
Баклажани можна відразу запікати після нанесення глазурі маринувати не обов'язково.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 3 ст.л. меду, 4 ст.л. оливкової олії, 1 ч.л. паприки, 4 ч. л. бальзаміка, 4 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Подрібніть часник і змішайте всі інгредієнти для глазурі. Наріж баклажани кружальцями і змасти їх цією сумішшю. Жар баклажани по 5-7 хвилин із двох сторін на ґратах мангалу.
9. Баклажани з ароматними травами на мангалі
За бажанням додай інші трави та зелень за смаком.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 зубчики часнику, 4 ст.л. оливкової олії, по 1 ч.л. орегано, розмарину і чебрецю, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Змішай олію, тиск часник і всі спеції. Наріж баклажани кружальцями і замарин на 1 годину. Обсмаж їх на ґратах мангалу з двох боків до рум'яності.
10. Баклажани з болгарським перцем на мангалі
Замість лимона можна взяти лайм чи апельсин – також буде смачно.
Тобі знадобиться: 3 баклажани, 3 болгарські перці, 1/2 лимона, 300 мл води, 1 ст.л. олії, 2 ст.л. соєвий соус, спеції.
Змішай воду, лимонний сік та інші інгредієнти. Наріж баклажани і перець, і замаринуй на них 2-3 години в цій суміші. Жар овочі на ґратах мангалу з двох сторін близько 20 хвилин.
11. Солодкі баклажани з корицею на мангалі
Баклажани можна нарізати не лише кружальцями, а й платівками.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 1 ч.л. кориці, 1 ст. коріандру, 1 ч.л. суміші перців горошком, 2 ст. рубаного чебрецю, 4 зубчики часнику, 1 ст.л. тертого імбиру, 2 ст. цукру, 4 ст. соєвого соусу, 2 ст.л. олії, 2 ст.л. лимонного соку, 1 перець чилі.
Приготування: Подрібни чилі, часник та імбир. Змішай усі інгредієнти, окрім баклажанів. Наріж баклажани, змасти їх цим маринадом і смаж на мангалі на решітці по 4-5 хвилин з кожного боку.
Зараз читають:20 простих рецептів заливного пирога з вишнею
12. Баклажани з печерицями на мангалі
Якщо використовуєш шпажки, а не шампури – тоді замоч їх ненадовго у воді.
Тобі знадобиться: 300 г баклажанів, 500 г печериць, 200 г болгарського перцю, 150 г помідорів чері, 100 мл майонезу, спеції.
Приготування: Наріж болгарський перець та баклажани. Змішай майонез зі спеціями, і замаринуй у ньому овочі з печерицями щонайменше на півгодини, або можна на ніч у холодильнику. Одягни все на шпажки і жар на мангалі близько 15-20 хвилин, перевертаючи.
13. Баклажани у вершковому маслі на мангалі
Найсмачніший спосіб подачі готових баклажанів.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 20 г вершкового масла, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Жар баклажани повністю на решітці мангалу, постійно перевертаючи, поки у них не обвуглиться шкірка. Розріж їх уздовж, змасти вершковим маслом і посип спеціями і рубаним часником.
14. Баклажани з помідорами на мангалі
За аналогією підійдуть і помідори, які консервовані у власному соку.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 1 помідор, 0,5 ч.л. лимонного соку, 1 ст. оливкової олії, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. майорану, спеції.
Очисти помідор від шкірки, подрібни його блендером і змішай з іншими інгредієнтами. Наріж баклажани кружальцями і замарин їх у томаті на 1 годину. Жар баклажани на ґратах по 5-6 хвилин із кожного боку.
15. Баклажани в гірчичному маринаді на мангалі
Можеш додати ще й ложку меду – буде дуже смачно.
Тобі знадобиться: 3 баклажани, 25 г гірчиці, 1 лимон, 1/2 перцю чилі, 30 мл води, 30 мл оливкової олії, спеції.
Приготування: Відіжміть сік з лимона і змішай його з гірчицею, оливковою олією, водою, спеціями та рубаним чилі. Наріж баклажани кружальцями і замарин їх на 1 годину. Обсмажити баклажани на решітці з двох сторін по 6-7 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua