Поєднання баклажанів з помідорами – вічна класика, яка не потребує рекомендацій та подання. Саме тому це ще й одна із найпопулярніших заготовок на зиму, яка допомагає зберегти сезонні овочі на весь рік. Ділимося 15 найкращими рецептами!
Зміст
1. Салат із баклажанів з помідорами на зиму
За бажанням додай до нього інші улюблені овочі до смаку.
Тобі знадобиться: 4 кг баклажанів, 2 кг помідорів, 1 кг цибулі, 1,5 кг болгарського перцю, 120 г часнику, 500 мл олії, 100 г кінзи, 4 ст.л. цукру, 2 ст. солі.
Приготування: Довільно наріж всі овочі. Обсмажити цибулю в олії до м'якості. Додай помідори, баклажани та болгарський перець, і готуй ще 15-20 хвилин. Додай сіль та цукор, і туші заготовку 1 годину на слабкому вогні. Наприкінці додай подрібнений часник і кінзу, і заходь у стерилізовані банки.
2. Баклажани з помідорами та гострим перцем на зиму
Варіюй гостроту цього рецепту, змінюючи кількість гострого перцю.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 1,5 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 500 г гострого перцю, 1 головка часнику, 200 мл олії, 50 мл оцту, 3 ст.л. цукру, 1 ст. солі.
Пропусти через м'ясорубку обидва види перцю, очищені помідори і часник. Додай олію, сіль та цукор, і доведи суміш до кипіння. Виклади туди нарізані кружальцями баклажани і проварити 20 хвилин. Влий оцет, перемішай і закатай заготовку в банки.
3. Баклажани з помідорами та огірками на зиму
Відмінний овочевий салат із оригінальним поєднанням інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 350 г огірків, 700 г баклажанів, 700 г помідорів, 150 г цибулі, 350 г болгарського перцю, 35 мл оцту, 100 мл олії, 1 ст.л. солі, 1,5 ст. цукру.
Приготування: Подрібніть помідори в блендері і доведіть до кипіння разом з маслом. Довільно наріж решту овочів і виклади їх до помідорів. Провари всі півгодини на слабкому вогні, додай цукор, сіль та оцет, провари ще 10 хвилин і закатай салат у підготовлені банки.
Зараз читають:15 шикарних рецептів конфітюру із чорної смородини
4. Смажені баклажани з помідорами на зиму
Буде ще смачніше, якщо вдасться обсмажити овочі на грилі.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 2 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 головка часнику, 1 пучок зелені, 150 мл олії, 100 мл оцту, по 1 ст.л. цукру, солі та суміші перців горошком, спеції.
Приготування: Наріж кружальцями та обсмаж баклажани в олії з двох сторін. Болгарський перець наріж скибочками і теж обсмаж. Подрібни зелень з часником, тонко наріж половину помідорів, а решту – збий у блендері або перекрути через м'ясорубку.
Виклади в банки перець та спеції за смаком, і довільно виклади решту овочів. Томатне пюре закип'яті з цукром, сіллю та оцтом. Розлий по банкам, часткою окропу за потребою і простерилізуй все ще 15 хвилин у киплячій воді.
5. Баклажани з помідорами та болгарським перцем на зиму
Зелень надає цій заготівлі чудового аромату і ще яскравішого кольору.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 1,5 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 головка часнику, 150 мл олії, 1 ст.л. солі, 4 ст. цукру, 70 мл оцту, по 1 пучку петрушки, кінзи та кропу.
Приготування: Очисти помідори від шкірки, пропусти через м'ясорубку і додай олію, сіль та цукор. Доведи до кипіння і додай довільно нарізані баклажани та болгарський перець. Протушкуй ще 15 хвилин і додай рубану зелень і часник. Ще через 5 хвилин влий оцет і закатай баклажани в стерилізовану банку.
6. Баклажани з помідорами та квасолею на зиму
Така ситна заготовка цілком зійде за основну самостійну страву.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 500 г квасолі, 1 кг помідорів, по 500 г цибулі, моркви та болгарського перцю, 1 склянка олії, 150 г цукру, 2 ст.л. солі, 100 мл оцту.
Приготування: Заздалегідь замочіть на ніч квасолю і відваріть її до готовності. Очисти від шкірки та подрібни помідори блендером, а решта овочів – довільно наріж.
Додай до помідорів олію, цукор і сіль, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Виклади туди решту овочів і провари ще півгодини. Додай квасолю, туши заготовку ще 20 хвилин, влий оцет, перемішай і закатай у банки.
7. Запечені баклажани з помідорами на зиму
Радимо купувати баклажани приблизно однакового розміру, щоб вони рівномірно пропікалися.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 4 лаврові листи, 1 ч.л. суміші перців горошком, 1 ст. солі, 4 зубчики часнику.
Приготування: Запіки цілі баклажани 40 хвилин на деку в духовці при 180 градусах. Після чого зніми шкірку і виклади баклажани в банки з часником, перцем та лаврушкою. Очисти помідори від шкірки, подрібни їх у блендері, додай сіль і провари томатне пюре 15 хвилин на слабкому вогні. Залий їм баклажани і одразу закатай банки на зиму.
Зараз читають:15 найкращих способів приготувати шарлотку з грушею
8. Баклажани з помідорами та морквою на зиму
У скарбничку універсальних овочевих салатів обов'язково піде цей рецепт!
Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 700 г моркви, 400 г цибулі, 700 г болгарського перцю, 1,5 кг помідорів, 200 мл олії, 80 мл оцту, 1 ст.л. солі, 4 ст. цукру.
Приготування: Пропусти через м'ясорубку 1 кг помідорів, а решта овочів – довільно наріж. Обсмаж цибулю з морквою на олії, додай солодкий перець і баклажани і ще через пару хвилин – помідори, що залишилися. Томатне пюре змішай із сіллю та цукром, і доведи до кипіння. Влий його до овочів і протушкуй всі разом 30 хвилин. Влий оцет і закатай заготівлю в стерилізовані банки.
9. Баклажани з помідорами та грибами на зиму
Відмінно поєднуються з м'ясом, тушкованою картоплею та іншими стравами.
Тобі знадобиться: 450 г баклажанів, 220 г грибів, 200 г помідорів, 100 г цибулі, 5 зубчиків часнику, 1 пучок зелені, 120 мл олії, 50 мл яблучного оцту, спеції.
Приготування: Довільно наріж овочі та гриби, подрібни зелень та часник. Розігрій масло, виклади туди овочі і протушкуй півгодини на слабкому вогні під кришкою. Додай часник, зелень та оцет, приправ за смаком і протушкуй ще 15 хвилин. Закатай заготовку у підготовлені банки.
10. Тещина мова з баклажанів з помідорами на зиму
Одна з найпопулярніших закусок на основі баклажанів – як без неї?
Тобі знадобиться: 4 кг баклажанів, 10 помідорів, 10 болгарських перців, 5 головок часнику, 4 гострі перці, 2 ст.л. солі, 1 склянка олії, 150 мл оцту, 1 склянка цукру.
Очисти помідори від шкірки і пропусти їх через м'ясорубку з часником і всім перцем. Додай нарізані пластинками баклажани та решту інгредієнтів. Доведи заготовку до кипіння та протушкуй півгодини. Закатай тещину мову в стерилізовані банки на зиму.
11. Баклажани з помідорами по-грузинськи
Усі, хто небайдужий до грузинської кухні, не встоять перед цим рецептом.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 3 цибулини, 30 г кінзи, 300 г помідорів, 4 гострі перці, 10 г часнику, 15 г цукру, 20 г солі, 2 ст.л. хмелі-сунелі, 4 г гвоздики, 2 лаврові листки, 150 мл рослинної олії, 30 мл оцту.
Приготування: Наріж баклажани кружальцями, а цибуля – кільцями. По черзі обсмаж їх у маслі до рум'яності. Пропусти помідори з гострим перцем, часником та зеленню через м'ясорубку. Змішай разом всі інгредієнти та протушкуй заготівлю 20 хвилин. Виклади її в чисті банки і простерилізуй їх ще 20 хвилин.
Зараз читають:10 найкращих способів приготувати цукати з гарбуза
12. Ікра з баклажанів із помідорами на зиму
У всіх господарок свої рецепти приготування баклажанної ікри, і ось один із відмінних варіантів.
Тобі знадобиться: 1 баклажан, 2 помідори, 1 морква, 1 цибулина, 50 мл рослинної олії, сіль, цукор та спеції за смаком.
Приготування: Запеки баклажани в духовці 30-40 хвилин при 180 градусах і зніміть з них шкірку. Подрібнити і обсмажити цибулю з морквою на сковороді. Пропусти всі овочі через м'ясорубку та додай решту інгредієнтів. Протушкуй ікру протягом 30 хвилин, розклади її в банки і закатай кришками.
13. Баклажани з помідорами та яблуками на зиму
Оригінальне поєднання інгредієнтів, що подарує масу задоволення.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 400 г болгарського перцю, 500 г цибулі, 300 г яблук, 1 ст. солі, 1 ч. л. цукру, 200 мл олії, спеції.
Приготування: Довільно наріж овочі та яблука. Обсмажити цибулю в олії до м'якості. Додай помідори та протушкуй ще 10 хвилин. Додай решту інгредієнтів і протушкуй ще 5 хвилин. Виклади заготівлю в банки, ще 20 хвилин простерилізуй їх у киплячій воді і заходьте на зиму.
14. Баклажани з помідорами та томатною пастою на зиму
Якщо тобі попалися недостатньо стиглі пріснуті помідори, тоді проблему вирішить ложка томатної пасти.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 600 г моркви, 900 г цибулі, 1 кг помідорів, 1 головка часнику, 1 ст. томатної пасти, 1 пучок зелені, 1 ч. л. цукру, 100 мл олії, спеції.
Приготування: Наріж і обсмаж баклажани в олії з усіх боків до рум'яності. Дрібно нарубай цибулю, натрій моркву і обсмаж їх у тій же сковороді до м'якості.
Додай цукор, сіль, спеції, томатну пасту та пропущені через м'ясорубку помідори. Протушкуй 5 хвилин і додай рубаний часник і зелень. Виклади баклажани в чисті банки шарами, заливаючи їх цією заправкою. Простерилізуйте заготовки ще 15 хвилин у киплячій воді і заходьте.
15. Баклажани з помідорами та кабачками на зиму
Соковитий, смачний та ароматний – просто ідеальний зимовий салат!
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 4 помідори, 1 кабачок, 2 болгарських перцю, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 100 мл рослинної олії, 2 ст.л. оцту, 1 ч.л. солі, 1 ст. цукру.
Приготування: Наріж всі овочі. Обсмажити в олії цибулю до м'якості, додати баклажани та болгарський перець, а через 10 хвилин – кабачки та помідори. Ще через 10 хвилин додай цукор, сіль та оцет, і через 3 хвилини закатай салат у стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua