Один із найпопулярніших салатів на зиму носить оригінальну назву – «Тіщина мова». За традицією його готують із баклажанів та кабачків, іноді – з огірків чи патисонів. Ми вибрали 15 найсмачніших рецептів та ділимося ними з тобою!
Зміст
1. Салат «Тіщина мова» з баклажанів
Почнемо із класичного рецепту зі свіжими помідорами.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 4 болгарські перці, 1 головка часнику, 2 перці чилі, 2 ст.л. солі, 4 ст. цукру, 4 ст. олії, 2 ст.л. оцту, спеції.
Очисти помідори від шкірки, подрібни їх в блендері, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Додай цукор, сіль, олію та спеції. Наріж баклажани тонкими слайсами або кружальцями, виклади в томатну заготовку і провари ще 10 хвилин.
Додай нарізаний смужками перець, провари ще 7 хвилин і додай чилі з часником. Ще через 5 хвилин влий оцет, перемішай салат і закатай його в стерилізовані банки.
2. «Тіщина мова» зі смаженими баклажанами та цибулею на зиму
Простий варіант нашвидкуруч з мінімумом інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 6 баклажанів, 3 цибулини, 6 помідорів, 1 головка часнику, 1 пучок зелені, 150 мл олії, 1 ст.л. солі, спеції, 3 ч. л. оцту.
Приготування: Наріж баклажани тонкими слайсами та обсмаж їх з двох сторін до золотистості. Довільно наріж цибулю і помідори, обсмаж на маслі, що залишилася, близько 15 хвилин до м'якості, додай сіль і спеції.
Подрібни часник і зелень, виклади на слайси баклажанів і зверни рулетиками. Виклади рулетики в чисті банки, перекладаючи їх шарами засмаження. Простерилизуй банки 20 хвилин у киплячій воді, і за 5 хвилин до кінця – влий по ложці оцту. Захід «Тещин язик» на зиму.
3. Салат «Тіщина мова» в томатному соусі
Замість баклажанів можна взяти кабачки – і салат готуватиметься так само.
Тобі знадобиться: 3 кг баклажанів, 3 моркви, 2 гострі червоні перці, 100 г часнику, 200 мл рослинної олії, 500 мл томатного соусу, 100 мл оцту, 200 г цукру, 2 ст.л. солі.
Зараз читають:20 найапетитніших рецептів лечо на зиму
Приготування: Наріж баклажани кружальцями. Окремо моркву, перець та часник пропусти через м'ясорубку. Додай до них олію, оцет, сіль і цукор і доведи до кипіння. Влий томатний соус і знову доведи до кипіння. Виклади баклажани, проварити всі 20-30 хвилин і закатай салат у стерилізовані банки.
4. Салат «Тіщина мова» з огірків на зиму
Оригінальна варіація звичного «Тещиного мови». Смачно та свіжо!
Тобі знадобиться: 1,5 кг огірків, 800 г помідорів, 400 г болгарського перцю, 50 г часнику, 100 мл олії, 50 г цукру, 1 ст.л. солі, 50 мл оцту.
Пропусти через м'ясорубку помідори, перець і часник. Наріж огірки тонкими кружальцями. Змішай всі інгредієнти, окрім оцту, доведи до кипіння та проварити 15 хвилин. Влий оцет і провари ще 5 хвилин. Закатай салат у підготовлені стерилізовані банки.
5. «Тіщина мова» без помідорів на зиму
Така заготівля набуває легких ноток азіатської кухні.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 200 мл олії, 100 мл оцту, 5 зубчика часнику, 2 ст.л. кунжуту, по 0,5 ст. цукру та солі, по 2 ч.л. паприки та червоний мелений перцю.
Приготування: Наріж баклажани кружальцями та обсмаж з двох сторін у маслі. Якщо вони гірчать, тоді можеш їх спочатку просолити. Всі інші інгредієнти – подрібни та змішай разом. Виклади баклажани в підготовлені банки, чергуючи їх із шарами заправки. Простерилізуйте банки ще 10 хвилин і заходьте.
6. Салат «Тіщина мова» з кабачків на зиму
Кабачки краще брати молоді та невеликі.
Тобі знадобиться: 1 кг кабачків, 1 кг помідорів, 1 болгарський перець, 50 г часнику, 1 ст. солі, 100 г цукру, 70 мл оцту, 70 мл олії, 1 ч.л. червоний мелений перцю.
Приготування: Пропусти помідори з перцем через м'ясорубку, додай олію, цукор і сіль, і провари 10 хвилин. Виклади нарізані брусочками кабачки та провари заготовку ще 20 хвилин. Додай давлений часник і мелений перець, провари 5 хвилин, влий оцет, і ще через 2 хвилини розклади «Тіщину мову» по стерилізованих банкам.
7. Гострий «Тіщина мова» без помідорів на зиму
Заправка для цього салату нагадує класичну аджику із перцю.
Тобі знадобиться: 2,5 кг баклажанів, 100 г часнику, 5 болгарських перців, 2 гострі перці, 1 склянка рослинної олії, 1/2 склянки цукру, 1/2 склянки оцту, 1 пучок зелені.
Приготування: Наріж баклажани брусочками та обсмаж до золотистості. Обидва види перцю та часник – пропусти через м'ясорубку. Додай олію, оцет, сіль та цукор, провари 20 хвилин і додай рубану зелень. Викладай у банки баклажани та заправку шарами. Простерилізуйте банки з салатом ще 15 хвилин і заходьте.
Зараз читають:15 рецептів варення з чорноплідної горобини на будь-який смак
8. Салат «Тіщина мова» з баклажанами та кабачками
Все найкраще одразу змішалося в одному рецепті!
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 2 кг кабачків, 500 г болгарського перцю, 1 кг помідорів, 200 г цибулі, 200 г моркви, 1 гострий перець, 8 зубчиків часнику, 200 г цукру, 80 мл оцту, 1 ст. солі, 120 мл олії, спеції.
Пропусти через м'ясорубку всі овочі, крім баклажанів. Додай олію, цукор і сіль, доведи до кипіння і проварити 15 хвилин. Додай нарізані кружальцями баклажани та туші заготівлю ще півгодини. Додай часник та спеції, а через 5 хвилин – оцет. Розклади «Тіщину мову» по стерилізованих банках і заходи на зиму.
9. «Тіщина мова» з кабачків з морквою
Морква не входить у класичний рецепт «Тещиної мови», але добре його доповнює.
Тобі знадобиться: 2 кг кабачків, 1,5 кг помідорів, 500 г моркви, 350 г болгарського перцю, 100 г часнику, 20 г гострого червоного перцю, 150 мл олії, 100 мл оцту, 200 г цукру, 35 г
Приготування: Натрій моркву на дрібній тертці і обсмаж її на олії 5-7 хвилин. Кабачки наріж брусочками, а перець та помідори – пропусти через м'ясорубку. Змішай всі овочі разом, додай сіль та цукор, і протушкуй 20 хвилин після кипіння. Додай подрібнений часник і гострий перець, протушкуй ще 5 хвилин і влий оцет. Закатай салат у підготовлені стерилізовані банки.
10. Салат «Тіщина мова» по-грузинськи на зиму
За бажанням додай трохи гострого перцю для пікантності.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 100 мл олії, 1 головка часнику, 400 г болгарського перцю, 1 пучок кінзи, 1 ст.л. солі, 2 ст. цукру, 100 мл оцту.
Приготування: Пропусти перець із часником та кинзою через м'ясорубку. Додай сіль, цукор та оцет, і перемішай. Наріж кубиком баклажани, обсмаж їх 15-20 хвилин і виклади в овочеву масу. Доведи все до кипіння, приправ на смак, проварити 10 хвилин і розклади салат по банкам.
11. «Тіщина мова» з томатним соком на зиму
Можна готувати салат навіть із покупним томатним соком.
Тобі знадобиться: 3 кг кабачків, 1 л томатного соку, 4 болгарських перцю, 4 моркви, 100 г часнику, 500 мл олії, по 2 ст.л. солі та цукру, спеції, 1 ст.л. оцтової есенції.
Приготування: Довільно подрібни моркву та перець, обсмаж їх в маслі до м'якості і влий томатний сік. Додай цукор, сіль та спеції, і протушкуй 5-7 хвилин. Додай довільно нарізані кабачки, потім ще 20 хвилин і влий оцтову есенцію. Закатай заготівлю у стерилізовані банки.
Зараз читають:10 простих рецептів лечо з баклажанів на зиму
12. Салат «Тіщина мова» з помідорів на зиму
Рідкісний варіант, коли в салаті немає ні кабачків, ні баклажанів, а помідори йдуть не в соус.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 50 г цибулі, 50 г часнику, по 15 г кропу та петрушки, 1 перець чилі, 50 мл олії, 50 г цукру, 1 ст.л. солі, 25 мл оцту.
Приготування: Наріж помідори часточками, цибуля – пір'ям, подрібни зелень, часник і чилі. Змішай всі інгредієнти разом і залиш на півгодини. Щільно поклади «Тіщину мову» в банки і ще 20 хвилин простерилізуй їх у киплячій воді. Захід салат на зиму.
13. Салат «Тіщина мова» з кабачків з томатною пастою
Якщо під рукою не було свіжих помідорів – ось рішення!
Тобі знадобиться: 3,5 кг кабачків, 4 моркви, 3 болгарські перці, 500 г томатної пасти, 80 г часнику, 1 перець чилі, 1 склянка олії, 200 г цукру, 2 ст.л. солі, 1 склянка оцту.
Приготування: Наріж кабачки кружальцями, перець – смужками, а морква – натрій на тертці. Подрібни часник та чилі. Змішай всі інгредієнти разом і залиш настоятися на 1-2 години. Потім доведи до кипіння, проварити салат півгодини і закатай у стерилізовані банки.
14. «Тіщина мова» з огірків рулетиками
Ця заготівля не тільки смачна, а ще й дуже ефектно виглядає.
Тобі знадобиться: 8 огірків, 2 болгарські перці, 4 гілочки петрушки, 2 зубчики часнику, 6 горошин суміші перців, 2 ст.л. оцту, 500 мл води, 1 ч. л. солі, 1 ст. цукру.
Приготування: Наріж огірки овочечисткою на тонкі слайси. Виклади часник, петрушку та перець горошком у стерилізовані банки. Болгарський перець наріж брусочками і загорни їх в огірки рулетиком.
Виклади готові рулетики в банки і залий окропом, залиш на 15 хвилин під кришкою, а потім злий цю воду. Закип'ятіть чисту воду з сіллю та цукром, додай оцет, залий огірки отриманим маринадом і закатай банки.
15. Салат «Тіщина мова» з патисонів на зиму
Ще один оригінальний рецепт «Тещиної мови» для різноманітності!
Тобі знадобиться: 1,5 кг патисонів, 1,5 головки часнику, 1 кг помідорів, 3 болгарських перцю, 1/2 склянки олії, 100 г цукру, 20 г солі, 2 ст.л. оцту.
Приготування: Довільно наріж патисони, додатково можеш видалити у них шкірку та насіння. Пропусти помідори з перцем через м'ясорубку, додай олію, цукор і сіль, і провари заготовку 20 хвилин після кипіння. Виклади туди патисони та протушкуй ще 20 хвилин. Додай тиск часник, і через 5 хвилин – оцет. Розклади «Тіщину мову» по стерилізованих банках і закатай.
Джерело: dietcenter.com.ua