Кожен гарнір відразу стає смачнішим, якщо доповнити його підходящим підливом. Її можна подати окремо, полити гарнір зверху або одразу трохи протушкувати всі разом. Пропонуємо добірку з 15 рецептів універсальних підлив, які однаково добре поєднуються з крупами, кашами, картоплею, овочами – та з чим завгодно!
Зміст
1. Підливу з фаршу з томатним соком
Ситна м'ясна підливка, яку можна готувати з будь-яким видом фаршу.
Тобі знадобиться: 400 г м'ясного фаршу, 1 цибулина, 1 морква, 2 склянки томатного соку, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю та моркву, і обсмаж їх трохи до м'якості. Додай фарш і продовжуй смажити 5-7 хвилин, помішуючи. Влий томатний сік, всип спеції, доведи до кипіння і протушкуй все разом 5-7 хвилин на слабкому вогні.
2. Підливка з курки зі сметаною
Для більш апетитного золотистого відтінку – додай до неї трохи куркуми.
Тобі знадобиться: 400 г курячого філе, 150 г сметани, 150 мл води, 1 цибулина, 2 моркви, 30 г борошна, спеції.
Приготування: Наріж і обваляй куряче філе в борошні. Тонко наріж цибулю та моркву, обсмаж їх до м'якості і додай шматочки курки. Жар 5 хвилин, помішуючи, приправ та додай сметану з водою. Протушкуй всі разом 20-25 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
3. Томатно-зметана підливка без м'яса
Та сама класична підливка, знайома всім ще з дитинства та зі шкільних їдалень.
Тобі знадобиться: 30 г цибулі, 20 г вершкового масла|мастила|, 0,5 ст.л. борошна, 30 г томатної пасти, 50 г сметани, 2 склянки води або бульйону.
Приготування: Злегка обсмажте цибулю на вершковому маслі, всип борошно і перемішай. Влий воду або бульйон і розмішай все, щоб не було грудочок. Додай томатну пасту, доведи підливу до кипіння, додай сметану, протушкуй ще 1-2 хвилини та зніми підливу з вогню.
Зараз читають:Диня на зиму: 15 простих рецептів, які точно здивують
4. Овочева підлива з томатною пастою
Замість води можеш взяти м'ясний бульйон і буде ще смачнішим.
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 1 морква, 1 болгарський перець, 1 ст. муки|борошна|, 2 ст.л. томатної пасти, 200 мл води, спеції.
Приготування: Дрібно наріж овочі та обсмаж їх разом до м'якості. Змішай борошно, воду та томатну пасту, щоб не було грудочок. Влий до овочів, приправ, доведи підливу до кипіння і протушкуй 5-7 хвилин на слабкому вогні.
5. Грибна підлива зі сметаною
Якщо тобі не подобається сметанна кислинка, тоді заміни сметану вершками.
Тобі знадобиться: 400 г грибів, 1 цибулина, 1 ч.л. муки|борошна|, 2 ст.л. сметани, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю до золотистості. Додай нарізані гриби та смажу до випаровування вологи. Всип борошно та спеції, перемішай і додай розведену в 150 мл води сметану. Доведи підливу до кипіння та протушкуй 3-4 хвилини.
6. Пісна грибна підлива
Для яскравішого аромату радимо додати трохи сушених білих грибів.
Тобі знадобиться: 100 г грибів, 1 цибулина, 500 мл овочевого бульйону, 2 ст. соєвого соусу, 40 г борошна, 50 мл олії, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю з грибами, обсмаж їх у маслі до напівготовності і додай борошно. Перемішати і смажити ще 2 хвилини. Влий бульйон і соєвий соус, розмішай, щоб не було грудочок, і тушкуй підливу до бажаної густоти. Приправ її в кінці готування.
7. Підливка зі свинини
Така підлива хороша навіть на святковому столі зі святковим гарніром.
Тобі знадобиться: 700 г свинини, 1 цибулина, 1 морква, 2 ст. томатної пасти, 250 мл води, 1 зубчик часнику, спеції.
Свинину наріж шматочками і обсмаж до легкої рум'яності . Додай подрібнену цибулю і терту моркву, смажу ще 3-4 хвилини. Влий воду і протушкуй всі 30-40 хвилин під кришкою на мінімальному вогні. Додай томатну пасту, часник і спеції, і протушкуй підливу ще 1 хвилину.
8. Сметанна підливка на бульйоні
Просто, дуже смачно, а який прекрасний аромат від такої підливи!
Зараз читають:Золотава картопля по-селянськи: швидкий рецепт до обіднього столу
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 20 г вершкового масла|мастила|, 250 мл бульйону, 1 ст.л. борошна, 2 зубчики часнику, 100 г сметани, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю до рум'яності на вершковому маслі. Додай борошно та спеції, перемішай і смаж ще 1 хвилину. Влий бульйон і доведи до кипіння, помішуючи. Додай часник і сметану, і протушкуй підливу ще кілька хвилин.
9. Підливка з яловичиною
Додатково можеш додати ще кілька щіпок кориці.
Тобі знадобиться: 350-400 г яловичини, 1/2 моркви, 1/2 болгарського перцю, 2 ст. томатної пасти, 1 ст. борошна, 500 мл води чи бульйону.
Приготування: Наріж яловичину смужками, обсмаж її до рум'яності та додай нарізані овочі. Жар все разом ще 5-7 хвилин на середньому вогні, помішуючи. Всип борошно та спеції, перемішай. Змішай томатну пасту з водою, влий туди ж, доведи до кипіння і тушкуй підливу близько 45-50 хвилин на мінімальному вогні під кришкою.
10. Підливу з печінки
Щоб печінка була ніжнішою, вимочіть її у воді або в молоці.
Тобі знадобиться: 400 г печінки, 250 мл води, 1 цибулина, 15 г зелені, 1 ст. муки|борошна|, 1 ч.л. паприки, спеції.
Приготування: Наріж і обсмаж печінку протягом 5-7 хвилин. Додай цибулю та смажу ще пару хвилин. Розмішай борошно та спеції у воді, залий печінку і доведи до кипіння на слабкому вогні. Додай зелень, протушкуй підливу ще 2 хвилини і зніми з вогню.
11. Підлива з курячими серцями
Не тільки смачна, але ще й максимально дешева – з найпростіших продуктів.
Тобі знадобиться: 500 г курячих сердець, 100 мл томатної пасти, 200 мл води, 100 мл сметани, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, спеції.
Дрібно наріж цибулю , обсмаж її до м'якості і додай курячі серця. Перемішай, смаж ще 5 хвилин і влий половину води. Туші 10 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Змішай воду, томатну пасту, сметану і спеції. Залий серця та туші ще 15 хвилин. Наприкінці готування – додай часник.
12. Підлива з індичкою та овочами
Найніжніша домашня підливка, яка сподобається тим, хто віддає перевагу правильному харчуванню.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів із кропиви
Тобі знадобиться: 500 г філе індички, 1 цибулина, 1 стебло селери, 1 морква, 1 болгарський перець, 2-3 помідори, 3 зубчики часнику, 3-4 ст.л. томатний соус, спеції.
Приготування: Тонко наріж всі овочі, подрібни часник і дрібно наріж індичку. Обсмаж м'ясо на сильному вогні до рум'яності, приправ та всип овочі, крім помідорів. Готуйте всі разом 3-4 хвилини, а потім додай помідори, томатний соус і трохи води. Туши підливу 20-25 хвилин під кришкою на слабкому вогні, а в кінці – додай часник.
13. Підливка з ковбасою та кетчупом
Навіть якщо в холодильнику немає практично нічого, завжди можна приготувати ситну підливу із найпростіших продуктів.
Тобі знадобиться: 200 г ковбаси або сосисок, 1 морква, 1 цибулина, 2 ст. муки|борошна|, 5 ст.л. кетчуп, спеції.
Приготування: Наріж ковбасу та овочі, і обсмаж всі разом 5-6 хвилин. Окремо обсмаж борошно на олії до золотистості, додай до неї кетчуп і смажу ще 1 хвилину. Додай спеції та склянку води, доведи цю підливу до кипіння та залий нею ковбасу з овочами. Протушкуй все разом ще 2-3 хвилини.
14. Вершкове підливання
Таке підливання підійде навіть для дитячого харчування.
Тобі знадобиться: 1 ст. вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. борошна, 1/2 склянки вершків, 1/2 склянки води, спеції.
Приготування: Обсмажити борошно на олії до золотистості. Влий воду та вершки, перемішай і прогрій підливу майже до кипіння. Додай спеції та провари 2-3 хвилини на слабкому вогні до густини.
15. Підливу з кролика
Дієтична підлива для тих, хто стежить за калоріями.
Тобі знадобиться: 500 г м'яса кролика, 2 зубчики часнику, 2 цибулини, 3 ст. муки|борошна|, 4 ст.л. сметани, спеції, 2 гілочки чебрецю.
Приготування: Наріж кролика, обваляй у борошні і обсмаж м'ясо до рум'яності з усіх боків. Відклади вбік і в тій же сковороді обсмаж подрібнену цибулю з часником, додай рубаний чебрець.
За бажання – влий 50 мл білого сухого вина і випаруй його близько 5 хвилин. Додай назад кролика, часто трохи води або бульйону за необхідності, і туші підливу 45 хвилин на мінімальному вогні під кришкою. Наприкінці готування – додай сметану та протушкуй ще 5 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua