Кабачки в сметані – одна з обов'язкових літніх страв, яка підійде навіть тим, хто рахує калорії. Тушковані, смажені, запечені, з добавками або без – вибирай на власний смак. Зібрали для тебе 15 чудових рецептів!
Зміст
1. Кабачки з часником у сметані
Усього чотири основні інгредієнти та зовсім нічого складного.
Тобі знадобиться: 400 г кабачків, 100 г сметани, 2-3 зубчики часнику, 4 гілочки кропу, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Наріж кабачки середніми шматочками та подрібни часник з кропом. Обсмажити кабачки 2-3 хвилини на сильному вогні, помішуючи. Злегка зменш температуру і смажу ще 5-7 хвилин до випаровування зайвої вологи. Додай сметану і протушкуй блюдо 7-8 хвилин на слабкому вогні. За 3 хвилини до кінця приготування всип часник, сіль і мелений перець, а в самому кінці – кріп.
2. Кабачки з цибулею у сметані
Любителі цибулі можуть додати її більше.
Тобі знадобиться: 500 г кабачків, 1 цибулина, 100 мл 20% сметани, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Довільно наріж цибулю та кабачки. Обсмаж цибулю до легкої золотистості та окремо обсмаж кабачки до випаровування вологи. Виклади цибулю і сметану до кабачків, посолити, поперчити і перемішати. Протушкуй все разом ще кілька хвилин.
3. Кабачки з цибулею та морквою у сметані
Класична овочева засмажка з цибулі та моркви тут буде дуже доречною.
Тобі знадобиться: 4 кабачки, 1 цибулина, 1 морква, 150-200 мл 20% сметани, 2 зубчики часнику, 1 пучок зелені, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з часником до прозорості, додай терту моркву та смажу ще кілька хвилин. Наріж і окремо обсмаж кабачки до легкого рум'янцю. У сотейник виклади кабачки, засмажку, знову шар кабачків і знову засмажку. Змішай сметану, 50-60 мл води, рубану зелень та спеції за смаком. Залий кабачки сметанним соусом та туші всі разом приблизно 10 хвилин на слабкому вогні.
Зараз читають:10 простих рецептів хот-догу в лаваші
4. Кабачки з овочами у сметані
За бажанням, посип готову страву рубаною зеленню.
Тобі знадобиться: 500 г кабачків, 1/2 цибулини, 1/2 моркви, 1/2 болгарського перцю, 1/2 стебла селери, 120 мл сметани, 1 ст.л. тертий сир, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Довільно наріж всі овочі, тільки кабачки – трохи більше. Обсмажити цибулю, моркву, болгарський перець і селеру до м'якості. Додай кабачки та смажу ще 10 хвилин на середньому вогні, помішуючи. Змішай сметану, спеції, сіль та тертий сир. Залий овочі, прогрій 2-3 хвилини, зніми блюдо з вогню і дай йому ще трохи настоятися під кришкою.
5. Кабачки зі сметаною під сиром у духовці
Прекрасна закуска та доповнення до будь-якої основної страви.
Тобі знадобиться: 300 г кабачків, 50 г сметани, 50 г твердого сиру, 1 зубчик часнику, 15 г кропу, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Змішай сметану, подрібнену зелень, часник та спеції. Наріж кабачки кружальцями, виклади їх у форму і змасти сметаною. Посип тертим сиром і відправте на 20-25 хвилин в духовку при 180 градусах.
6. Кабачки з помідорами у сметані
Свіжі помідори прикрашають цю страву куди краще за томатну пасту.
Тобі знадобиться: 700 г кабачків, 400 г помідорів, 150 г цибулі, 4 ст. сметани, 1 пучок зелені, 2-3 зубчики часнику, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю до прозорості, додай крупно нарізані кабачки та дрібно нарізані помідори. Посолити, поперчити і протушкувати всі разом 15-20 хвилин на середньому вогні. Додай сметану, подрібнену зелень та часник. Туші кабачки ще 5-7 хвилин на слабкому вогні.
7. Фаршировані кабачки у сметані
Бажано використовувати молоді кабачки з тонкою шкіркою.
Тобі знадобиться: 750 г кабачків, 200 г м'ясного фаршу, 1/2 цибулини, 50 г відвареного рису, 250 мл сметани, 15 г вершкового масла|мастила|, сіль|соль|, мелений чорний перець.
Приготування: Наріж кабачки бочонками і видали серединки, щоб вийшли порожні трубочки всередині. Подрібни та обсмаж цибулю. Змішай фарш, цибулю, відварений рис та спеції за смаком. Наповни шинки цією начинкою і злегка обсмаж їх з усіх боків на вершковому маслі.
Зараз читають:Огірки з гірчицею на зиму: 20 незрівнянних рецептів
Влий сметану і, якщо потрібно, трохи води. Туші фаршировані кабачки півгодини під кришкою на слабкому вогні.
8. Кабачки з сиром у сметані
Цікава заливна запіканка, яка однаково гарна на сніданок чи вечерю.
Тобі знадобиться: 600 г кабачків, 200 г сиру, 200 мл сметани, 2 яйця, 150 г твердого сиру, 50 г борошна, сіль, мелений чорний перець, ароматні трави.
Приготування: Кабачки наріж кружальцями, виклади у форму для запікання та посип спеціями та травами. Змішай сметану з яйцями, сиром та борошном. Залий кабачки та додай тертий сир. Відправте запіканку на 30-40 хвилин в духовку при 180 градусах.
9. Кабачки в сметані та паніровці
Цікавий рецепт запеченої закуски. Для подачі підійде такий же сметанний соус, як для приготування.
Тобі знадобиться: 2 кабачки, 2 склянки сметани, 1-2 цибулини, 2 ст.л. гірчиці, 3 ч. л. яблучного оцту, 3 ч. л. меду, 1 склянка панірувальних сухарів, 1 склянка тертого сиру, спеції.
Наріж кабачки брусочками середнього розміру. Подрібни та обсмаж цибулю до золотистості. Відправ сметану, цибулю, мед, оцет і гірчицю в блендер. Зби все до однорідності і приправ за смаком. Змішай панірувальні сухарі з тертим сиром. Вмочіть кабачки спочатку в сметану, а потім – в паніровку. Виклади їх на пергамент і запікайте 10-12 хвилин у духовці при 200 градусах.
10. Кабачки з грибами та сметаною під сиром
Підготовка інгредієнтів займає лише кілька хвилин – чудова страва!
Тобі знадобиться: 300 г кабачків, 150 г печериць, 1/2 цибулини, 150 г сметани, 100 г твердого сиру, зелень, спеції.
Приготування: Наріжте всі інгредієнти середніми шматочками (крім сиру), подрібніть зелень і змішайте все зі сметаною і спеціями. Виклади заготовку у форму і відправте на 45-60 хвилин у духовку при 200 градусах. За 10-15 хвилин до кінця приготування – посип кабачки тертим сиром.
11. Кабачки з баклажанами у сметані
Спеціально на випадок, коли захочеться порадувати близьких справжньої смакоти.
Тобі знадобиться: 2 кабачки, 1-2 баклажани, 1 цибулина, 200 г сметани, 5 зубчиків часнику, 1 пучок зелені, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Подрібни цибулю, часник та зелень, а кабачки та баклажани – наріж кубиком. Обсмаж кабачки 5-7 хвилин і виклади до них баклажани, смажу ще приблизно стільки ж і далі додай цибулю. Готуйте всі разом 5 хвилин, помішуючи. Змішай сметану, зелень, часник та спеції. Влий соус, що вийшов, і протушкуй все разом ще трохи.
Зараз читають:20 простих рецептів варення з білої смородини
12. Курка з кабачками у сметані
Самостійна основна страва, яка не потребує додатків.
Тобі знадобиться: 1 куряче філе, 300 г кабачків, 1 цибулина, 150 г сметани, 80-100 мл води, 2 зубчики часнику, сіль, спеції, ароматні трави.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з часником до м'якості. Кабачки та курку наріж невеликими шматочками. Виклади кабачки до цибулі, а коли вони стануть м'якими – додай курку. Жар все ще кілька хвилин, помішуючи. Влий сметану і воду, приправ за смаком та туші блюдо ще 10-15 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
13. Кабачки з картоплею у сметані
Універсальний гарнір для птиці чи риби.
Тобі знадобиться: 3 картоплини, 1 кабачок, 1/2 цибулини, 100 г сметани, спеції.
Картоплю наріж дрібним кубиком і обсмаж до легкої золотистості . Додай подрібнену цибулю і смажу ще німу. Виклади туди ж кабачки, а через 2-3 хвилини влий трохи води. Туши овочі 7-10 хвилин, а потім відправ туди ж сметану та спеції. Готуй все разом ще 5 хвилин та зніми з вогню.
14. Кабачки з цвітною капустою в сметані
Літня овочева страва, перед якою просто неможливо встояти.
Тобі знадобиться: 2 кабачки, 500 г цвітної капусти, 400 мл сметани, 3 яйця, спеції, ароматні трави.
Наріж кабачки кубиком , а цвітну капусту – розбери на дрібні суцвіття. Якщо хочеш, щоб вона була м'якшою, приварити їх кілька хвилин у киплячій воді. Приправ та виклади овочі у форму для запікання. Змішай сметану з яйцями та залий нею овочі. Відправте запіканку на 35-40 хвилин в духовку при 180 градусах.
15. Рататуй із кабачків у сметані
Цікавий варіант приготування яскравого та апетитного рататуя.
Тобі знадобиться: 2 кабачки, 4 помідори, 200 мл сметани, 100 г твердого сиру, зелень, часник, спеції.
Приготування: Наріж кабачки та помідори кружальцями однієї товщини. Виклади їх у жароміцну форму, чергуючи. Змішай сметану, подрібнену зелень, часник та спеції. Залий овочі та посип їх тертим сиром, запікай 30-40 хвилин у духовці при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua