Деякі фруктові заготовки можуть називатися самостійним десертом. Наприклад, желе з абрикосів. Сьогодні поділимося з тобою 12 найкращими способами його приготування – з желатином, желфіксом, пектином, агар-агаром та навіть зовсім без добавок, на зиму чи на свято. Дуже смачно і корисно!
Зміст
1. Желе з абрикосів із цукром
Найпростіший рецепт, для якого не потрібно нічого, окрім цукру та фруктів.
Тобі знадобиться: 1 кг абрикосів, 450 г цукру.
Приготування: Видали кісточки з абрикосів, залий їх водою, щоб вона покривала фрукти, і проварити до м'якості. Дай відвару охолонути, проціди, а потім – удвічі уварити на слабкому вогні. Додай цукор, провари желе ще трохи до густоти та розлий його по стерильним банкам.
2. Желе з цілими половинками абрикосів
Якщо виходить дуже солодко – додай трохи лимонного соку для свіжості.
Тобі знадобиться: 600 г абрикосів, 500 г цукру, 15 г желатину, 60 мл води.
Приготування: Видалити кісточки з абрикосів. Змішай половинки фруктів із цукром та желатином, і залиш на ніч або навіть на добу. Додати воду, довести до кипіння і проварити заготовку 5 хвилин. Закатай абрикосове желе за стерильними банками.
Зараз читають:10 чудових рецептів огірків у власному соку на зиму
3. Желе з абрикосів із желатином
А це вже – класичне однорідне желе, яке швидко та легко вариться.
Тобі знадобиться: 1 кг абрикосів, 600 г цукру, 20 г желатину, 100 мл води, 0,5 ч.л. кориці.
Приготування: Видалити з абрикосів кісточки і пропусти половинки через м'ясорубку двічі. Розведи желатин у воді за інструкцією. Додай до абрикосів цукор і корицю, доведи до кипіння і проварити 5-7 хвилин. Влий желатин, перемішай до розчинення, зніми желе з вогню і розлий по стерильним банкам.
4. Желе з абрикосів із агар-агаром
Навіть вегани, що не використовують желатин, можуть використовувати агар-агар.
Тобі знадобиться: 1 кг абрикосів, 500 г цукру, 1 ст. агар-агару.
Приготування: Довільно наріж абрикоси, засип їх цукром і залиш на ніч. Злий трохи соку і розведи в ньому агар-агар. Абрикоси доведи до кипіння і проварити 3-4 хвилини. Влий агар, перемішай і провари ще 3-4 хвилини. Розлий желе по стерильним банкам.
5. Желе з абрикосів із лимоном
Дуже смачне, в міру солодке та з легкою кислинкою – чудовий вибір!
Тобі знадобиться: 2 кг абрикосів, 1 лимон, 1 кг цукру, 40 г желатину, 200 мл води.
Приготування: Видалити кісточки з абрикосів, додай половину цукру і залиш на пару годин. Цукор, що залишився, змішай з желатином і потім всип туди ж. Перемішай, влий воду, додай лимонний сік і цедру, і провари всі разом 5 хвилин. Подрібніть масу блендером і провари ще 2-3 хвилини. Закатай желе у стерильні банки.
6. Желе з абрикосів із пектином
Пектин – ще один універсальний загусник, особливо для фруктових заготовок.
Зараз читають:20 салатів із нутом, які захочеться приготувати ще не раз
Тобі знадобиться: 2 кг абрикосів, 1 кг цукру, 40 г пектину.
Приготування: Змішай пектин та 300 г цукру. Видалити з абрикосів кісточки і засип цукром, що залишився. Залиш на 8-12 годин. Доведи масу до кипіння і проварити 5 хвилин. Поступово додай пектин із цукром, помішуючи. Провари ще пару хвилин і розлий желе по стерильним банкам.
7. Желе з абрикосів із апельсинами
Для пікантності до такого желе можна додати трохи подрібненого розмарину.
Тобі знадобиться: 1 кг абрикосів, 2 апельсини, 700 г цукру, 1 ст. пектину.
Приготування: Змішай пектин та пару ложок цукру. Пропусти через м'ясорубку абрикоси без кісточок та апельсини. Можна – двічі. Додай до них цукор, що залишився, і трохи води за потребою. Доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Всип пектин, помішуючи. Проваріть желе ще 10 хвилин і закатай у банки.
8. Желе з абрикосів із желфіксом
Для цього рецепту буде потрібно свіжий абрикосовий сік.
Тобі знадобиться: 1 л абрикосового соку, 200 г цукру, 1 пакетик желфіксу, по 2 щіпки ваніліну та лимонної кислоти.
Змішай желфікс і половину цукру, додай в абрикосовий сік і перемішай. Доведи масу до кипіння і потім додай ще цукор та ванілін до смаку. Провари заготівлю пару хвилин, додай лимонну кислоту і розлий желе по стерильним банкам.
9. Желе з абрикосів у мультиварці
Таке желе потрібно довго уварювати, але завдяки мультиварці це не проблема.
Тобі знадобиться: 1,5 кг абрикосів, 900 г цукру.
Приготування: Довільно наріж абрикоси, засип цукром, доведи до кипіння і перебий блендером. Виклади пюре в чашу мультиварки та готуй півгодини з відкритою кришкою у режимі «Випічка». Потім ще 45 хвилин у режимі «Гасіння», теж із відкритою кришкою. Розлий желе по стерильним банкам.
Зараз читають:12 незрівнянних рецептів свинячих реберець у рукаві в духовці
10. Желе з абрикосів та персиків у шампанському
Дивовижне святкове желе, яке гідно урізноманітнить добірку.
Тобі знадобиться: 5 абрикосів, 4 персики, 25 г імбиру, 1/2 гострого червоного перцю, 25 г желатину, 7 ст.л. цукру, 1 пляшка шампанського.
Розведи желатин у воді за інструкцією. Дрібно наріж перець та імбир, і довільно наріж фрукти. Змішай склянку шампанського, цукор, імбир і перець, доведи до кипіння і проварити 3-4 хвилини. Залий сиропом фрукти. Змішай все з желатином, а потім додай шампанське, що залишилося. Розлий заготовку за формами та відправь у холодильник.
11. Желе з абрикосового соку
Сік краще віджати заздалегідь будь-яким зручним способом.
Тобі знадобиться: 2 склянки абрикосового соку, 1 ч.л. цукру, 25 г желатину.
Залий желатин абрикосовим соком і залиш на 1 годину. Додай цукор та нагрій суміш до розчинення желатину. Розлий желе по формах і відправ у холодильник.
12. Желе з абрикосів та моркви
Таке желе теж не вдасться закатати в банки, але це чудовий десерт.
Тобі знадобиться: 200 г абрикосів, 2 моркви, 60 мл води, 14 г желатину, 120 мл ананасового соку, 45 мл лимонного соку, 25 г цукру.
Розведи желатин у воді за інструкцією. Додай цукор та обидва види соку. Дрібно натрій моркву і подрібни абрикоси. Залий все це желатиновою сумішшю, розклади по формах і відправ у холодильник.
Джерело: dietcenter.com.ua