Тушкована баранина виходить дуже ніжною, м'якою та смачною. Також вона відмінно поєднується з різними гарнірами, а в деяких випадках – зовсім їх не потребує. Ділимося 12 найкращими рецептами!
Зміст
1. Баранина, тушкована з цибулею та морквою
Почнемо з перевіреної класики – м'яса із овочевою засмажкою.
Тобі знадобиться: 1 кг баранини, 300 г цибулі, 400 г моркви, 2 ч. л. зіри, спеції.
Приготування: Наріж баранину шматками і обсмаж до рум'яності, помішуючи. Додай нарізану пір'ям цибулю, нашатковану моркву і всі спеції. Туши страву під кришкою 1,5-2 години на мінімальному вогні.
2. Тушкована баранина з консервованими помідорами
Якщо ти маєш чавунний казан, тоді тушкувати баранину найкраще саме в ньому.
Тобі знадобиться: 600 г баранини, 1 л води, 1 цибулина, 1 морква, 6 консервованих помідорів, 3 зубчики часнику, спеції та ароматні трави.
Приготування: Крупно наріж і злегка обсмажте баранину з двох сторін у казані. Додай нарізану цибулю і моркву, і туди ж – часник з усіма спеціями. Залий водою, доведи до кипіння і всип нарізані консервовані помідори із соком. Туші 1-1,5 години на слабкому вогні.
3. Тушкована баранина з картоплею
Відмінний рецепт, тому що не потрібно готувати гарнір окремо.
Тобі знадобиться: 400 г баранини, 600 г картоплі, 1 цибулина, 2-2,5 склянки води, спеції.
Зараз читають:20 найкращих рецептів з мигдальним молоком
Приготування: Крупно наріж і обсмажте цибулю в казані або каструлі з товстим дном, додай баранину і смажу разом 10 хвилин. Влий 1 склянку води, приправ і протушкуй півгодини під кришкою. Після чого додай крупно нарізану картоплю, спеції та ще 1-1,5 склянки води. Готуй усі разом 15-20 хвилин.
4. Баранина, тушкована з гарбузом
Дивний сезонний рецепт на осінь чи зиму – одне задоволення.
Тобі знадобиться: 300 г баранини, 500 г гарбуза, 50 г цибулі, 100 г помідорів, спеції.
Приготування: Наріж гарбуз середніми шматочками, подрібни цибулю і злегка обсмаж їх до золотистості. Окремо наріж і обсмаж баранину з усіх боків, залий водою, щоб вона покривала м'ясо, та туші 10-15 хвилин на слабкому вогні. Всип овочі, спеції та нарізані помідори. Туши всі разом ще 30-40 хвилин під кришкою.
5. Тушкована баранина в соєвому соусі
Досить гарна з вареною картоплею або рисом як гарнір.
Тобі знадобиться: 800 г баранини, 400 мл води, 100 мл соєвого соусу, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Наріж баранину великими шматками і обсмаж до рум'яності з усіх боків. Влий воду та соєвий соус, додай часник зі спеціями та туші 1-1,5 години на мінімальному вогні під кришкою.
6. Тушкована баранина з капустою
Прекрасне блюдо на вечерю.
Тобі знадобиться: 600 г баранини, 1 кг капусти, 2 цибулини, 2 помідори, 1 болгарський перець, спеції.
Приготування: Крупно наріж і обсмаж баранину 5-10 хвилин у казані. Влий трохи води і протушкуй її 40 хвилин. Всип нарізаний соломкою перець, цибуля і нашатковану капусту, і туші ще 15 хвилин. Додай терті помідори та спеції до смаку, і туши всі разом до готовності капусти.
Зараз читають:Патисони на зиму: кулінарні шедеври для гурманів
7. Тушкована баранина з баклажанами
Ситна, соковита та смачна страва для всієї родини.
Тобі знадобиться: 1 кг баранина, 2 баклажани, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 3 помідори, 250 мл води, спеції.
Приготування: Обсмажте крупно нарізану баранину з усіх боків до рум'яності. Додай нарізані кубиком овочі, подрібнений часник та спеції. Влий воду, доведи до кипіння і туши всі мінімум 1 годину на слабкому вогні.
8. Тушкована баранина з овочами
Чудовий варіант рагу, який можна легко змінити сезонними овочами.
Тобі знадобиться: 800 г баранини, 1 цибулина, 1 морква, 1 кабачок, 1 болгарський перець, 2 помідори, 500 г картоплі, 3 зубчики часнику, 400-450 мл води, спеції.
Наріж і обсмаж м'ясо в казані близько 10 хвилин. Всип нарізаний лук, морква і болгарський перець. Жар ще 3 хвилини і потім додай картоплю, воду та спеції. Доведи до кипіння та туши баранину 30 хвилин на слабкому вогні. Додай кабачки, часник та помідори, і туши ще 10 хвилин.
9. Баранина, тушкована з чорносливом
Короткий і в той же час незвичайний рецепт у традиціях арабської кухні.
Тобі знадобиться: 500 г баранини, 250 г чорносливу, 1 цибулина, 10 г мигдалю, 2 ст.л. меду, 300мл води.
Приготування: Крупно наріж баранину і обсмаж її в казані 10 хвилин, помішуючи. Додай подрібнену цибулю та смажу ще 5 хвилин. Заздалегідь залий чорнослив окропом, подрібни і тепер всип його до баранини. Влий воду, додай мед та спеції за смаком, і туші 1,5 години на слабкому вогні до м'якості м'яса. Наприкінці готування – всип рубаний мигдаль.
10. Тушкована баранина у пиві
Популярне в ірландській кухні рагу зі своїми фірмовим темним стаутом.
Тобі знадобиться: 500 г баранини, 500 мл темного пива, 500 г картоплі, 200 г моркви, 200 г цибулі, 50 г часнику, 30 г борошна, спеції.
Зараз читають:20 рецептів із бананами, які хочеться готувати знову і знову
Приготування: Наріж баранину, обсмаж її до рум'яності з усіх боків і відправ у казан. Зверху виклади нарізану моркву та цибулю, на них – картоплю і потім часник. Приправ за смаком і залий все темним пивом, щоб воно покривало овочі. Туши рагу 1:00 на слабкому вогні.
11. Тушонка з баранини
Класична тушонка у банках, але цього разу з баранини.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баранини, 80 г часнику, 200 мл олії, 2 ст.л. солі, 2 лаврові листи, по 0,5 ч.л. меленого чорного та червоного перцю.
Приготування: Баранину наріж середніми шматочками, змішай з усіма спеціями та олією, залиш на добу маринуватися в холодильнику і в кінці – додай часник. Розклади м'ясо по банках, залий маринадом і постав заготовки у глибоку форму з водою.
Накрий фольгою, відправ все в холодну духовку і включи нагрівання до 120 градусів. Готуй тушонку близько 4 годин, підливаючи у форму воду. Закатай стерилізованими кришками.
12. Тушкована баранина з нутом
Замість нуту можеш використовувати сочевицю – готуватися буде так само.
Тобі знадобиться: 300 г нуту, 300 г баранини, 30 г курдючного жиру, 1 цибулина, 1 морква, спеції.
Приготування: Наріж і обсмаж курдючний жир до золотистості. Відклади шкварки убік і вже наприкінці – додай їх на тарілку.
У цьому ж олії обсмаж нарізану баранину до рум'яності, приправ на смак, додай нарізані овочі і смаж 5 хвилин. Всип нут, заздалегідь замочений на ніч, і влий воду – щоб вона покривала весь вміст. Доведи до кипіння та туші під кришкою близько 45 хвилин до готовності нуту.
Джерело: dietcenter.com.ua