З варенням-п'ятихвилинкою все дуже просто – воно отримало свою назву через час варіння заготівлі. Це найкращий спосіб зберегти цілісність основного інгредієнта, особливо якщо йдеться про таку делікатну ягоду, на зразок чорниці. Зібрали для тебе 12 чудових рецептів на будь-який смак!
Зміст
1. Швидке варення-п'ятихвилинка з чорниці
Той експрес-варіант, коли взагалі не хочеться витрачати час біля плити.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 кг цукру.
Засип чорницями цукром і залиш на ніч. Доведи її до кипіння і проварити 5 хвилин, акуратно помішуючи. Розлий варення по стерильним банкам.
2. Варення-п'ятихвилинка з чорниці – класичний рецепт
Традиційна технологія передбачає три цикли варіння та охолодження.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 кг цукру.
Засип чорницями цукром і залиш на пару годин. Доведи до кипіння, проварити 5 хвилин і дай варенню охолонути. Повтори попередній крок. І втретє провари варення 5 хвилин, а потім розлий по стерильним банкам.
Зараз читають:20 ПП салатів на вечерю, які варто приготувати
3. Варення-п'ятихвилинка з чорниці в сиропі
Для цього рецепту знадобиться ще трохи води.
Тобі знадобиться: 800 г чорниці, 600 г цукру, 150 мл води.
Приготування: Зварити однорідний сироп з води та цукру, і проварити його 5 хвилин. Відправте в нього чорницю, знову доведіть до кипіння і проваріть ще 5 хвилин. Зніміть варення з вогню і заходьте на зиму.
4. Однорідне варення-п'ятихвилинка з чорниці
Таке варення набуває текстури джему або повидла.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 800 г цукру, 100 мл води, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Засип чорницями цукром, додай воду і залиш на пару годин. Доведи до кипіння, проварити 5 хвилин і подрібнити блендером. Додай лимонну кислоту, знову доведи до кипіння і провари варення ще 5 хвилин.
5. Варення-п'ятихвилинка з чорниці з лимоном
Трохи складніший, але дуже смачний варіант заготівлі.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 лимон, 1,5 кг цукру, 300 мл води.
Залий чорницю водою, проварити 5 хвилин і відкинь на друшляк. У відвар додай цукор і провар до його розчинення. Додай лимонний сік, цедру та чорницю, і провари варення ще 5 хвилин. Закатай у стерильні банки.
6. Варення-п'ятихвилинка з чорниці та суниці
Дві такі делікатні ягоди краще варити саме за цією технологією.
Тобі знадобиться: 700 г чорниць, 700 г суниць, 900 г цукру.
Приготування: Засип всю чорницю і суницю цукром і залиш на ніч. Доведи до кипіння, проварити 5 хвилин і дай охолонути. І потім ще раз. Втретє провари варення 5 хвилин і закатай у стерильні банки.
Зараз читають:20 способів смачно приготувати фаршировану курку
7. Варення-п'ятихвилинка з чорниці та малини
Смачне та неймовірно ароматне варення – ніхто не зможе перед ним встояти.
Тобі знадобиться: 700 г чорниці, 500 г малини, 800 г цукру, 200 мл води.
Приготування: Зварити сироп з води і цукру, і проварити до однорідності. Відправте в нього всю малину з чорницею, знову доведіть до кипіння і проваріть варення 5 хвилин. Закатай у стерильні банки.
8. Варення-п'ятихвилинка з чорниці та червоної смородини
Прекрасне поєднання, просте приготування – що ще потрібно від заготовок?
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 600 г смородини, 1,2 кг цукру, 2 склянки води.
Приготування: Зварити сироп з води і цукру, і проварити 2-3 хвилини. Залий сиропом чорницю та червону смородину, і дай охолонути. Доведи заготовку до кипіння, проваріть варення 5 хвилин і знову дай охолонути. Потім проварити ще 5 хвилин і закатай у стерильні банки на зиму.
9. Варення-п'ятихвилинка з чорниці з апельсином
За бажанням додай трохи кориці, ванілін або пару листочків м'яти.
Тобі знадобиться: 800 г чорниці, 2 апельсини, 700 г цукру.
Приготування: Відіжміть з апельсинів сік, додай трохи цедри і цукор, і провари сироп до однорідності. Залий сиропом чорницю і дай їй охолонути. Знову доведи до кипіння, провари варення 5 хвилин і розлий по стерильним банкам.
Зараз читають:20 найкращих рецептів на сніданок з авокадо
10. Варення-п'ятихвилинка з чорниці та яблук
У цього варення дуже незвичайна текстура та приємний смак.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 400 г яблук, 1 кг цукру, 1,5 склянки води, 1 ч.л. кориці.
Очисти і дрібно наріж яблука, або можеш натерти їх на великій тертці. Зварити сироп з води і цукру, відправити туди яблука і проварити 5 хвилин. Дай заготівлі охолонути, додай чорниці і проварити ще 5 хвилин. Знову охолоди варення, додай корицю і провари останні 5 хвилин.
11. Варення-п'ятихвилинка з чорниці та полуниці
Занадто велику полуницю краще трохи нарізати.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 700 г полуниці, 1,2 кг цукру.
Засип чорницями і полуницями цукром і залиш на пару годин або на ніч. Доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай заготівлі охолонути і проварити ще 5 хвилин. І потім повтори минулий крок ще раз. Після останнього варіння розлий гаряче варення по стерильним банкам.
12. Варення-п'ятихвилинка з чорниці та лохини
При всій зовнішній схожості, до смаку ці ягоди дуже різні.
Тобі знадобиться: 600 г чорниці, 600 г лохини, 1 лимон, 1 кг цукру.
Засип чорницю цукром, додай лимонний сік і залиш на 2-3 години. Доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай варенню охолонути і проварити ще 5 хвилин. За бажанням, повтори варіння ще раз – дивись по консистенції. Закатай гаряче варення у стерильні банки.
Джерело: dietcenter.com.ua