У стерляді дуже ніжна м'якоть, приємний смак і фактично немає кісток, тому краще готувати її саме в духовці. Стерлядь можна запікати частинами, повністю або у вигляді філе. Розповідаємо 12 чудових рецептів!
Зміст
1. Стерлядь у духовці цілком
Хрящовий скелет стерляді не завдає ніяких проблем, тому кістки можна не виймати.
Тобі знадобиться: 1 стерлядь, 20 г зелені, 1 лимон, 50 мл оливкової олії, спеції.
Приготування: Випотроши і оброби стерлядь, поклади всередину рубану зелень і кільця лимона. Змасти рибу олією і натрій спеціями, а потім загорни у фольгу. Запікайте близько 30-40 хвилин при 180 градусах.
2. Запечена стерлядь у соєвому соусі та вині
Такий пікантний рецепт точно не залишить байдужих серед любителів риби.
Тобі знадобиться: 700 г стерляді, по 1 ст. соєвого соусу та білого сухого вина, 2 цибулини, 1 ч.л. цукру, 1/2 лимона, спеції.
Виклади у форму кільця цибулі, а на них – очищену стерлядь. Змішай лимонний сік та інші інгредієнти, і змасти рибу цим маринадом з усіх боків. Запікай стерлядь у духовці півгодини за 180 градусів.
3. Стерлядь у сметанно-томатному соусі в духовці
Найпростіший домашній соус, який чудово доповнює таку рибу.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів риби на грилі
Тобі знадобиться: 1 стерлядь, 2 гілочки розмарину, 1 лимон, 2 моркви, 3 цибулини, 150 г сметани, 2 ст. томатної пасти, спеції.
Приготування: Очисти стерлядь, натрій її спеціями і вклади всередину розмарин і часточки лимона. Довільно наріж цибулю з морквою і обсмаж їх до м'якості. Виклади у форму половину овочів, а на них рибу. Змішай сметану з томатною пастою та спеціями, і залий стерлядь зверху. Потім виклади решту овочів і запікайте все в духовці 35 хвилин при 180 градусах.
4. Стерлядь з картоплею та грибами у духовці
Хороший варіант запеченої стерляді одразу з гарніром – і для сімейної вечері, і для святкового столу.
Тобі знадобиться: 1 стерлядь, 1 кг картоплі, 400 г грибів, 150 г сметани, 1 пучок зелені, 1 лимон, 2 гілочки чебрецю, оливкова олія, часник, спеції.
Приготування: Натрій випотрошену стерлядь олією з лимонним соком, цедрою, часником і спеціями, і залиш маринуватися на 15 хвилин. Відварити картоплю до напівготовності і крупно наріж її разом з грибами. Виклади все у форму для запікання та змасти сметаною з рубаною зеленню та чебрецем. Запікайте страву в духовці близько 40 хвилин при 180 градусах.
5. Стерлядь у рукаві у духовці
Плюс у тому, що не доведеться навіть відмивати лист від жиру.
Тобі знадобиться: 1 стерлядь, 1/2 лимона, 1 пучок зелені, 2 ст. соєвого соусу, 2 ст.л. оливкової олії, спеції.
Приготування: Випотроши і очисти рибу, і вклади всередину зелень і часточки лимона. Натрій її спеціями з маслом і соєвим соусом, загорни в пакет, і залиш на 15 хвилин. Запікай стерлядь 20-25 хвилин у духовці за 180 градусів.
6. Стерлядь у гірчичному маринаді у духовці
Зерниста гірчиця – ідеальний маринад для риби із вираженим смаком.
Зараз читають:15 рецептів найсмачнішого джему з ірги
Тобі знадобиться: 1 стерлядь, 20 г зелені, 1 цибулина, 1 морква, 50 г зернистої гірчиці, 50 мл оливкової олії, спеції, 1 лимон.
Вклади в черево очищеної стерляді зелень і часточки лимона. Натріть рибу спеціями та гірчицею. Обсмаж на маслі крупно нарізані овочі, і виклади їх у форму. Зверху поклади стерлядь і запікай всі 30 хвилин при 190 градусах.
7. Фарширована стерлядь у духовці
Відмінний рецепт, якщо до тебе до рук потрапило відразу кілька тушок стерляді.
Тобі знадобиться: 3 стерляді, 1 склянка рису, 3 цибулини, 1 кг грибів, 2 ст. майонезу, 1 ст.л. оливкової олії, спеції.
Приготування риби, змасти її маслом і натрій спеціями. Відварити рис, обсмажити подрібнені гриби з цибулею, перемішати і приправити. Нафаршируйте стерлядь цією начинкою, злегка змасти майонезом і запікайте близько 40 хвилин у духовці при 180 градусах.
8. Стерлядь з овочами у духовці
Асортимент та кількість овочів можеш змінювати за смаком.
Тобі знадобиться: 1 стерлядь, 1 лимон, 1 пучок зелені, 100 мл оливкової олії, 100 г помідорів чері, 2 моркви, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 1 кабачок, 1 баклажан, спеції.
Приготування: Очисти стерлядь, збризкати її лимонним соком, натрій спеціями і вклади зелень всередину. Довільно наріж овочі, виклади все у форму та полів оливковою олією. Запікайте близько 40 хвилин під фольгою при 180 градусах.
9. Стерлядь під сиром у духовці
І з овочами – щоб не робити гарнір окремо.
Тобі знадобиться: 1,5 кг стерляді, 200 г твердого сиру, 800 г картоплі, 5 помідорів, 200 г вершкового масла|мастила|, 100 г панірувальних сухарів, 4 ст.л. майонезу, спеції.
Приготування: Наріж картоплю кубиком, помідори – кільцями, і натрій сир на тертці. Стерлядь очисти, натрій спеціями і щедро змасти розтопленим вершковим маслом, а потім обваляй у сухарях. Розклади все на лист, змасти майонезом і посип сиром. Запікайте страву 40 хвилин у духовці при 190 градусах.
Зараз читають:15 ПП супів, які урізноманітнять твій раціон
10. Стерлядь із майонезом у духовці
Майонез надає стерляді гарну та рум'яну скоринку.
Тобі знадобиться: 1 стерлядь, 2 гілочки чебрецю, 3 цибулини, 150 г майонезу, спеції.
Приготування: Наріж цибулю кільцями і замаринуй її в половині майонезу зі спеціями. Очисти стерляді, вклади всередину чебрець, натрі майонезом, що залишився, і залиши її на півгодини. Виклади все у форму та запікай ще півгодини при 190 градусах.
11. Запечена стерлядь із помідорами в духовці
За бажанням посип стерлядь тертим сиром незадовго до кінця запікання.
Тобі знадобиться: 1 стерлядь, 4 помідори, 1 пучок петрушки, 1 лимон, спеції, оливкова олія, сметана.
Приготування: Випотроши стерлядь, наріж помідори кружальцями і нарубай петрушку. Збризкайте рибу лимонним соком з маслом, натрій спеціями і вклади в черево помідори і зелень. Ще частину помідорів виклади у форму, змасти сметаною і зверху поклади рибу. Знову виклади помідори, знову змасти сметаною і запікайте 40 хвилин при 180 градусах.
12. Стерлядь у вершковому соусі у духовці
Можеш додати в соус трохи розмарину або чебрецю для ще яскравішого смаку.
Тобі знадобиться: 1 кг стерляді, 2 цибулини, 200 мл вершків, спеції, 2 ст. борошна, 60 г вершкового масла|мастила|.
Випотроши рибу і виклади її у форму на нарізану кільцями цибулю. Обсмаж борошно на вершковому маслі до золотистості, влий вершки, приправ соус і трохи проварити. Залий стерлядь отриманим соусом і відправ все на півгодини в духовку при 190 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua