Долміо точно знайомий усім любителям томатних італійських соусів. У класичному варіанті він готується на основі помідорів та базиліка зі спеціями. Кілька баночок такої заготовки на зиму будуть дуже доречними до піци, салатів, пасти та інших страв. Лови добірку з 8 найкращих рецептів!
Зміст
1. Класичний соус Долміо на зиму
Його приготування займе кілька годин, але вимагатиме мінімум зусиль.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 600 г болгарського перцю, 1,5 г меленого перцю, по 2 ст.л. орегано та базиліка, сіль та цукор.
Приготування: Вимий і довільно наріж овочі. Блендер подрібни їх у пюре і перелий його в каструлю. Додай всі спеції, сіль та цукор до смаку, і доведи до кипіння. Варити соус 1,5 години на слабкому вогні, періодично помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.
2. Соус Долміо з цибулею та часником
Смачний, пряний та пікантний – ніякий магазинний кетчуп і поряд не зрівняється!
Тобі знадобиться: 4 кг помідорів, 1 головка часнику, 500 г цибулі, по 1/2 пучка базиліку та петрушки, 200 г томатної пасти, 100 мл виноградного або яблучного оцту, 100 г цукру, 1 ст.л. солі, італійські трави, гострий червоний перець, паприка.
Зараз читають:Рецепти зеленого борщу: традиційні та оригінальні рецепти
Приготування: Очисти помідори від шкірки. Половину помідорів подрібни за допомогою блендера, а половину – дрібно наріж. Змішай їх, доведи до кипіння і проварити на слабкому вогні протягом 1 години.
Подрібни і обсмаж цибулю з часником до золотистості, додай їх до помідорів разом із томатною пастою, сіллю та цукром. Проварити ще 20 хвилин. Додай всі спеції, рубану зелень та оцет, і провари соус Долміо ще 20 хвилин. Закатай його до стерилізованих банків.
3. Соус Долміо з баклажанами та печерицями
Коли захочеться чогось складнішого та цікавішого, вибирай цей рецепт!
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1 цибулина, 1 баклажан, 150 г печериць, 4 зубчики часнику, 20 г солі, 50 мл олії, цукор, спеції.
Приготування: Очисти і дрібно наріж всі овочі та гриби. Обсмаж цибулю з грибами в олії до золотистості, додай баклажани і жар до готовності. Приправ за смаком. Блендером подрібни помідори, пропусти часник через прес і відправте всі інгредієнти до засмаження. Протушкуй соус ще 20-30 хвилин і закатай його в стерилізовані банки.
4. Соус Долміо з цибулею та болгарським перцем
Для більш яскравого та насиченого аромату – додай ложку копченої паприки.
Тобі знадобиться: 3,5 кг помідорів, 500 г цибулі, 500 г болгарського перцю, 200 г томатної пасти, 2 ст. солі, 100 г цукру, 1 пучок базиліка, 1/2 головки часнику, 5 ст. винного оцту, спеції.
Зараз читають:12 рецептів желе з абрикосів, які варто приготувати
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з часником до м'якості. Дрібно порубай помідори і окремо протушкуй їх до густини. Наріж болгарський перець та базилік, додай до них томатну пасту та всі інгредієнти, окрім оцту. Протушкуй соус приблизно 20 хвилин. Влий оцет, прокип'яти ще 5 хвилин і закатай Долміо в стерилізовані банки.
5. Соус Долміо з цибулею та морквою
Для основи використовуй соус, приготований за класичним рецептом або будь-який томатний соус за смаком.
Тобі знадобиться: 500 мл томатного соусу, 1 цибулина, 1 морква, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. борошна, 1 корінь селери, 1 корінь петрушки, 1/2 пучка базиліка.
Приготування: Подрібни та обсмаж до м'якості всі овочі та коріння. Окремо злегка обсмажте борошно на сухій сковороді, додай його до овочів і перемішай. Влий томатний соус і склянку води, доведи все до кипіння і протушкуй до густини. Незадовго до кінця приготування – додай подрібнений базилік та часник. Закатай готовий соус у стерилізовані банки.
6. Соус Долміо із зеленню на зиму
Для різноманітності пропонуємо замість базиліка додати й іншу зелень.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 3 цибулини, по 1/2 пучка кропу та петрушки, 1 головка часнику, 20 г цукру, 1 лавровий лист, 20 г солі, 1 ст.л. паприки, спеції.
Зараз читають:10 легких рецептів картоплі з беконом на мангалі
Очисти і довільно наріж помідори, пропусти їх через м'ясорубку . Дрібно нарубай і обсмажте цибулю до рум'яності, додай подрібнений часник і 5-6 ложок окропу, і протушкуй ще 10 хвилин.
Доведи томатну масу до кипіння, додай до неї цибулю і вари півгодини на помірному вогні. Всип сіль, цукор, спеції та рубану зелень, вари ще 5 хвилин і закатай Долміо в стерилізовані банки.
7. Соус Долміо через м'ясорубку на зиму
Найпростіший у приготуванні рецепт, але при цьому все такий же смачний.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 перець чилі, 1 головка часнику, 200 г базиліка, 4 ст. оливкової олії, 1 ст.л. солі, 2 ст. цукру.
Пропусти всі інгредієнти через м'ясорубку . Додай олію, сіль, цукор та спеції за смаком. Доведи до кипіння та провари соус півгодини на помірному вогні. Закатай його до стерилізованих банків.
8. Соус Долміо з грибами
Замість помідорів у власному соку можеш використовувати свіже томатне пюре.
Тобі знадобиться: 500 г помідорів у власному соку, 250 г печериць, 1 цибулина, 1 ст.л. базиліка, 1 ст.л. яблучного оцту, сіль, цукор, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з печерицями до рум'яності. Додай подрібнені помідори із соком і протушкуй соус 15 хвилин. Додай сіль, цукор, спеції та базилік за смаком. Влий оцет, протушкуй Долміо ще 3 хвилини і закатай у стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua