Низькокалорійна та водночас дуже корисна спаржева квасоля – відмінна основа для будь-яких заготовок на зиму. Вона легко засвоюється, підходить прихильникам правильного харчування та гарна навіть для дітей. Ділимося 12 простими рецептами!
Зміст
1. Маринована спаржева квасоля на зиму
Набір спецій можеш змінювати на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 300 г квасолі, 1 ч.л. солі, 3 ч. л. цукру, 2 бутони гвоздики, 5 горошин запашного перцю, 2 ст.л. оцту, 1 склянка води.
Приварити спаржеву квасолю 2 хвилини в киплячій воді, відкинь на друшляк і потім виклади її в банку. Скип'ятити склянку води з іншими інгредієнтами і залить квасолю цим маринадом. Простерилізуйте заготівлю 15-20 хвилин і заходьте.
2. Спаржева квасоля з овочами на зиму
Базовий салат із доступних сезонних овочів.
Тобі знадобиться: 1 кг квасолі, 700 г помідорів, по 200 г цибулі та моркви, 1 пучок петрушки, 2 ст.л. цукру, 3 ч. л. солі, 1,5 ст. оцту.
Приготування: Приварити квасолю близько 5 хвилин і відкинь на друшляк. Наріж цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до м'якості. Додай подрібнені помідори та через 2-3 хвилини – спаржеву квасолю. Додай решту інгредієнтів і протушкуй заготівлю 40 хвилин, а потім закатай у стерилізовані банки.
3. Гостра спаржева квасоля з перцем
Апетитний овочевий салат із перчинкою – для любителів гостренького.
Тобі знадобиться: 500 г квасолі, 1 кг помідорів, 500 г моркви, 200 г гострого перцю, 200 г болгарського перцю, 1 ст.л. солі, 100 г цукру, 1 головка часнику, 150 мл олії, 1 ст.л. оцту.
Зараз читають:Опеньки на зиму: 15 швидких та смачних рецептів заготівель
Приготування: Приварити спаржеву квасолю 5-7 хвилин у киплячій воді. Натрій моркву, дрібно наріж помідори і болгарський перець, подрібни гострий перець і часник. Нагрій олію, виклади туди помідори та моркву, додай цукор і сіль, і протушкуй 25 хвилин.
Додай решту інгредієнтів, крім оцту, і протушкуй ще 10 хвилин. Влий оцет, розклади салат по банкам і простерилізуй їх ще 20 хвилин. Захід на зиму.
4. Спаржева квасоля з помідорами та базиліком
Рекомендуємо використовувати свіжий базилік для яскравішого аромату.
Тобі знадобиться: 500 г спаржевої квасолі, 300 г моркви, 6 помідорів, 3 цибулини, 1 пучок базиліка, 50 мл олії, 40 мл оцту, 1 ч.л. суміші перців горошком, по 2 ч. л. цукру та солі, спеції.
Наріжте цибулю, натрій моркву на корейській тертці, а помідори – очисти від шкірки і наріж часточками. Спаржеву квасолю приварити 5 хвилин у киплячій воді і відкинь на друшляк.
Відправ все це в каструлю, додай масло, цукор і сіль, і протушкуй півгодини. Додай рубаний базилік і спеції, і протушкуй ще 10 хвилин. Закатай у стерилізовані банки.
5. Спаржева квасоля в маринаді
Дещо інша технологія приготування маринованої квасолі.
Тобі знадобиться: 500 г спаржевої квасолі, 1 зубчик часнику, 2 бутони гвоздики, 1 зірочка бадьяна, 2 лаврові листки, 3 горошини запашного перцю, 380 мл води, 1 ст.л. солі, 50 г цукру, 25 мл олії, 40 мл оцту.
Приготування: Приварити квасолю 5-7 хвилин у киплячій воді і відкинь на друшляк. Виклади в підготовлену банку часник та спеції. Окремо закип'ятіть воду з сіллю, цукром, олією та оцтом. Виклади квасолю в цей маринад і провари ще 5 хвилин. Переклади все в банку і заходи на зиму.
6. Спаржева квасоля з овочами по-корейськи
Смачна гостра закуска, яка нікого не залишить байдужим.
Тобі знадобиться: 600 г квасолі, 1 цибулина, 300 г моркви, 1/2 головки часнику, 1 пучок зелені, 1 болгарський перець, 1 гострий перець, 2 ст.л. оцту, 2 ст.л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 5 ст. олії, спеції.
Приготування: Приварити спаржеву квасолю 5 хвилин в киплячій воді і дай охолонути. Тонко нашаткуй інші овочі, подрібни зелень і часник, і змішай усі інгредієнти. Залиш салат настоятися на пару годин і потім щільно поклади його в банки. Простерилізуйте заготовки ще 20 хвилин і заходьте на зиму.
Зараз читають:10 найкращих способів приготувати цукати з гарбуза
7. Спаржева квасоля з кабачками та цвітною капустою на зиму
Дуже незвичайна закуска, ще й із яблучним пюре для приємної кислинки.
Тобі знадобиться: 1 кг спаржевої квасолі, 1 кг цвітної капусти, 1 кг кабачків, 1 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 500 г яблучного пюре, 300 мл олії, 200 г цукру, 150 г часнику, 100 солі, 2 пучки зелені.
Приготування: Очисти та подрібни всі овочі. Приварити цвітну капусту 7 хвилин у киплячій воді. Окремо привари спаржеву квасолю 5 хвилин. Пропусти помідори та часник через м'ясорубку, змішай їх з яблучним пюре і додай олію, цукор та сіль.
Доведи цю масу до кипіння. Виклади в неї всі овочі та квасолю, і протушкуй 40-50 хвилин на слабкому вогні. За пару хвилин до кінця додай зелень та оцет. Закатай заготівлю у стерилізовані банки.
8. Ікра зі спаржевої квасолі на зиму
Оригінальна заготівля, якою можна здивувати близьких.
Тобі знадобиться: 3 кг квасолі, 1,5 кг помідорів, 200 г часнику, 500 г болгарського перцю, 1 пучок петрушки, 1,5 ст.л. солі, 4 ст. цукор, 2 ст. оцту, спеції.
Приготування: Довільно наріж овочі та пропусти всі інгредієнти через м'ясорубку із зеленню та часником. Додай цукор, сіль та спеції, та провари ікру близько 40 хвилин на слабкому вогні. Влий оцет, переклади в банки і закатай кришками.
9. Маринована спаржева квасоля з цибулею
Апетитна заготовка із приємним кисло-солодким маринадом.
Тобі знадобиться: 500 г спаржевої квасолі, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 500 мл води, 35 мл рослинної олії, 40 мл оцту, 2 лаврові листи, 2 бутони гвоздики, 1 ст.л. солі, спеції.
Приготування: Приварити квасолю 3 хвилини в киплячій воді і відкинь її на друшляк. Закип'яти 500 мл води з цукром, сіллю, оцтом, олією та всіма спеціями. Виклади туди спаржеву квасолю, нарізану пір'ям цибулю та часник. Проварити всі 3 хвилини після повторного кипіння і закатай у підготовлені банки.
Зараз читають:Щавель на зиму: 20 найсмачніших заготовок та рецептів
10. Салат із спаржевої квасолі в томатному соку на зиму
Якщо томатний сік вже солоний, то акуратно додай сіль за рецептом.
Тобі знадобиться: 1,5 кг спаржевої квасолі, по 500 г моркви, цибулі та болгарського перцю, 2 зубчики часнику, 100 мл оцту, 1 л томатного соку, 40 г солі, 100 г цукру, 100 мл рослинної олії.
Приготування: Приварити спаржеву квасолю 3 хвилини в киплячій воді і відкинь на друшляк. Довільно наріж овочі, змішай усі інгредієнти разом і доведи масу до кипіння. Протушкуй заготовку 20 хвилин і закатай у банки на зиму.
11. Спаржева квасоля з баклажанами на зиму
Смачна та ситна заготівля. За бажанням можеш додати сюди шинок.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 500 г спаржевої квасолі, 250 г моркви, 700 г помідорів, 300 г болгарського перцю, 150 мл олії, 80 г часнику, 30 г солі, 40 г цукру, 60 мл оцту
Приготування: Очисти помідори від шкірки та подрібни блендером. Довільно наріж овочі. Відправте всі інгредієнти, крім оцту, в каструлю, доведіть до кипіння і протушкуйте 40 хвилин. Влий оцет, проварити ще 5 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
12. Спаржева квасоля з томатною пастою на зиму
Виходить щось начебто лечо, але зі злегка хрумкою спаржевою квасолею.
Тобі знадобиться: 1,5 кг квасолі, 1 морква, 2 цибулини, 340 г томатної пасти, 1,5 л води, 2 ст.л. оцту, 1 ст. суміші перців горошком, 1 головка часнику, 2 ст.л. солі, 2 лаврові листи, 4 ст.л. цукру, 1/2 склянки олії, спеції.
Приготування: Приварити квасолю 3-4 хвилини в киплячій воді і відкинь її на друшляк. Подрібніть цибулю і натрій моркву на тертці. Обсмаж їх 15 хвилин на олії, та додай томатну пасту з водою.
Доведи до кипіння, додай цукор, сіль та спеції, і протушкуй 10 хвилин. Виклади квасолю спаржеву і туші ще 30-40 хвилин на слабкому вогні. Влий оцет і додай часник, і ще через 5 хвилин закатай заготовку в банки.
Джерело: dietcenter.com.ua