Ароматна і неймовірно корисна черемша – безцінний інгредієнт для безлічі страв, але в той же час її сезон є зовсім недовгим. Тому сьогодні ми підготували велику добірку рецептів з черемші на зиму в різних видах. Вибирай на власний смак!
Зміст
1. Маринована черемша з оцтом на зиму
Дуже легкий спосіб приготування, якого не потрібні особливі кулінарні навички.
Тобі знадобиться: 400 г черемші, 1,5 ст. солі, 1 ст. цукри, 1 л води, 1 ч.л. оцту, спеції.
Приготування: Наріж і щільно поклади черемшу зі спеціями в банки. Закип'яти воду з сіллю та цукром, залий нею черемшу і додай у кожну банку по 1 ч.л. оцту. Закатай заготовку кришками.
2. Солона черемша на зиму
Така черемша відмінно піде у розсольник, борщ чи інші страви.
Тобі знадобиться: 120 г черемші, 2 ст. солі.
Приготування: Промий, обсуши і нашаткуй черемшу середніми шматочками. Змішай її з сіллю і трохи розімні. Щільно поклади черемшу в стерилізовану банку, ще трохи присип сіллю, закрий кришкою і прибери на зберігання в холодне місце.
Зараз читають:15 листкових салатів з крабовими паличками, які виходять завжди
3. Черемша зі смородиною на зиму
Корисна і хрумка закуска, яку можна відразу подавати до столу.
Тобі знадобиться: 2 кг черемші, 1 склянка смородини, 2 л води, 3 ст. цукру, 150 мл яблучного оцту, 3 ст. солі.
Приготування: Промий черемшу, залий її на 1 хвилину окропом, знову промий і довільно наріж. Розклади смородину та черемшу в стерилізовані банки, додай спеції за бажанням. Закип'яти воду з сіллю та цукром, влий оцет і знову доведи до кипіння. Залий заготівлі цим маринадом і закочуй на зиму.
4. Заморожена черемша на зиму
Заморозка – один із найкращих способів заготівлі черемші та будь-якої іншої зелені.
Тобі знадобиться: 500 г черемші.
Приготування: Замочіть черемшу в холодній воді на 20 хвилин, промийте і зніміть плівку з прикореневої частини. Ретельно просуши та дрібно наріж зелень, розклади її по контейнерах і прибери в морозилку.
5. Мариновані стебла черемші на зиму
Проста закуска, щоб було чим здивувати домашніх та гостей.
Тобі знадобиться: 500 г черемші, 500 мл води, 0,5 ч.л. перцю горошком, насіння кінзи та кропу, 1,5 ст.л. цукру, 1 ст. солі, 2 лаврові листи, 4 ст.л. оцту.
Приготування: Промий і наріж стебла черемші невеликими брусочками, щільно поклади їх у стерилізовані банки. Закип'яти воду з усіма спеціями, сіллю та цукром. Провари розсіл 5 хвилин на слабкому вогні, залий їм черемшу, додай у кожну банку по 2 ложки оцту і закатай на зиму.
6. Черемша в томаті на зиму
Любителі пряніших закусок можуть додати сюди ще трохи гострого перцю.
Зараз читають:15 салатів з каперсами, які неодмінно здивують
Тобі знадобиться: 100 г черемші, 200 мл води, 4 ст. томатного соусу чи пасти, 1 ст.л. яблучного оцту, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Промий і проварити черемшу 7-10 хвилин в киплячій воді. Додай сіль, томатний соус та спеції за смаком. Проварити ще 5-7 хвилин, а потім влий яблучний оцет і закатай у стерилізовану банку.
7. Черемша із салом на зиму
Ця намазка чудово зберігатиметься до 4 місяців.
Тобі знадобиться: 2 пучки черемші, 400 г солоного сала.
Приготування: Промий та обсуши черемшу. Довільно наріж її разом із салом і подрібни за допомогою блендера. Розклади заготівлю в стерилізовані банки та прибери їх на зберігання у темне холодне місце.
8. Песто з черемші на зиму
Підійде для салатів, тостів та різних закусок.
Тобі знадобиться: 300 г черемші, 3 ст. горіхів до смаку, 50 г пармезану, 2 ч.л. солі, 100 мл оливкової олії, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. лимонного соку, спеції.
Перекрути черемшу через м'ясорубку , дрібно натрі пармезан і подрібни горіхи в крихту. Пропусти часник через прес, ретельно змішай усі інгредієнти разом та розклади у стерилізовані банки. Обов'язково зберігай песто в прохолодному місці.
9. Черемша з томатною пастою на зиму
Замість м'ясорубки можна використовувати блендер або подрібнювач.
Тобі знадобиться: 1 кг черемші, 200 г томатної пасти, 200 мл олії, 2 ст.л. оцту, по 1 ст. цукру та солі.
Промий черемшу , пропусти її через м'ясорубку і змішай з томатною пастою, маслом, цукром і сіллю. Доведи все до кипіння, протушкуй 2-3 хвилини, влий оцет і закатай заготовку в стерилізовані банки.
Зараз читають:12 рецептів бананових панкейків, перед якими складно встояти
10. Черемша в олії на зиму
Щоб надати їй консистенцію соусу, подрібни черемшу блендером.
Тобі знадобиться: 2 кг черемші, 1 склянка олії, 1 склянка води, по 1 ст.л. солі та цукру, 1 ст.л. оцтової есенції.
Приготування: Промий і дрібно наріж черемшу. Змішай воду, олію, оцтову есенцію, сіль та цукор. Доведи до кипіння, виклади черемшу в цей маринад і знову доведи до кипіння. Проварити заготівлю півгодини на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки.
11. Черемша з морквою по-корейськи на зиму
Абсолютно неповторна та унікальна закуска, яка не потребує жодних доповнень.
Тобі знадобиться: 200 г черемші, 100 г моркви, 30 г зелені, 30 г солі, 20 г цукру, 40 мл винного чи яблучного оцту, 40 мл оливкової олії, 4 бутони гвоздики, корейські спеції.
Приготування: Наріж промиту черемшу смужками, а морква – натрій на тертці корейської. Руками разомні всі разом із сіллю, цукром та спеціями. Щільно поклади заготівлю в стерилізовані банки і залий її гарячою оливковою олією. Простерилізуйте ще 20 хвилин у киплячій воді, влий оцет і заходьте на зиму.
12. Заморожена черемша з оливковою олією на зиму
Найзручніше заморожувати її в порційних формах для льоду.
Тобі знадобиться: 100 г черемші, 1/2 склянки оливкової олії, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Пропусти черемшу через м'ясорубку і змішай її з оливковою олією та сіллю. Виклади заготовку у формочки і відправь у морозилку.
Джерело: dietcenter.com.ua