Традиційна слов'янська кутя готується з особливих випадків, але найчастіше – на Різдво. Основні інгредієнти – пшениця, ячмінь або інші крупи, а в якості добавок йдуть горіхи, мак, сухофрукти та мед. У багатьох господинь є свої сімейні рецепти куті, тому що до неї завжди додавали щось від себе. Ділимося добіркою найкращих ідей!
Зміст
1. Класична кутя на Різдво
Складно вибрати єдиний класичний рецепт серед різноманіття традицій, але цей – один з них.
Тобі знадобиться: 1 склянка пшениці, 500 мл води, 100 г маку, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів, 50 г меду, 1 ч.л. солі, 1 ст. цукру.
Приготування: Промий пшеницю, розпар родзинки, горіхи обсмаж на сухій сковороді та подрібни. Залий пшеницю приблизно 400 мл води, доведи до кипіння на середньому вогні, через 10 хвилин посоліть і вари до готовності на мінімальному вогні під кришкою.
Промий мак, влий 50-70 мл води та півгодини протоми його на слабкому вогні. Додай ще 50 мл води, потім ще трохи і перетріть мак з цукром у ступці або за допомогою блендера. Змішай усі інгредієнти разом.
2. Кутя з пшона
Пшоняну крупу спочатку обов'язково потрібно промити до прозорості.
Тобі знадобиться: 1 склянка пшона, 150 г маку, 100 г сухофруктів, 80 г волоських горіхів, 80 г вершкового масла, мед.
Зараз читають:20 оригінальних рецептів із кефіром на сніданок
Приготування: Відвари пшоно за інструкцією на упаковці і дай охолонути. Залий мак окропом, дай йому пропарити півгодини, злий воду і двічі пропусти мак через м'ясорубку.
Сухофрукти теж залий окропом на 10 хвилин, обсуши і наріж. Подрібни обсмажені горіхи. Розтопи вершкове масло на сковороді, виклади в нього мак, горіхи та сухофрукти, прогрій кілька хвилин і змішай все з пшоном. Заправи кутю медом до смаку.
3. Кутя з пшеницею, фініками та насінням
Заздалегідь відвари пшеницю до готовності – тут знадобиться вже варена.
Тобі знадобиться: 2 склянки вареної пшениці, 200 г родзинок, 150 г фініків, 120 г насіння соняшника, 150 г маку, мед.
Приготування: Залийте родзинки гарячою водою на 10-15 хвилин, обсушіть і відправте до вареної пшениці. Туди додай нарізані фініки. Перетріть мак у ступці або будь-яким іншим зручним способом, залий окропом на півгодини, злий рідину і відправ мак до пшениці. Обсмаж очищене насіння на сухій сковороді до золотистості і теж відправ туди ж. Перемішай кутю та додай мед.
4. Кутя з ячменю
Оригінальна солодка кутя, яка сподобається навіть дітям.
Тобі знадобиться: 1 склянка ячменю, 1 склянка узвару або компоту, 100 г маку, 100 г волоських горіхів, 100 г родзинок, 3 ст.л. меду.
Приготування: Замочіть ячмінь на ніч, промийте і відваріть його до готовності за інструкцією на упаковці. Залий мак окропом на півгодини, зцідь і розітріть або подрібни в блендері. Запар родзинки в гарячій воді на 10 хвилин і обсуши. Горіхи обсмаж на сухій сковороді та наріж. Змішай склянку узвару з медом, з'єднай усі інгредієнти та дай кутю трохи часу настоятися.
5. Кутя із узваром
Ще один із класичних рецептів – кутя з компотом із сухофруктів.
Зараз читають:Огірки на зиму холодним способом: 20 простих та смачних рецептів
Тобі знадобиться: 1 склянка пшениці, 100 г родзинок, 50 г волоських горіхів, 50 г мигдалю, 50 г маку, 1 склянка узвару, 2-3 ст.л. меду.
Приготування: Заздалегідь відваріть пшеницю до готовності. Подрібніть і обсмажте горіхи на сухій сковороді. Залий родзинки гарячою водою на 10 хвилин і обсуши. Мак зали окропом, проварити 10 хвилин на слабкому вогні і залиш на 20 хвилин розпарюватися під кришкою, а потім – злий воду і розімі. Змішай всі ці інгредієнти. Окремо змішай узвар та мед, додай їх у кутю та перемішай.
6. Кутя з рису з горіхами та апельсиновим соком
Дуже незвичайна та смачна, вона сподобається навіть тим, хто не в захваті від класики.
Тобі знадобиться: 1 склянка рису, 1,5 склянки апельсинового соку, 100 г родзинок, 100 г кураги, 100 г фундуку, 100 г мигдалю, 3 чорносливу, 1,5 ст.л. меду.
Приготування: Промий рис, залий його апельсиновим соком і відварю до готовності. Горіхи підсуши на сухій сковороді та нарубай ножем. Залий сухофрукти на 7-10 хвилин гарячою водою і теж подрібни. Змішай усі інгредієнти.
7. Кутя з перловки із узваром
Узвар рекомендуємо зварити заздалегідь, щоб він добу настоявся.
Тобі знадобиться: 1 склянка перловки, 1-2 склянки узвару, 100 г маку, 100 г волоських горіхів, 100 г родзинок, 2 ст.л. меду.
Приготування: Перловку замочіть на ніч і відваріть до готовності по інструкції на упаковці. Запар мак у окропі на півгодини, злий воду і пропусти його через м'ясорубку. Волоські горіхи підсуши на сковороді та подрібни. Ізюм теж трохи розпар у гарячій воді. Змішай узвар та мед, з'єднай усі інгредієнти та дай кутю настоятися.
Зараз читають:12 відмінних способів приготувати тофники
8. Кутя з булгура з курагою
Булгур готується куди швидше за пшеницю, так що це досить зручно.
Тобі знадобиться: 160 г булгуру, 50 г родзинок, 50 г маку, 70 г кураги, 80 г горіхів до смаку, 80 г меду.
Приготування: Відвари булгур до готовності. Замочіть сухофрукти на 10 хвилин у гарячій воді, обсушіть і наріжте курагу. Підсуши на сухій сковороді та подрібни горіхи. Залий мак окропом на півгодини, злий воду і перетріть мак будь-яким доступним способом. Змішай все разом і додай мед у готову кутю.
9. Кутя без маку
Простий мінімалістичний рецепт куті для тих, кому не подобається багато добавок.
Тобі знадобиться: 2 склянки пшениці, 200 г меду, 100 г волоських горіхів, 300 г родзинок.
Приготування: Пшеницю замочіть на ніч і відваріть до готовності. Підсуши горіхи на сухій сковороді та нарубай їх ножем. Ізюм розпарюй у гарячій воді та обсуши. Змішай всі інгредієнти та мед. Якщо мед занадто густий, тоді розведи його теплою водою або узваром.
10. Кутя з перловки з журавлиною
Можеш також приготувати її з будь-якої іншої крупи на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 250 г перловки, 70 г сушених журавлин, сік половини лимона, 50 г маку, 40 г родзинок, 50 г волоських горіхів, 1 ст.л. меду.
Приготування: Замочіть перловку на ніч і відваріть до готовності. Залий мак на півгодини окропом, злий воду та подрібни його в блендері. Журавлину з родзинками залий теплою водою на 5 хвилин і обсуши. Змішай все разом, додай рубані волоські горіхи і заправ кутю медом та лимонним соком.
Джерело: dietcenter.com.ua