10 легких і дуже смачних рецептів куті

Традиційна слов'янська кутя готується з особливих випадків, але найчастіше – на Різдво. Основні інгредієнти – пшениця, ячмінь або інші крупи, а в якості добавок йдуть горіхи, мак, сухофрукти та мед. У багатьох господинь є свої сімейні рецепти куті, тому що до неї завжди додавали щось від себе. Ділимося добіркою найкращих ідей!

Зміст

  • 1. Класична кутя на Різдво
  • 2. Кутя з пшона
  • 3. Кутя з пшеницею, фініками та насінням
  • 4. Кутя з ячменю
  • 5. Кутя із узваром
  • 6. Кутя з рису з горіхами та апельсиновим соком
  • 7. Кутя з перловки із узваром
  • 8. Кутя з булгура з курагою
  • 9. Кутя без маку
  • 10. Кутя з перловки з журавлиною
  • 1. Класична кутя на Різдво

    Складно вибрати єдиний класичний рецепт серед різноманіття традицій, але цей – один з них.

    Тобі знадобиться: 1 склянка пшениці, 500 мл води, 100 г маку, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів, 50 г меду, 1 ч.л. солі, 1 ст. цукру.

    Приготування: Промий пшеницю, розпар родзинки, горіхи обсмаж на сухій сковороді та подрібни. Залий пшеницю приблизно 400 мл води, доведи до кипіння на середньому вогні, через 10 хвилин посоліть і вари до готовності на мінімальному вогні під кришкою.

    Промий мак, влий 50-70 мл води та півгодини протоми його на слабкому вогні. Додай ще 50 мл води, потім ще трохи і перетріть мак з цукром у ступці або за допомогою блендера. Змішай усі інгредієнти разом.

    2. Кутя з пшона

    Пшоняну крупу спочатку обов'язково потрібно промити до прозорості.

    Тобі знадобиться: 1 склянка пшона, 150 г маку, 100 г сухофруктів, 80 г волоських горіхів, 80 г вершкового масла, мед.

    Зараз читають:20 оригінальних рецептів із кефіром на сніданок

    Приготування: Відвари пшоно за інструкцією на упаковці і дай охолонути. Залий мак окропом, дай йому пропарити півгодини, злий воду і двічі пропусти мак через м'ясорубку.

    Сухофрукти теж залий окропом на 10 хвилин, обсуши і наріж. Подрібни обсмажені горіхи. Розтопи вершкове масло на сковороді, виклади в нього мак, горіхи та сухофрукти, прогрій кілька хвилин і змішай все з пшоном. Заправи кутю медом до смаку.

    3. Кутя з пшеницею, фініками та насінням

    Заздалегідь відвари пшеницю до готовності – тут знадобиться вже варена.

    Тобі знадобиться: 2 склянки вареної пшениці, 200 г родзинок, 150 г фініків, 120 г насіння соняшника, 150 г маку, мед.

    Приготування: Залийте родзинки гарячою водою на 10-15 хвилин, обсушіть і відправте до вареної пшениці. Туди додай нарізані фініки. Перетріть мак у ступці або будь-яким іншим зручним способом, залий окропом на півгодини, злий рідину і відправ мак до пшениці. Обсмаж очищене насіння на сухій сковороді до золотистості і теж відправ туди ж. Перемішай кутю та додай мед.

    4. Кутя з ячменю

    Оригінальна солодка кутя, яка сподобається навіть дітям.

    Тобі знадобиться: 1 склянка ячменю, 1 склянка узвару або компоту, 100 г маку, 100 г волоських горіхів, 100 г родзинок, 3 ст.л. меду.

    Приготування: Замочіть ячмінь на ніч, промийте і відваріть його до готовності за інструкцією на упаковці. Залий мак окропом на півгодини, зцідь і розітріть або подрібни в блендері. Запар родзинки в гарячій воді на 10 хвилин і обсуши. Горіхи обсмаж на сухій сковороді та наріж. Змішай склянку узвару з медом, з'єднай усі інгредієнти та дай кутю трохи часу настоятися.

    5. Кутя із узваром

    Ще один із класичних рецептів – кутя з компотом із сухофруктів.

    Зараз читають:Огірки на зиму холодним способом: 20 простих та смачних рецептів

    Тобі знадобиться: 1 склянка пшениці, 100 г родзинок, 50 г волоських горіхів, 50 г мигдалю, 50 г маку, 1 склянка узвару, 2-3 ст.л. меду.

    Приготування: Заздалегідь відваріть пшеницю до готовності. Подрібніть і обсмажте горіхи на сухій сковороді. Залий родзинки гарячою водою на 10 хвилин і обсуши. Мак зали окропом, проварити 10 хвилин на слабкому вогні і залиш на 20 хвилин розпарюватися під кришкою, а потім – злий воду і розімі. Змішай всі ці інгредієнти. Окремо змішай узвар та мед, додай їх у кутю та перемішай.

    6. Кутя з рису з горіхами та апельсиновим соком

    Дуже незвичайна та смачна, вона сподобається навіть тим, хто не в захваті від класики.

    Тобі знадобиться: 1 склянка рису, 1,5 склянки апельсинового соку, 100 г родзинок, 100 г кураги, 100 г фундуку, 100 г мигдалю, 3 чорносливу, 1,5 ст.л. меду.

    Приготування: Промий рис, залий його апельсиновим соком і відварю до готовності. Горіхи підсуши на сухій сковороді та нарубай ножем. Залий сухофрукти на 7-10 хвилин гарячою водою і теж подрібни. Змішай усі інгредієнти.

    7. Кутя з перловки із узваром

    Узвар рекомендуємо зварити заздалегідь, щоб він добу настоявся.

    Тобі знадобиться: 1 склянка перловки, 1-2 склянки узвару, 100 г маку, 100 г волоських горіхів, 100 г родзинок, 2 ст.л. меду.

    Приготування: Перловку замочіть на ніч і відваріть до готовності по інструкції на упаковці. Запар мак у окропі на півгодини, злий воду і пропусти його через м'ясорубку. Волоські горіхи підсуши на сковороді та подрібни. Ізюм теж трохи розпар у гарячій воді. Змішай узвар та мед, з'єднай усі інгредієнти та дай кутю настоятися.

    Зараз читають:12 відмінних способів приготувати тофники

    8. Кутя з булгура з курагою

    Булгур готується куди швидше за пшеницю, так що це досить зручно.

    Тобі знадобиться: 160 г булгуру, 50 г родзинок, 50 г маку, 70 г кураги, 80 г горіхів до смаку, 80 г меду.

    Приготування: Відвари булгур до готовності. Замочіть сухофрукти на 10 хвилин у гарячій воді, обсушіть і наріжте курагу. Підсуши на сухій сковороді та подрібни горіхи. Залий мак окропом на півгодини, злий воду і перетріть мак будь-яким доступним способом. Змішай все разом і додай мед у готову кутю.

    9. Кутя без маку

    Простий мінімалістичний рецепт куті для тих, кому не подобається багато добавок.

    Тобі знадобиться: 2 склянки пшениці, 200 г меду, 100 г волоських горіхів, 300 г родзинок.

    Приготування: Пшеницю замочіть на ніч і відваріть до готовності. Підсуши горіхи на сухій сковороді та нарубай їх ножем. Ізюм розпарюй у гарячій воді та обсуши. Змішай всі інгредієнти та мед. Якщо мед занадто густий, тоді розведи його теплою водою або узваром.

    10. Кутя з перловки з журавлиною

    Можеш також приготувати її з будь-якої іншої крупи на власний розсуд.

    Тобі знадобиться: 250 г перловки, 70 г сушених журавлин, сік половини лимона, 50 г маку, 40 г родзинок, 50 г волоських горіхів, 1 ст.л. меду.

    Приготування: Замочіть перловку на ніч і відваріть до готовності. Залий мак на півгодини окропом, злий воду та подрібни його в блендері. Журавлину з родзинками залий теплою водою на 5 хвилин і обсуши. Змішай все разом, додай рубані волоські горіхи і заправ кутю медом та лимонним соком.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *